Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa aacid »

tak vcera (aj dnes) som take soky zazival. 2 hodiny sa hram s grafikou nech je pekne napastovana a termalne podlozky su pekne dane. ked mam vsetko hotovo a uz je skoro poskladana tak objavim na stole toto... nie ze by som sa vcera v tom teple nepotil ale po tom pohlade zo mna okamzite tieklo.
dalsiu hodinu som stravil hladanim odkial asi tak mohol ten rezistor odpadnut. potom to vzdal a isiel spat. dnes sa mi podarilo najst jeho miesto, prichystal som ho tam a kym som stihol vytiahnut pajkovacku tak rezistor nebolo :D som ho asi omylom odfukol...
tak som bezal do gme, nastastie je to celkom bezny odpor, akurat teda ta velkost... celkom som sa natrapil kym som to tam naletoval (nakrivo samozrejme) ale vypada ze vsetko funguje :D
celu noc som premyslal. ci rovno objednat novu (uz som mal objednane vsetko ostatne), ak ano tak aku? alebo sa na to naopak vykaslat, zrusit aj tu objednavku a radsej si objednat playstation :D
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa fildinko »

S playstationom takúto skúsenosť nezažiješ :D
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Ahojte, potreboval by som prosim poradit s nejakou “basic” zostavou na bezne fungovanie (internet, excel…) a hranie stredne narocnych hier (fifa/ea fc) tak do 800-900€ s DPH. Cisto len bedna bez monitora. Oplati sa to nasledne dat vyskladat v Alze, alebo radsej nie?

Dakujem!
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nedaval som novy chipset na dosku, ani DDR5 pamate, nech sa cenou drzime niekde v rozpocte. Zmestila sa do toho grafika RTX 4060. Skrinka je lacna ox Fortronu, ak tak si vyber kludne aj drahsiu, tu nejdem radit kedze ide o kazdeho osobny vkus.
https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-5800x-d6205103.htm
https://www.alza.sk/asrock-b550-phantom ... 871888.htm
https://www.alza.sk/kingston-fury-32-gb ... 633224.htm
https://www.alza.sk/seasonic-g12-gm-650 ... 389202.htm
https://www.alza.sk/endorfy-fera-5-d7617315.htm
https://www.alza.sk/wd-black-sn770-nvme ... 994485.htm
https://www.alza.sk/fsp-fortron-cmt160- ... 815762.htm
https://www.alza.sk/msi-geforce-rtx-406 ... 806174.htm

Spolu 850 eur, ale pri dvoch produktoch pise Alza dni, takze je tam kupon na 10 percent zlavu, cize sa dostanes na 820 alebo kolko. Poskladat to podla mna zvladnes aj sam, nemusis platit Alze. Windows 11 si kupis z eBayu za 10 eur alebo pouzijes iny web na nakup origo klucov.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Komu sa nechce na ebay hľadať kľúč na win, niekto ich predáva aj na bazosi. Ja som kúpil za 7e.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak komponenty prisli, pc som vyskladal, vsetko sa zda ze funguje.
trochu som sus ohladom procesora a chladica. zobral som teda 5800x3d a k tomu fera 5. ked nic nerobim vo windowsoch tak teploty su 40-50 ale viac menej staci aby som len otvoril nejaky soft a hned to skace na 60+
vcera som skusal hrat nejake hry a sice momentovo teploty isli k 80 ale vacsinou sa drzali do 70.
ako som pochopil tak je normalne ze 5800x3d zhavi trochu viac kvoli 3d cache ale som cakal ze aspon pri beznej praci bude viac menej uplne ticho ten pocitac.
pride mi divne ze aj ked nic nerobim tak vsetky jadra idu na 3600MHz a viac. cakal som ze pri idlovani pojdu uplne dole. (grafika ide na 200MHz ked sa nic nedeje...)
idem este studovat, skocil som do biosu a fuu, tolko nastaveni som este v zivote nevidel...
cital som uz nieco o undervoltingu ze ryzenom to pomaha celkom, tak mozno vyskusam aj to. tiez v tej skrini (NZXT H5 je uplne paradna) je kopa miesta na dalsie vetraciky tak mozno ked to zaplnim tym...

