ADHD

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ADHD

Príspevok od používateľa aacid »

https://cs.wikipedia.org/wiki/ADHD
https://en.wikipedia.org/wiki/Attention ... y_disorder

oficialne dokumenty ministerstva zdravotnictva:
deti a adolescenti
dospeli pacienti (na konci je aj sebaposudzovacia skala)

ADHD sa oficialne klasifikuje na hyperaktivitu a nepozornost, u jednotlivca moze byt pritomne jedno alebo druhe alebo oboje v nejakom pomere. asi to nie je potrebne rozpisovat, hyperaktivny jedinec nevie obsediet, byt v klude, musi stale nieco robit, nadmerne rozprava, vyrusuje. nepozorny clovek sa nedokaze dlhsie sustredit na jednu cinnost (casto ucenie sa), nevie sa donutit zacat alebo dokoncit nieco, zabuda, straca veci...

ja som bol diagnostikovany na poruchu pozornosti az v dospelosti, rodicia hovorili ze v detstve som bol hyperaktivny ale pokial viem tak to nikdy neriesili.
musim povedat ze to bola pre mna celkom ulava. ci uz na strednej alebo vysokej skole som mal neustale problemy s ucenim, doma som zabudal nevedel sa zorganizovat. najfrustrujucejsie bolo ze som bol okolim opakovane oznacovany za lenivca, lajdaka a stale mi bolo hovorene ze sa proste musim viac snazit a viac chciet.
no a vy sa aj snazite aj chcete ale nejde to a nikto vam neveri ze ozaj robite maximum, lebo predsa to ze si zase dostal zlu znamku z pisomky je preto ze ti nezalezi na skole, na buducnosti a na rodicoch...

problem sebadiagnostiky je ze vy viete vidiet iba do svojej hlavy, nie do kohokolvek ineho hlavy. je extremne tazke urcit ze to vo vasej hlave funguje inak ako by malo ked nemozete vediet ako by to fungovat malo.

liecba ADHD u dospeleho jedinca je extremne limitovana, hlavne u nas.
uz len najst psychologa/psychiatra ktory aj nieco vie o ADHD je na slovensku problem (vseobecne najst psychiatra na slovensku je problem).
lieky sa na to predpisuju na slovensku v zasade iba dva, z toho jeden sa predpisuje iba detom, nie dospelym. ten jeden liek som skusal uz 2x, pri oboch pokusoch som ich po cca dvoch mesiacoch musel vysadit kvoli velmi neprijemnym vedlajsim ucinkom. psychiater hovoril ze ten nastup trva kludne ja pol roka a vedlajsie ucinky by mali pominut, zial pre mna boli tak impaktne ze som to proste nedal.
aktualne uzivam uz rok antidepresiva, ktore nie su primarne urcene na liecbu ADHD ale je to slaby psychostimulant a vraj pomaha aj na ADHD.
ze by to malo nejake zazracne ucinky nemozem povedat ale na druhu stranu za posledny rok sa mi viac dari v praci a aj v sukromnom zivote. a ziadne vedlajsie ucinky.

co ma donutilo toto napisat prave teraz. kedze som o ADHD toho precital celkom dost, viem ze v zahranici (hlavne v USA) je celkom bezne na ADHD predpisovat stimulanty. adderall, ritalin (to je inak to co u nas predpisuju detom), dokonca v ojedinelych pripadoch predpisuju cisty metamfetamin.
nehovorim ze je to spravne a zdrave ale prirodzene ma to lakalo vyskusat. u nas su tieto latky nelegalne a nemam sa k nim ako dostat. par mesiacov dozadu som ale objavil "research chemicals". su to povacsinou nove a umelo vyrobene chemicke zluceniny ktore su natolko podobne tym nelegalnym latkam ze maju rovnake/podobne ucinky ale zaroven dostatocne odlisne aby nemohli byt klasifikovane ako nelegalna droga. nie je to ziadny darkweb, proste normalny eshop kde som zaplatil kartou a prislo mi to postou.

