Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa mLuks »

lukas
Ťažba v nórsku, či švédsku je ťažba v domácom prostredí EU, jedna vec je, že môžeš lacno vyťažiť v afrických krajinách ale ešte ti to treba doniesť do EU aby napr. tu mohla byť vyrobená baterka. Pri ťažbe v EU ti doprava viacmenej odpadá.

Ale veď to ti píšem, že autá sú drahšie kvôli euro normám, ted kvôli ekologii. To že su autá drahšie kvôli ekologii, znamená menšie predaje nových aút oproti tomu, ak by tie nové autá neboli ekologickejšie. A ty napíšeš, že netreba euro normy, lebo automobilky by sami od seba určite vymysleli ekologickejšie spaľovacie autá než EV, čiže tvrdíš, že automobilky by sami seba zarezali a znížili si predaje dobrovoľne, lebo by vymysleli ekologickejie drahšie autá, ktoré by si mohlo dovoliť menej ľudí než tie neekologickejšie. Blbosť.

Tie 2% stoja pre lokálne emisie, novu x krát opakované veci.

Vidno, že nežiješ na svk. Tu STK/EK funguje za úplatky, to je verejné tajomstvo. Dáš technikovi do vrecka a auto prejde a ešte keď máš dobrého kamaráta na stk, tak prejde aj hrdzavá herka bez výfuku. A nie ľudia či si vypínajú DPF/EGR/adblue není menšia na slovensku. Nežiješ tu, nestrávaš sa s realitou. Už na štvorkových golfoch bolo úplne bežnou vecou zaslepené EGR.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Blbosť je euro 7 a zákaz predaja v 2035. Tie auta sú už dnes extrémne ekologické. Mame jedny z najprísnejšich noriem na celom svete. Nevravím že sa v tomto nemáme zlepšovať ale taky krátky čas aký je medzi euro 6 euro 7 a zákazom predaja nedáva ani čas na vývoj nových veci.

Trh by sa sám postoral o lepšie eco auta ak by tu začali prichádzať lacné čínske elektro auta a bol by o ne záujem. Ale nie, namiesto investovania do EÚ priemyslu uvalime clo na dovoz čínskych áut. Proste jeden nezmysel za druhým.

Ešte raz, niesom proti prísnejším normám ani elektro autám. Ale mometlane je euro 7 a zákaz v 2035 nezmysel a nenesie žiadne pozitíva. A nie, tie 2% nestoja určite za to. Negatíva prevládajú nad pozitivamy.
mLuks
Addict
Addict

lukas9206 napísal: 16 jún 2024, 12:14 Trh by sa sám postoral o lepšie eco auta
chceš tvrdiť, že ak by neexistovali žiadne euro normy, že by europsky výrobcovia aút sami od seba začali vyrábať ekologickejšie autá a začali by hľadať ekologickejšie riešenie pre osobnú dopravu? čiže by europsky výrobcovia aut sami na seba uplietli bič? fakt? to fetuješ tie výpari z toho osemválca čo vlastníš?
Ale mometlane je euro 7 a zákaz v 2035 nezmysel a nenesie žiadne pozitíva.
nejaké relevantné dôkazy/dôvody okrem subjektívneho pocitu by boli?
lukas9206
Addict
Addict

Už asi tri posty mi vkladáš do úst vety ktoré som nepovedal. Tu diskusia končí, keďže nerozumieš písanemu textu.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Faktom je, ze trhom sa ta ekologicka stranka veci nevyriesi, resp bolo by to prilis pomale. Zaroven ma ale trochu mrzi, ze aspon navonok to vyzera, ze sa dost focusujeme na zakazy a regulacie a menej na vedu, vyskum a inovacie. Alebo (v co uprimne dufam) to len nevidim. Ale napriklad nedavno som cital clanok o cinskom myslim naftaku ktory mal tak o 10% vyssiu ucinnost nez nase, cinska norma 6b je na urovni Euro 7, vo vacsine parametrov dokonca prisnejsia, takze toto je imho zasadnejsi problem.

A napriek tomu, ze nie som fanusikom zakazov, moze sa vazne stat aj to, ze neskory prechod na elektromobilitu (ak neprideme s alternativou) nasu konkurencieschopnost este znizi.
mLuks
Addict
Addict

lukas9206 napísal: 17 jún 2024, 5:41 Už asi tri posty mi vkladáš do úst vety ktoré som nepovedal. Tu diskusia končí, keďže nerozumieš písanemu textu.
Ak sa zákaz posunie do roku 2050 a ostane norma euro 6, tak sa stavím, že by automobilky prišli s oveľa ekologickejšimy spaľovacími motormi ako dnešné eletro auta.
Tak vysvetli túto svoju vetu. Ja písanému textu rozumiem, akurát ty nevnímaš realitu.
lukas9206
Addict
Addict

Evidente nerozumieš, lebo ak by si to dočítal do konca a nevytrhaval vety z kontextu tak možno by si pochopil. Ale tak skúsim ešte raz.

