Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Pilifo »

Daniť musíš všetok zisk.

Ak sa tomu ale chceš vyhnúť a vycashovať sa do EUR, tak by som ti radil si tie USDT vymeniť za BTC na decentralizovanej burze (napr. Uniswap, Jupiter) a potom nájsť cez Vexl protistranu, ktorá následne osobne v nejakom nákupáku tvoje BTC kúpi za EUR.

V takomto prípade štát nemá ako zistiť, že si niečo predal a realizoval zisk. Na centralizovanej burze bude s každou tvojou transakciou spätá tvoja identita, takže daňováci by teoreticky na teba mohli nabehnúť. Nikto však nevie, či by aj v reále išli po malých rybách, povedal by som, že je to skôr nepravdepodobné...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Preco posledny mesiac ETH ide hore o kusok viac nez BTC? Som planoval prehodit ETHcka do bitcoinov ale teraz mi to uz nedava moc zmysel.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Lebo sa blizi tzv. DENCUN upgrade, ktory bude mat vyhody najma pre layer-2 tokeny. Toto ocakavanie sa uz v cenach prejavilo. Niekto tvrdi, ze ETH bolo uz dlho pozadu a len dobieha zameskane...
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Dajú sa za USDT kúpiť nejaké služby? 😁
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, keďže USDT vieš ľahko swapnúť za hocijaké krypto.

Napr. taká Alza akceptuje USDT, BTC, LTC, ETH, atď.
fenix
Novice
Novice

Príspevok od používateľa fenix »

Pilifo napísal: 04 mar 2024, 11:15 Daniť musíš všetok zisk.

Ak sa tomu ale chceš vyhnúť a vycashovať sa do EUR, tak by som ti radil si tie USDT vymeniť za BTC na decentralizovanej burze (napr. Uniswap, Jupiter) a potom nájsť cez Vexl protistranu, ktorá následne osobne v nejakom nákupáku tvoje BTC kúpi za EUR.

V takomto prípade štát nemá ako zistiť, že si niečo predal a realizoval zisk. Na centralizovanej burze bude s každou tvojou transakciou spätá tvoja identita, takže daňováci by teoreticky na teba mohli nabehnúť. Nikto však nevie, či by aj v reále išli po malých rybách, povedal by som, že je to skôr nepravdepodobné...
ten VEXL aj realne funguje ? pridal som tam ponuku ale nevidim ziadne ponuky ani aktivitu nejaka divna apka ? ci treba dat vacsie mesto aspon typu kosice presov ?
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

nejaké krypto už síce mám, ale keď vidím ako to rastie, chytá ma FOMO... oplatí sa do toho teraz ešte niečo naliať, alebo je už neskoro? odhady že BTC pôjde teraz cez 100k sú podľa mňa až príliš optimistické.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

fenix napísal: 10 mar 2024, 23:01 ten VEXL aj realne funguje ? pridal som tam ponuku ale nevidim ziadne ponuky ani aktivitu nejaka divna apka ? ci treba dat vacsie mesto aspon typu kosice presov ?
Samozrejme, že funguje. Ale čím väčšie mesto, tým väčšia šanca, že nájdeš protistranu na transakciu.

Keď žiješ v meste s 10k obyvateľmi, z toho vlastní 10 ľudí krypto, tak asi nebude veľká šanca, že na VEXLi niekoho nájdeš.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Bybit vraj má platobnú kartu na ktorú sa to dá previesť...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Mirrorion napísal: 11 mar 2024, 0:05 nejaké krypto už síce mám, ale keď vidím ako to rastie, chytá ma FOMO... oplatí sa do toho teraz ešte niečo naliať, alebo je už neskoro? odhady že BTC pôjde teraz cez 100k sú podľa mňa až príliš optimistické.
pokial nieco vyskoci o 100% a viac tak je podla mna uz neskoro. samozrejme vzdy je to iba vestenie z gule ale ja som sa tak uz popalil v 2018. vsetko vyletelo raketovo hore (velmi podobne, aj casovo, ako teraz) a moja mama bola ze "aj ona chce ist do toho", dala mi 2000 eur, nakupil som portfolio a o necele 3 tyzdne zo svojich 2000 eur mala 500 eur... a potom to trvalo roky kym isla konecne do zelenych cisel.
mimochodom pre tych ktori veria roznym sekundarnym coinom, k dnesnemu dnu (napriek tomu ze teraz vsetko vystupalo) jedine vynosy mala z bitcoinu a etheru. vsetko ostatne je stale 50% a viac v strate. boli BCH, LTC XRP a XMR. vsetko v tazkej strate.