no a musim povedat ze prve vyskusanie takehoto stimulantu bolo pre mna velkym velkym prekvapenim. krato po uziti sa mi zrazu v hlave vycistilo... asi sa to tazko popisuje ale cely zivot mam hlavu plnu myslienok, neustale tam lietaju, menia sa a vyrusuju. a ja som mal zrazu v hlave ticho. klud, bol som tam sam.
prirovnal by som to takemu tomu automatu na bingo do ktoreho fuka vzduch a pingpongove lopticky tam neustale lietaju a tocia sa. a ja tam sedim v strede a snazim sa nejaku tu lopticku chytit. no a zrazu ako keby tam nic nefukalo a neni tam 100 lopticiek ale iba jedna a ja ju drzim v ruke.
prvy krat v zivote som sa prichytil pri tom ze neviem na co mysliet. ze mi do hlavy neprichadzaju neustale nove myslienky ale musim cielene hladat nad cim premyslat.
pochopil som ako je mozne ze manzelka bezne lezi v posteli a nevie zaspat lebo nevie prestat mysliet na nieco. u mna to vzdy fungovalo tak ze aj ked som sa snazil na nieco mysliet tak po chvili mi to uletelo a uz som pocital ovecky...
prvy krat v zivote som do stvrtej rana kodil (dokonca pracovne!!!) a nevedel prestat.

ono je to take super az z toho ide strach. su to drogy, urcite to nie je zdrave a ten potencial zavyslosti je obrovsky. v idealnom pripade by som mal zasobu takehoto stimulantu doma a ked by som potreboval (zamakat v praci, zamakat na dome ci nebodaj na nejakom vedlajsom projekte) tak by som si to dal. lenze ked je to doma tak je to velke lakadlo. a neviem sa donutit aby to bolo iba raz za cas. a zrazu sa uvedomim ze presli dva dni a ja som nic nejedol a nespal... (ale za to som spravil viac roboty nez by som normalne za mesiac :D) a rozne neprijemne vedlajsie ucinky tam su tiez.
a hlavne sa citim ako posledna fetka. :P
takze to objednavat uz nechcem, napriek tomu ze mam konecne liek na moj celozivotny problem tak sa mu chcem radsej vyhybat.

som pripraveny na to ze ma tu v komentaroch znicite, je pravda ze som sa v druhej polovici textu dost opustil.
ale mojim realnym cielom tohto nebolo sa vyspovedat ale skor vidina toho ze niekto zaziva podobne situacie ako som ja zazival vo svojom zivote a mozno mu pomoze si precitat ze ADHD je realna porucha mozgu, nieco co sa neda vyriesit tym ze "budem poriadnejsi", "naucim sa mysliet na dolezite veci, nie na blbosti" alebo "nebyt lenivy"...

urcite odporucam precitat si ten dokument ministerstva zdravotnictva, spravit si to sebahodnotenie a idealne ist za odbornikom.
je pravda ze "chodim k psychiatrovi a beriem antidepresiva" nie je nieco cim sa chce clovek moc chvalit ale tak pokial to pomoze aby sa clovek citil lepsie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: ADHD

Príspevok od používateľa wladas »

Eddie (Bradley Cooper) z Limitless si to ty? :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

takyto problem nemam, ale aj tak diky za zdielanie skusenosti, bolo to zaujimave citanie, som zvedavy aj na reakciu ephramka. kazdopadne tie alternativne latky mi nepridu ako riesenie tvojho problemu, len stav ktory popisujes nevyzera ako vyliecenie, ale sfetovanie :D to co pocas toho stavu zazivas by si tazko zazival, keby si len odstranil svoj problem bez vedlajsich ucinkov.
btw pocas prace si bol produktivnejsi a lepsie ti to palilo alebo si dokazal spracovat aj vela novych poznatkov, ktore dokazes pouzivat aj po vysadeni? len tak uvazujem, ci by to mohlo fungovat aj ako taky kratkodoby boost na ucenie sa novych veci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dva dni nespat a pritom ist na 120percent je samozrejme pre mozog velka zataz, aj ked subjektivne sa vtedy cloveku mozezdat ze vsetko je ok. Vsetky stimulanty su psychicky navykove.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