Čo myslíš, čo by sa stalo ak by sa namiesto uvalovania cla na čínske automobilky investovalo do tých našich automobiliek ak by bol dopyt po lacných čínskych autách? Automobilky by inováciami prišli samé a prirodzene ak by to trh chcel. A hlavne postupne a nie tak náhle skokovito. Lebo euro 7 pred koncom predaja v 2035 sú len polená pod nohy našich automobiliek. Je to extrémne krátky čas na vývoj a preto sú alebo budú autá s euro 7 také drahé.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pokiaľ nebude kde nabíjať dostatočné množstvá sú ostatné úvahy bezpredmetné.
Nám by EV vyhovovalo celoročne. Denne 2-20 km, raz-dva krát do mesiaca 200, raz za 1,5 mesiaca 400 - tam aj nazad.
Ideálne pre EV len proste nenatiahnem predlžovák z bytu dolu a cez dvor. Slnečné panely tiež na dvore činžiaku nepostavím a na spoločnú strechu tiež.
Preto opakujem - riešiť nabíjanie nemôže zaostávať o toľko za výrobou, predajom. Stagnácia až pokles predajov nie len v EU o niečom svedčí. Ležiaky u predajcov tiež. Prieskumy kdesi za oceánom že by si takmer polka ľudí kúpila ďaľšie radšej spaľovák tak isto.
Nie o tom, že sú EV zlé. O tom, že pre ne nieje dostatočné zázemie. Či sa to nadšencom páči alebo nie je to fakt. Realitu nechcú vidieť viacmenej oni. "Raz" tu bude všetko. Alebo aj nie.
Linky nedám nech iekto nemudruje o tendenčnosti zdrojov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

New Geely EV battery to last for 1 million kilometres and 50 years - carsales.com.au
https://www.carsales.com.au/editorial/d ... rs-146629/
lukas9206
Addict
Addict

Ľudia, ako dnes vnímate kúpu elektro auta? Je to stále ekonomická voľba? Už dlhšie si všímam, že využívam auto menej a menej. A dnes ho už beriem skôr, ako presúvadlo ako zábavu.

Od januára do dnešného dňa som najazdil len cca 2800km a minul na benzín 620€. A podľa nejakej random appky ktorú som si stiahol, tak nabíjanie v mojom okolí sa pohybuje od cca 0.60€ do cca 0.90€. Niekde bolo dokonca uvedené, že prvá polhodina či hodina zadarmo, ak je teda pravda čo ta appka ukazuje. Teoreticky by som sa s domácim vedel aj dohodnúť na nabíjaní pri byte, ale zatiaľ to beriem tak, že by som nabíjal len na verejných nabíjačkach.
Každoročný servis, poistka a cestná daň ma ročne stojí cca. 1200-1500€. Čo som zatiaľ zistil, tak cestná daň sa na elektro v Nemecku neplatí. Čiže opäť niečo ušetrené, aj keď servis asi nebude pri elektre nejaký extra lacný.

Čoho sa ale bojím najviac je predajná cena auta ak sa ho budem chcieť zbaviť. Pozerám po nejakých maximálne 2-3 ročných jazdenkách s menším nájazdom do cca. 40k€. Za tú cenu sa už dajú nájsť celkom slušne auta. Len neviem keď niečo kúpim dnes za tu sumu či to po ďalších 2-3 rokoch môjho používania nestratí polovicu ceny. Aký mate na to názor vy?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Mať barák so solárom, tak si EV kúpim

Otázka je, či pri tvojom nájazde má zmysel meniť stroj
lukas9206
Addict
Addict

To, že sa mi to pri takom nájazde neoplatí, napadlo aj mňa. Tu ide skôr o to, že by som chcel skúsiť niečo nové a hlavne potrebujem automat, keďže jazdiť s týmto po meste v zápchach je hrozné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 12 júl 2024, 18:15 Len neviem keď niečo kúpim dnes za tu sumu či to po ďalších 2-3 rokoch môjho používania nestratí polovicu ceny. Aký mate na to názor vy?
ceny dnesnych ojazdenych Ev pojdu v buducnosti vyrazne dolu. Je to z jednoducheho dovodu: vývoj v oblasti EV je tak rýchly, že dnesne Ev velmi rychlo zastaravaju oproti tym zajtrajsim ktoré ponuknu lepsie vlastnosti a pravdepodobne aj ceny. Ekonomicky to zmysel nema.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

hejty a špekulácie bokom - má niekto skúsenosti s kartou ZSE DRIVE? dajú sa na ne prenášať prebytky z fotovoltiky a čerpať "svoju" elektrinu na nabíjacích staniciach. zaujíma ma tá ekonomika za tým, určite to nie je úplne zadarmo a tipujem že ZSE si z toho tiež niečo "uleje".... vopred ďakujem za odpoveď!
mLuks
Addict
Addict

Myslím, že aj tu písal niekto kto zvažoval napr. Teslu, tak si môže prečítať život s ňou. Celkom pekne napísaný článok.

