Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa mLuks »

Desatoro alebo dekalóg alebo desať Božích prikázaní je desať nábožensko-etických príkazov a zákazov, ktoré podľa Biblie dal Boh (Jahve) prostredníctvom Mojžiša Židom, a ktoré prevzalo aj kresťanstvo a islam. Uplatňujú ich aj samaritáni, ktorí sú ďalšou odnožou pôvodného starovekého judaizmu.
inak povedané, zase v tom bol zakomponovaný človek, ktorý to desatoro od boha mohol akokoľvek upraviť, niečo pridať, niečo vynechať, niečo pozmeniť. A vieme so 100% istotou povedať, že to Mojžíš neurobil? A vieme so 100% istotu povedať, že to Mojžíšovi dal naozaj boh? A prečo práve jemu? Čo keď to boli len Mojžíšové zápisky a jeho morálne hodnoty (mimochodom také isté, ako môže mať hocaký ateista)

Blastbit, tvoj najväčší problém v tejto téme je, že ty prezentuješ ateizmus ako nejakú inú ideologiu/náboženstvo a ateistov ako veriacich na neexistenciu boha. To je blbosť, a preto aj tie tvoje posty takto vyzerajú.

Ak ja ako ateista argumentujem bibliou, rozumej používam to čo sa v nej píše a konfrontujem veriaceho s tým, robím nie preto, že verím na bibliu a na to čo sa v nej píše, ale preto aby som veriacemu predostrel časti, podľa neho svätého písma, ktoré nie su v súlade s tvrdeniami veriacich o tom, že boh je láska, milosrdný, dobrotívý, vševedúci, všemohúci atď. Inak povedané spochybňujem bibliou tvrdenia veriaceho, ktoré on opiera o bibliu. Je to ten istý princíp ako používajú právnici na súdoch, obžaloba predloží dôkaz, obhajoba sa ho snaží spochybniť a tým docieliť aby súd daný dôkaz nebral do úvahy. To nie je o tom, že neverím na dobrého boha ale verím na zlého boha. Neverím na žiadneho boha a využívam nesúlad, nezrovnalosti a zlé činy na spochybňovanie tvrdení veriacich v diskusii.

S dokazovaním existencie/neexistencie je to rovnako podobné ako na súdoch. Dokazuje sa vina, nie nevina. Ty ako obžalovaný, môžeš kľudne byť celý proces ticho, resp. nevypovedať a jediné čo budeš robiť je, že sa budeš vyjadrovať (spochybňovať) predložené dôkazy obžaloby, ty nemusíš predložiť ani jeden jediný dôkaz o svojej nevine. Pokiaľ. dokážeš dostatočne spochybniť všetky dôkazy obžaloby, súd ťa uzná za nevinného. (aj keď by si skutok spáchal)
A presne takto funguje aj dokazovanie existencie boha (špagetového monštra, supermana, mimozemšťanov). Ak ty tvrdíš, že boh existuje máš mi to dokázať ja sa pozriem na tvoj dokaz a ak ho budem vedieť spochybniť, tak ho spochybním, ak nie, tak môžem uznať, že máš pravdu a boh existuje. Zatiaľ však ale s takým dôkazom nikto neprišiel.

A ateizmus nie je viera v neexistenciu, ateizmus je prirodzený stav v ktorom sa narodí každý človek, vieru získavaš životom, či už indoktrináciou alebo vlastným poznaním.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

blastbit:
tych vrazd ateistami v mene ateizmu bolo pravdepodobne velmi malo
vrazd veriacimi v mene ich viery je celkom dost

prerobit ta nechcem, len sa vysmievam z tvojej nepodlozenej viery
pride mi absurdne verit v panacika na oblaciku

ak by som si mal nejakeho boha vybrat, tak krestansky Boh to urcite nebude, je to sadisticky vrah, ktory sa vyziva v utrpeni
tak si ja veru boha nepredstavujem
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

