Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa wladas »

mLuks napísal: 01 máj 2024, 15:04Negatívnu hystériu vytvárajú presne odporcovia EV, urazení majiteľia spaľovákov, ľudia ako Turek a spol, portály ako autoforum.cz, auto.pravda.sk, kde v redakciách sedia pertolheadi. Šíria klamstvá, veci vytrhnuté z kontextu, negativizmus, aplikujú súčasné technológie na budúcnosť (to čo robíte aj vy tu). A ešte to všetko prezentujete ako vám tá hnusná EU chce zobrať spaľováky rovno zpod zadkov zo dňa na deň, ako keď aliancia za rodinu hovorila, že homosexáli budú vytrhávať deti priamo z rodín.
Uplne s tebou suhlasim. Turek je v tomto blazon.
Lenze rovnako sa to da povedat aj o zelenych, ze cez mrtvoli chcu presadit EV. Neexisuje pre nich ziadna cervena kontrolka ze pozor, toto moze byt problem. Tam velmi tesne aj ty spadas.
Ignorujes fakt ze tu je aj tretia skupina - skepticisti. EV ma vela nevyhod a vela z nich sa moc neriesia.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 01 máj 2024, 15:19 Ono "sa to utrasie" :)
ďakujeme, za tvoje hodnotné príspevky na úrovni spamu či posthuntingu

Autoeditácia príspevku po 31 min 6 sek:
wladas napísal: 01 máj 2024, 15:26 Uplne s tebou suhlasim. Turek je v tomto blazon.
Lenze rovnako sa to da povedat aj o zelenych, ze cez mrtvoli chcu presadit EV. Neexisuje pre nich ziadna cervena kontrolka ze pozor, toto moze byt problem. Tam velmi tesne aj ty spadas.
Ignorujes fakt ze tu je aj tretia skupina - skepticisti. EV ma vela nevyhod a vela z nich sa moc neriesia.
Pokiaľ sleduješ moje posty v téme, tak som veľa krát povedal, že súčasné EV nie su pre každého, majú nevýhody, muchy, chyby atď a celá technológia potrebuje čas a ten čas aj má, v súčasnosti je to ešte 11 rokov do zákazu predaja spaľovacích aút v EU (aj ten sa ešte môže posunúť). A minimálne ďalších 10 (možno 15 aj 20) rokov po tomto zákaze, kým počet EV na cestách prevýši počet spaľovacích aút. Takže celá technológia má minimálne ďalších 20 rokov na to, aby sa zdokonaľovala a riešila problémy súčasnej doby. Zároveň ďalších minimálne 20 rokov, na zdokonaľovanie výroby a distribúcie elektriny a budovanie infraštruktúry. To nie je o tom, že večer zaspíš v petrol svete a ráno sa už zobudíš do EV sveta.

NIe som EV blázon ani fanatik, ani ho nevlastním, len jadzil som v nejakých. Pretože viem, že by mi v súčasnosti bolo na prd, keďže ho nemám kde doma nabíjať. Ale som optimistický v tomto smere, vytáčajú ma ale pseudoargumenty, výmysli a zbytočný hate, ktorý na celú technológiu padá a to len kvôli pár urazeným hlavám/populistickým hlavám.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks
ropa nikdy nedôjde. Len od urciteho bodu sa jej ďalšia ťažba ako palivo do aut nevyplatí.
Ak by Ev v sucasnej dobe boli schopne plne zastupit funkcie spalovacieho auta a za porovnatelnu cenu, tak uz davno by bola Europa zaplavena Ev. Co je ale realita? Ev skoro nikto nekupuje a ich zastupenie oproti spalovakom je velmi nizke. A z toho vinis Turka, pritom v skutocnosti su za tym objektivne priciny.
A tiez trochu nechapem preco pises ze Starysomar a ja tu robime hate voci Ev ked to zjavne nie je pravda. Len ukazujeme na sucasne problemy Ev.
A pritom sam nasledne napises ze "cela technologia potrebuje dalsich 20rokov" co znamena ze sam priznavas ze sa musi v tomto smere vyriesit vela problemov.
Osobne si zvyknem brat ako Bolt len Ev.
mLuks
Addict
Addict

