Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Hm tak mi vlastne napadlo, za 10 rokov pracovania a vystriedania 4 firiem som nikdy 13. ani 14. plat, odmien iba zopár (všetky tak cca 100€), takže vždy keď pozerám mzdy v ponukách, tak o týchto veciach ani neuvažujem, a hovorím si že tam by som nešiel za také peniaze, lenže môže to byť tak že nakoniec je to platovo výhodnejšia ponuka 
nielen že každá firma môže mať ináč nastavené odmeňovanie, ale dokonca aj oddelenie či konkrétny zamestnanec.Spixy napísal: 10 apr 2024, 1:21 Hm tak mi vlastne napadlo, za 10 rokov pracovania a vystriedania 4 firiem som nikdy 13. ani 14. plat, odmien iba zopár (všetky tak cca 100€), takže vždy keď pozerám mzdy v ponukách, tak o týchto veciach ani neuvažujem, a hovorím si že tam by som nešiel za také peniaze, lenže môže to byť tak že nakoniec je to platovo výhodnejšia ponuka![]()
Ďalší faktor je, nakoľko sa danej frme v poslednom období darí.
Čo sa týka mzdy pri zmene zamestnania, tak tam je to o dohode oboch strán, častokrát sa dá dosť pohnúť so sumou ktorá je uvedená v inzeráte. A paradoxne nie vždy si vyberú toho ktorý ma najviac skillov a schopností.
vedel by mi niekto vysvetlit zakon o zivnostenskom podnikani paragrafy 21 az 24?
chapem ze ked si spravim elektrotechnicke minimum tak mozem ist na skusku na paragraf 21. potom si to mozem zapisat do zivnosti a teda mozem to vykonavat?
ale niekde pisu ze to nemozem vykonavat samostatne, az paragraf 22 je samostatny elektrotechnik a na to potrebujem aspon rok praxe.
znamena to ze kym som len §21 tak mozem pracovat len pod niekym, aj ked mam zivnost?
docital som sa toto:
prakticky ma zaujima ze keby sa chcem zivit ako elektrikar, niekto kto ti pride do bytu a natiahne zastrcky ci osadi poistkovu skrinu tak na to musim byt §21 alebo §22?
chapem ze ked si spravim elektrotechnicke minimum tak mozem ist na skusku na paragraf 21. potom si to mozem zapisat do zivnosti a teda mozem to vykonavat?
ale niekde pisu ze to nemozem vykonavat samostatne, az paragraf 22 je samostatny elektrotechnik a na to potrebujem aspon rok praxe.
znamena to ze kym som len §21 tak mozem pracovat len pod niekym, aj ked mam zivnost?
docital som sa toto:
chapem to tak ze ak mam zivnost a tam zapisany §21 tak mi staci pockat rok (aj ked trebars nebudem mat jedinu zakazku) a bude mi to uznane ako rok praxe?https://www.yourscool.sk/co-treba-na-ss21-ss22-ss23 napísal:Na získanie §22 samostatný elektrotechnik potrebujete mať 1 rok praxe, ktorú Vám môže potvrdiť Váš zamestnávateľ. V prípade živnostenského podnikania stačí výpis zo živnosti.
prakticky ma zaujima ze keby sa chcem zivit ako elektrikar, niekto kto ti pride do bytu a natiahne zastrcky ci osadi poistkovu skrinu tak na to musim byt §21 alebo §22?
-
starysomar
Hardcore addict
Zrejme. Absolvuješ kurz a skúšky. Bez praxe, skúseností - no neviem. Začni sa učiť. Podkladov je plný net - príklad:
https://www.spseke.sk/kabinety/els_testove_otazky.pdf
https://www.spseke.sk/kabinety/els_testove_otazky.pdf
Samostatny elektrikar musis mat 22 urcite. 21 dostanes po skuske na strednej skole. Na 22 potrebujes rok praxe, ale to ti moze niekto napisat, ze si pod nim rok robil a mozes ist na skusku aj skorej. Mohol si pracovat pod niekym ako elektrikar predtym, nez si mal elektrotechnicke minimum.
-
starysomar
Hardcore addict
Prax "pred tým" sa (aspoň oficiálne) neberie do úvahy.
No a potom aktualizačky - §23 mám od roku 2005 (21 ešte za oných čias...) no nechám to padnúť. Som rád, že to na dôchodku neuvidím...
No a potom aktualizačky - §23 mám od roku 2005 (21 ešte za oných čias...) no nechám to padnúť. Som rád, že to na dôchodku neuvidím...
ano, pisali ze prax pred 21 sa nerata a ze 22 mozes robit najskor rok po 21.
ale o to mi nejde, nikam sa neponahlam. ani to nebude moje zivobytie. skor ma zaujima ako tu prax ziskat. ked realne chcem nadalej pracovat tam kde pracujem 8 hodin denne 5 dni v tyzdni. najst si elektrikara ktory by ma zobral na prax co robi cez vikendy?
respektive ak plati to co som cital ze staci vypis zivnosti, mozem s paragrafom 21 normalne brat zakazky? ist niekomu do domu nainstalovat zastrcky? ci to len samostatny elektrikar?
ale o to mi nejde, nikam sa neponahlam. ani to nebude moje zivobytie. skor ma zaujima ako tu prax ziskat. ked realne chcem nadalej pracovat tam kde pracujem 8 hodin denne 5 dni v tyzdni. najst si elektrikara ktory by ma zobral na prax co robi cez vikendy?
respektive ak plati to co som cital ze staci vypis zivnosti, mozem s paragrafom 21 normalne brat zakazky? ist niekomu do domu nainstalovat zastrcky? ci to len samostatny elektrikar?
