Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa mLuks »

V oboch článkoch sú tie isté dáta pravdepodobne z toho istého zdroja. Ale Tam sú uvedené len pochybenia TK, nie EK, nie je tam priame provnanie koľko percent bolo pochybení TK a koľko EK, či mám tie články chápať tak, že pri EK nedošlo k žiadnym pochybeniam a vlatne všetky autá sú vyhovujúce po stránke emisií?

Ano drvivá väčšina z technických závad na vozidle súvisí s brzdami a svetlami, ale čo to má spoločné s tým keď tu riešime vykuchané DPFka, odtavené EGRka a teda zásahy do emisného systému vozidla? A navyše, rovnako ako sa odrbaváju brzdy sa dá odrbať aj samotná emisná kontrola, nevytočiť motor, dať zaznamy z iného auta atď.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kamarát je dlhoročný automechanik no ani jemu auto neprejde, ak má zlé emisie napriek tomu, že náš spoločný známy má STK.
Sú kamery, fotí sa - všetko ide na záznam. Dá sa vopred absolvovať neoficiálne na skúšku aké sú emisie. Namerať iné auto už nie. Je to čoraz prísnejšie, vravel že ak technik zabudne hoci skúsiť stiahnť-vytiahnuť každé okno - schytá citeľnú pokutu.
Dá sa klamať o všeličom - aj o výhodnosti a ekologičnosti elektromobilov.
Tiež im fandím no bez nereálnych očakávaní, bez klapiek na očiach, pane.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Všetko sa dá.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Starysomar a co myslis odkial mam ja informacie? Od kamarata automechanika (na vedlajsi uvazok) a jeho cloveka na stk/ek. Bavili sme sa o tom ake veci sa robia a kolko sa niekedy natrapi/narobi aby to auto preslo EK ci TK. vsetko sa da, ak technikovi zaplatis spravnu sumu a to je to zle.

povies, ze su kamery na STK a preto sa neda odbravat a pritom v tych clankoch, ktore si ty sam postol sa pise, ze v niektorych pripadoch boli kamery nespravne otocene kvoli cielenemu odrbavaniu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Moje auta vzdy presli bez odrbavania. Raz cez opakovanu. Bol kedysi problem so zadnou brzdou, vymenil som co bolo treba.
Odkedy mame solidneho automechanika - meni sa co treba kedy treba. Vozim si rodinu. Zena jazdi teraz viac, nez ja. Oskrety lak mi je fuk, brzdit to musi, dymit nesmie.
Ak niekto odrbava za to nemozem.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

To sú v praxi drobné. V tom nevidím problém.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mercedes chystá baterie na milion mil | fDrive.cz
https://fdrive.cz/clanky/mercedes-chyst ... d=31077393
Mercedes úspěšně otestoval baterie s životností 1,6 milionu kilometrů
gogo956
Redeemer
Redeemer

V Čechách testovanie na emisie na cestach normalne funguje:

V Přerově náhodně testovali emise. Devět z deseti aut neprošlo | Stream
https://www.stream.cz/krimi-9237/v-prer ... o-65065068
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Asi budem OT, ale ja mam krasny zazitok z emisii na STK. Mam Euro 6 diesel, jeden z tych spolahlivych. Pridem tam, technik nameria dymivost 0.24 (limit je 0.25). Tak sa chyta za hlavu ze co sa deje, ja popravde tiez, lebo dovtedy som sa ani zdaleka nepriblizil tej hranici, nieco tam v PC poklika, vyklepe sondu z vyfuku a voila, na druhe meranie 0.03. A vravi ze sa to obcas stane, ked auto predomnou je nejaky dymomet, ze tam proste zostane bordel a nameria to hlupost. Tym nechcem znevazovat validitu mobilnych merani, ale predpokladam ze presne vedia, koho maju zastavit a potom sa moze stat aj nieco taketo...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tu v jednej STK "dokáže" jeden technik namerať aj desaťnásobok skutočných emisií - ako to robí a čo ho k tomu vedie nevieme.
Odchytávanie dymovníc na cestách by bolo potrebné. Len kto kedy a ako.
Nerozumiem prečo majú súčasné autá tak vysoké emisie. 100-130 g/km keď okolo 150 mali už pred 20 rokmi.

Ak reálna spotreba je často podstatne vyššia než klamú automobilky sú aj úmerne vyššie emisie:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... clanok_box

K čomu je dobré vyrábať čoraz väčšie a ťažšie opachy? Nadspotreba...

Emisie sú vysoké nie len od áut:
https://app.electricitymaps.com/map

Racionálne budovanie a rozšírenie energetiky, elektromobility pomôže určite.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Dnes su auta daleko vykonnejsie a vybavenejsie ako kedysi, taktiez spalovaciemu motoru nejde zvysovat ucinnost donekonecna. Spotrebe 50kw atmosferickeho benzinu spred 20 rokov sa dnes vyrovna 120kw turbobenzin. To je myslim slusny pokrok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Máme na 20-ročných 1500 kg ťažkých 85 kW spotreby na dlhších trasách 4/100, 200 to ide, na 100 zrýchli pod 9, teda až taký pokrok na prvý pohľad nevidím. Samozrejme s podstatne vyššími nárokmi na nižšie emisie je zrejme daňou spotreba, ktorá by mohla byť pri súčasných autách nižšia. Už staré Oktávky jazdili aj okolo 3,5/100. No už sme mimo tému.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

