Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
na obhliadky policajtom sa s autom uz nechodi, tie su uz zrusene.
pokial bolo auto uz prihlasene na SK tak budes potrebovat len navrh zmuly PZP a technicak, pokial auto bolo dovezene zo zahranicia a este nebolo na SK znackach (spominal si prevozne znacky), tak musis ist s autom najprv na KO, STK, EK az tak na prihlasenie a kedze ti predajca z bazaru zobral prevozne znacky, tak auto budes musiet preniest pravdepodobne na voziku na KO, STK, EK
pokial bolo auto uz prihlasene na SK tak budes potrebovat len navrh zmuly PZP a technicak, pokial auto bolo dovezene zo zahranicia a este nebolo na SK znackach (spominal si prevozne znacky), tak musis ist s autom najprv na KO, STK, EK az tak na prihlasenie a kedze ti predajca z bazaru zobral prevozne znacky, tak auto budes musiet preniest pravdepodobne na voziku na KO, STK, EK
mLuks: KO STK EK už mám, práve preto sa pýtam či na dopravný inšpektorát treba s autom chodiť aj fyzicky, keďže týmito kontrolami už prešlo.
aha, zle som precital tu poslednu vetu
tak v tom pripade uz len s papiermi na dopravny, obhliadky vozidiel kde sa konktolovalo vin cislo boli zrusene v 2019
tak v tom pripade uz len s papiermi na dopravny, obhliadky vozidiel kde sa konktolovalo vin cislo boli zrusene v 2019
5 az 20 centov na liter. Ale na vode, jedle ci sladkostiach maju aj 100 percent. Pozri sem - https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... -nabalili/
Len tak orientacne: o kolko percent zhruba su drahsie hlinikove okna ako plastove?
Takto to mas tazko povedat. Chces vediet ram, alebo celkovo okna so vsetkym dohromady? Napr. 6 rokov dozadu som dal v byte robit okna. Dal som si to nacenit a porovnaval som ultra najlacnejsie s top najdrahsimi plastovymi ramami. Cenovy rozdiel ramu bol velky, nepamatam presne kolko za 1m ramu. Ale celkovo, okna s montazou, sietkami, atd so vsetkym, tak to bol rozdiel 2200 eur vs 2500 eur.
Cinges
Dakujem za info, dnes uz to bude urcite vyrazne drahsie.
Dakujem za info, dnes uz to bude urcite vyrazne drahsie.
Dnes uz lepsie plasty dosahuju pomaly cenu hlinikovych.
Ano, ale tu nejde o to. Tym chcem povedat, ze samotna cena ramu nema tak velky vplyv na celkovu cenu okien. Takze si daj nacenit u nejakej dobrej firmy plastove a hlinikove okna a uvidis. Myslim si, ze cenovy rozdiel nebude vacsi ako 20%.
ďakujem, nie je to nič súrne. Aktuálne máme od 2007 sklá s označením: DRUTEX Thermofloat 4x16WESX4 ARGON, plastové rámy. A teda či by teoreticky malo zmysel ich vymeniť/kompletne aj s rámami/ za niečo lepšie /nielen z hladiska tepelnej izolacie ale hlavne zvukovej/ v pomere cena/zlepšenie parametrov.
Netuším či su tie parametre okien čo máme dobré alebo nie.
Rád by som sa poradil najprv tu, lebo je jasne ze kazdy predajca si uz potom bude prihriavat tu svoju polievku.
Netuším či su tie parametre okien čo máme dobré alebo nie.
Rád by som sa poradil najprv tu, lebo je jasne ze kazdy predajca si uz potom bude prihriavat tu svoju polievku.
Nedopatral som sa ku technickym parametrom tych okien co mas, ale pokiql su z 2007 tak oproti dnesnym oknam su uz za zenitom.
Dnes sa berie ohlad na sucinitel prestupu tepla celeho okna, oznacene ako Uw. Cim nizsie Uw, tym je okno lepsie. Na vyslednu hodnotu Uw vplyva napr. pocet skiel (dvoj/troj sklo), dilatacny pasik medzi sklami ( v starych typoch resp. pri tych s vyssi Uw bol pouzivany nejaky kov/hlinik/plech, pre dosiahnutie nizsieho Uw sa pouziva akasi forma plastu/peny), pocet tesneni na kridle, ram.
Ak chces dosiahnut co najmensi unik tepla cez okna, potrebujes teda tie s co najmensim Uw a je uplne jedno ci to budu plastove alebo hlnikove.
Dnes sa berie ohlad na sucinitel prestupu tepla celeho okna, oznacene ako Uw. Cim nizsie Uw, tym je okno lepsie. Na vyslednu hodnotu Uw vplyva napr. pocet skiel (dvoj/troj sklo), dilatacny pasik medzi sklami ( v starych typoch resp. pri tych s vyssi Uw bol pouzivany nejaky kov/hlinik/plech, pre dosiahnutie nizsieho Uw sa pouziva akasi forma plastu/peny), pocet tesneni na kridle, ram.
Ak chces dosiahnut co najmensi unik tepla cez okna, potrebujes teda tie s co najmensim Uw a je uplne jedno ci to budu plastove alebo hlnikove.
mluks
dakujem. Existuje moznost ze by nejaka firma vymenila iba samotne okna za lepsie aby sa nemusel vyberat ten cely ram ktory je navrtany a uchyteny do stien? Ci je to nezmysel?
dakujem. Existuje moznost ze by nejaka firma vymenila iba samotne okna za lepsie aby sa nemusel vyberat ten cely ram ktory je navrtany a uchyteny do stien? Ci je to nezmysel?
