Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Opera mala možnosť exportu hesiel - už ju nevidím... (teda 31-ho som našiel, má)
vzhľadom na ekosystém používam len Kľučenku od Applu, prihlasovia na macu ci iphone bez nutnosti vyplňovať heslá, akurát potvrdiť jeho vyplnenie z Kľučenky Touch/Face ID. Roky dozadu na win som používal KeePas
Je to blocek, nie blocik. Ak kupujes bazarovku, tak ti nema ako vystavit blocek, nakolko zrejme nema pokladnicu, eKasu alebo podobne. Mozes si spravit jednoduchu zmluvu o predaji tovaru na zaklade Obcianskeho zakonnika a k tomu prijmovy pokladnicny blocek, ale pri reklamacii mozes narazit prave na to, ze pri origo doklade nebude tvoje meno. Napriklad Orange nevyreklamoval mobil bez splnomocnenia, Alza s tym tiez robila problemy.retkvic napísal: 25 apr 2024, 9:17 Ak kupim od niekoho novu vec z druhej ruky kupenu v eshope a budem mat od nej blocik o kupe, tak mozem taku vec reklamovat? Predajca pise ze ma blocik, teda kupoval to osobne, alebo eshopy posielaju aj blociky? Myslim, ze vecsinou poslu iba fakturu, ci? Ide o elektroniku.
Ja keď som reklamoval pár vecí tak vždy sa ma pýtali či sa mi majú ozvať cez údaje na faktúre.
Mať to ešte niekde offline na zasifrovanom kľúči je pre mňa už asi overkill.harrison314 napísal: 25 apr 2024, 21:15 Ja pouzivam KeePass, aj securitaci, ktorych sledujem na Twittri pouzivaju KeePass a databazu s helami si zalohujem offline na sifrovany USB kluc.
Principialne na online manazeroch nevidim nic zle. Ale mat tie hesla len u seba a nie u njeakeho providera (aj ked sifrovane) povazujem za bezpecnejsie. Navyse napriklad LastPass mala velky unik dat, ked utocnci ziskali adresy a niektore udaje ich zakaznikov (a potom sa dala viest phisngova kampan priamo na nich).
Co sa tyka vyplnovania browserom tak databazu hesiel vies vytiahnut z disku v sifrovanej podobe a cez winapi rozsifrovat (keysi som to skusal na Chrome).
Databázu mám uloženú v PC aj na Google Drive. Ak tam mam tuším 14 miestny kód s veľkými a malými písmenami, číslami a inými znakmi, tak aj keby mi tu databázu niekto ukradol tak sa do nej len tak ľahko nedostane, alebo sa mýlim?
ja pouzivam bitwarden. paci sa mi celkom funkcna integracia na androide (vie doplnovat hesla aj do aplikacii, nie len v prehliadaci) a trosku menej funkcna integracia na windowse. zatial mi postacuje free verzia ale do buducnosti planujem family konto, kde potom vies sharovat hesla medzi kontami.
bitwarden sa sice moznost selfhostovania ale mne ich cloudove riesenie vyhovuje, mal lepsi pocit ze o tie hesla nepridem. o to ze by ich niekto odtial ziskal sa moc nebojim, su zakryptovane.
inak minitip, vypnite si automaticke doplnovanie mena/hesla hned pri otvoreni stranky a nechajte iba doplnovanie po kliknuti na ikonku alebo klavesovou skratkou. ked uz je raz meno/heslo na stranke vyplnene tak sa da velmi jednoducho precitat skriptom keby nahodou ta stranka (alebo tvoj prehliadac) bola kompromitovana. najprv pozriet ci sedi domena a ssl certifikat a az potom vkladat heslo.
bitwarden sa sice moznost selfhostovania ale mne ich cloudove riesenie vyhovuje, mal lepsi pocit ze o tie hesla nepridem. o to ze by ich niekto odtial ziskal sa moc nebojim, su zakryptovane.
inak minitip, vypnite si automaticke doplnovanie mena/hesla hned pri otvoreni stranky a nechajte iba doplnovanie po kliknuti na ikonku alebo klavesovou skratkou. ked uz je raz meno/heslo na stranke vyplnene tak sa da velmi jednoducho precitat skriptom keby nahodou ta stranka (alebo tvoj prehliadac) bola kompromitovana. najprv pozriet ci sedi domena a ssl certifikat a az potom vkladat heslo.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Je to len sposob zalohovania, keby pridem o disk.lukas9206 napísal: 26 apr 2024, 7:28 Mať to ešte niekde offline na zasifrovanom kľúči je pre mňa už asi overkill.
To by na teba musel utocit niekto cielene. Potreboval by na to poriadne silny pocitac (co nie je tak drahe ako sa zda) a vela casu. Takze, ked nie si paranoidny tak aj to staci.lukas9206 napísal: 26 apr 2024, 7:28 Databázu mám uloženú v PC aj na Google Drive. Ak tam mam tuším 14 miestny kód s veľkými a malými písmenami, číslami a inými znakmi, tak aj keby mi tu databázu niekto ukradol tak sa do nej len tak ľahko nedostane, alebo sa mýlim?
