Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Mirrorion
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Mirrorion »

ephramko napísal: 27 apr 2024, 10:09 Aj si to farárovi na tom stretku pred krstom povedal? :D
pre pokoj v rodine som držal hubu, rozhodne som im nechcel pokašľať krst... každopádne poučenie ktoré som pred krstom dostal mi len pripomenulo, prečo som ateista: pred krstom spravil "akt exorcizmu" ktorým mal akože odohnať zlých démonov, ktorí sa vraj pokúšajú získať dušu dieťaťa. taktiež vysvetľoval, že krst je vlastne "obeta dieťaťa bohu" - a podobné absurdity ktoré nepatria do spoločnosti, ktorá lieta do vesmíru a získava energiu štiepením atómov.
na samotnom krste som len stál ticho ako kôl v plote, nevedel som ani otčenáš, keď ostatní odpovedali "vyslyš nás" a podobné frázy tak som bol mimo. ale farárovi to stačilo, lebo som papierovo katolík.

Blastbit napísal: 26 apr 2024, 21:14 Tak katolícky farári vedia byť diskriminačný voči iným smerom Kresťanstva. Blackmetalista? Satyricon,Marduk,Cradle of Filth,Burzum, atd ?
aj toto farár vysvetľoval pri poučení, že ak niekto neakceptuje katolícke učenie v čo len jednom bode tak nie je členom cirkvi, a že učenie sa má prijímať bez výhrad a snahy o zmenu. určite to bola narážka na to, že rodina chcela za krstného otca niekoho z inej viery.

ad black metal: tie skupiny sú na mňa príliš oldschool, som na novšie atmosférické a depresívne veci - Gaerea, UADA, Austere, Thy Light, None atď.

curta napísal: 27 apr 2024, 20:35 Biblia je dielo Boha, to by človek nenapísal. Zároveň je to najčítanejšia a najvydávanejšia kniha sveta.
Že pár tzv. ateistov na ňu pindá sme si už zvykli. ;)
napríklad časť o potope sveta je takmer identická s Eposom o Gilgamešovi - no a ten napísal človek. takže boh je buď plagiátor, alebo je biblia len kompilát mýtov a legiend starovekých národov.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

harrison314 napísal: 27 apr 2024, 21:02 Co konkretne by na nej clovek nanpisal?
Čo napíše človek nemá v sebe tú veľkosť akú má Biblia. Najväčší ľudskí autori ako napr. Tolstoj, Steinbeck, Hemingway a takí niečo napísali a potom je Biblia, čo je dielo z inej dimenzie a nedá sa porovnať s najväčšími spisovateľmi. Bibliu keď človek číta napr. 30min tak doslova cíti tú veľkosť, ktorá je nad nami. :) Keď číta Hemingwaya, tak sa môže niečo dozvedieť, ale necíti tú veľkosť.
Ťažko to bližšie vyjadriť, lebo o božských veciach sa ľudským jazykom ťažko diskutuje. Je to boží odkaz, nie je náhoda, že je najčítanejšia. Ľudstvu proste v niektorých obdobiach nestačia bežné knihy. Našťastie každý môže čítať čo chce, ešte nie sú liberáli pri moci.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

dobry fet máš, ale som rád, že si si aspoň priznal chybu, že nevieš o čom je sčítanie obyvateľstva. Dúfam, že si sa zo svojho hriechu klamania vyspovedal, lebo inak ťa čaká večné zatratenie a peklo, ...síce, z toho čo tu predvádzaš na fóre, ťa čaká zatratenie, tak či tak aj keď by si si dal 500 otčenášov