aspon podla mna, ked je to teraz tak vysoko tak musi prist korekcia, potom mozno nakupit ale aj to riziko lebo po jednej korekcii moze prist druha, tretia a podobne...
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

aacid: píšeš racionálne a toto isté si vlastne myslím aj ja... nebudem špekulovať a počkám si radšej na ďalšiu korekciu.
ináč pred pár rokmi som sa podobne popálil aj ja, keď som kupoval po korekcii a prišli ešte ďalšie, z BTC som medzitým všetko swapol do altcoinov a išiel som dole ešte strmšie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nevidím dôvod púšťať sa do shitcoinov, hlavne pre ľudí, ktorí absolútne ani netušia, čo to kryptomeny sú, čo bol asi aj prípad aacidovej mamy. Pre takýchto ľudí je najlepšie dať max. 10% svojho investičného portfólia do Bitcoinu a aspoň 5 rokov sa toho nechytať.

Trošku iný prípad (ale podobného investičného neznalca) je aj moja žena, ktorej keď som povedal, akú hodnotu má moje investičné portfólio na aktuálnych all time high cenách, tak ona by najradšej všetko predala a vyplatila hypotéku. Ale s takýmto mindsetom by som sa k takémuto portfóliu, ako mám teraz, najskôr nikdy nedostal. Navyše verím, že BTC má upside minimálne ešte 10x v ďalších 10-15 rokoch, čo už by nám obom zarobilo na celkom pohodlný dôchodok, takže vycashovať sa teraz mi nedáva zmysel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak moja mama to nenakupovala sama, nakupoval som je to ja. a treba si uvedomit ze sa pisal rok 2018, najvacsi kryptoboom pomaly a vsetky z tych altcoinov co som nakupil boli v top10 a nikto necakal ze to padne. a uz vobec nikto necakal ze ked to aj padne tak jedine co sa vrati este niekedy na povodne cisla bude BTC a ETH.

no ja mat v krypte tolko ze by som mohol vyplatit hypoteku tak predam aspon tu polovicu. mozno ani nie na vyplatenie hypoteky (mozno ciastocne) ale na to aby som nakupil po korekcii.
ale mas pravdu ze s takymto mindsetom sa z ludi milionari nestavaju.
ked ja som skeptik a radsej by som mal teraz na vyplatenie polovice hypoteky a v buducnosti potencionalne iba polovicu z 10x ako teraz nic a potencionalne o par rokov aj v tom krypte nic.
ale pravda je taka ze ja mam v krypte tolko ze ani ked to vystupa 10x tak zo mna bohac nebude... mozno si auto pekne kupim :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Ja som pre 2r rokmi raz kupil troska vacsiu ciastku ETHcka. Z principu nech je sranda ked uz bolo okolo toho take halo.
Este sice nebolo ATH ale par mesiacov na to som bol -55% :D Kedze ja som v investovani skor typ ze neviem predat tak som pockal. Na zaciatku roka som dosiel na nulu a uz som +25%
Ked teraz pocuvam okolo toho halo, ETH kopirujuce BTC, halving, atd, tak seriozne uvazujem ze coiny budu pravidelnou sucastou mojho portfolia.
Lebo teraz ked to zoberiem spatne tak co su to 2r v investovani? Prd do vetra.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

osobne posledné 3-4roky vôbec neriesim kryptomeny ani neplanujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Konkretne v tvojom pripade ma to prekvapuje kedze krypto splna zakladnu tvoju podmienku - nie je nudne :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956, z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že moja najväčšia chyba ohľadom Bitcoinu bola tá, že som ho nezačal podrobne študovať už v 2014, kedy ho 2 moji kolegovia ťažili, hovorili mi o tom, čo to je a ja som si myslel, že to sú len nejaké fakeové internetové peniaze a lietadlo.