-
starysomar
Hardcore addict
Veracrypt má defaultne pauzu medzi zadaním ďaľšieho "pokusu" o uhádnutie hesla snáď cez minútu. To neide obísť zrejme žiadnym supervýkonným počítačom.
-
harrison314
Hardcore addict
To nie je pauza, to su naskladane krypto operacie tak aby trvaly isty cas na beznom pocitaci. Ale ked mas vykonnejsi pocitac, alebo si prenajmes 500 grafickych kariet, tak sa to vyrazne urichli. Ale aj tak sa bavime o rokoch, pokial tam nie je chyba.starysomar napísal: 26 apr 2024, 8:54 Veracrypt má defaultne pauzu medzi zadaním ďaľšieho "pokusu" o uhádnutie hesla snáď cez minútu. To neide obísť zrejme žiadnym supervýkonným počítačom.
Akú aplikáciu používate pri cestovaní do zahraničia ako prekladač? ChatGPT, alebo google prekladač, alebo niečo iné?
-
Mek
Addict
Do zahranicia nechodim, ale pouzivam Google Lens - prelozi zahranicne napisy aspon do anglictiny. Staci namierit fotak mobilu 
Vyskusal som tu apku od googlu a vyzera to dobre. Pre mna to nie je, ale tento lens v kombinacii s tym prekladacom bude hadam dobra kombiancia, zrejme nic lepsie asi ani clovek nenajde. Rodinny prislusnik ide na kruzu po stredozemnom mori, Taliansko, Francuzsko, Spanielsko.
Inac neviete ako to byva s internetom na takychto lodiach? To iste ako na pevnine?
Inac neviete ako to byva s internetom na takychto lodiach? To iste ako na pevnine?
Aplikáciu google prekladač. Vždy som si dopredu stiahol balík jazyka krajiny kam idem. Ak by som náhodou nemal signál.retkvic napísal: 01 máj 2024, 16:09 Akú aplikáciu používate pri cestovaní do zahraničia ako prekladač? ChatGPT, alebo google prekladač, alebo niečo iné?
Na lodi by mala byť wifi (za príplatok), mobilná sieť tiež môže byť priamo z lode, ale tam by mohol byť problém s cenami za roaming.retkvic napísal: 01 máj 2024, 22:42 Inac neviete ako to byva s internetom na takychto lodiach? To iste ako na pevnine?
Som si to teraz pozeral, lode su zona T4, čo je 9€/1MB a 10€ minuta volania v roamingu, takže radšej asi iba mimo lode.
Sledujete teraz hokej, priprava Slovensko - USA na JOJ Sport? Je to iba u mna, alebo ma komentator obraz skor? Viackrat som pocul povedat "gol" skor, ako realne padol, Skylink.
Pozeral som zápas v telke normálne na JOJ Sport a gol padol vtedy kedy aj mal. Asi chyba Skylinku, neviem nepoužívam ho.Dreamer napísal: 07 máj 2024, 20:17 Sledujete teraz hokej, priprava Slovensko - USA na JOJ Sport? Je to iba u mna, alebo ma komentator obraz skor? Viackrat som pocul povedat "gol" skor, ako realne padol, Skylink.
Mám UPC a zvuk bol skôr o pár desatín sekundy
Dik, ja som chcel doplnit, ze to bolo iba minimalne oneskorenie, mozno pol sekundy, ale podla mna bol zvuk skor, snad to do MS opravia.
-
starysomar
Hardcore addict
Nemáte niekto dobrý kontakt v sociálnej poisťovni?
Stala sa mi nemilá vec - do konca vlaňajšieho roku som maródil, teda ma nemohla úštovníčka našeho SVB zapísať "úradu" na nejaký čas skrz vyplatených 280 eur za predsedu SVB, ktoré dostávam raz ročne ku koncu roka, tak to napísala na január tohoto roka.
Bolo to pred rozhodnutím o (predčasnom) dôchodku, tak mi odrátali-nevyplatili 480 eur. Blbé...lebo to nebol tohoročný zárobok-príjem.
Ak niekto vie niečo poradiť - prosím správou, ďakujem.
Stala sa mi nemilá vec - do konca vlaňajšieho roku som maródil, teda ma nemohla úštovníčka našeho SVB zapísať "úradu" na nejaký čas skrz vyplatených 280 eur za predsedu SVB, ktoré dostávam raz ročne ku koncu roka, tak to napísala na január tohoto roka.
Bolo to pred rozhodnutím o (predčasnom) dôchodku, tak mi odrátali-nevyplatili 480 eur. Blbé...lebo to nebol tohoročný zárobok-príjem.
Ak niekto vie niečo poradiť - prosím správou, ďakujem.