Autoeditácia príspevku po 13 min 28 sek:
starysomar napísal: 26 apr 2024, 7:17 nie som krstený no svatbu sme mali v kostole - svokra si to priala.
svokra aspoń platila svadbu? Lebo toto by u mňa neprešlo, moja svadba nie jej, moje peniaze nie jej a mohla by sa aj postaviť na hlavu, uraziť, neprísť, nerozpávať.
starysomar napísal: 27 apr 2024, 13:04 kostolík čosi mudroval, že musím absolvovať čosi (keď si svokra vynútila krstenie našej dcéry)
toto je tiež na hlavu, žeby mne niekto kázal ako mám vychovávať dieťa a či ho mám pokrstiť alebo nie, ľudia sp síce dospelí ale neslobodní, lebo sú vydieraní rodianmi, nútení atd.
Mirrorion napísal: 26 apr 2024, 20:47 Do rodiny sa narodilo dieťa, ktorému rodičia vybrali krstných rodičov. Farár ich však za krstných rodičov nakoniec neschválil, pretože muž z toho páru bol v inej cirkvi ako katolíckej. Ako "náhradný" krstný otec som bol oslovený ja, ateista, liberál, blackmetalista - ale "papierovo" som katolík, takže je to pre nich OK
a toto je zas pekný príklad toho, ako cirkvi ide len o čísla v počte pokrstených a nie o to, či človek aj reálne verí, či praktizuje vieru.

Ďakuejm, že ste aj curtovi ukázali realitu, aj keď on si to prečíta a vymaže z hlavy, bude sa tváriť, že nič také neexistuje.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Katolici sa cítia nadradený, hoci do cirkvi patria aj iné odnože Kresťanstva, ale zrovna tento prístup od katolíkov absolútne neuznávam.
Podla mna ten Epos o Gilgamešovi by bol napísaný o tisíce rokov neskor od človeka, než by bola potopa sveta z Biblie či?
Ale tá potopa sveta musela byť jedine v tej oblasti východného stredomoria, nejaké bežné záplavy, tsunami pri zemetrasení ako príčina.
Ako logický fakt uvádzam to, že v tej dobe ludia nevedeli aké kontinenty existujú a že zemegula nie je plochá ale je gulatá.
V tých dobách ludia žijuci v Amerike možno mali iné starosti než potopu sveta, alebo nejakú pohromu vody v oblasti Blízkeho Východu.
Videl som ako decko dokument o tom, že ludia v tej dobe v Kanaáne jedli halucinogénne rastlinky, ludská fantázia sem tam nemá hranice.
Podla mna jedine veda bude môcť dokázať kto nás stvoril + čo je po smrti a to možno tak, ak sa im podarí oživiť čerstvo mrtveho človeka.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čiže sa na to nepríde nikdy.
Ostanú mysliaci - a "veriaci".
Nerád niekomu kazím deň, no viera v bludy je slušne povedané, úsmevná.
Postihuje spravidla ľudí, ktorí neveria vede, faktom - no veria podvodníkom.
Náboženstvo vzniklo keď prvý chytrák stretol prvého hlupáka.
Nejestvuje jediný hodnoverný dôkaz existencie Ježiša.

Veriť, že môže niečo vzniknúť z ničoho? Ďakujem, také nefajčím :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

curta napísal: 27 apr 2024, 22:34 Čo napíše človek nemá v sebe tú veľkosť akú má Biblia. Najväčší ľudskí autori ako napr. Tolstoj, Steinbeck, Hemingway a takí niečo napísali a potom je Biblia, čo je dielo z inej dimenzie a nedá sa porovnať s najväčšími spisovateľmi. Bibliu keď človek číta napr. 30min tak doslova cíti tú veľkosť, ktorá je nad nami. :) Keď číta Hemingwaya, tak sa môže niečo dozvedieť, ale necíti tú veľkosť.
Ťažko to bližšie vyjadriť, lebo o božských veciach sa ľudským jazykom ťažko diskutuje. Je to boží odkaz, nie je náhoda, že je najčítanejšia. Ľudstvu proste v niektorých obdobiach nestačia bežné knihy. Našťastie každý môže čítať čo chce, ešte nie sú liberáli pri moci.
To len hovori, ze malo citas. Nic ine. Alebo si od malicka v tom indoktrinovany.
Navyse si nepovedal nic konkretne, ziadnu citaciu ani priklad, preco by tam mala byt ta velkolepost. Tak ak take mas sem s nimi.