Nemozes sam pracovat.
S rovnakou pracou jedine zobrat k sebe dalsieho elektrikara s 22. Zakon neurcuje aky druh pracovneho vztahu ma byt. Jednudocho musis mat dozor od niekeho s 22 (resp 23 ak ma dozorovat viac nez dvoch)
S rovnakou pracou jedine zobrat k sebe dalsieho elektrikara s 22. Zakon neurcuje aky druh pracovneho vztahu ma byt. Jednudocho musis mat dozor od niekeho s 22 (resp 23 ak ma dozorovat viac nez dvoch)
-
starysomar
Hardcore addict
Hlavne dávať si sakra pozor. Pamätám si veľa chýb, ktoré skončili fatálne. Aj preto treba prax, získať skúsenosti a nedriemať na školení (kvalitným školiteľom).
urcite to chcem brat zodpovedne, prave preto som si nasiel skolenie ktore to ma ozaj aj prezencne, nie len online.
prax teda budem musiet nejak vyriesit. ale to budem riesit ked to bude aktualne. zatial to beriem viac ako hobby nez zivobytie.
prax teda budem musiet nejak vyriesit. ale to budem riesit ked to bude aktualne. zatial to beriem viac ako hobby nez zivobytie.
-
starysomar
Hardcore addict
Za vyše 30 rokov v našej práci zbytočne umrelo viac ľudí, než prešlo rokov, čo som v nej robil
Prevažná väčšina vlastnou chybou (nepozornosťou, neopatrnosťou), prípadne niekoho okolo. Proste myslieť dopredu čo sa môže prihodiť (hoci by sa nemalo) a do práce s čistou hlavou, starosti nechať doma.
Autoeditácia príspevku po 5 hod 3 min 32 sek:
Patrí inam zrejme no neprišlo niekomu toto?
Autoeditácia príspevku po 5 hod 3 min 32 sek:
Patrí inam zrejme no neprišlo niekomu toto?
update na android 15?
-
starysomar
Hardcore addict
Práve že sa nič neaktualizovalo.
Android12, z 2023-07-25
Preto som zavetril kulehu.
Android12, z 2023-07-25
Preto som zavetril kulehu.
Prebehol si mobil nejakym antivirom ?napr eset security je free
-
starysomar
Hardcore addict
Vstavaným - má Avast databázu no skúsim aj ako píšeš.
Stiahol som komplet súbory do PC, hrabe sa v tom Comodo, zatiaľ nehlási nič.
Stiahol som Eset, uvidíme či dačo nájde.
Stiahol som komplet súbory do PC, hrabe sa v tom Comodo, zatiaľ nehlási nič.
Stiahol som Eset, uvidíme či dačo nájde.
Ak kupim od niekoho novu vec z druhej ruky kupenu v eshope a budem mat od nej blocik o kupe, tak mozem taku vec reklamovat? Predajca pise ze ma blocik, teda kupoval to osobne, alebo eshopy posielaju aj blociky? Myslim, ze vecsinou poslu iba fakturu, ci? Ide o elektroniku.
-
starysomar
Hardcore addict
Zrejme väčšinou elektronicky a na meno. A asi on osobne.
Mne k Metabondom príde aj papierová fa no je vystavená na moje meno, adresu.
V Alze sú k stiahnutiu PDF no sú na meno/adresu no dávajú tuším aj bloček ak beriem priamo v predajni, v NAY nevidím nič také.
Mne k Metabondom príde aj papierová fa no je vystavená na moje meno, adresu.
V Alze sú k stiahnutiu PDF no sú na meno/adresu no dávajú tuším aj bloček ak beriem priamo v predajni, v NAY nevidím nič také.
Som cital, ze sa ma vypisovat nejake splnomocnenie ci co. Ale zrejme to asi kupim z obchodu, bo ten hassle mi za par eur nestoji, hoci je to nove nerozbalene.
Ako a kde ukladáte svoje hesla? Používate nejaký password manager alebo mate hesla uložene len v prehliadači? Momentálne mám najdôležitejšie hesla v Keepass manažéri ale väčšinu hesiel mám len v Chrome. Je bezpečne ich mať uložene v prehliadači? Je rozdiel v bezpečnosti mať hesla v password manageri a v prehliadači? Prípadne je rozdiel v bezpečnosti aj medzi jednotlivými prehliadačmi? Skúšam prejsť z Chromu na niečo iné, tak či to má zmysel.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja pouzivam KeePass, aj securitaci, ktorych sledujem na Twittri pouzivaju KeePass a databazu s helami si zalohujem offline na sifrovany USB kluc.
Principialne na online manazeroch nevidim nic zle. Ale mat tie hesla len u seba a nie u njeakeho providera (aj ked sifrovane) povazujem za bezpecnejsie. Navyse napriklad LastPass mala velky unik dat, ked utocnci ziskali adresy a niektore udaje ich zakaznikov (a potom sa dala viest phisngova kampan priamo na nich).
Co sa tyka vyplnovania browserom tak databazu hesiel vies vytiahnut z disku v sifrovanej podobe a cez winapi rozsifrovat (keysi som to skusal na Chrome).
Principialne na online manazeroch nevidim nic zle. Ale mat tie hesla len u seba a nie u njeakeho providera (aj ked sifrovane) povazujem za bezpecnejsie. Navyse napriklad LastPass mala velky unik dat, ked utocnci ziskali adresy a niektore udaje ich zakaznikov (a potom sa dala viest phisngova kampan priamo na nich).
Co sa tyka vyplnovania browserom tak databazu hesiel vies vytiahnut z disku v sifrovanej podobe a cez winapi rozsifrovat (keysi som to skusal na Chrome).