Autoeditácia príspevku po 1 min 48 sek:
co som si ale vsimol a neviem ci je to ok alebo nie je ze ta fera 5 je akoby mensia ako procesor.
asi to bude lepsie vidiet na obrazku, napastoval som cely procesor ale ked som nasadzoval chladic tak on realne pokryva mozno polovicu procesoru niekde v strede.
Prílohy
20240716_002612.jpg
MP4-30
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa MP4-30 »

Chalani potrebujem pozehnanie na tento upgrade zostavy po 7 rokoch :D

zo stareho PC chcem pouzit Case FRACTAL DESIGN DEFINE R5 , Seasonic G Series 650 W, M2 XPG GAMMIX S11 Pro 500GB a HDD 2TB

- PC budem vyuzivat primarne na youtube, v zime ako pridavne vykurovanie pri hrani hier na konecne vacsich ako low detailoch :D (teraz mam iba GTX 1060 6GB)
Prílohy
pc.png
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem preco stale ludia idu po 7800X3D, ked o par percent slabsi, o asi 80 eur lacnejsi a s TDP 65W je tu Ryzen 8700F. Tych usetrenych 80 eur sa da pouzit na nejaky NVMe typu WD Black s kapacitou 1TB. Alebo usetrit este aj na doske a kupit rovno RTX 4070, ved doska postaci aj tato - https://www.alza.sk/asus-prime-b650m-k-d7785793.htm

V com je lepsia ta 200-eurova doska? Spravne, v nicom, okrem tych peknych reklamnych textov, ktore Gigabyte o nej napise.

Autoeditácia príspevku po 5 min 50 sek:
aacid - To je normalne, 5800X3D hreje ako chlapci v Teplarni. Bezna teplota je okolo 80 stupnov a je vstavany na to, aby v zatazi vydrzal dlhodobo 90 stupnov. Takze by som z toho nemal tazku hlavu. Pripadne porozmyslaj nad vodnym chladenim, za 70 eur kupis slusny set.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ked uz si spomenul vodne chladenie. rozmyslam nad tym dlhsie ale idealne by som uz chcel chladit aj procak aj grafiku ale moc sa do toho nevyznam a sice som nasiel vodny block ma moju grafiku neviem ako to skombinovat s procesorom.
chapem spravne ze tie AiO vodne chladenia su viac menej dimenzovane na procesor a ak by som chcel aj grafiku chladit tak potrebujem druhy radiator alebo to viem prepojit nejakym T-ckom?

moj povodny plan je totiz dokupit 4 ventilatory aby som zaplnil skrinu ale ako pozeram tie ceny tak to vychadza na cca 100 eur. za to si uz mozem ozaj kupit AiO co mozno pomoze viac...
heker
Redeemer
Redeemer

Tie AiO vodne chladenia su uzavrete bloky do ktorych nevies vstupit. Potreboval by si nieco co vies rozsirit, no tieto skladacky su uz drahe - pumpa, hadice, radiator, blok, sponky, chladivo, pruzinky, zavity a neviem co dalsie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
ale som cakal ze aspon pri beznej praci bude viac menej uplne ticho ten pocitac.
tiez v tej skrini (NZXT H5 je uplne paradna)
áno je to vizuálne krásna skrina. Ale tie sklenené steny su zo zvukoveho hladiska aj nevyhoda. Pri skriniach z kovovych platov vyrobca zvykne pri kvalitnejsich modeloch nalepit na najvacsie plochy z vnutornej strany zvukovo absorbcné/izolacne hmoty. Ale pokial je tam sklo, tak pochopitelne to ma zostat priehladne, ale v tom prípade holé sklo všetok hluk odráža a preto je cele zariadenie tak počuť.
heker
Redeemer
Redeemer

Nesuhlasim s gogom. Kopa kovovych skriniek ma po stranach dierky, tiez vo vrchnej casti, napokon aj vzadu a vpredu. A to z dovodu umiestnenia chladicov, ktore fukaju vzduch von zo skrinky. Cez izolaciu by to proste neslo. Takze si dovolim povedat opak a to, ze sklo lepsie izoluje zvuk ako skrinka, ktora ma na bocnici trebars 60 navrtanych otvorov s kruhovym priemerom 4mm.