normálne som čakal kým doupravuješ celý post
gogo956 napísal: 01 máj 2024, 16:08 mLuks
ropa nikdy nedôjde. Len od urciteho bodu sa jej ďalšia ťažba ako palivo do aut nevyplatí.
A potom budú na čo jazdiť spaľovacie autá? na syntetické palivá? ako ich budeme vyrábať? bude ich výroba kapacitne stačiť na to aby vykryli spotrebu osobných, nákladných aut, lodnej a leteckej dopravy? aká bude ich cena pre koncového užívateľa? bude si ich môcť dovoliť každý tankovať? atď, atď. nastávajú presne tie isté otázky ako pri EV, akurát tu ich odporcovia EV ignorujú a nechcú ich vidieť.
Ak by Ev v sucasnej dobe boli schopne plne zastupit funkcie spalovacieho auta a za porovnatelnu cenu, tak uz davno by bola Europa zaplavena Ev. Co je ale realita? Ev skoro nikto nekupuje a ich zastupenie oproti spalovakom je velmi nizke. A z toho vinis Turka, pritom v skutocnosti su za tym objektivne priciny.
A tiez trochu nechapem preco pises ze Starysomar a ja tu robime hate voci Ev ked to zjavne nie je pravda. Len ukazujeme na sucasne problemy Ev.
Ale prosím ťa povedz mi, kto kde hovorí o súčasnej dobe? To zajtra či o mesiac ti EU chce zakázať predavať aj používať spaľováky? 11 rokov nie je súčasná doba, to je budúcnosť. Takže aký má zmysel vaše poukazovanie na chyby súčasných EV, keď v súčasnosti ti nikto EV nenúti, ani ti nikto v súčasnoti nezakazuje kúpiť si spaľovák, ani na ňom jazdiť (okrem euro zone v centrách miest, ale tu si myslím, že sa zhodneme, že kudoly dymu zo starých črepov do miest nepatria), dokonca ani ti nikto nevyradzuje autá na základe euro normiem z prevádzky.

Zákaz má byť v roku 2035, tak poukazuj na chyby a nedostatky EV v tomto roku. Keby sa mi chcelo, tak ti nájdem všetky tie haty z minulej debaty. Ale za všetko stačí spomenúť zdieľanie portálu, ktorého jediná náplň v téme o EV je hate.
A pritom sam nasledne napises ze "cela technologia potrebuje dalsich 20rokov" co znamena ze sam priznavas ze sa musi v tomto smere vyriesit vela problemov.
"celá technológia potrebuje čas a ten čas aj má" - nešpecifikoval som koľko
"v súčasnosti je to ešte 11 rokov do zákazu predaja spaľovacích aút v EU (aj ten sa ešte môže posunúť). A minimálne ďalších 10 (možno 15 aj 20) rokov po tomto zákaze, kým počet EV na cestách prevýši počet spaľovacích aút. Takže celá technológia má minimálne ďalších 20 rokov na to, aby sa zdokonaľovala a riešila problémy súčasnej doby" -
ak niečo dávaš do úvodzoviek, tak to cituj presne.

Ale veď toto je môj názor odzačiatku. nechápem čo je na ňom nechápeš ty? Ja som nikdy nikde netvrdil, že súčasné EV sú dokonalé a, že kľudne aj teraz zo dňa na deň môže EU aj celý svet zakázať aj používať spaľováky. Ani to, že súčasné EV sú plne schopné nahradiť spaľováky v každom ohľade. Nikdy, nikde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks
odpisujem z mobilu preto moznosti editacie su tym limitovane, bezne uzivam pc.

Ked si si vsimol posty tak Starysomar ani ja nie sme principialne proti Ev. A to ze poukazujeme na urcite ich problemy je normalnou sucastou kazdej debaty. Neviem preco to beries akoby sme odsudzovali Ev ako take. V sucasnosti ale su Ev este pomerne drahe vzhladom na to co ponukaju. Vyvoj nastastie ale ide stale dopredu.