Trošku dlhší ale opisuje aj dlhé trasy aj jazdu mestom a práve toľko omielaný pseudoargument o každodennom nabíjaní.
18. je celkom vtipná.
22 otázok, ktoré ste mi chceli položiť, keď ste ma videli zaparkovať pred supermarketom s Teslou
Spoiler
Najlepšie bude, ak nevyhnutné veci vybavíme hneď na začiatku. Elektrické autá často horia a nedajú sa uhasiť, sú menej ekologické ako benzínové (lítium!), v zime sa v nich budete báť zapnúť kúrenie a celá vaša rodina bude plakať na rozpálenej krajnici, keď budete auto cestou na dovolenku tri hodiny nabíjať.

Nič z toho nie je pravda, ale je lepšie napísať to sem než nechať to na prvého diskutujúceho s prezývkou fuckgreta666.

V Tesle som sa prvýkrát viezol v roku 2014, s jej zakladateľom som sa rozprával v roku 2019, vlastný Model 3 LR som si kúpil v roku 2023 a prestal sa za to hanbiť v roku 2024.

Vlastniť Teslu na Slovensku je stále trochu ako vlastniť v Púchove v roku 1973 rifle zo západného Nemecka – málokto odolá pokušeniu opýtať sa vás na ne, ale tretina ľudí hneď dodá, že oni by ich vlastne nechceli ani zadarmo a vaše životné voľby sú morálne pochybné.

Otázky od známych aj úplne neznámych ľudí sú takmer vždy rovnaké, prvá je bez výnimky vždy táto.

1. Aký to má dojazd?
Výrobca píše, že 630 kilometrov.

2. Tak to na jedno nabitie dôjdeš z Bratislavy takmer do Prahy a naspäť!
Ani náhodou.

3. Tak aspoň z Bratislavy do Prahy?
Teoreticky, keby som sa vliekol rýchlosťou 110 km/h. Ale vtedy by sa mi vodiči všetkých Octavií, čo ma predbiehajú, smiali.
Tak radšej pôjdem normálne a po ceste zastavím na jedno 5-minútové nabíjanie.
Na druhej strane, keby som jazdil len v meste, dojazd toho istého auta by bol pokojne aj 700 kilometrov.

Prvá vec, na ktorú si musíte v elektrickom aute zvyknúť, je, že rýchlosť vplýva na dojazd oveľa viac než pri benzínovom aute. (Práve po prvých skúsenostiach štúrovcov s elektromobilmi vznikol na fare v Hlbokom frazeologizmus „pomaly ďalej zájdeš“.)

Sú ľudia, ktorí v sebe po prechode na elektrické auto objavili zenového vodiča a jazdia pomalšie. Pravdepodobnejšie však je, že na elektromobile budete jazdiť normálne s dojazdom, ktorý sa zďaleka nepriblíži optimistickej predpovedi výrobcu.

4. Takže aký to má naozaj dojazd?
Prvá cesta z Bratislavy do Košíc vyzerala tak, že som sa po ceste raz zastavil na nabíjanie, ktoré zabralo 5 minút.

Z Bratislavy do Benátok som sa zastavil na 8 minút v Rakúsku a 11 minút v Taliansku.

Pri ceste z Bratislavy do Kyjiva (1 400 km) som sa zastavil na nabíjanie štyrikrát spolu na 110 minút, plus dvakrát pri nabíjačkách, ktoré práve nefungovali, pretože raketové útoky spôsobili výpadok prúdu.

V Chorvátsku som nebol, ale podľa navigácie na trase z Bratislavy do Zadaru zastavíte raz na 33 minút v Záhrebe. (Ak si chcete namodelovať vlastnú trasu, môžete to urobiť cez plánovač ABRP.)

5. Ha! Takže cesta mi potrvá dlhšie ako bežným autom!
Určite prehráte, ak by ste chceli na elektromobile súťažiť na dlhú trať s niekým, pre koho je rýchlosť absolútna priorita. Napríklad so vzorovým českým motoristom z diskusných fór, ktorý si nikdy nekúpi elektroauto, pretože on dokáže dôjsť z Brna do Dubrovníka bez jediného zastavenia, stačí nejaký čas pred cestou neprijímať tekutiny, aby nemusel navštíviť toaletu.

Ak cestujete s rodinou alebo – nedajbože – s malými deťmi, ktoré vyžadujú zastávky na toalety a hamburgery, cesta bude trvať rovnako. Musíte si však vždy vopred trochu premyslieť, kde budete nabíjať, aby sa tam dal zároveň kúpiť hamburger.

Dlhé trasy po diaľnici si môžete najjednoduchšie predstaviť takto: každé dve hodiny zastavíte a budete 15 až 20 minút nabíjať. (Alebo budete nabíjať každé tri hodiny po 40 minút.)

Bežný život s autom v meste vyzerá zasa takto: raz týždenne ho po príchode domov zapojíte do zásuvky.