mLuks - o kresťanskom Bohu sa nevie jeho meno, ale volaju ho Pán. Má syna toho volaju Ježiš. Páchal zlé skutky ked liečil, dal ludom jesť ?
Tie linky ak si ani nepozeral, tak potom jasné že ti nedáva zmysel, že aj ateista môže veriť, ale verí napr vo vedu alebo v mimozemsťanov ale v Boha ako bytosť nie. No sú aj neveriaci ktorí veria ale len vo svoje schopnosti, ale aj to je viera, ale v seba samého.
Lenže nie sme na súde, ja som riešil možnosti ako by sme mohli zistiť aj skrz vedu aká forma bytia/bytosti by mohol byť Boh.
Tak radi tu ako cez kopirák používate slovo indoktrinácia ku vztahu k viere, hoci sa všeobecne jedná o prijatie nazorov, hodnot, postojov.

beardie - no tak komunizmus zrejme toho málo nepovraždil no jo no. :roll: , no je mi jasné že ateistický pacifistický liberál nebude na to hrdý.
Liberálov by komunizmus zatváral aj vraždil, v tomto majú odlišnosti, ale v nevieru v Boha máte spoločnú.
No legalizácia drog od trávy cez tie dalšie typy drog, tiež ludí pozabija ročne vo svete celkom dosť. Kto chce byť vrah nemusí byť veriaci.
Tak ja sa vysmievam ked podla teba neexistujuci Boh ktoreho existencia sa nemá preukazovať, lebo neexitencia sa neprekazuje, tak povieš že je masový vrah, hoci veríš že neexistuje. Tak potom ako mohol vraždiť ked neexistuje ?
Panačik na oblačiku ktorí si flegmaticky leží na nom, dal Božie prikázania a to čo som už menoval a podla teba je masový vrah, ach jaj :)
mLuks
Addict
Addict

Blastbit napísal: 12 júl 2024, 23:48 Má syna toho volaju Ježiš. Páchal zlé skutky ked liečil, dal ludom jesť ?
Odkiaľ vieme, že to robil? Z evanielií, ktoré boli napísané desiatky rokov po jeho smrti jeho učeníkmi. Povedz mi, čo si robil 26.4.2012, aké presné slová a vety si v ten deň povedal, kde si sa náchádzal a čo si robil. Pamätáš si to?
Tie linky ak si ani nepozeral, tak potom jasné že ti nedáva zmysel, že aj ateista môže veriť, ale verí napr vo vedu alebo v mimozemsťanov ale v Boha ako bytosť nie. No sú aj neveriaci ktorí veria ale len vo svoje schopnosti, ale aj to je viera, ale v seba samého.
Veda je fakt, veriť vo vedu nie je to isté ako veriť v naboženstvo, pretože tvrdenia vedy sú opakoveteľné. Náboženské tvrdenia poväčšeine nie su opakovateľné. Čiže ak chcem povedať, že verím vede, tak vezmem nejaký vedecký poznatok a sám si vyskúšam či platí. Ale ak chcem veriť náboženstvu, tak zoberem nejaký náboženstký poznatok a zistím, že nič, lebobha sa i nezjaví pred očami tak ako výpočty matiky či fyziky.

Veriť v samého seba znovu nie je to isté ako veriť v náboženstvo. Viera v samého seba neovplyvňuje zvyšok obyvateľstva, zatiaľ čo viera v náboženstvo v parlamente robí neplechu pre celú krajinu.
Lenže nie sme na súde, ja som riešil možnosti ako by sme mohli zistiť aj skrz vedu aká forma bytia/bytosti by mohol byť Boh.
veda zatiaľ vyvrátila každý dôkaz existencie boha.

Znovu, ty proste máš svoje vlastné definície a vlastné významy slov.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak si chcem niečo pamatať tak si to asi zapíšem nie ? :). Tak to urobili aj v tých dobách. Urobili to aj ohladom dalších osobností a udalostí.
Prečo zrovna Ježiš nemôže exostovať ked iní ludia narodení pred ním áno ? Takže linky si nekukal, ani ohladom ateistov nie. Len klapky na oči.
Lenže veda niesu len ateistický vedci ale aj veriaci vedci. Tí ateistický ked neveria v Boha nebudu riešiť jeho existenciu. Veriaci chcu dokazat.
Veda je fakt ale len vtedy ked je 100% dokázaná. Napr o dinosauroch nie je ani 100% dokázané akým sposobom vyhynuli, teorie sa rôznia.
mLuks
Addict
Addict

