https://en.wikipedia.org/wiki/Attention ... y_disorder
oficialne dokumenty ministerstva zdravotnictva:
deti a adolescenti
dospeli pacienti (na konci je aj sebaposudzovacia skala)
ADHD sa oficialne klasifikuje na hyperaktivitu a nepozornost, u jednotlivca moze byt pritomne jedno alebo druhe alebo oboje v nejakom pomere. asi to nie je potrebne rozpisovat, hyperaktivny jedinec nevie obsediet, byt v klude, musi stale nieco robit, nadmerne rozprava, vyrusuje. nepozorny clovek sa nedokaze dlhsie sustredit na jednu cinnost (casto ucenie sa), nevie sa donutit zacat alebo dokoncit nieco, zabuda, straca veci...
ja som bol diagnostikovany na poruchu pozornosti az v dospelosti, rodicia hovorili ze v detstve som bol hyperaktivny ale pokial viem tak to nikdy neriesili.
musim povedat ze to bola pre mna celkom ulava. ci uz na strednej alebo vysokej skole som mal neustale problemy s ucenim, doma som zabudal nevedel sa zorganizovat. najfrustrujucejsie bolo ze som bol okolim opakovane oznacovany za lenivca, lajdaka a stale mi bolo hovorene ze sa proste musim viac snazit a viac chciet.
no a vy sa aj snazite aj chcete ale nejde to a nikto vam neveri ze ozaj robite maximum, lebo predsa to ze si zase dostal zlu znamku z pisomky je preto ze ti nezalezi na skole, na buducnosti a na rodicoch...
problem sebadiagnostiky je ze vy viete vidiet iba do svojej hlavy, nie do kohokolvek ineho hlavy. je extremne tazke urcit ze to vo vasej hlave funguje inak ako by malo ked nemozete vediet ako by to fungovat malo.
liecba ADHD u dospeleho jedinca je extremne limitovana, hlavne u nas.
uz len najst psychologa/psychiatra ktory aj nieco vie o ADHD je na slovensku problem (vseobecne najst psychiatra na slovensku je problem).
lieky sa na to predpisuju na slovensku v zasade iba dva, z toho jeden sa predpisuje iba detom, nie dospelym. ten jeden liek som skusal uz 2x, pri oboch pokusoch som ich po cca dvoch mesiacoch musel vysadit kvoli velmi neprijemnym vedlajsim ucinkom. psychiater hovoril ze ten nastup trva kludne ja pol roka a vedlajsie ucinky by mali pominut, zial pre mna boli tak impaktne ze som to proste nedal.
aktualne uzivam uz rok antidepresiva, ktore nie su primarne urcene na liecbu ADHD ale je to slaby psychostimulant a vraj pomaha aj na ADHD.
ze by to malo nejake zazracne ucinky nemozem povedat ale na druhu stranu za posledny rok sa mi viac dari v praci a aj v sukromnom zivote. a ziadne vedlajsie ucinky.
co ma donutilo toto napisat prave teraz. kedze som o ADHD toho precital celkom dost, viem ze v zahranici (hlavne v USA) je celkom bezne na ADHD predpisovat stimulanty. adderall, ritalin (to je inak to co u nas predpisuju detom), dokonca v ojedinelych pripadoch predpisuju cisty metamfetamin.
nehovorim ze je to spravne a zdrave ale prirodzene ma to lakalo vyskusat. u nas su tieto latky nelegalne a nemam sa k nim ako dostat. par mesiacov dozadu som ale objavil "research chemicals". su to povacsinou nove a umelo vyrobene chemicke zluceniny ktore su natolko podobne tym nelegalnym latkam ze maju rovnake/podobne ucinky ale zaroven dostatocne odlisne aby nemohli byt klasifikovane ako nelegalna droga. nie je to ziadny darkweb, proste normalny eshop kde som zaplatil kartou a prislo mi to postou.
no a musim povedat ze prve vyskusanie takehoto stimulantu bolo pre mna velkym velkym prekvapenim. krato po uziti sa mi zrazu v hlave vycistilo... asi sa to tazko popisuje ale cely zivot mam hlavu plnu myslienok, neustale tam lietaju, menia sa a vyrusuju. a ja som mal zrazu v hlave ticho. klud, bol som tam sam.
prirovnal by som to takemu tomu automatu na bingo do ktoreho fuka vzduch a pingpongove lopticky tam neustale lietaju a tocia sa. a ja tam sedim v strede a snazim sa nejaku tu lopticku chytit. no a zrazu ako keby tam nic nefukalo a neni tam 100 lopticiek ale iba jedna a ja ju drzim v ruke.
prvy krat v zivote som sa prichytil pri tom ze neviem na co mysliet. ze mi do hlavy neprichadzaju neustale nove myslienky ale musim cielene hladat nad cim premyslat.
pochopil som ako je mozne ze manzelka bezne lezi v posteli a nevie zaspat lebo nevie prestat mysliet na nieco. u mna to vzdy fungovalo tak ze aj ked som sa snazil na nieco mysliet tak po chvili mi to uletelo a uz som pocital ovecky...
prvy krat v zivote som do stvrtej rana kodil (dokonca pracovne!!!) a nevedel prestat.
ono je to take super az z toho ide strach. su to drogy, urcite to nie je zdrave a ten potencial zavyslosti je obrovsky. v idealnom pripade by som mal zasobu takehoto stimulantu doma a ked by som potreboval (zamakat v praci, zamakat na dome ci nebodaj na nejakom vedlajsom projekte) tak by som si to dal. lenze ked je to doma tak je to velke lakadlo. a neviem sa donutit aby to bolo iba raz za cas. a zrazu sa uvedomim ze presli dva dni a ja som nic nejedol a nespal... (ale za to som spravil viac roboty nez by som normalne za mesiac
a hlavne sa citim ako posledna fetka.
takze to objednavat uz nechcem, napriek tomu ze mam konecne liek na moj celozivotny problem tak sa mu chcem radsej vyhybat.
som pripraveny na to ze ma tu v komentaroch znicite, je pravda ze som sa v druhej polovici textu dost opustil.
ale mojim realnym cielom tohto nebolo sa vyspovedat ale skor vidina toho ze niekto zaziva podobne situacie ako som ja zazival vo svojom zivote a mozno mu pomoze si precitat ze ADHD je realna porucha mozgu, nieco co sa neda vyriesit tym ze "budem poriadnejsi", "naucim sa mysliet na dolezite veci, nie na blbosti" alebo "nebyt lenivy"...
urcite odporucam precitat si ten dokument ministerstva zdravotnictva, spravit si to sebahodnotenie a idealne ist za odbornikom.
je pravda ze "chodim k psychiatrovi a beriem antidepresiva" nie je nieco cim sa chce clovek moc chvalit ale tak pokial to pomoze aby sa clovek citil lepsie...