A ak nemôžete nabíjať doma, potom vyzerá váš život takto: keď pôjdete do supermarketu, pri príchode auto zapojíte do nabíjačky na parkovisku. Keď pôjdete na pracovné stretnutie, vopred si pozriete mapu a zaparkujete na najbližšej nabíjačke. Nikdy teda nebudete stáť pri aute a smutne sa naň pozerať, ako sa nabíja, ale možno trochu prispôsobíte parkovanie či nákupy tomu, kde je zároveň najpohodlnejšie nabíjanie.

6. Počkať, zostaňme ešte pri ceste do Chorvátska. Tvrdíš, že na celej ceste mi naozaj stačí zastaviť len raz?
Teoreticky áno. Ale podoba cesty závisí od mnohých vecí.
V prvom rade od auta, väčšina má menší dojazd ako Tesla 3 vo verzii s väčšou batériou.

Nabíjačky sú pomalé na striedavý prúd, rýchle na jednosmerný prúd aj ultrarýchle, ale ešte aj medzi ultrarýchlymi sú niektoré skôr pomalé ultrarýchle a iné naozaj rýchle ultrarýchle. (Ospravedlňujem sa.)

V západnej Európe je zasa cestovanie rýchlejšie ako vo východnej, lebo sieť nabíjačiek je hustejšia.

A ešte som zabudol: nabiť batériu z 5 na 50 percent je oveľa rýchlejšie než nabiť ju z 50 na 95 percent. Ak sa teda zastavíte na nabíjanie počas cesty príliš skoro, bude vám trvať povedzme o 10 minút dlhšie, ako keby ste na nabíjačku zapojili takmer prázdnu baterku.

7. A ak sa nechcem v lete upiecť a zapnem si klimatizáciu, dojazd sa určite ešte zníži.
Nie, to platilo kedysi veľmi dávno, pred piatimi rokmi. Pri nových autách už klimatizácia nemá takmer žiaden vplyv na dojazd.
Ale v zime, keď bude batéria studená, bude dojazd nižší, takže ak pôjdete do Zadaru v decembri, budete tam o pol hodiny neskôr.
Navyše more bude studené.

8. Celé je to dosť zložité.
Áno. Elektromobil dnes ešte nie je voľba pre človeka, ktorý sa svojím autom a plánovaním ciest nechce vôbec zaoberať.

Tesla je najmenej problémová – sama vám naplánuje trasu a zohľadní napríklad aj to, aké je na trase počasie (!) alebo koľko iných áut práve smeruje k rovnakej nabíjačke. Prídete k stojanu, ktorý vám automaticky vyberie, zasuniete kábel a nabíjate.

S inými autami musíte použiť špeciálnu apku na navigáciu a ďalšiu špeciálnu apku na nabíjanie a platbu. A potom zasa inú apku na nabíjanie na inej nabíjačke.

Situácia sa stále zlepšuje (nové nabíjačky už povinne umožňujú platbu ľubovoľnou platobnou kartou), ale ak chcete aj pri dlhej trase len sadnúť do auta a nič neriešiť, na elektromobil je pre vás na Slovensku ešte priskoro.

Ak odmietate vôbec premýšľať o tom, ktorý kábel potrebujete na nabíjanie striedavým a ktorý na nabíjanie jednosmerným prúdom a prečo vôbec sú dva rôzne prúdy, keď máte len jedno auto, takisto je pre vás ešte priskoro.

Aplikácia Tesly mi vypočítala, že hoci jazdím dlhé trasy, za prvých 22-tisíc kilometrov som za nabíjanie zaplatil polovicu toho, čo by ma stál benzín do Kie Ceed. Foto – N
9. Koľko stojí cesta elektrickým autom?
Ste bystrí, určite ste už pochopili, že aj toto bude zložité.
Za benzín kdekoľvek v Európe zaplatíte maximálne o polovicu viac (ak budete mať veľkú smolu) ako na najlacnejšej pumpe na Slovensku.
Cena nabíjania kolíše oveľa divokejšie, pokojne päťnásobne, v závislosti od toho, kde a ako rýchlo potrebujete nabíjať.
Ak auto nabijem doma, elektrina ma stojí približne 2,30 eura na 100 kilometrov. Moje náklady na cestu z Bratislavy do Viedne budú 1 euro a 80 centov.

Ak vo Viedni náhodne zastavím na superrýchlej nabíjačke v zlom čase a nie som klientom danej siete, budem cestovať pokojne za 10 eur na 100 kilometrov. Rovnako dlhá cesta späť z Viedne ma teda vyjde na 8 eur. (Možno aj pre toto viac ľudí dochádza z Bratislavy do Viedne než naopak.)

10. To už je, dúfam, všetko.
Fajnšmekri ešte môžu vziať do úvahy, že elektrické auto pri brzdení alebo ceste z kopca dobíja batériu, čiže nie je jedno, či cestujete z Popradu do Lomnice alebo naopak.