Blastbit napísal: 13 júl 2024, 0:08 Ak si chcem niečo pamatať tak si to asi zapíšem nie ? :). Tak to urobili aj v tých dobách. Urobili to aj ohladom dalších osobností a udalostí.
Odkiaľ vieš, že si to oni zapisali? Vieš to doložiť, že si robili zápisky a až desiatky rokov po jeho smrti to vydali?
Prečo zrovna Ježiš nemôže exostovať ked iní ludia narodení pred ním áno ?
znovu, nikto nespochybňuje, že človek s menom Jažiš Kristus žil v tých dobách, otázne je či naozaj robil to čo sa o ňom píše.
Takže linky si nekukal, ani ohladom ateistov nie. Len klapky na oči.
neviem aké liniky myslíš ale nevyjadroval som sa k nejkým linkom, len kokretne k tebe, tak netuším čo za linky tu už dva posty omieľaš.
Lenže veda niesu len ateistický vedci ale aj veriaci vedci. Tí ateistický ked neveria v Boha nebudu riešiť jeho existenciu. Veriaci chcu dokazat.
Veda je veda, je jedno či je vedec variaci alebo ateistický, obaja dôjdu k tomu istému výsledku pokiaľmsa bavíme o potvrdených vedeckých faktoch. Teoria, hypotézy su iná vec, ale preto sa to volá teoria, lebo to ešte nie je fakt.
Veda je fakt ale len vtedy ked je 100% dokázaná. Napr o dinosauroch nie je ani 100% dokázané akým sposobom vyhynuli, teorie sa rôznia.
Ale existen cia dinosaurov je aspoň dokázaná a nevyvrtáteľná, keďže sa našli ich telesné pozostatky.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak ked si to zapísali tak vedia o Ježišovi Kristovi o ktorom ani ty nepochybuješ, kedže si to napísal hned v druhej citacii. Keby nie tak by o nom nepísali že existoval. Ak by neexistoval tak by o nom nepísali. Potom by si mohli vymyslieť iné meno a iné skutky.
Este k tomu pamätaniu si - u teba si pamatám ako si ma nazval fetakom, hoci drogy som nevidel nazivo nikdy ani nechcem.
Takže ked si nemal vtedy argument k teme tak si začal byt osobný, tak to chod do kelu ak máš takto diskutovať. Mam celkom dlhodobú pamäť.
No ved ja si myslím, že Ježiš bol nadpozemská forma bytosti, tie zázraky mohol konať aj skrz niečo čomu my ludia hovoríme technologia.
Jáj takže ty drisneš bez toho aby si si riadne pozrel moje príspevky že ja niečo omielam, tak sa zobud a pozri si tie príspevky a linky poriadne.
No a je nejaký vedecký fakt že Boh/nadpozemská bytosť, alebo si to nazvime ako chceš je naozaj 100 % neexistujuca teoria ?
Najprv to ako ludstvo dokážme skrz ludskú technologiu, skumanie energii Vesmiru, neviditelné nehmotné zviditelniť a až potom tvrdiť, že niečo neexistuje. To je to isté ako keby sa tvrdilo že 100% nemožu existovat mimozemštania hoci jedno ateistické spoločenstvo v nich verí.
No ved áno dinosaury existovali ako forma života, ale o tej formy života predtým nevedeli naši predkovia, museli sme to objaviť a skumať.
Lenže teorie vyhynutia sa rôznia, či už asteroid, jedovaté rastliny, doba ladová, sopečné erupcie, požieranie sa a pod. Tam nie je zhoda medzi vedcami.
mLuks
Addict
Addict