Problem je proste netrak, ci na grafike alebo procesore. Ak huci ten na procesore, tak tu Feru 5 vratit, kupit za 60 eur daku Noctuu a vybavene. Ak huci grafika, tak to je horsie mozno sa pozriet po dakej a vymenit 2-chladicovu za 3-chladicovu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 18 júl 2024, 9:35 Nesuhlasim s gogom. Kopa kovovych skriniek ma po stranach dierky, tiez vo vrchnej casti, napokon aj vzadu a vpredu. A to z dovodu umiestnenia chladicov, ktore fukaju vzduch von zo skrinky. Cez izolaciu by to proste neslo. Takze si dovolim povedat opak a to, ze sklo lepsie izoluje zvuk ako skrinka, ktora ma na bocnici trebars 60 navrtanych otvorov s kruhovym priemerom 4mm.

Problem je proste netrak, ci na grafike alebo procesore. Ak huci ten na procesore, tak tu Feru 5 vratit, kupit za 60 eur daku Noctuu a vybavene. Ak huci grafika, tak to je horsie mozno sa pozriet po dakej a vymenit 2-chladicovu za 3-chladicovu.
zhora diery ano ale pozri sa zvnutra ci na bočnici aj inde nemaju izolacnu hmotu. Ako sa zvuk vnutri šíri tak časť z neho je pohltená tou hmotou. Ak ani časť nie je pohltena, tak sa nadalej odráža až sa dostane von. U premiovejsich modelov su vnutorne izolacne hmoty uplnou samozrejmostou. Ak je dobrá skrina, tak nie je počuť ani AMD pri vysokej záťaži. Ja som takto mal povodne dlhe roky vodníka.
Ale nakoniec som ho dal preč, pretože som zistil, že skrina tak dobre izoluje, že nie je prakticky nic pocut ani s klasickymi chladicmi /tak ano samozrejme s premioymi nie nejakymi basic/. Kvalitna a dostatocne velka skrina/big tower/ je proste uplny základ.
To co ma aacid je iba Midi Tower .
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja mám NZXT H1 v2 hneď vedľa monitora na stole a pri bežnom používaní nepočujem nič. Napríklad pri hraní, keď je záťaž väčšia používam stále slúchadla, takže mi hluk nevadí. CPU mám Ryzen 3600 s originál chladičom, ktorý je v tej skrini a ten nepočuť. Počuť len grafiku pri zaťaží. Snažil som sa vyberať podľa testov čo najtichšiu grafiku a voľba padla na Asus Dual 4070 ktorú som menil za Asus Dual 1660Ti, ktorá musela byť podľa mňa vadná, lebo nová grafika je určite aj dva-tri krát tichšia.
heker
Redeemer
Redeemer

Nevidim zmysel kupovat big tower, ak to nevyuzijem. Podla mna je standard midi tower, ci dnes dokonca aj mini tower s mATX doskou, kde sa zmesti kludne aj RTX 4070 (len treba pozriet rozmer bedne z dovodu grafiky a max vysku chladica na cpu). Dobry airflow sa da spravit aj v malej bedni, ved dnes su vykonne a tiche 120mm aj 140mm vetraky. Trebars taka Noctua NF-A14 PWM za 25 eur ma prietok 82 CFM (140 m3/h). Z tych tichsich napriklad Noctua NF-P14s alebo aj ine, kde je max hlucnost 13 dB, co vlastne nebude ani pocut. Nevidim v dnesnej dobre problem s chladenim vo vnutri bedne, ved 2 taketo lepsie vetraky dokaze odviest teplo von. Akurat co je potrebne, tak pri procesoroch s vyssim TDP, tak investovst trochu viac do chladica.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 18 júl 2024, 13:59 Nevidim zmysel kupovat big tower, ak to nevyuzijem. Podla mna je standard midi tower, ci dnes dokonca aj mini tower s mATX doskou, kde sa zmesti kludne aj RTX 4070 (len treba pozriet rozmer bedne z dovodu grafiky a max vysku chladica na cpu). Dobry airflow sa da spravit aj v malej bedni, ved dnes su vykonne a tiche 120mm aj 140mm vetraky. Trebars taka Noctua NF-A14 PWM za 25 eur ma prietok 82 CFM (140 m3/h). Z tych tichsich napriklad Noctua NF-P14s alebo aj ine, kde je max hlucnost 13 dB, co vlastne nebude ani pocut. Nevidim v dnesnej dobre problem s chladenim vo vnutri bedne, ved 2 taketo lepsie vetraky dokaze odviest teplo von. Akurat co je potrebne, tak pri procesoroch s vyssim TDP, tak investovst trochu viac do chladica.
väčšina ludi nechce big tower z prietorovych dovodov a je to tak pre nich ok, rozumiem. Ale pre komponenty a z hladiska hlucnosti je vzdy lepsia väcsia case. Zaroven sa vo velkej case aj lahsie manipuluje a da sa urobit prehladnejsi kabel management.
Apropo ako vies ze v buducnosti nebudes potrebovat napr nadpriemerne velku grafiku? Velka case z kvalitnych materialov lepsie pohlcuje okrem zvuku aj vibrácie oproti mensej a lahsej case.
Kable ku komponentom maju taku dlzku aby boli pouzitelne aj v big tower, tj ked ich natlaci clovek do malej case, tak mu zaberaju vela miesta a automaticky zhorsuju air flow. Jasne, da sa zit aj s malou case, ale unika mi dovod preco, ked to ma skoro same nevyhody.
heker
Redeemer
Redeemer