Fyzikálne zákony stále platia a vo všeobecnosti, bohužiaľ, energiu cestovaním častejšie spotrebúvate, ako vyrábate.
Tesla však s terénom počíta a pokojne vám oznámi, že ak vyrazíte z Banskej Štiavnice so 70 percentami batérie, do Žarnovice dorazíte s batériou nabitou na 72 percent. Každou cestou zo Štiavnice do Žarnovice tak môžete (tip pre vaše domáce financie) zarobiť 50 centov.

11. Kde nájdem pri dlhých cestách nabíjačky?
Niekedy sú nabíjačky pri diaľniciach priamo na benzínových pumpách, čo je tak trochu smutné a ponižujúce. Niekedy sú pri hoteloch, čo je nudné, ale aspoň WC bude čisté a luxusné. Niekedy sú pri nákupných centrách a supermarketoch.

Niekedy tam namiesto toho všetkého je luxusný salónik, do ktorého sa zadarmo dostanete zadaním kódu zobrazeného priamo na displeji Tesly – v salóniku budú pohovky, knižnica, spoločenské hry, automat na kávu a niekoľko ďalších ľudí, s ktorými sa spoločne budete cítiť ako aristokracia oproti nešťastníkom, ktorí v rovnakom čase prežúvajú trojdňovú bagetu na benzínovej pumpe, stojac v rade na toaletu za celým autobusom nemeckých dôchodcov.

12. Počul som strašidelné príbehy o tom, ako sa hodiny čaká na nabíjačky pri ceste do Chorvátska počas sezóny.
Strašidelné príbehy sú asi trošku pravdivé, v sezóne a vo východnej Európe, ktorá má horšiu infraštruktúru, môžete nájsť obsadené nabíjačky. Ako najhorší scenár si predstavte, že zle naplánovaná cesta namiesto 12 hodín potrvá 14, ale nebudú to štyri dni. (Niekedy sa čaká nie preto, že nie je žiadna nabíjačka, ale preto, že všetci chcú najlacnejšiu a najbližšiu nabíjačku.)

13. Mám si kúpiť elektrické auto?
Dajte si jeden bod za každý z týchto výrokov, s ktorým súhlasíte.

Môžem nabíjať doma.
Mám v rodine dve autá (a jedno chcem vymeniť).
Jazdím veľa (desaťtisíce kilometrov ročne).
Bavia ma nové veci.
Ak máte aspoň dva body, oplatí sa minimálne vytiahnuť kalkulačku a spočítať, či sa vám elektrické auto už dnes neoplatí. Alebo si požičať Teslu na jeden deň a zistiť, či vás nenadchne (skúste Beast, ak potrebujete len auto, alebo niektorú z miestnych firiem, ak oceníte aj rady a inštruktáž). Väčšina ľudí zvyčajne zmení názor na elektrické autá po tom, ako sa v nich prvýkrát odvezú a prvýkrát stlačia plynový pedál na podlahu.

V teste vyššie sa neprideľujú žiadne body za „som taký bohatý, že neviem, čo s peniazmi“. Nové elektrické autá sú stále drahšie než autá so spaľovacími motormi. Celková cena, ktorú zaplatíte počas celého ich vlastníctva, je však pre mnohých ľudí už dnes nižšia ako pri klasických autách, len tým ľuďom nenapadne urobiť správne celý výpočet.

Elektrické autá majú vyššiu obstarávaciu cenu a typicky vyššie poistky, ale oveľa nižšiu cenu paliva a oveľa nižšie náklady na údržbu. Platí to najmä vtedy, ak môže človek nabíjať doma a najazdí veľa kilometrov. Urobte si orientačný výpočet napríklad v tejto kalkulačke.

Zároveň napríklad ojazdený Nissan Leaf alebo Renault Zoe za 7-tisíc eur môže byť skvelé druhé auto do domácnosti, pohodlnejšie, praktickejšie a oveľa úspornejšie ako čokoľvek, čo kúpite v podobnej cenovej hladine so spaľovacím motorom.

14. Prečo si si kúpil elektrické auto ty?
Automobilová doprava vytvára 15 percent svetových emisií CO2 a každý z nás by mal urobiť, čo môže, aby sme svoju uhlíkovú stopu znížili!

15. Naozaj preto?
Nie. Kvôli zážitku. V aute je stále ticho. Keď sa rozbehnem prvý z križovatky a pozriem do spätného zrkadla, všetci ostatní tam ešte stále stoja. Každé dva mesiace sa auto samo aktualizuje a ráno sa zobudím a mám v ňom nové funkcie. Keď chcem predbiehať, mám okamžite akúkoľvek rýchlosť chcem. Kým čakám na železničnom priecestí, môžem si pustiť Netflix. Je to radosť.

16. Mne by chýbalo, že auto nerobí vrn-vrn-vrrrrn.
Niektoré elektrické autá dokážu takéto zvuky vydávať umelo, ale ak si tie zvuky zapnete, budú vami pohŕdať všetci majitelia benzínových AJ elektrických áut.