Autoeditácia príspevku po 16 hod 4 min 9 sek:
Príklad dalsieho nie celkom asi domysleneho nariadenia z Bruselu: povinné fotovolticke panely na vsetky novo postavene verejné budovy, neskor sa to ma tykat vsetkych domov vratane rodinnych. Na prve počutie to znie velmi super a "zeleno". Lenže:
1/čo to urobí s miestnou klímou v lete? Ked si vsimneme na google map strechy modernych budov, tak väčšinou maju svetlý povrch, práve dovodu aby sa v lete čo najviac tepelneho ziarenia zo Slnka odrážalo. Keď na tychto strechach budu FTV panely ktoré maju cierny povrch, tak teplo nebude odrážané nazad do atmosfery ale bude sa kumulovatv tom panely. Takže v konečnom dosledky nárast teploty v mestach. /zmena albeda/
2/ co urobia velke plochy FTV panelov so signalom mobilnych operatorov?
3/ako sa zmeni riziko moznosti vzniku požiaru? Nepochybne vzrastie,to okrem ineho znamena že sa k tomu budu musiet nejako postavit aj poistovne.
Existuju na tieto otazky nejaky štúdie, keď už je zákon schválený?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Skusi sa a uvidi sa. Imho to dnes nie je uplne nepopularny pristup.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

cisto laicky:
1) neviem ci to bude az taky problem, nepamatam si ze by som niekde videl rodinny dom s bielou strechou. my mame 3 rocny dom a mame cierne skridle :D vacsina je klasicky cervena/oranzova.
2) solarny panel urcite vie ovplivnit signal ale asi nie v nejak extra velkom mnozstve, predsalen tam nevznikaju nejake velke elektricke prudenia takze to EM pole tiez nebude nejak extra velke. a panely mas vzdy jeden vedla druheho, nevies ich vrstvit takze pokial mas dnes signal v rodinnom dome ktory ma strechu pokrytu solarnymi panelmi tak by som predpokladal ze ho budes mat aj vo vyskovej verejnej budove ktora bude mat strechu pokrytu solarnymi panelmi.
3) toto si tiez neviem uplne predstavit ako by sa to riesilo. o kolko vzrastie riziko? vzrastie viac ako ked si kupim pochybnu usb nabijacku z ciny? (to sa mi mimochodom stalo ze som mal usb nabijacku na gauci, niekto na nu hodil deku a po nejakom case ked som nabijacku hladal tak som zistil ze sa teplom plast roztopil a pripalil sa k deke, mozno ak by som si to nevsimol tak o par hodin deka hori)
hlavne solarne panely ti nainstaluje firma ktora ti podpise ze instalacia bola vykonana profesionalmi a splna vsetky bezpecnostne predpisy a teda akekolvek skody sposobene poruchov by asi znasali oni. asi podobne ako ked ti instaluju plynovy sporak, tepelne cerpadlo alebo elektricke garazove dvere.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 02 máj 2024, 11:37 cisto laicky:
1) neviem ci to bude az taky problem, nepamatam si ze by som niekde videl rodinny dom s bielou strechou. my mame 3 rocny dom a mame cierne skridle :D vacsina je klasicky cervena/oranzova.
najskor bude platit zakon len pre novopostavene verejne budovy. Ked som si pozeral taketo novostavby teda ich strechy cez google map, tak niektore maju síce aj ciernu strechu ale je to vynimka, vacsinou maju svetlú. Pokial ide škridlove strechy tak tam byva vacsinou cervena/oranzova, co je vyrazne svetlejsie ako čierna farba. Napr panelaky v Petrzalke maju uplne svetle strechy./mozno panelaky aj v inych lokalitach, zase az tak do hlbky som to nestudoval/
hlavne solarne panely ti nainstaluje firma ktora ti podpise ze instalacia bola vykonana profesionalmi a splna vsetky bezpecnostne predpisy a teda akekolvek skody sposobene poruchov by asi znasali oni. asi podobne ako ked ti instaluju plynovy sporak, tepelne cerpadlo alebo elektricke garazove dvere.
- ale každa firma dáva iba časovo obmedzenu záruku. Pochybujem ze by fy ktora montuje FTV plne ručila za montaz aj samotny vyrobok povedzme 15-20rokov co je minimalna odhadovana doba funkcnosti FTV panelu.
Ďalšia vec je, že vieme ako to s mnohými firmami v prxi chodí: po urcitej dobe sa firma necha učelovo zaniknúť aby sa zbavila pripadnych zavazkov plynucich z buducich reklamacii.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