Takže študovať a nakupovať som začal až o niekoľko rokov neskôr na 20-násobku ceny oproti cene v 2014 :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 12 mar 2024, 6:06 Konkretne v tvojom pripade ma to prekvapuje kedze krypto splna zakladnu tvoju podmienku - nie je nudne :)
kryptomeny majú obvykle vysokú volatilitu, asi to si myslel. Z tohto hladiska mas pravdu ze sa nedaju povazovat za nudne :) Ale pre mna osobne su akcie zaujimavejsie pretoze investovanie do nich ci ich tradeing ma nepomerne viacej rozmerov ako poskytuju kryptomeny. Predstav si, ze 3 spolocnosti vyvíjajú liek na nejaku chorobu. Investor si musi do podrobna preštudovať všetko čo nájde nielen o tych spoločnostiach ale hlavne výsledky správ z jednotlivych testov. Toto všetko vzájomne do hĺbky porovnáva a až potom sa rohodne /alebo aj nie/ pre jedneho favorita z tych troch a do toho nakoniec investuju. Tato analyza môže trvať aj pomerne dlhý čas. A tým to nekončí. Priebežne musí sledovať naďalej ako pokračuje vývoj, testy na luďoch, čo sa deje s cenou, ake odborne články vychádzaju v spojitosti s danou látkou, ako napreduje vyvoj u tych ostatnych dvoch konkurentov, ako sa vyvija financna situacia/suvaha/ spolocnosti, ci ma dost penazi na dalsi vyskum, čo robia insideri, ake su nalady u retailu atd.
A to sa tyka nielen biotech sektoru, ale aj akehokolvek ineho, kludne aj vyrobcu nábytku /aj také držím/.

**
Pilifo

da sa stále na kryptomenach zarobit. Mam znamych ktory za posledne 2roky zarobili na nich aj niekolko nasobok toho co vlozili.Nič proti kryptu nemám, prvykrat som zacal pouzivat Btc pred cca 14rokmi . Samotné peniaze ma už ale nezaujímajú. Či budem mať v buducnosti iba to čo mám teraz alebo vdaka kryptu 20x tolko, nemá na moj vnutorny stav ziaden väčší vplyv. Ale je uplne ok, ak iných ludí investovanie do krypta baví. Do akcii investujem už 17 rokov preto, že je to zábava, podla svojich postupov, bez ohladu na to, či iní dokazu za to iste obdobie zhodnotit investicie hoc aj v násobkoch toho čo ja. Bola aj doba keď moje portfolio celozivotnych investicie bolo v nezrealizovanej strate cez 60percent, ak nie viac, ani presne neviem a nijak som to neriesil..Pre mna je to zábava spojena s trenovaním vnutornej vyrovnanosti. Takže keď to padá tak sa teším a keď rastie tak tiež :)
Život je sinusoida a ak sa človek focusuje len na vzostupnu trajektoriu tak bude zakonite vela casu aj sklamany. Kto sa ale nenecha ovplyvnit ani jednou stranou sinusoidy, tak žije neustale v pokoji.
Ja ani neviem co by som robil, keby som mal zrazu 20x tolko penazi co teraz. Nic by sa v podstate velmi nezmenilo, akurat by som nakupil dalsie akcie na "hranie" :D
Kedysi som si zvykol hovorit, ze ked budem mat tolko a tolko penazi tak si kupim to alebo miniem cast z toho na hento. Ale nakoniec som to iba dalej investoval pretoze luxusne veci ma uz nebavia. Ak clovek si chce zajazdit na Porsche 911, tak si ho nemusi kupovat, ale si ho moze ozicat a na nom vysantit na okruhu kde si moze dovolit co na verejnej komunikacii nie. a pod.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

na zamyslenie:
ako ovplivni kryptomeny nastup AI? z pohladu ze na LLM treba velmi vela vypoctoveho vykonu a tym vlastne konkuruje kryptomenam, aspon tym PoW.
nvidia, ktorej graficke karty su velmi popularne na tazbu kryptomien, sa teraz plne sustreduje na vyrobu svojich H100 cipov.
co sa stane ked obrovske minovacie farmy zistia ze je pre nich vyhodnejsie prenajimat vykon pre LLM sluzby nez tazit krypto?
co ked vyrobcovia hardwaru zistia ze sa neoplati vyrabat ASIC minery a zacnu prerabat svoje linky na vyrobu cipov orientovanych na LLM trenovanie a inferenciu?
teraz totalne dominuje nvidia ale tak urcite kazdy si chce odkusnut z kolaca...

https://www.coindesk.com/consensus-maga ... yone-else/
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Rozmyslal som presne nad tym istym co aacid. napriklad pre mna LLM je ovela hodnotnejsi zdroj ako blockchain a tiez cakam, ze nejaka cast HW sa presunie tam, to aka neviem. Ked si k tomu v blizkej buducnosti pripocitame pouzitelne kvantove pocitace a to, ze sa bitcoin vytazi tak to bude este zaujimave.
Napísať odpoveď