17. Ako je to s potenciou majiteľov Tesiel? Je pravda, že muži na elektrických autách nie sú skutoční muži?
Problematika si vyžaduje ďalší výskum, ale každý nový majiteľ Tesly by sa mal pripraviť, že mu viac ako jeden „kamarát“ hneď pošle napríklad tento obrázok:

Zobraziť väčšie rozlíšenie
Takto sa vraj bozkávajú muži, ktorí jazdia na elektrických autách. Foto/meme – Reddit
Na základe môjho nevedeckého pozorovania sa medzi majiteľmi Tesiel častejšie než v bežnej populácii vyskytujú dve skupiny: ajťáci a ženy.

Ajťáci asi preto, že elektromobil je super nová hračka a hračka najviac poteší typ človeka, ktorý sa zaraduje aj novej aktualizácii operačného systému a zároveň ho nevystraší, že musí pri plánovaní dovolenky aspoň zhruba chápať rozdiel medzi kilowattom a kilowatthodinou.

Ženy asi preto, že Tesla pôsobí ako auto navrhnuté niekým, kto nikdy predtým nevidel iné auto (ale zato videl iPhone a múzeá od Zahy Hadid) a nikto mu nestihol vysvetliť, že sa všetko v aute musí tváriť zložito a seriózne a musí to vydávať čo najväčší hluk a smrdieť. Nie sú tu takmer žiadne tlačidlá, žiadne prepínače, žiadna rýchlostná páka, žiadne štartovanie, žiaden dym, žiadna kontrola oleja: jednoducho sadnete a idete, ako keby auto malo slúžiť vám a nie vy autu.

18. Ako dlho si budem na život s elektrickým autom zvykať?
Veľa vecí na elektrických autách je čudných, pretože sme všetci prežili väčšinu života vo svete spaľovacích motorov.

Obľúbený vtip elektromobilistov opisuje alternatívnu realitu, v ktorej by normou boli elektrické autá a nejaký dobrodruh by si chcel kúpiť benzínové, pretože o ňom počul veľa zaujímavých vecí.

Píše preto list svojmu predajcovi.

Dobrý deň,

uvažujem o kúpe prvého benzínového auta, ale mám niekoľko otázok:

Je pravda, že benzínové auto nevie vyrábať benzín a dopĺňať ho späť do nádrže, keď brzdím alebo idem dolu kopcom?
Počul som, že benzínové auto nemôžem tankovať doma počas spánku, ale musím sa vždy odviezť na špeciálne miesto. Neviem, či sa chcem takto svojmu autu prispôsobovať, aké sú vaše skúsenosti?
V aute, ktoré som testoval, som si všimol oneskorenie medzi momentom, keď som stlačil plynový pedál, a dosiahnutím požadovanej rýchlosti. Bude táto chyba odstránená pred spustením masovej výroby?
Vraj neexistuje žiaden spôsob, ako môžem tankovať zadarmo využitím energie zo slnka, a za benzín budem vždy musieť platiť. Dáva potom auto na benzín a naftu ekonomicky zmysel?
Auto, ktoré som si vybral, poháňa nafta. Dočítal som sa, že tá sa vyrába z ropy, ktorej ťažba spôsobila v poslednom storočí množstvo ekologických katastrof, viedli sa o ňu vojny a stála milióny životov. Je legálne a morálne, ak kúpou podporím priemysel s takouto desivou históriou?
Viem, že pohonné hmoty sú aspoň dvakrát alebo pokojne päťkrát drahšie ako pohon elektrinou. Keď začne viac ľudí používať spaľovacie motory, cena benzínu bude prudko klesať tak ako pri batériách, však?
Internetom sa šíri hoax, že z naštartovaného benzínového auta vychádzajú škodlivé výpary, ktoré zabíjajú milióny ľudí ročne. Dokonca ak takéto auto necháte naštartované v garáži, človek v nej môže umrieť. Mohli by ste robiť viac pre vyvracanie takýchto fám, ktoré šíria neprajníci perspektívnej novej technológie spaľovacích motorov?
A tak ďalej.

19. Koľko stojí nová Tesla?
Najlacnejšia od 36-tisíc eur bez DPH, realisticky o pár tisíc eur viac.

Tesla na Slovensku stále nemá oficiálny servis ani oficiálne zastúpenie (na rozdiel od všetkých ostatných automobiliek ani novinárom nepožičiava autá, ani neorganizuje poznávacie výlety do exotických destinácií, dokonca aj tento článok som musel napísať bez akejkoľvek odmeny!).

Konfigurátor Tesly ponúka slovenčinu, ale nedajte sa tým zlákať, pri objednávke v slovenčine a oficiálnom dovoze zaplatíte tisícky eur navyše. Preskúmajte fóra, na ktorých sa dozviete, kde si auto kúpiť výhodnejšie, alebo využite niektorú z firiem, ktoré ich dovážajú.