1. Žiadny problém. Plocha striech čo budú pokryté panelmi nie je relevantná voči celkovej ploche okolia a aj teraz je mnoho striech tmavých. Spravidla neležia priamo na streche, teda ju tienia. Dokonca ochladzujú okolie:
Navyše: https://www.teslafan.cz/clanky/vyzkouse ... lni-vzduch

2. Panely neovplyvnia mobilný signál o nič viac než iná konštrukcia. Žiadne EM pole NEVYTVÁRAJÚ. Fotovoltaické panely vyrábajú jednosmerný prúd. Jedine menič môže byť prípadným zdrojom rušenia no tiež nič moc.

3. Poisťovne majú riešenie.

Nehľadajme problémy tam a v tom, kde a v čom nie sú.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Electric Cars Are Driven the Least While Costing the Most - iSeeCars.com
https://www.iseecars.com/most-driven-evs-study

Autoeditácia príspevku po 1 deň 23 hod 38 min 24 sek:
Od buduceho roka pojde hore elektrina aj plyn
https://www.startitup.sk/koniec-lacneho ... ektroauta/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Clickbait nadpis, väčšina ľudí z môjho okolia, čo má EV, tak nabíja doma zo soláru
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 02 máj 2024, 9:14 Ked si si vsimol posty tak Starysomar ani ja nie sme principialne proti Ev. A to ze poukazujeme na urcite ich problemy je normalnou sucastou kazdej debaty. Neviem preco to beries akoby sme odsudzovali Ev ako take. V sucasnosti ale su Ev este pomerne drahe vzhladom na to co ponukaju. Vyvoj nastastie ale ide stale dopredu.
Pretože zdieľate, šírite bludy a nepodložené veci, aplikujete súčasnú technológiu na budúcnosť, vo svojich úvahách ignorujete pokrok. Nebudem sa opakovať, všetko už bolo xkrát povedané. To čo niekedy predvádzate nie je skepticizmus, alebo kritika ale hate a fabulácie. Viď aj tieto tvoje otázky teraz, čo si tu dal. (btw máš ich z vlastnej hlavy?, či ťa inšpiroval nejaký anti EV bludweb?)
1/čo to urobí s miestnou klímou v lete? Ked si vsimneme na google map strechy modernych budov, tak väčšinou maju svetlý povrch, práve dovodu aby sa v lete čo najviac tepelneho ziarenia zo Slnka odrážalo. Keď na tychto strechach budu FTV panely ktoré maju cierny povrch, tak teplo nebude odrážané nazad do atmosfery ale bude sa kumulovatv tom panely. Takže v konečnom dosledky nárast teploty v mestach. /zmena albeda/
nič, čo by to urobilo? už dnes máš xyz tmavých striech v mestách a obciach, dnes je trend napr. antracitova farba, či sa jedna o plechovú strechu alebo skridľu, na rodinných domoch úplne bežná, rovnako som si to všimol aj na priemyselných budovách. Tu vyboldovanú časť máš podloženú nejakou študiou? Lebo výrobcovia striech a strešných folií pre ploche strechy ponúkajú aj tmavé varianty ich produktov. Klimu v meste ovplyvní práve zelená(vegetačná) strecha, pozitívne. Tých je ale aj teraz málo, kvoli cene.
2/ co urobia velke plochy FTV panelov so signalom mobilnych operatorov?
môžeš ísť vyskúšať vedľa nejakej FVE, ktorá je na zemi či ti vypadne signál. Urobiť tým vlastnú štúdiu a dať nám aj svetu vedieť.
3/ako sa zmeni riziko moznosti vzniku požiaru? Nepochybne vzrastie,to okrem ineho znamena že sa k tomu budu musiet nejako postavit aj poistovne.
Dáš otázku a sám si naňu aj odpovieš a myslíš, že pravdivo. Miera rizika vychádza z nejakej štatistiky, že? Viem o xyz FVE, ležiacich na zemi a nepočul som, žeby ešte horeli, rovnako ani jeden prípad, žeby niekomu strecha začala horieť od FVE. To je jak to bájne horenie elektromobilov, ktorým strašia EV hateri a pritom len za posledných pár mesiacov viem o 3-4 spaľovákoch, ktoré začali horieť dôsledkom samovznietenia resp dopravnej nehody len tu v KE a okoli.

