Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa beardie »

preco by o tom mal vediet?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal: 19 mar 2024, 21:59 preco by to nemalo byt dovolene?
Vetsina providerov to v zmluve zakazuje.
A moze ist o nelegalne podnikanie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

beardie napísal: 19 mar 2024, 22:22 preco by o tom mal vediet?
Ci je to povinnosť oboznámiť poskytovatelovi internetu ze zákazník(sused) nechal napojiť na svoj router internetu aj dalšieho suseda ktorý samozrejme platí mesačne za net susedovi a ten následne to platí poskytovatelovi internetu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Chybný predpoklad máš v tej otázke "samozrejme platí". :)
Ďalšia vec je - ak platím za internet definovaných parametrov - poskytovateľovi je to sedem. Kde je dátové obnedzenie s následným výrazným znížením rýchlosti - dupľom.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 19 mar 2024, 22:34 Chybný predpoklad máš v tej otázke "samozrejme platí". :)
Ďalšia vec je - ak platím za internet definovaných parametrov - poskytovateľovi je to sedem. Kde je dátové obnedzenie s následným výrazným znížením rýchlosti - dupľom.
Tak ak je to providerovi fuk no okej. Niektorím možno nie, ako spomínal harrison.
Stým som sa ešte nestretol na základe tej témy, alebo podobnej situácie žeby to ľudia takto robili ohľadom prepájania s káblom kvôli netu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak sa dakomu chce nech pohľadá, či je v tom zakázané podeliť sa so susedom. Mne sa neche.
https://www.orange.sk/fileadmin/orange/ ... 020-08.pdf
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Uzivatel coRP či ako sa píše jeho nick, čo si matne pamatám spomínal, kedže tam robí/robil v orange. By vedel povedať ako to je. Zajtra pozriem.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ak pominiem, že to bude zakázané v podmienkach ISP, vadí ti ešte niečo?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Tak starlink napriklad to ma vyslovene zakazane, ale realne to nemaju ako zistit. Tak isto to nema zistit ako iny provider. V com je teda problem? Chces niekoho udat? :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie - nie že vadí, ale podla tej témy ktorú som sem postol, alebo uviedol podobný príklad, že či to môže providerovi prekážať a vyvodzovať z toho nejakú zodpovednosť voči susedovi/susedom.
cinges - nie som udavač, ale za predpokladu žeby to provider nejakým sposobom zistil (na základe tej témy čo som sem postol, resp. uviedol podobný príklad = či môže mať sused ktorý získal od providera internet a následne si nechal kablom napojiť dalšieho suseda/susedov, či môžu mať potom z toho problém zo strany providera ak by to náhodou zistil.

Autoeditácia príspevku po 22 min 45 sek:
starysomar napísal: 19 mar 2024, 22:58 Ak sa dakomu chce nech pohľadá, či je v tom zakázané podeliť sa so susedom. Mne sa neche.
https://www.orange.sk/fileadmin/orange/ ... 020-08.pdf
28 strana, Clanok 14 Práva a povinnosti účastníka, bod C) " neposkytovať Služby iným osobám, neposkytovať prostredníctvom Služieb ďalšie služby a nesprostredkovať poskytovanie Služieb (a s nimi súvisiacich plnení) tretím stranám bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti Orange; porušenie tejto povinnosti sa považuje za porušenie zmluvných podmienok v zmysle článku 13 bodu,.... "
" využitie Služieb a/alebo Siete na prepojenie siete Účastníka, prostredníctvom ktorej Účastník
alebo iná osoba poskytuje službu ďalšej osobe, s poskytovateľom prístupu na internet (alebo prístupu na inú verejnú alebo neverejnú sieť poskytovateľa alebo inej osoby) pre Účastníka " ... jednalo by sa o zneužívanie služieb, ukončenie zmluvy ak by tam nebol písomný suhlas od Orange, spomenuté v bode C.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

môže im to prekážať ako všetkým poskytovateľom, ktorí ponúkajú platenú službu a ľudia si tú službu zdieľajú (napr. Netflix). Miesto x krát dostávať zaplatené len jeden krát. (Neriešim dilemu, že by to v skutočnosti asi všetci neplatili v takom prípade)
Reálne to zistiť je druhá vec, prakticky to vedia len veľmi ťažko. Ale v takom prípade ti proste vypovedajú zmluvu a odpoja ťa. Čo iné by mali vyvodzovať.

