inak povedané, zase v tom bol zakomponovaný človek, ktorý to desatoro od boha mohol akokoľvek upraviť, niečo pridať, niečo vynechať, niečo pozmeniť. A vieme so 100% istotou povedať, že to Mojžíš neurobil? A vieme so 100% istotu povedať, že to Mojžíšovi dal naozaj boh? A prečo práve jemu? Čo keď to boli len Mojžíšové zápisky a jeho morálne hodnoty (mimochodom také isté, ako môže mať hocaký ateista)Desatoro alebo dekalóg alebo desať Božích prikázaní je desať nábožensko-etických príkazov a zákazov, ktoré podľa Biblie dal Boh (Jahve) prostredníctvom Mojžiša Židom, a ktoré prevzalo aj kresťanstvo a islam. Uplatňujú ich aj samaritáni, ktorí sú ďalšou odnožou pôvodného starovekého judaizmu.
Blastbit, tvoj najväčší problém v tejto téme je, že ty prezentuješ ateizmus ako nejakú inú ideologiu/náboženstvo a ateistov ako veriacich na neexistenciu boha. To je blbosť, a preto aj tie tvoje posty takto vyzerajú.
Ak ja ako ateista argumentujem bibliou, rozumej používam to čo sa v nej píše a konfrontujem veriaceho s tým, robím nie preto, že verím na bibliu a na to čo sa v nej píše, ale preto aby som veriacemu predostrel časti, podľa neho svätého písma, ktoré nie su v súlade s tvrdeniami veriacich o tom, že boh je láska, milosrdný, dobrotívý, vševedúci, všemohúci atď. Inak povedané spochybňujem bibliou tvrdenia veriaceho, ktoré on opiera o bibliu. Je to ten istý princíp ako používajú právnici na súdoch, obžaloba predloží dôkaz, obhajoba sa ho snaží spochybniť a tým docieliť aby súd daný dôkaz nebral do úvahy. To nie je o tom, že neverím na dobrého boha ale verím na zlého boha. Neverím na žiadneho boha a využívam nesúlad, nezrovnalosti a zlé činy na spochybňovanie tvrdení veriacich v diskusii.
S dokazovaním existencie/neexistencie je to rovnako podobné ako na súdoch. Dokazuje sa vina, nie nevina. Ty ako obžalovaný, môžeš kľudne byť celý proces ticho, resp. nevypovedať a jediné čo budeš robiť je, že sa budeš vyjadrovať (spochybňovať) predložené dôkazy obžaloby, ty nemusíš predložiť ani jeden jediný dôkaz o svojej nevine. Pokiaľ. dokážeš dostatočne spochybniť všetky dôkazy obžaloby, súd ťa uzná za nevinného. (aj keď by si skutok spáchal)
A presne takto funguje aj dokazovanie existencie boha (špagetového monštra, supermana, mimozemšťanov). Ak ty tvrdíš, že boh existuje máš mi to dokázať ja sa pozriem na tvoj dokaz a ak ho budem vedieť spochybniť, tak ho spochybním, ak nie, tak môžem uznať, že máš pravdu a boh existuje. Zatiaľ však ale s takým dôkazom nikto neprišiel.
A ateizmus nie je viera v neexistenciu, ateizmus je prirodzený stav v ktorom sa narodí každý človek, vieru získavaš životom, či už indoktrináciou alebo vlastným poznaním.