A preto ťa označujem za EV hatera, lebo len zbytočne fabuluješ. Vytváraš a hľadáš problémy tam kde nie su, tam kde sú ich zvyeličuješ a nafukuješ na obludné rozmery.

Autoeditácia príspevku po 7 min 7 sek:
beardie napísal: 08 máj 2024, 10:31 Clickbait nadpis, väčšina ľudí z môjho okolia, čo má EV, tak nabíja doma zo soláru
Jemu to stačí, on je spokojný. Ale to, že v závere článku sa spomína technologia, ktorá by možno v budúcnosti mohla pomôcť riešiť problémy s nabíjaním či dojazdom a nebolo by treba na dialniciach čerpačky so 600 nabíjačkami, ako sa to písalo v článku od staréhosomára, to radšej nespomenie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 08 máj 2024, 10:31 Clickbait nadpis, väčšina ľudí z môjho okolia, čo má EV, tak nabíja doma zo soláru
Clickbait nerozporujem ale tvoj pripad je extremna bublina :)

Autoeditácia príspevku po 11 min 52 sek:
mLuks napísal: 08 máj 2024, 10:40A preto ťa označujem za EV hatera, lebo len zbytočne fabuluješ. Vytváraš a hľadáš problémy tam kde nie su, tam kde sú ich zvyeličuješ a nafukuješ na obludné rozmery.
Suhlasim. Prehana to a hlavne hlada tendencne clanky
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 08 máj 2024, 10:40 nič, čo by to urobilo? už dnes máš xyz tmavých striech v mestách a obciach, dnes je trend napr. antracitova farba, či sa jedna o plechovú strechu alebo skridľu, na rodinných domoch úplne bežná, rovnako som si to všimol aj na priemyselných budovách.
pýtal som sa na základe prezretia striech z google map z Ba: Kde tú vidíš prevladajúcu antracitovú??
https://www.google.com/maps/@48.1199378 ... ?entry=ttu
https://www.google.com/maps/@48.1499867 ... ?entry=ttu
https://www.google.com/maps/@48.1441593 ... ?entry=ttu
pri všetkej snahe o objektivny pohlad, čiernych resp tmavych striech je tam uplne minimum.
Buď su svetlošedé, strieborné, alebo cervene - oranžové.
Ty asi vychádzaš zo skutočnosti že rodinne domy mavaju aj tmavé strechy. Ale rodinne domy su hlavne v oblastiach kde nie je velká zástavba a su okolo znacne zelene plochy /záhrady,pasienky a pod/, to znamena že daná oblasť nie je tak náchylná na kumuláciu tepla ako je tomu vo velkych mestach, kde je vela asfaltu/betonu/vyskovych budov.