Mne unika dovod big toweru. Ja za klasiku povazuje midi tower, tam sa daju kable pekne usporiadat a dnes v dobe modularnych kablov a M.2 diskov pouzivam kable zo zdroja do dosky, do dosky napajanie, do grafiky, zo skrinky do dosky a usb zo skrinky do dosky. A potom len vetraky. Ostatne kable na SATA mam odpojene, kable su zviazane paskou. Lepsie zdroje dnes maju samolepiace gumky na kable. Aj keby prisli graficke karty na 3 sloty, tak co by sa zmenilo? Voslo by to aj do mini toweru, pripadne sa bedna vymeni za vacsiu. Navyse tomu nic nenaznacuje, ze by sa nie o take malo diat a je uplne nepodstatne sa teda o tom bavit. Pre mna je cela tvoja argumentacia slaba a kupa big toweru je pre mna uplne, ale fakt uplne zbytocna.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker
v big tower máš automaticky väčší objem vzduchu čo je z hladiska chladenia primárne. Môžeš si vytvorit rovnako velky airflow ako v mid tower ale ovela tichsi /daju sa pouzit väcsie fany alebo viacej a tym padom ich dat na nizsie otacky/.
Zaroven lepsie sa ti pri instalacii manipuluje s komponentami či vysáva prach pretoze tam je luxusny priestor..
Môžeš pouzit tie najvacsie chladice a budes mat nan dostatok miesta, velkych vodnikov atd. Ale mid tower je tiez fajn.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

skusal som teraz co vlastne vydava najvacsi hluk. pokial nic nehram tak grafika netoci vobec. ten vetrak z Fera 5 je tiez tichucky. najviac pocut tie dva vetraky co prisli so skrinou. ked tie zastavim tak pocut len vetrak v zdroji.

tiez inak myslim ze ta jedna sklenena stena tam toho vela nespravi. ked dam ucho hned vedla skla tak pocujem vetraciky zozadu a zospodu, nie zo skla.

postup bude asi nasledovny. najprv skusim vymenit tie vetraciky zo skrine za nejake tichsie. to by mohlo vyriesit hluk v kludovom stave. popripade sa zamyslim nad zmenou zdroja, stary desktop som zrecykloval na server a dokupoval som do neho slabsi zdroj, mozno ho este vratim, kupim nieco silnejsie do desktopu a toto dam naspat do servra, ten si moze hucat kolko chce v satniku.
potom budem riesit ci ma trapi hluk pod zatazou. tiez mam vacsinou pri hrani sluchadla a predpokladam ze gro hluku je grafika.

btw stale som nejak nesvoj ohladom tej Fery 5. kolega ma presviedcal ze to ze chladic nepokryva celu plochu procesoru urcite v poriadku nie je. co som googlil tak je to ale ok. vratit ju uz nevratim (zahodil som krabicu) ale tak stala necelych 30 eur, ked ma bude moc srat tak ju vymenim za AiO.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

A skontroloval si, čie tie ventilátory sú dobré zapojené a majú PWM reguláciu? Prípadne v biose/win pozrieť, na ktorú teplotu reagujú, akú majú krivku a možno ju trochu upraviť.

Asi by si si to všimol, ale tak každému sa niekedy podarí prehliadnuť.
Napísať odpoveď