Ale celkovo z bibliou moje rozhovori koncia takto:
K: Biblia je dokonale Bohom zvestovane slovo, ziana taka kniha nie je.
Ja: Ved su v nej fakticke chyby a proticerenia, navyse jej opis sa nezhoduje z historiou.
K: Ale ona bola zvestovana Bohom, ale napisana ludmi, aby jej chapali vsetci aj vtedy.
Ja: odcitujem nejaky vers z Biblie
K: Ty ako ateista nedokazes pochopit pismu, to dokaze len pravy krestan (teda ja)

Autoeditácia príspevku po 2 min 12 sek:
Blastbit napísal: 27 apr 2024, 22:57 Podla mna ten Epos o Gilgamešovi by bol napísaný o tisíce rokov neskor od človeka, než by bola potopa sveta z Biblie či?
Ked sa pozries na wikipediu, tak najskorsie zmienky o tomto epose su cca. 20 000 rokov pre nasim letopoctom, zatial co stary zakon a zidovske kmene vznikli okolo 1000 rokov pred nasim letopoctom.

Autoeditácia príspevku po 13 min 32 sek:
Narazil som na toto video. Okrem ineho tam mlada krestanka, ktoru zlakala cikrev verejne "chvali" ako sa po priati Krista rozhadala s celou rodinou, s ktrou mala pred tym dobre vztahy, pre to, lebo sa nedali indoktrinovat na spravnu vieru. No sama na tom nevidi nic zle, lebo je to len skuska jej viery.

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

je*lina...
Kto pri zmysloch naletí nielen na tie rozprávky, napríklad na Chemtrails, H.A.A.R.P, škodlivosť 5G, nanočipy vo vakcínach?
Normálny nikto. Ak aj - precitne.

"Blahoslavení duchom chudobní"
"Stádo"
"Pastier"

Malo by no nemá ako - svitnúť im.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Preco by nemala byt pri zmysloch? Ona je obet, ktoru zmanipulovala "sekta" - citovym vydieranim, love bombingom a podobnymi technikami.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Dnes som sa pri omši trochu pobavil, ked gay farár hovoril o jedinej správnej katolíckej a apoštolskej viere. :roll:
Hlavne že pápež František nemá problém sa stretnúť s predstavitelmi pravoslávnych, gréckokatolíckych a dalších.
Ak neexistoval Ježiš to potom nemohol existovať ani Herodes, Pilát Pontský a iné osoby pred našim letopočtom.

Potopy v tej oblasti Mezopotámie alebo oblasti Kanaanu a Blizkeho Východu, mohli byť častejšie než je tomu teraz.
No aj dátum vydania toho eposu sa líší, aj podla wikipedie, no a za čias Noeho (ak žil), boli rôzne semitské kmene.
Co mi nejde do hlavy je Noemova archa = počty a druhy zvierat v nej, to nie je možné aby sa tam vôbec zmestili.
Napr kosatky,veleryby,vorvane,žraloky by tiež boli v tej arche? Lebo ak mal zachrániť každý druh museli by tam byť.
Tučniaky z Antarktidy by museli pomocou GPS doplávať do východného Stredomoria, aby teda ako druh prežili potopu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

curta napísal: 27 apr 2024, 22:34 Našťastie každý môže čítať čo chce, ešte nie sú liberáli pri moci.
Aky si vtipnucky.
RKC zrusila Index zakaznych knih? Neke :D
Ono celkovo je ta RKC plna slobody. Pchat sa ludom do spalne, kuchyne, kniznice je taky prejav slobody, ze by bolo priserne, ak by sa proti tomu niekto postavil.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: 28 apr 2024, 9:38 Ak neexistoval Ježiš to potom nemohol existovať ani Herodes, Pilát Pontský a iné osoby pred našim letopočtom.
Nexistencia Jezisa nejako neimplikuje neexistnciu ostatnych postav. Napriklad Herodes existoval, mame o tom historicke dokazy, no zatial co ho Biblia vyobrazuje ako zloducha, tak v realite to bol jeden s tych lepsich kralov.