20. Kam potom budem s Teslou chodiť do servisu?
Tesla nemá žiadne povinné záručné prehliadky, čiže v ideálnom prípade nikam. Ak sa niečo v záruke pokazí, tak zrejme pôjdete do Viedne, do Brna alebo do Budapešti.

Elektrické autá majú oveľa menej komplikovaných častí než benzínové, takže v dlhodobom horizonte by sa mali kaziť oveľa menej a vaše náklady na bežný servis budú rozhodne oveľa menšie. Na druhej strane tradícia výroby je ešte krátka môžu mať ešte detské choroby, najmä nové modely od značiek, ktoré stále vyrábajú prevažne autá so spaľovacími motormi.

21. Čo ak nemám rád Elona Muska a považujem ho za nebezpečného sociopata?
K dispozícii sú vkusné nálepky na zadný nárazník.

Zobraziť väčšie rozlíšenie
„Kúpili sme si auto skôr, ako sme zistili, že Elonovi šibe.“ Foto – Amazon

22. Mal by som vedieť ešte niečo?
Keď na parkovisku chodíte okolo môjho auta a obzeráte si ho, Tesla to zaznamená ako podozrivú udalosť, a keď si sadnem do auta, automaticky mi prehrá video, na ktorom sa najskôr tvárite rozpačito, potom sa snažíte prísť na to, ako sa vysúva kľučka dverí, a nakoniec si auto trikrát odfotíte. Nič sa nedeje, všetci sme takto začínali.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Keď sa rozbehnem prvý z križovatky a pozriem do spätného zrkadla, všetci ostatní tam ešte stále stoja.
-aký to má zmysel, ked na nasledujucej krizovatke aj tak bude stat na cervenej ako vsetci ostatní? Intervaly zelenej su vo velkych mestach dimenzovane na plynulu premavku čo najvacsieho mnozstva dopravnych prostriedkov a nie na "závodníkov".
V aute je stále ticho.
-prečo by malo byť v aute uplne ticho? Nie je to spálňa kde sa potrebujeme vyspať. Na druhej strane, v elektromobile je ticho iba pri
jazdeni v meste, na dialnici pri vyssich rychlostiach uz to moc neplatí.
Dlhé trasy po diaľnici si môžete najjednoduchšie predstaviť takto: každé dve hodiny zastavíte a budete 15 až 20 minút nabíjať. (Alebo budete nabíjať každé tri hodiny po 40 minút.)
to časte zastavovanie je pre rodiny s detmi ešte fajn. Ale ak cestuju len dospele osoby, tak je to skôr otrava. Malokto dospelý potrebuje nutne kazde dve hodiny chodit na zachod.
**

Osobne poznám iba jedneho majitela Tesly ale ked som mu auto uprimne pochválil, bol to jeden z tych drahších modelov, /ta sklenena strecha vyzera zvnutra fajn a zrychlenie bolo super/, tak sa zacal stazovat, ze na dlhsie trasy aj tak potrebuje vydržiavať dízel. Väčšina vodičov nechce trávit jazdu na dialnici pri 110km rychlosti.. Takže tak.

Toto nie je hejt na EV, pretože urcite je to skvela technologia ktorá ma svoje vyhody. Ale treba sa na veci pozriet co najviac objektivne.

Apropo nieco pozitivne: starsie modely Tesly maju neobmedzene nabijanie na svojich staniciach dozivotne zadarmo, co sa ludom ktory vela v meste cestuju oplatí, to je podla mna skvelé
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

-aký to má zmysel, ked na nasledujucej krizovatke aj tak bude stat na cervenej ako vsetci ostatní?
Asi taky, ze cez semafor prejde viac aut, ako normalne. Normalne by preslo 50 aut, ale ked je tam nejaky ko*ot, co sa rozbieha ako s traktorom a prejdu krizovatkou 3 auta, tak je to na prd.
-prečo by malo byť v aute uplne ticho?
Mozno preto, aby si dobre pocul, co sa deje okolo. Zide sa to pocut sanitku skorej. A proste niesi taky ohucany, zas tam nie je hrobove ticho. Nie je tam skoro ziaden rozdiel na dialnici tesla vs superb.
Malokto dospelý potrebuje nutne kazde dve hodiny chodit na zachod.
Ktori dvaja dospeli chodia bezne kazdy vikend do chorvatska, aby potrebovali nabijat 2 hodiny?? Ked chces 1000km bez zastavky, tak si kup diesel. Ked raz za uhorsky rok potrebujes niekde ist daleko, tak to prezijes.
Nie?
mLuks
Addict
Addict

Zabudol som dopísať, že berte článok aj trošku s nadhľadom
gogo956 napísal: 16 júl 2024, 8:33 -aký to má zmysel, ked na nasledujucej krizovatke aj tak bude stat na cervenej ako vsetci ostatní? Intervaly zelenej su vo velkych mestach dimenzovane na plynulu premavku čo najvacsieho mnozstva dopravnych prostriedkov a nie na "závodníkov".
nemusí to byť zrovna o závodení, aj to zrýchlenie z 0 na 50 je v EV rýchlejšie než v spalováku, možno na to naráža autor, že kým on už ide 50 niekde za semaforom, spalováky sa ešte len v 20tke hýbu pri semafore.