starysomar: Ako nechce, ak si to podpisoval(keď sa pýtaš konkrétne na Orange), tak by si s tým mal byť oboznámený :) článok 14 bod 1 odsek c)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

94jakub
" Co iné by mali vyvodzovať " - " poskytovateľom, ktorí ponúkajú platenú službu a ľudia si tú službu zdieľajú (napr. Netflix). Miesto x krát dostávať zaplatené len jeden krát. " Ci to v tomto prípade by bral provider ako ušlý zisk a súdnou cestou žiadať finančné odškodnenie od účastníka a jeho napojených susedov....No pokial to teda takto konkretne nemá provider zakotvené v zmluve tak teda ako vravíš odpojí a ukončí zmluvu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

skúsiť to môže, to už je na súde rozhodnúť. Nie som právnik
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

My sme takto fungovali v rokoch pana 2004-200x v panelaku, vtedy jeden sused mal DSL a dalsi boli napojeni nanho. Internet bol vtedy drahy. Ten sused robil v telekome :D a nikdy to nikomu nevadilo.
Zistit sa to da pomocou TTL paketov, ale prakticky to asi nikto neriesi. Dnes, ked mas vsade free wifi a ludia maju internety v mobiloch, je to asi sumafuk.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Mek napísal: 20 mar 2024, 9:30Zistit sa to da pomocou TTL paketov, ale prakticky to asi nikto neriesi. Dnes, ked mas vsade free wifi a ludia maju internety v mobiloch, je to asi sumafuk.
to je tiez asi tazko dokazatelne. ja mozem mat doma komplikovanu siet s troma switchmi zapojenymi za sebou ale neznamena to ze poskytujem internet susedovi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbit díky, nechcelo sa mi hľadať no bol som zvedavý ako to je. Bolo to dávno u providera, ktorý mi vtedy povedal, že mu to nevadí. Ostatne boli to známi, mali vtedy pomalý net, bolo to nakrátko než si susedia dali svoj internet. Tretí boli naši podnájomníci v našom vrchnom byte a vtedajší provider získal tak dvoch nových - lebo rýchlosť deleného ... :) A LAN kábel za oknami by nebol býval ktoviečo vzhľadom k blížiacemu sa letu, búrkam.
Teraz momentálne mi tu ukazuje cez 50 wifín na vnútornú antnénku PC - každý kto che má svoj.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Pohoda, taký telekom má len pár strán v pdf, zatiaľ čo orange má 45 strán zmluvných podmienok.
Zhrnutie - s niektorým providerom sa dá dohodnúť bez problémov, ďalší vyhotoví písomný súhlas aby si to susedia alebo firmy mohli takto zriadiť, ďalší to nepovolí no ak to nemá ako zistiť tak ludia sa skrátka nejako vynájdu aj tak. V lepšom prípade sa upravia zmluvy alebo ukončia.
Kludne kto má nejakú banálnu otázku môže ju položiť, moju banálnu / "banálnu" otázku už nemusíme riešiť, ak už niet k tomu čo dodať.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z iného kraja - mám nový net, starý som chel zrušiť. Povedali: "Ale Vy tam máte viazanosť". Mali pravdu, nevšimol som si, že mi ju dopísali s 50% zľavou (ako zamestnancovi niečoho, už som dôchodca). Majú divokú sankciu za predčasné zrušenie no nikde v ich podmienkach som nenašiel, že aj ak človek prestane platiť. K tomu majú len, že mu odpoja-ukončia net. Mohol by som to zneužiť no nikdy som nezvykol - doplatím im do konca obdobia hoci ho už nepoužívam, router vypnutý, ich prívodný káblik odpojený.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Takže každý, kto svojej návšteve dal heslo na wifi, porušuje podmienky :D :o

Ale my sme malé ryby. Keď už, tak asi pôjdu po kaviarniach a iných podnikoch, ktoré si neplatia za "Internet pre firmy" ale len za obyčajný internet, a teda porušujú podmienky.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Preco je (hlavne v US) zauzivana dogma ze cervene maso je nezdrave?
Napísať odpoveď