aacid napísal: 12 mar 2024, 15:35 no a musim povedat ze prve vyskusanie takehoto stimulantu bolo pre mna velkym velkym prekvapenim. krato po uziti sa mi zrazu v hlave vycistilo... asi sa to tazko popisuje ale cely zivot mam hlavu plnu myslienok, neustale tam lietaju, menia sa a vyrusuju. a ja som mal zrazu v hlave ticho. klud, bol som tam sam.
prirovnal by som to takemu tomu automatu na bingo do ktoreho fuka vzduch a pingpongove lopticky tam neustale lietaju a tocia sa. a ja tam sedim v strede a snazim sa nejaku tu lopticku chytit. no a zrazu ako keby tam nic nefukalo a neni tam 100 lopticiek ale iba jedna a ja ju drzim v ruke.
prvy krat v zivote som sa prichytil pri tom ze neviem na co mysliet. ze mi do hlavy neprichadzaju neustale nove myslienky ale musim cielene hladat nad cim premyslat.
OMG, toto ja mám v hlave celý život - moje myšlienky sú chaos ako v pavilóne opíc, sústredím sa na všetko - no poriadne na nič... nemám žiadnu stanovenú diagnózu, no ani nikdy som si nemyslel že je to niečo čo by sa dalo diagnostikovať a "liečiť", proste som ten bordel v hlave pripisoval mojej osobnosti. ak je na to nejaký medikament ktorý sa dá zohnať legal z webu, tak potom CHCEM ÍSŤ DO TOHO s uvedomením si všetkých vedľajších účinkov. proste chcem to skúsiť a mať aspoň na chvíľku kľud v hlave.

postneš sem prosím názov tých látok alebo rovno link na eshop? prípadne mne do súkromnej správy, ak to tu nechceš zverejňovať vzhľadom na povahu tých "medikamentov". vopred ďakujem!
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

M142 napísal: 12 mar 2024, 16:19 takyto problem nemam, ale aj tak diky za zdielanie skusenosti, bolo to zaujimave citanie, som zvedavy aj na reakciu ephramka. kazdopadne tie alternativne latky mi nepridu ako riesenie tvojho problemu, len stav ktory popisujes nevyzera ako vyliecenie, ale sfetovanie :D to co pocas toho stavu zazivas by si tazko zazival, keby si len odstranil svoj problem bez vedlajsich ucinkov.
btw pocas prace si bol produktivnejsi a lepsie ti to palilo alebo si dokazal spracovat aj vela novych poznatkov, ktore dokazes pouzivat aj po vysadeni? len tak uvazujem, ci by to mohlo fungovat aj ako taky kratkodoby boost na ucenie sa novych veci.
no pre mna je to cisto funkcna droga, je samozrejme aj euforia ale aj co som cital na internete aj co som mal moznost diskutovat s realnymi uzivatelmi stimulantov tak mi vychadza ze na mna to posobi trochu inak ako na bezneho uzivatela.
ked si to porovnam s marihuanou kde casto clovek dostane napad a chut nieco tvorit a potom zisti ze je uplne vymlety a nevie postupovat a nadruhy den triezvy si uvedomi ze to aj tak bol uplne hlupy napad, toto mi pride ozaj ako bajna droga z limitless ktora ti proste umozni vsetko robit lepsie. stale sa citis ako ty, akurat mas motivaciu a energiu na vsetko.

ako kratkodoby boost na ucenie to musi byt super, vobec sa necudujem ze adderall (co je tiez amfetamin) je tak bezne zneuzivany studentami.