Slušne som sa spýtal ako to vidíte ohladom tohto problému a ty jediný si dostal z toho priam hysterický záchvat.
Možno si neuvedomujes ze nie kazdy býva v rodinnom dome a z toho plynucimi vyhodami /moznost FTV,nabijania doma a pod/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal: 08 máj 2024, 10:54 Clickbait nerozporujem ale tvoj pripad je extremna bublina :)
to nerozporujem, ale pochybujem, že viac ako polovica majiteľov EV na Slovensku nabíja prevažne zo zásuvky s nízkym tarifom
Skôr majú možnosť niekde nabíjať "zdarma", čiže poväčšine v práci
gogo956
Redeemer
Redeemer

Čo osobne oznam ludí ktorí maju v Ba rodinne domy a maju EV, niektore rodiny aj dve-tri, tak nemaju zatial nikto z nich FTV a nabijaju bud normalne zo siete alebo kombinovane aj v praci ak maju taku moznost. To ale nie je bežné, pretože parkovacie miesta v korporatoch kde su free rychlonabijacky su obmedzene a pristup k nich ma iba malo zamestnancov.
Takže ano, manageri sa k nim dostanu, ale obycajni zamestnanci nie. Taka je realita aka mi je znama, tým netvrdim ze mozno neexistuje zamestnavatel kde aj recepcna ma neobmedzeny pristup na parkovacie miesto s nabijackou..
Btw čo som sa s majitelmi EV rozpraval, a to maju moderne Ev, ziadne stare Leafi, tak skor ci neskor kazdy z nich zacal sam od seba frflat ohladom dojazdu /hlavne mimo mesta, dialnice/. A ten chlapik co ma doma 3x Ev tak ich ma preto, ze pracuje pre firmu ktora ich predava, nie preto ze by ich nejaku velm ichcel, takže tak..

Autoeditácia príspevku po 12 min 1 sek:
mLuks, ty vidíš skutočnosť, že vývoj v rámci elektromobility je velmi rýchly /čo nikto neposchybnuje/ako jednoznacne plus, ale v skutocnosti je to pre aktalnych majitelov Ev velke minus.
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 08 máj 2024, 11:02 pýtal som sa na základe prezretia striech z google map z Ba: Kde tú vidíš prevladajúcu antracitovú??
https://www.google.com/maps/@48.1199378 ... ?entry=ttu
https://www.google.com/maps/@48.1499867 ... ?entry=ttu
https://www.google.com/maps/@48.1441593 ... ?entry=ttu
pri všetkej snahe o objektivny pohlad, čiernych resp tmavych striech je tam uplne minimum.
Buď su svetlošedé, strieborné, alebo cervene - oranžové.
Ty asi vychádzaš zo skutočnosti že rodinne domy mavaju aj tmavé strechy. Ale rodinne domy su hlavne v oblastiach kde nie je velká zástavba a su okolo znacne zelene plochy /záhrady,pasienky a pod/, to znamena že daná oblasť nie je tak náchylná na kumuláciu tepla ako je tomu vo velkych mestach, kde je vela asfaltu/betonu/vyskovych budov.

Slušne som sa spýtal ako to vidíte ohladom tohto problému a ty jediný si dostal z toho priam hysterický záchvat.
Možno si neuvedomujes ze nie kazdy býva v rodinnom dome a z toho plynucimi vyhodami /moznost FTV,nabijania doma a pod/
hysterické záchvyty chytáš ty, pri hatovani EV

ty akože fakt mi dáš strechy budov v historickom centre mesta? na tieto strechy ani nebudú mocť byť namontované FVE, lebo sa poväčšine jedná o pamiatky a pamiatkový úrad má plno námietok, keď chce už len meniť pôvodné okná za plastové na týchto budovách, keď vobec by si chcel urobiť strešné okno a nie to ešte posiať strechy budov v historickom centre mesta FVE. Znovu tvoje nafukovanie niečoho čo ani neexistuje, vyrábanie problému tam kde nie je, len aby si si išiel svoj naratív.

dáš záber na paneláky, kde boh vie kolko ma už strechu po rekonštrukcii, atď atď. a ako to potvrdzuje tvoju teoriu? nijak. Čo to má akože dokazovať, že strechy sú farebné? červené sivé? máš tu študiu, čo som od teba žiadal na tú vyboldovanú časť?