ok Ďalej je to strata času :D ty máš problém s chápaním písaneho textu a máš vlastné definície slov, mimochodom ja mám v tejto téme viac nadiskutované než ty nacikané, klini na môj profil a prečítaj si ho. Akurát to vtedy ešte bolo s kým diskutovať, to tu boli veriaci, ktorí vedeli aký je rozdiel medzi vierou v náboženstvo a vierou v seba.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Este že si ako ateista "vedel" o určitých ateistických sektách, ateistickom spoločenstve ktoré verí = viera v existenciu mimozemšťanov, tolko k tomu tvojmu cikaniu :) linky si si nepozrel tak tvoja vec no.
No ak ste ich tu zhadzovali a zhadzovali ich vieru, hoci ateisti tiež v kadečo a v kadekoho veria tak jasné že tu potom veriaci na diskusiu niesu :)
Mna len tak ľahko neodfajčíte, urobil som kedysi jeden kompromis v LVP nech je pokoj ale vidím, že dôvody si nájdete aj v iných temach.
Kludne to mozem urobit tak, že sa vykašlem na nejaké diskutovanie, ale budem postovať to pozitívne čo sa týka viery a vaše keci kudy kam :smt006
Edit k príspevku nižšie - tak si dopodrobna čitaj príspevky, linky a potom omielaj. Co som vedel ohladom Kresťanstva a Ateizmu, dobré aj zlé som postol, ak ignoruješ/te realitu a historiu, ja tiež stým nemienim strácať čas. Pár príspevkov nie je xyz príspevkov. Mám svoje hobby aj povinnosti.
Reálny svet som videl, chodím donho každý deň, neviem čo tu na mna skušaš :) Preto som sa v teme LVP rozpísal aj o mne. Počet príspevkov by bolo u mna 3-4x viac, ak by som nepísaval aj 10-20 riadkové príspevky. Hentaké keci maj pri ludoch čo majú od 15 tisic príspevkov a viac.
mLuks
Addict
Addict

ateizmus/teizmus sa týka náboženstiev. mimozemšťania sú nejaké náboženstvo?

ale tieto veci ti už ostatní vysvetľovsali, bohužial ty máš vlastné videnie a definície nebudem tým strácať čas aj ja, keď to bude zase len mlátenie slamy.

Autoeditácia príspevku po 3 min 6 sek:
tvoj kompromis by mal byť, že začneš žiť reálny život mimo internetu, ja tu zajtra (dnes) nebudem, mám program na celý deň, ale stavím sa , že od teba tu za ten deň pribude xyz príspevkov
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Chápem, že v dávnych dobách ľudia proste slepo verili - v démonov, božstvá, nejakého Stvoriteľa - no v dnešnej?
(Z rozprávky do rozprávky)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

"no v dnešnej?" - v dnešnej dokazovanie existencie/neexistencie duchov a duší, či už ľudia v nich veria alebo nie. Hladanie dôkazov, nie rozprávky.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Istý francúzsky učenec robil vedecké výskumy na púšti. Za sprievodcu si vybral Araba. Pri západe slnka si Arab rozprestrel na zem koberec a začal predpísané modlitby.