Mirrorion: napisem ti radsej spravu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ked sa tu isty cas preberali rozne psychotropne latky, tak sa tu ked u nas este nebol zakazany preberal
Spoiler
kratom
Je to ono, ci nieco ine? Ked som sa na tuto temu rozpraval s jednym autistom co to berie stale v cesku a kupuje to priamo od niekial z Tichomoria, tak on tomu pripisoval podobe vlastnosti ako popisuje aacid. No ma to ucinky podobne opioidom, hoci to nie je opioid.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nie nie, kratom som neskusal. len klasicke stimulanty.
https://psychonautwiki.org/wiki/Stimulants

cital som aj o modafinile ze ma celkom slusne ucinky ale k tomu som sa tiez nedostal zatial.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mirrorion napísal: 12 mar 2024, 22:30 mať aspoň na chvíľku kľud v hlave.
Ako vôbec vôbec? "Normalny" človek ma tiež problem sa sustrediť na niečo viac ako 10 minut. Neviem si celkom predstavit, ze niekto mysli v kuse iba na nic alebo na jednu vec, predsa vzdycky musi trochu mysliet aj nad inymi vecami, sice nie hlavne na ne, ale tak postranne :)

Co pozeram v zahranici je to adhd dost ako taka pandemia, pomaly kazdy druhy je tym diagnostikovany ak navstivi psychologa, donedavna bolo tych diagnoz velmi obmedzene mnostvo a posledne roky ako keby sa s tym roztrhlo vrece.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Viem, ze ADHD maju ludia problem dokoncit veci, maju problem sa sustredit a tak.

Ale myslim, ze mat neustale plnu hlavu myslienok je normalne. A napady sa hmiria kade tade, ale s tym som sa vysporiadal pomocou zapisniku a tym, ze si tam danu vec zapisem, tak ju mozem pustit z hlavy. Naposledy ked som mal "cistu hlavu" bolo ked som uzival silne lieky na kasel, co cloveka vyrazne tlmily.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Vrece sa s tym sice roztrhlo a cast ludi iba ide na vlne socialnych sieti, ale druha vec je, ze naozaj velke mnozstvo spolocnosti ma psychicke problemy, len sa to doteraz neriesilo. Ved si zober kolko hyperaktivnych a podobnych ludi si za zivot stretol, teraz to ma len pomenovanie. Teraz ludia lepsie chapu, ze tie pocity ktore maju nie su v norme a existuje pomoc, ktora im vie ulavit a zlepsit zivot.
Macejko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Macejko »

harrison314 napísal: 13 mar 2024, 12:08 Viem, ze ADHD maju ludia problem dokoncit veci, maju problem sa sustredit a tak.

Ale myslim, ze mat neustale plnu hlavu myslienok je normalne. A napady sa hmiria kade tade, ale s tym som sa vysporiadal pomocou zapisniku a tym, ze si tam danu vec zapisem, tak ju mozem pustit z hlavy. Naposledy ked som mal "cistu hlavu" bolo ked som uzival silne lieky na kasel, co cloveka vyrazne tlmily.
Ďakujem za návrh so zápisníkom. Mám problémy s myšlienkami takže rozhodne vyskúšam.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ono asi nie je az tak problem ze sa ti v hlave hmiria myslienky, skor to ze kvoli tomu sa nevies sustredit na tu ktoru chces.

viac krat som sa snazil naucit meditovat. ono je to vseobecne zname ze to nie je nic lahke vyprazdnit hlavu od myslienok. mysliet na nic. alebo aj mysliet na jednu vec.
snazim sa sustredit a mysliet len na jednu vec a neustale sa mi podsuvaju do hlavy ine myslienky aj ked nechcem.