tu máš to, nad čím ty plačeš, že už teraz to funguje na priemyselných budovách aj dobrovoľne bez EU diktátu. A teraz mi povedz ako sa zmení klíma, ak by takto vyzerali aj strechy panelákov napr.
https://maps.app.goo.gl/KEmVh2sXAkop4hGv9
https://maps.app.goo.gl/zc1ey4x7s17gNAUSA
https://maps.app.goo.gl/PZyBHU3LTULkBU4H6
Btw čo som sa s majitelmi EV rozpraval, a to maju moderne Ev, ziadne stare Leafi, tak skor ci neskor kazdy z nich zacal sam od seba frflat ohladom dojazdu. A ten chlapik co ma doma 3x Ev tak ich ma preto, ze pracuje pre firmu ktora ich predava, nie preto ze by ich nejaku velm ichcel, takže tak..
ale to je ich hlúposť, nie chyba technologie ako takej. NAčo si to kupovali, alebo načo si to brali keď im to nevyhovuje? NAčo? aby boli in? cool? lebo to dostali zadarmo? A teraz pindaju na dojzad. To je hlúposť a sprostosť ľudí. TAkže tak, sa potľapkaj po pleci ako si zas dobre naložil EV ale aj tak si mimo.

Autoeditácia príspevku po 4 min 38 sek:
gogo956 napísal: 08 máj 2024, 11:27 mLuks, ty vidíš skutočnosť, že vývoj v rámci elektromobility je velmi rýchly /čo nikto neposchybnuje/ako jednoznacne plus, ale v skutocnosti je to pre aktalnych majitelov Ev velke minus.
To je ako povedať, že pre majiteľov ktorý si kupovali škodu 120 bolo veľké mínus pokrok, v oblasti elektrického sťahovania okien, klimatizácie v aute, posilovača riadenia. Akože kto ich nútil si teraz kúpiť EV, kto ich nútil? NIekto so zbraňou pri hlave? EU ich donútila si kúpiť teraz EV? Nikto, je/bolo to ich slobodné rozhodnutie tak bohužiaľ je to ich problém, že nepočkali ešte 10-15 rokov a nekupili si EV neskôr.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hysterické záchvyty chytáš ty, pri hatovani EV
nikto tu voči EV nič nehejtuje, len niekomu robi problem normalne ohladom urcitej problematiky diskutovat :)
ty akože fakt mi dáš strechy budov v historickom centre mesta?
ten prvy link co som ti poslal, je Petržalka, to je sídlisko s panelákmi.
Tie dalsie linky to nie je iba Stare mesto ale aj Nove mesto velka cast z toho su nove resp zrekonstruovane budovy.
Potom mas v Ba dalsich niekolko velkých sídlisk kde su zase iba panelaky so svetlmi strechami.
ale to je ich hlúposť, nie chyba technologie ako takej. NAčo si to kupovali, alebo načo si to brali keď im to nevyhovuje?
v každom pripade keby miesto Ev mali spalovák, tak by problém s dojazdom nemali a to je celá podstata. Na dojazd sa mi stazoval dokonca aj majitel Tesly /sám od seba/.
To je ako povedať, že pre majiteľov ktorý si kupovali škodu 120 bolo veľké mínus pokrok, v oblasti elektrického sťahovania okien, klimatizácie v aute, posilovača riadenia. Akože kto ich nútil si teraz kúpiť EV, kto ich nútil? NIekto so zbraňou pri hlave? EU ich donútila si kúpiť teraz EV? Nikto, je/bolo to ich slobodné rozhodnutie tak bohužiaľ je to ich problém, že nepočkali ešte 10-15 rokov a nekupili si EV neskôr.
a práve preto Ev reálne skoro nikto nekupuje. Na Svk je celkovo cca 2,7miliona aut, z toho EV cca 10 000 /kategoria M1 a N1/. Ináč trochu mimo argumentovat "stahovanim okien a klimatuzaciou" kde problem tkvie nie v komforte ale v takom zakladnom parametre ako je dojazd.
tu máš to, nad čím ty plačeš, že už teraz to funguje na priemyselných budovách aj dobrovoľne bez EU diktátu. A teraz mi povedz ako sa zmení klíma, ak by takto vyzerali aj strechy panelákov napr.
to neviem, preto som sa pýtal. Btw asi bude trosku rozdiel, ked je Ftv na jednej budove a ked ich budu musiet mat vsetky, či nie?
mLuks
Addict
Addict