„Čo to robíš?“ pýta sa vedec.
„Modlím sa.“ odpovedá Arab.
„Ku komu sa modlíš?“ chcel vedieť učenec.
„K Alahovi,“ odpovedá mohamedán.
„Videl si ho niekedy, dotkol si sa ho niekedy?“ pokračoval učenec v otázkach.
„Nie,“ dostal odpoveď.
„Ty budeš asi pomätený,“ pomyslel si Francúz.
Nasledujúce ráno učenec vyšiel zo stanu a riekol:
„Dnes v noci tu bola ťava.“
Oči domorodca sa okamžite rozžiarili.
„Videli ste tú ťavu, dotkli ste sa jej?“
„Nie,“ odpovedal človek vedy.
„Vy budete asi nejaký podivný vedec,“ vyhlásil spokojný domorodec.
„Ale predsa okolo stanu sú zreteľné stopy ťavy,“ bránil sa vedec.
Práve vyšlo slnko v celej svojej kráse. Arab ukázal tým smerom a povedal:
„Pozrite, pane, to sú stopy Boha!“
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Konvertoval si na islam?
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 12 júl 2024, 23:48beardie - no tak komunizmus zrejme toho málo nepovraždil no jo no.
mas pomylene pojmy, komunizmus nebol ateisticky rezim z presvedcenia, komunizmus bol totalitny rezim
komunizmus ma prave tu podstatnu stranku identicku s nabozenstvami - cielom je ovladat ludi a vstupovat im do kazdodenneho zivota
Liberálov by komunizmus zatváral aj vraždil, v tomto majú odlišnosti, ale v nevieru v Boha máte spoločnú.
slovo neviera nereprezentuje spravne ten vyznam, lepsie je absencia viery
No legalizácia drog od trávy cez tie dalšie typy drog, tiež ludí pozabija ročne vo svete celkom dosť.
nikto to nepopiera a zaroven je to pre tuto diskusiu irelevantne
Tak ja sa vysmievam ked podla teba neexistujuci Boh ktoreho existencia sa nemá preukazovať, lebo neexitencia sa neprekazuje, tak povieš že je masový vrah, hoci veríš že neexistuje. Tak potom ako mohol vraždiť ked neexistuje ?
Panačik na oblačiku ktorí si flegmaticky leží na nom, dal Božie prikázania a to čo som už menoval a podla teba je masový vrah, ach jaj :)
stale odbiehas od toho, aby si uznal, ze boh, v ktoreho ty veris, je vrah
je to napisane v zakladnej knihe tvojho nabozenstva
mne je uplne jedno, ci vrazdil alebo nie, ty by si tomu ale verit mal, ale z nejakeho dovodu mas obrovsky problem priznat to
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Poznam historiu. Ale ateistický liberáli a biju za legalizácie, takže nie irelevantné. Prečo veríš že je vrah, ked podla teba neexistuje ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

predsa mozem verit ze Thanos je zly napriek tomu ze som si celkom isty ze neexistuje, nie? :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Thanosa vytvorili ludia do filmu, takže existuje ako filmová postava :arrow: Podla Biblie sa Boh prihovoril ludom, rozdiel nie ? :)
A presne kvoli takýmto kecom som tak povediac nútený reagovať každú blbosť ktorá koho napadne. Preto sa mi navyšuju príspevky.
Každá jedna podobná reakcia bude zbytočná, ked sa zatnem už nepohnete. Ešte si počkám na beardieho odpoved na moju otázku. :wink:
Už sa povenujem len tomu čo postol curta - mne sa to akosi nezdá ten rozhovor, ved raz vedec, potom učenec, nie sú jasné osoby.
Okej ved učenec robil vedecké výskumy, ale malo to byt aj v rozhovore s Arabom správne uvedené a nie zase tam pliesť domorodca.
Edit k príspevku nižšie - označil si ho za masoveho vraha a zrazu neveríš že je vrah. Bibliu máš za rozprávkovu knižku atd, hereza u teba.
Nie neverím že zabijal, pretože v desatore má písané nezabiješ. Hierarchia božstiev nie je vylúčená pokial nemáme preskúmaný Vesmír.
Ohladom Biblie sa opieram aj vo vedecké fakty ktoré sa vylučujú stým čo je v Biblii písané napr. 2 miliony mrtvych po potope sveta.
To je nezmysel, v tých dobách taký počet ludí v Kanaane nežilo, vtedajší ludia nevedeli o kontinentoch vo svete, nemohli napočitať mrtvych.
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 13 júl 2024, 21:38Prečo veríš že je vrah, ked podla teba neexistuje ?
ja neverim, ze je vrah
ja viem, ze ak je Biblia pravdiva, tak vrahom urcite je

ty veris, ze je vrah? alebo to vies? zatial od teba vidim len uniky, ale ziadnu odpoved
Blastbit napísal: 13 júl 2024, 21:55Podla Biblie sa Boh prihovoril ludom, rozdiel nie ? :)
podla mnohych inych svatych knih, mytov a legiend je bohov asi 3000, preco neveris v nich?

ak neveris tymto castiam Biblie, ostatne si si vybral podla akeho kluca?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Zneužívanie náboženstva známou sektou na páchanie zločinov https://diva.aktuality.sk/clanok/jpCSXp ... aign=cross
Napísať odpoveď