problem s ADHD je podla mna v tom ze vsetky symptomy su celkom bezne v spolocnosti. aj v tom dokumente z ministerstva je pisane ze diagnoza ADHD je az ked zazivas vacsi pocet tychto symptomov
najmenej 6 alebo viac príznakov musí pretrvávať najmenej 6 mesiacov a sú v takej miere, ktorá je problematická a nezodpovedá ývinovej úrovni jedinca, a majú priamy negatívny dopad na sociálne alebo školské/pracovné aktivity
no a samozrejme druha vec je pristup doktorov. hlavne v USA je zname ze na kazdu druhu blbost ti predpisu antidepresiva. viem si velmi lahko prestavit ze prides za doktorom povies ze sa zle sustredis tak ti rovno predpise adderall, ved cim viac predpisov tym viac penazi, nie?
Prílohy
priznaky.png
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 13 mar 2024, 10:50 Ako vôbec vôbec? "Normalny" človek ma tiež problem sa sustrediť na niečo viac ako 10 minut. Neviem si celkom predstavit, ze niekto mysli v kuse iba na nic alebo na jednu vec, predsa vzdycky musi trochu mysliet aj nad inymi vecami, sice nie hlavne na ne, ale tak postranne :)

Co pozeram v zahranici je to adhd dost ako taka pandemia, pomaly kazdy druhy je tym diagnostikovany ak navstivi psychologa, donedavna bolo tych diagnoz velmi obmedzene mnostvo a posledne roky ako keby sa s tym roztrhlo vrece.
je to o tom, ze predpisovat lieky na Adhd je dobry biznis.

Autoeditácia príspevku po 17 min 11 sek:
Mne napr na lepsie sustredenie ci upokojenie funguje magnezium, l-theanin a litium. Niekto si pochvaluje napr taurin.
To su vsetko legalne a pomerne lacne suplementy. Dalej su zaujimave latky pre fungovanie mozgu napr vinpocetin, huperzin A, Dmae, piracetam.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mne na lepšie sústredenie sa pomáha pohyb (aj počas školy som sa zvykla učiť aj tak, že som sa napr. prechádzala po izbe, dvore..), resp. prejsť sa, či zacvičiť si predtým, než napr. idem sadnúť za počítač a sústrediť sa na niečo.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

retkvic napísal: 13 mar 2024, 10:50 Ako vôbec vôbec? "Normalny" človek ma tiež problem sa sustrediť na niečo viac ako 10 minut. Neviem si celkom predstavit, ze niekto mysli v kuse iba na nic alebo na jednu vec, predsa vzdycky musi trochu mysliet aj nad inymi vecami, sice nie hlavne na ne, ale tak postranne :)

Ja neviem, ako to vyzerá v hlave iných ľudí :) Cítim však silnú nesústredenosť, nutkanie robiť x vecí naraz a problém niečo nedokončiť. Stále potrebujem niekam odvádzať svoju pozornosť, aj pri šoférovaní mám nutkanie pozerať na mobil alebo niekomu volať a niečo riešiť. Mne ide stále v hlave moje "rádio", spievam si pesničky, melódie, prehrávam si rôzne rozhovory a PLUS k tomu ešte robím ďalšie veci. Je to pocit že ideš výkonovo na 200% bez schopnosti spomaliť.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mirrorion, toto som o tej nesústredenosti čítala v súvislosti s používaním internetu, sociálne siete, youtube videá. Že človek sa naučí, že vždy mu niekde niečo vybehne, začne pozerať jedno video, hneď ti ukazuje ďalšie; čítaš jeden článok, máš tam odkazy na ďalšie 3 atd.. a pozornosť človeka sa tak roztriešti, znižuje sa schopnosť plne sa ponoriť a sústrediť na jednu vec. Nedokončíš jednu vec a už klikáš na druhú...

Netvrdím, že je to tvoj prípad, ale možno aj to stojí za zváženie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

M142 napísal: 12 mar 2024, 16:19 takyto problem nemam, ale aj tak diky za zdielanie skusenosti, bolo to zaujimave citanie, som zvedavy aj na reakciu ephramka. kazdopadne tie alternativne latky mi nepridu ako riesenie tvojho problemu, len stav ktory popisujes nevyzera ako vyliecenie, ale sfetovanie :D
Žiadne novinky nenapíšem, nie som nejaký odborník na ADHD, v base to nediagnostikujem :D a ty aj ostatní ste tu veľmi správne upozornili na viaceré úskalia tejto problematiky. Tak postupne.