gogo956 napísal: 08 máj 2024, 11:40 nikto tu voči EV nič nehejtuje, len niekomu robi problem normalne ohladom urcitej problematiky diskutovat :)
vymýšľanie problémov, zveličovanie, fabulácie nepatria do normálnej diskusie.
ten prvy link co som ti poslal, je Petržalka, to je sídlisko s panelákmi.
Tie dalsie linky to nie je iba Stare mesto ale aj Nove mesto velka cast z toho su nove resp zrekonstruovane budovy.
Potom mas v Ba dalsich niekolko velkých sídlisk kde su zase iba panelaky so svetlmi strechami.
https://maps.app.goo.gl/FKyAqMX3jFisbaWs5 panelák na streche kolektory na ohrev vody, farba strechy plus okolité budovy
https://maps.app.goo.gl/7zsDoNMCT7BAcKbp9 o kusok ďalej, FVE plus znovu si všimni farbu ostatných streich budov, nie su len svetlé.
to neviem, preto som sa pýtal. Btw asi bude trosku rozdiel, ked je Ftv na jednej budove a ked ich budu musiet mat vsetky, či nie?
somariny vygoogliť vieš a toto už nie? veď ty sám si tvrdil, "tak väčšinou maju svetlý povrch, práve dovodu aby sa v lete čo najviac tepelneho ziarenia zo Slnka odrážalo" a ja som sa ťa pýtal či vieš toto tvrdenie nejako potvrdiť nejakou štúdiou, že je to presne práve kvoli tomu sú strechy svetlé. Pretože pri plochej streche ti ako povrchová uprava strechy stačí aj obyčajná strešná IPA, tzv hydroizolácia. A tá veru nie je svetlá.
v každom pripade keby miesto Ev mali spalovák, tak by problém s dojazdom nemali a to je celá podstata. Na dojazd sa mi stazoval dokonca aj majitel Tesly /sám od seba/
v každom prípade, to nie je chby technologie ako takej, ale chyba ľudí, ktorý si nevedia spočítať 2+2. Ak si kupuješ EV dnes, jasne vidíš všetky jeho vlastnosti a je len a len na tebe, či si povieš, že ideš do toho alebo nie. Ak si povieš áno a následne zistíš, že ti to nevyhovuje, tak je to tvoja chyba, nie chyba technologie ako takej.

Všeobecným problémom technologie je, že majú malý dojazd v provnaní so spaľovákomi, ale ako som napísal, to vyrieši budúcnosť.
a práve preto Ev reálne skoro nikto nekupuje. Na Svk je celkovo cca 2,7miliona aut, z toho EV cca 10 000 /kategoria M1 a N1/
No áno, keď tu máme takých ľudí ako teba, Turka a spol, autoforum.cz atď, ktorí šíria bludy a hate namiesto osvety. Rasťo Chvála musel vypnúť komentáre pod videami, lebo sa tam večene objavoval bezbrahy hate na EV pod každým videom kde testovali EV, PHEV a podobne. A pritom je uplne logické, že automobilový novinár bude testovať novinky na trhu a nie starú VW G4. Pritom ich testy nie sú vôbec hrajkanie sa. A ri EV ukázali často aj tú odvrátenú stranu dnešnej EV.
https://www.topspeed.sk/novinky/na-slov ... siel/24282
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nekritické velebenie / nekritické zatracovanie EV.
Zbytočné - z oboch strán.
Neuškodil by racionálny pohľad - z oboch strán.

Doplním - EV (alternatívna doprava) sú budúcnosť.
Len ju nemožno vynútiť zákazom ostatného (hoci aj to má svoje argumenty ako ekológia, míňanie fosílnych palív) a nemalý ak nie najpodstatnejší je ekonomický pohľad.
Napísať odpoveď