A ako chces datovat kedy zil Noe?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 28 apr 2024, 9:48 Nexistencia Jezisa nejako neimplikuje neexistnciu ostatnych postav. Napriklad Herodes existoval, mame o tom historicke dokazy, no zatial co ho Biblia vyobrazuje ako zloducha, tak v realite to bol jeden s tych lepsich kralov.

A ako chces datovat kedy zil Noe?
Ja si myslím, že Bibliu napísali ludia ako aj knihu Genesis. Tam si tiež myslím, že zrejme si to upravili podla svojich manipulácii.
Zevraj Noe mal stovky rokov (to je nereálne), ale ak by žil, tak by to bolo min. 12 tisíc rokov pred narodením proroka Ježiša.
Teda o narodení proroka mesiaša hovorili aj iné náboženstvá z toho okolia Blízkeho Východu,Mezopotámie,Arábie,Egypta a pod.
Preto sa mu šli pokloniť traja králi (mudrci), takže jeho existenciu nespochybnujem, ale robenie zázrakov je diskutabilné.
Nedá sa potvrdiť/vylučiť že bol naozaj iná bytosť, alebo mimozemská rasa v ludskej podobe s technologiou na zmenu situácii.
jackb
Redeemer
Redeemer

curta napísal: 25 apr 2024, 17:37 Väčšina obyvateľstva Slovenska má pozitívny vzťah k Cirkvi aj náboženstvám a volí Fica/SNS/Pellegriniho.
Ku tomuto mentalno-matematickemu cviceniu sa este vratim, lebo systematicky hresis vedomou lzou.
V parlamentnych volbach volilo vladne strany 1 284 427 opravnenych volicov. To za ziadnych okolnosti nie je vacsina. Prepocitane na ucast a podiel platnych hlasov 43.26% nie 50%+1. Takze "vacsina obyvatelstva Slovenska" nema pozitivny vztah ku vlade.
https://volby.statistics.sk/nrsr/nrsr20 ... trany.html

Rovnako v prezidentskych volbach 1 409 255 nie je "vacsina obyvatelstva Slovenska"
https://volby.statistics.sk/prez/prez20 ... kolo2.html

Pri Scitani sa ku RKC prihlasilo takmer 56% obyvatelov. No kolko z nich dodrziava Katechizmus a Desatoro? To nerobis ani ty, takze aj z tych 3M ludi maximalne 1,5M su skutocni katolici, co opat nie je "vacsina obyvatelstva Slovenska"
https://www.scitanie.sk/obyvatelia/zakl ... /SR/SK0/SR
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

:plus: Tak veru, zhrnuté podčiarknuté.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Okolo toho celo scitania bolo vtipne hlavne to, ako Postoju a KBS neskutocne vadila kampan pred scitanim, aby ludia zaskrtli, ze su krestnia, len ked su krestania.
curta
Light Professional
Light Professional

Toto plačkanie, že voľby aj sčítanie sú neplatné, lebo ľudia niečo odvolia z nesprávnych dôvodov si nechajte do nejakej témy "Filozofia".
Slovensko je zatiaľ fajn.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nik netvrdi, ze volby a scitanie je neplatne. Mi to tvrdime, ze to co si vyvodil s tych cisiel nie je pravda.
curta
Light Professional
Light Professional

A naozaj máme 23% ľudí bez vyznania, alebo to zaškrtli omylom?
Lebo keď príde choroba alebo bolesť, tak sa začnú modliť, čiže sú veriaci, a máme snáď 100% veriacich, len zatiaľ sa majú ešte príliš dobre.
Aj tak sa dá nato pozrieť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nezačnú :)
jackb
Redeemer
Redeemer

curta napísal: 04 máj 2024, 12:20 Toto plačkanie, že voľby aj sčítanie sú neplatné, lebo ľudia niečo odvolia z nesprávnych dôvodov si nechajte do nejakej témy "Filozofia".
Slovensko je zatiaľ fajn.
Napisal som “su neplatne”? Mozes ma citovat?
Napísať odpoveď