1. Tiež mi to pripadá tak, že sa aacid sfetoval. Ten stav sa nazýva "flow efekt". U stimulantov je to bežné a niektorí ľudia si ten stav vedia navodiť prirodzene (napr. vedci). Zažili sme to asi všetci. Napr. keď hráte hru, zrazu "sa zobudíte", sú 4 hodiny ráno a vy ani neviete ako, ale hrali ste celý deň aj noc. Človek vo flow efekte nemá potrebu ani piť, ani jesť. Môže to byť nebezpečné, ak si "niečo dal" niekde v lete na fesťáku. A riziko takejto samoliečby vnímam najmä z adiktologického hľadiska, aby aacid za 1-2 roky nezistil, že okrem ADHD má aj závislosť.

2. Pozitívny vplyv na učenie sa nepreukázal. Vyraďme kávu, čaj, cukor a uvažujme iba o silných stimulantoch. Problémy sú 2. Ten prvý problém je načasovanie. Keď študent od piatka na niečom "fičí" a potom v pondelok príde na skúšku, keď už je unavený a má "dojazd". Výkon na skúške bude mizerný. Druhý problem je ten, že stimulanty ovplyvňujú prirodzené biologické hodiny tela, spánok...všetko procesy, ktoré ovplyvňujú pamäť. A učíme sa preto, aby sme sa niečo naučili a vedeli tieto vedomosti uplatniť v budúcnosti. Neučíme sa preto, aby sme "dali skúšku" a do pár dní po škúške všetko zabudli. Takže učenie a stimulanty nie...ale pri mechanických činnostiach, ktoré má človek už dobre naučené, tak áno, tam môže byť "boost výkonu"...napr. keď je treba 5 dni vkuse odšoférovať panzer na Francúzsko, perník pomôže :D

3. Správne bolo napísané, že aktuálne máme na ADHD liek číslo 1 a potom liek číslo 2. A ako podporná liečba sa nasadzujú slabšie antidepresíva, prípadne aj v kombinácii so psychoterapiou.

4. Už asi 15 rokov my odborníci vedieme diskusiu, či naozaj máme epidémiu ADHD, alebo sme sa len zlepšili v diagnostike, alebo či náhodou ADHD nediagnostikujeme pričasto...aj keď je príčina problémov v skutočnosti iná, ako ADHD. Pretože môže to byť o iných poruchách, môže to byť o životnom štýle (čokoládky, cocacolky, energeťáky, tiktok decká a dopamínová pumpa), môže to byť trauma a v rodine sa deje niečo oveľa vážnejšie, no a na koniec sa stále častejšie stretávame s tým, že na nás rodičia vyslovene tlačia, aby sme im dali ten "štampel", že ich decko má ADHD. Prečo? Lebo je asi úľava si povedať, že nezlyhal som ako rodič, nie som zlá matka/otec, že mám doma spratka, za to môže ADHD. A zároveň okolo ADHD nie je taká stigma, ako keby sme diagnostikovali poruchu osobnosti.

5. Potom je tu už taký klasický problém Slovenska, že pri ADHD aj mnohých iných poruchách dochádza "k zázračnému uzdraveniu" akonáhle človek doštuduje a dosiahne dospelosť. Pri ADHD ešte OK, viem nad tým prižmúriť očko, ale zoberte si, že máte mentálne retardované dieťa, autistu a pod., skrátka niekoho nesebestačného a akonáhle má 26 rokov, tak vypadne zo systému. A vy máte ohromný problém nájsť zariadenia a odborníkov, ktorí by vám pomohli.