A inak závodníkov sú aj plné spaľováky, či GTR, GTI, N, RS, a potom rôzne prdiace tuningové verzie, ktorý rovnako takto štartujú so semafórov a potom stoja na ďalšom.
-prečo by malo byť v aute uplne ticho? Nie je to spálňa kde sa potrebujeme vyspať. Na druhej strane, v elektromobile je ticho iba pri
jazdeni v meste, na dialnici pri vyssich rychlostiach uz to moc neplatí.
Je to diskutabilné a idividuálne ja napr. niekedy jazdím bez hudby po meste a skôr ako hluk motora počuje hluk z pneu (sú dosť háklivé na niektoré druhy asfaltov). Viac vnímaš okolie, atď. Motor v mojej kii je aj celkom tichý.
to časte zastavovanie je pre rodiny s detmi ešte fajn. Ale ak cestuju len dospele osoby, tak je to skôr otrava. Malokto dospelý potrebuje nutne kazde dve hodiny chodit na zachod.
ehm, fajčiari? Nie všetci sú tak nechutní, že si zapália v aute počas jazdy (navyše pri ceste na dialnici sa nekomfortne cestuje so stiahnutým oknom). A úprimne, ani jeden z fajčiarov z môjho okolia nevydrží viac ako tri-štyri hodiny bez cigarety a keď má možnosť fajčí častejšie.

Minulý rok som absolvoval cestu do chorvátska autom, stáli sme dva krát, raz kvôli tankovaniu, káve a záchodu (10 min pauza), druhý krát na normálny obed (cca 40min pauza). Tento rok v septembri ma to čaká tiež, uvidím koľko budeme stáť. Samozrejme, že na spaľovákoch.
ze na dlhsie trasy aj tak potrebuje vydržiavať dízel. Väčšina vodičov nechce trávit jazdu na dialnici pri 110km rychlosti.
práve toto je spomenuté aj v tom článku, že ak sa ľudom nechce plánovať dlhšia trasa, tak EV ešte nie je pre nich na dlhé trasy, to ale neznamnená, že s EV nevieš spraviť roadtrip po europe alebo cestovať na dovolenku k moru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

cinges
ale ked je tam nejaky ko*ot, co sa rozbieha ako s traktorom a prejdu krizovatkou 3 auta, tak je to na prd
že by vodiči sa rozbiehali ako s "traktorom" to som si na krizovatkach už dlho nevsimol. Občas niekto si pozabudne vismnut zelenu, ale to je nieco ine a ani to sa nestava casto a s EV ci so spalovakmi ako takymi to nesuvisi. Moderne spalovaky maju velmi dobru dynamiku.
Mozno preto, aby si dobre pocul, co sa deje okolo. Zide sa to pocut sanitku skorej.
nikdy sa mi nestalo ze by som nepocul dostatocne skoro sanitku. Ak niekto ma ten problém, tak pravdepodobne staci nemať tak vypeckované rádio.
A proste niesi taky ohucany, zas tam nie je hrobove ticho.
ohučaný je človek možno v nejakej Skoda 120 /to si z detstva pamatam a ten hluk sa s dnesnymi autami nedá porovnat ani náhodou/, ale v moderných autach pri presunoch mestskou rychlostou asi ťažko, tie spalovaky co sa vyrabaju v dnesnej dobe musia splnat velmi prisne normy aj na hluk.
Ktori dvaja dospeli chodia bezne kazdy vikend do chorvatska, aby potrebovali nabijat 2 hodiny?? Ked chces 1000km bez zastavky, tak si kup diesel. Ked raz za uhorsky rok potrebujes niekde ist daleko, tak to prezijes.
Nie?
neviem na ake 2hodin narážaš, ja som o žiadnych 2hodinach nepísal.

Celá podstata je v tom, že EV sú stale drahšie ako spalovak rovnakej triedy, to znamená že čisto ekonomicky kupa EV nedáva pre väčšinu ludí zmysel, okrem pripadu ak robí niekto extremny najazd kilometrov že by sa mu to neskor teoreticky vratilo cez usetrene peniaze za pohonne hmoty /napr taxikari/. V nie dalekej buducnosti sa bude cena EV znizovat az k cene spalovakov a potom to už zaujimava kupa bude. Z hladiska dlhšiehu času je EV urcite perspektívne.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

To o tej cene, platí len pri najlacnejsich modeloch aut. V strednej a vyssiej triede to dávno neplatí. Preto bolo najpredavanejsie auto v 2023 elektromobil a az druha najlacnejsia Dacia.. Nepozeraj sa na to cez seba.
Napísať odpoveď