Ak sa na to pozriem cisto teoreticky, tak mozne by to bolo. Zvesis stare kridla a na povodny okenny ram das vyrobit nove okenne kridla. Pripadne ak mas neotvaravu cast okna, tak ta sa da vysklit a dvojsklo vymenit za trojsko aj s novymi uzsimi listami.
Ale z praktickeho hladiska je to blbost. Kedze aj samotne ramy sa dobou vyvyjali, dnes je bezne uz trojite tesnenie kridla s ramom, co urcite na oknach z 2007 nemas, rovnako ako pocet komor v ramoch je dnes vyssi ako predtym. Ramy sa dnes zvyknu montovat aj s takymi izolacnymi paskami, nie len cisto na kotvy a penu. No a z financneho hladiska by to tiez nebolo asi rentabilne, nejaku vacsiu usporu oproti vymene okna ako celku aj s ramom by som tam nevidel.
Su firmy, ktore robia “revizie” resp. opravy plastovych okien, ako napr. vymena tesneni alebo nastavenie kridel, kovania. Ale to ti po technologickej stranke neprinesie ziadne plus, len vyriesi problem ak by cez okna prefukovalo.
Ale z praktickeho hladiska je to blbost. Kedze aj samotne ramy sa dobou vyvyjali, dnes je bezne uz trojite tesnenie kridla s ramom, co urcite na oknach z 2007 nemas, rovnako ako pocet komor v ramoch je dnes vyssi ako predtym. Ramy sa dnes zvyknu montovat aj s takymi izolacnymi paskami, nie len cisto na kotvy a penu. No a z financneho hladiska by to tiez nebolo asi rentabilne, nejaku vacsiu usporu oproti vymene okna ako celku aj s ramom by som tam nevidel.
Su firmy, ktore robia “revizie” resp. opravy plastovych okien, ako napr. vymena tesneni alebo nastavenie kridel, kovania. Ale to ti po technologickej stranke neprinesie ziadne plus, len vyriesi problem ak by cez okna prefukovalo.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Neviem ci pri tych oknach nie je problem aj to, ze si sadli a rami sa vzdy jemne deformuju (vyplivom posunu, tepla, slnka, vetra,...).
OK takto som aj spravil, auto nebolo treba. ďakujem za radu.mLuks napísal: 30 mar 2024, 15:40 aha, zle som precital tu poslednu vetu![]()
následne ale musím ísť s ním na STK po kartičky (kontrolu už mám hotovú, ale bola vykonaná ešte bez ŠPZ) a tam auto prítomné musí byť aj keď je STK a EK už prešlo - vraj kvôli fotodokumentácii ŠPZtiek na aute.
to ano, pri velkych oknach / ramoch je to realna vec, pri mensich oknach asi ani velmi nie. Bola to len taka myslienka..harrison314 napísal: 02 apr 2024, 20:41 Neviem ci pri tych oknach nie je problem aj to, ze si sadli a rami sa vzdy jemne deformuju (vyplivom posunu, tepla, slnka, vetra,...).
Pozor na hodnoty! Uw je pekna hodnota, ale je to ram+sklo. Cize ak rovnaky typ ramu a skla porovnas, tak pri okne na wc o rozmere 60x60cm budes mat ine Uw ako pri okne o rozmere 100x120cm. Porovnavaj hodnoty Uf (frame - ram) a Ug (glass - sklo). To su vypovedne hodnoty, pretoze Uw ta vie dost popliest. Dnesne skla plnene argonom maju Uw=0,5, ale standardne ludia davaju Uw=0,6 a radsej priplatia za kvalitnejsie ramy.
asi smiešna otázka, ale z čoho sa vlastne počíta štatistická priemerná mzda? Iba zo základnej hrubej mzdy? Alebo je to celková hrubá mzda za daný mesiac vrátane všetkých pripadnych odmien, priplatkov, nadčasov a pod?
Lebo ak je to tá druhá možnosť, tj vrátane všetkého, tak je to trochu zvláštne, že podla tejto tabulky zarába viacej ako 3331€ v Ba iba 5perc. zamestnancov./?/
https://www.platy.sk/partner/region/bratislavsky-kraj
Samozrejme že niečo skresluje, to, že v mensich firmach sa kvoli odvodom dava znacna cast mzdy cash pomimo, čo statistika nezachyti, ale tento fenomen praveze v Ba nebude zdalek asi tak vyrazny ako je tomu v mensich mestach.
Alebo ako to je?
Lebo ak je to tá druhá možnosť, tj vrátane všetkého, tak je to trochu zvláštne, že podla tejto tabulky zarába viacej ako 3331€ v Ba iba 5perc. zamestnancov./?/
https://www.platy.sk/partner/region/bratislavsky-kraj
Samozrejme že niečo skresluje, to, že v mensich firmach sa kvoli odvodom dava znacna cast mzdy cash pomimo, čo statistika nezachyti, ale tento fenomen praveze v Ba nebude zdalek asi tak vyrazny ako je tomu v mensich mestach.
Alebo ako to je?
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ viem, ten web funguje na self-reported dátach. Tie môžu byť skreslené, neviem či by som tým čísiel veril. Aj v závislosti od odboru za vzorka môže byť väčšia/menšia.
Oficiálne data by som predpokladal, že sa počítajú z dát od daňového úradu alebo odvodov a podobne.
Oficiálne data by som predpokladal, že sa počítajú z dát od daňového úradu alebo odvodov a podobne.
Ja si myslim ze sa jedna o rocne zdanitelne prijmy / 12. To je prave najdolezitejsia cast. Nadcasy nie lebo to je nad ramec 40h tyzdna
Mne osobne robia mimoriadne odmeny, 13. ,14. plat vyznamnu cast prijmu.
Mne osobne robia mimoriadne odmeny, 13. ,14. plat vyznamnu cast prijmu.