Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
petero
Amateur
Amateur

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa petero »

Mňa by zaujímalo, že keď príde firma na čistenie pozemku, kam dá všetku tú zeleň, ak na pozemku nič nezostane?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

petero napísal: 12 máj 2024, 23:11 Mňa by zaujímalo, že keď príde firma na čistenie pozemku, kam dá všetku tú zeleň, ak na pozemku nič nezostane?
Záleží od firmy. Senec z toho vyrába kompost/hnojivo alebo štiepku. Prípadne sa to dá aj spáliť a energeticky zhodnotiť. Nie nadarmo Žigu, min. živ. prostredia za SMER v 3. ficovej vláde (dnes HLAS), prezývali "lykožrút". V tom období zmizlo obrovské množstvo stromov a kríkov, ktoré rástli pri štátnych cestách alebo pri želežnici. Žiga mal zadarmo surovinu, elektrinu predal a ešte na to bral dotácie z EU. Super biznis.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

petero napísal: 12 máj 2024, 23:11 Mňa by zaujímalo, že keď príde firma na čistenie pozemku, kam dá všetku tú zeleň, ak na pozemku nič nezostane?
Košická správa mestskej zelene má taktisto svoju kompostáreň, kde jednak obyvatelia/podnikatelia môžu doniesť odpad zo záhrad bezpoplatku/zapoplatok a zároveň si aj u nich kúpiť už hotový kompost, zeminu, ktoré oni vyrábajú spracovaním dovezeného odpadu.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Banálna otázka, ale ako riadne naladiť rádio?
Mám na altánku prenosné rádio s asi 60cm dlhou anténou. Keď naladím stanicu a stojím pri ňom tak je zvuk čistý, keď sa vzdialim tak síce hrá ďalej, ale so šumom... Asi pôsobím ako nejaký zosilovač antény :) Otázka je prečo sa to tak deje a ako zabrániť šumu?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Slabý signál - hľadaj mu lepšie miesto, skús otočiť anténku inak - prípadne ju zčasti zasunúť alebo nadstaviť o niečo dlhším drôtom.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Trochu nadviažem, možno som to tu už aj kedysi davno spominal, no už si to presne nevybavujem. No je možné dnes ešte naladiť zahraničné AM rádiá? Prípadne si na to kúpiť nejaké špeciálnejšie rádio? Skúšal som na jednom dosť staručkom rádiu a v podstate skoro všetko bolo zašumené a chytil som možno 1-2 stanice. Také ako rádio Jerevan a podobe už ani nehovorím, to sa dalo pred vyše 20 rokmi v pohode naladiť.

Plus AM by mali byť stredné vlny, rádioamatéri na komunikáciu v rámci celej Zeme používajú asi dlhé vlny, teda to je úplne iný typ rádia alebo ako sa volá to zariadenie na ich príjem? Ak by chcel človek počúvať také rádio z inej krajiny je to teda ešte možné, alebo už ani nie? Na tých dlhých vlnách sa vysiela aj rádio, alebo iba nejaké špeciálne volacie signály, ako to robia tí rádioamatéri ak sa chcú spojiť s niekym z druhej strany zemegule? :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Stredovlnné rádiá zrejme končia - v Čechách AM vysielanie pokiaľ viem skončilo (alebo postupne končí).
NA počúvane kadečoho slúžili tzv. (širokorozsahové) komunikačné prijímače, čo a či je dostupné teraz sa mi neche hľadať.
Am stráca zmysel - je silno rušené aj pulznými zdrojmi - čo sú dnes prakticky všetky - v TV, PC, LED žiarovkách atd. Viac by si naladil s dobrou vonkajšou anténou, ak sa dá pripojiť.

(retkvic - menej je niekedy viac)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

rádiove stanice su dnes hlavne o hudbe a AM frekvencia poskytuje vyrazne horsiu kvalitu prenos zvuku ako FM to je hlavny dovod preco sa uz dlhodobejsie moc nevyuziva
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 14 máj 2024, 18:03 Také ako rádio Jerevan a podobe už ani nehovorím, to sa dalo pred vyše 20 rokmi v pohode naladiť.
Na čo to vlastne potrebuješ, keď to môžeš mať pár kliknutiami cez net vo vyššej kvalite. Páči sa:
https://liveonlineradio.net/yerevan-fm
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Iste - šírka kanála 9kHz pri AM neumožňuje prenieť "výšky". A platí aj to o zarušení všetkým možným aj nemožným.
retkvic
Addict
Addict

ephramko napísal: 14 máj 2024, 21:06 Na čo to vlastne potrebuješ, keď to môžeš mať pár kliknutiami cez net vo vyššej kvalite. Páči sa:
https://liveonlineradio.net/yerevan-fm
Neviem, možno ten pocit, keď si dokážem naladiť nejakú stanicu fyzicky na prístroji a poriadne ani neviem čo a odkial to naladím. Takto cez net je to z isteho pohladu ako keby si niekomu kto rad cita fyzicke knihy povedal, ze si ich predsa moze citat z displeja mobilu a ma ich na vyber nekonecne mnozstvo lusknutim prsta, asi tak by som to popisal. Ale dik za link :) To radio som uviedol len ako priklad.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

retkvic - chapem co tym myslis, navyse to radio malo taky charakteristicky zvuk/sum.

Ja tiez za AM vysielanim smutim, lebo vzdy som si chcel zostrojit krystalku (jednoduche pasivne radio), ale to uz s FM nejde, tak som svoju moznost prepasol.

Jedno z poslednych AM radii ktore sa mi podarilo chytit bolo Cinske propagandisticke radio (vysielali asi v cestine).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Na krátkych by ešte mohlo vysielať kadečo. Teda nie len Morse a rôzne rádioamatérske s inou moduláciou, aj v klasickej AM.
retkvic
Addict
Addict

Tu som našiel nejaky zoznam vysielacich stanic, ale ten je este z r. 2018.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... ansmitters

Taketo nieco by na to bolo ok? Pozeram, ze to ma kratke vlny a celkom dobru citlivost.
https://vysilacky.heureka.cz/tecsun-pl-380-dsp/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

takze idea na retro internetove radio kde zariadenie bude prehravat streamy z internetu ale bude ich vysielat na slabych radiovych vlnach ktore bude rovno aj prijimat antenou a nasledne az tie pustat do reproduktorov.
samozrejme kazdy stream bude na inej frekvencii aby bolo mozne "ladit".
retkvic
Addict
Addict

Tak to chcem vidiet v praxi... To by v sebe ale muselo mat okrem primaca aj vysielac, Ham radia/vysielacky by to mohli vediet.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Take veci sa daju kupit pre FM https://www.sunnysoft.sk/z/519PCI-391/f ... -jack.html samozrejme da sa to aj vyrobit, ale treba pri tom dodrzat zakony (mat to na spravnej ferkevencii, vykone, popripade obsadenia kanalu).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten Tecsun má Alza - nikdy som to nespravil no môžeš zobrať a ak budeš sklamaný - do určitej doby vrátiť.

Recenzie má výborné až vynikajúce - napríklad:
https://radio-timetraveller.blogspot.co ... eiver.html
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Este ma napadlo, ze ak chces ten retro zvuk, tak mozno by za to stalo vyskusat elektronkovy zosilnovac. Ale skusnosti s nimi nemam ziadne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak chceš loviť v hlbinách éteru - skús ten prehľadový prijímač.
V PC nieje problém nasimulovať zmršený zvuk no ak tomu dobre rozumiem, ide o príjem staníc.
Napísať odpoveď