6. Tiktok decká. Vplyv sociálnych sietí na pozornosť a ďalšie kognitívne funkcie, na psychické zdravie, to sa naplno prejaví, až keď nám táto generácia dospeje. Ale už teraz to nevyzerá vôbec rúžovo.

aacid, zaujímalo by ma, ako ťa diagnostikovali. Interview, anamnéza, nejaký dotazník, kde si psychológ "odškrtal" symptómy a dal ti štampel? Lebo napadla mi taká možnosť. Máme na Slovensku pomerne dobre vybavené ústavy dopravnej psychológie, kde práve pozornosť, záťaž pod stresom, rozhodovanie a ďalšie kognitívne funkcie dokážu veľmi dobre odmerať. Sú na to materiálne aj odborne vybavení. Problém je, že oni nič nediagnostikujú...ale riešia najmä vodičov z povolania. Otestovať a zmerať by ťa vedeli, ale nebudem ťa na to nahovárať. Ak si si istý, že je to ADHD a si s tým zmierený, tak ďalšie testovanie je asi zbytočné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Amfetamíny zvyšuju motiváciu pre činnosť,sústredenie, potlačuju únavu. Čo sa týka otázky či amfetamíny zvyšuju schopnosť učenia alebo zapamätávania je odpoveď nejednoznačná. Vela zavisi od toho presne aky typ učenia máme na mysli. Zároven treba brat do uvahy že pri pravidelnom uzivani amfetamin mení prirodzené fungovanie niektorch mozgovych funkcii čo asi nikto z nás nehce.
Pri testoch na zvieratach tiez vela zaviselo od toho, ci prebiehal za stresovych podmienok alebo za pokojnych.
Ono pri psychotropnych latkach je to tak, že zo začiatku vacsinou silne prevladaju pozitivne ucinky a negativne su menej viditelne. Ale castejsim uzivanim sa tie pozitivne zacinaju stale viacej stracat a stale viacej prejavuju tie negativne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko napísal: 15 mar 2024, 9:58A riziko takejto samoliečby vnímam najmä z adiktologického hľadiska, aby aacid za 1-2 roky nezistil, že okrem ADHD má aj závislosť.
prave pred tymto mam velky respekt, nechcem tak dopadnut. preto to ani nechcem mat nejak dostupne doma.
ephramko napísal: 15 mar 2024, 9:58aacid, zaujímalo by ma, ako ťa diagnostikovali. Interview, anamnéza, nejaký dotazník, kde si psychológ "odškrtal" symptómy a dal ti štampel? Lebo napadla mi taká možnosť. Máme na Slovensku pomerne dobre vybavené ústavy dopravnej psychológie, kde práve pozornosť, záťaž pod stresom, rozhodovanie a ďalšie kognitívne funkcie dokážu veľmi dobre odmerať. Sú na to materiálne aj odborne vybavení. Problém je, že oni nič nediagnostikujú...ale riešia najmä vodičov z povolania. Otestovať a zmerať by ťa vedeli, ale nebudem ťa na to nahovárať. Ak si si istý, že je to ADHD a si s tým zmierený, tak ďalšie testovanie je asi zbytočné.
diagnostika bola jednoducha, ako pises, dotaznik a interview...
otestovat by som sa kludne isiel, nemam s tym problem. ale isty som si viac menej ze to ADHD je, co ine by to bolo? mam vsetky priznaky ADHD a lieky mi na to pomahaju... jediny problem je ze tie legalne predpisovane na slovensku ani moc nie...

este k tomu uceniu. dost by som veril tomu ze beznemu zdravemu cloveku to nepomoze. ale niekomu ako som ja by to pomohlo na 100%. nie kvoli tomu ze by som si nejak lepsie pamatal alebo bol mudrejsi ale cisto z toho dovodu ze by som bol schopny sa ucit. schopny citat text dlhsie ako 10 minut bez toho aby som ho prestal vnimat.
Napísať odpoveď