taka otazka k teme, zvazujeme druhe auto, to aktualne ma proste uz 12 rokov, najazd cez 200 000, u mna je realny len benzin alebo elektro, stale sa pohravame s otazkou do coho ist, v oboch pripadoch by sa jednalo o nieco jazdene na urovni max 5 rocne, max 100 000 najazd, poslednu dobu sme zacali zvazovat prave Teslu model 3, v tyzdni priebezne dochadzanie do BA za pracou cca 25km tam a naspat, mame rodinny dom, cize nabijanie na dvore problem nieje, co je problem je to ci do toho ist, jazdenu teslu moc ludi na nete neriesi, ak aj su videa co som aj videl tak viacmenej vravia, ze sa nieje coho bat, ze degradacia baterie je velmi pomala a pri najazde okolo 100k km je to uplne jedno pretoze zvladnu ovela viac, no co ak nie, pripadne nikde sa nikto nevenuje poistke, pzp neriesim tam su ceny ok, no problem nastava v pripade havarijneho poistenia, co je udajne pri elektro autach podstatne vyssie nakolko maju casto co sa vykonu tyka ovela vacsie hodnoty ako spalovaky, ma niekto osobnu skusenost s elektrom a poplatkami ohladom poisteni a inej birokracie ? cena nabijania a nabijacky ma netrapia, tu na zapadnom Slovensku ich je vsade dost, dakujem

PS : tesla nieje jedina volba, je v hladaciku a v nasom rozsahu cca 25000eur max, nemam vyhradene ziadne konkretne auto, ako priklad uvediem, ze hned druhe v poradi je Cupra Formentor 1.5TSI/2.0TSI
gogo956
Redeemer
Redeemer

cORP.

havarijko na Teslu, orientačne rataj 1500-1800€ ročne.

Pýtaš sa, či si máš kúpiť benzín alebo elektro. To su uplne ine typy áut z hladiska motorizacie, musíš sám vedieť na ktoru stranu ta to viacej ťahá.. Ak jazdíš vela mesto, tak elektro je tam fajn.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aky mas rozpocet? Chces nieco vasie ci skor nieco mensie? Lebo toto mi unika v tom co pises. Okrem ineho, to, ze mas rodinny dom, tak to neznamena, ze nebude problem s nabijanim auta. Ak mas doma len 25A pripojku a kapacita je na trafo stanici na limite, tak viacmenej budes nabijat len slabym prudom a mas smolu. A zase, ak mas 32A pripojku, ale mas tepelne cerpadlo, tak mas problem s nabijanim v zime.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Pri 25A určite nebudeš mať problém s vyhadzovaním ističa, v živote sa mi nestalo. To je z vlastnej skúsenosti a to kúrim elektrickými káblami v podlahe a keby si aj mal takú obrovskú spotrebu v noci (vtedy prebieha 90% nabíjaní), tak stačí obmedziť nabíjací prúd v aute. Ak by si ho obmedzil na polovicu - 6kw, tak sa ti auto z 0% na 100% nabije za 11,5h (čo teda aj tak nikdy nebudeš robiť, lebo najlepšie je nabíjať každý deň a to máš dobité do 2 hodín)
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ja viem, ze je to rozdiel, myslim benzin vs elektro, mna to ako viacmenej it nadsenca taha samozrejme viac k elektru, no ked ratam ako ratam, obavam sa tych poistiek, niektore poistovne teslu ani neuvadzaju medzi znackami ktore poistuju, na forach pisu sumy od 800 do 2500eur, co je viacmenej tiez poriadna palka, tu skor nastava otazka ci ma z pohladu rocnych financii elektro uz zmysel,

k nabijaniu nevidim problem nabijat aj pomaly, tam to nema preco vadit, poznam x ludi co nabijaju v noci, mame moznost dorobit aj 32A, len nemame vyvedenu pripojku, mame novostavbu v energetickej triede A0, cely dom je viacmenej elektrifikovany, nic ine okrem vody a elektriny neodoberame

rozpocet ? to je silna otazka, prvotny plan bol nieco okolo 15 000, ved je to auto na co do toho vrazat, lenze ked sme sa s manzelkou nad tym zamysleli, chceli sme uz nieco lepsie, sme bezdetni a tak to aj ostane, cize velkostne nam netreba nic velke, ci tesla 3 alebo spomenuty formentor nam proporcne vyhovuje, tych 25 000 by som videl ako taku realnu maximalnu sumu, uplny strop by potom bolo 30 000 no to by musela byt ponuka ktora sa neodmieta, auto chceme jazdene, max 5 rokov stare s tym najazdom do tych cca 100k,

aacid - to mg som popravde pozeral, no nestotoznujem sa s tym a nepaci sa mi to absolutne ani dizajnovo, nove nechceme, tam je moralna strata okamzita aj co sa financii tyka
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som do tesly veru nesiel. nie len kvoli tomu ze tu nemaju poriadny servis (ako hovoris tak aj poistovne s tym maju problem asi) ale tie starsie tesly 3 nie su zrovna najlepsie auta podla mojho nazoru, vraj ako ich postupne upravovali tak boli lepsie a lepsie ale tie starsie ze nechces (ono asi aj preto maju taku nizku cenu).
potom skor ten formentor asi, aj ked ani na VW som nepocul moc dobre recenzie.

to mg urcite nepatri medzi najkrajsie auta (za mna v ciernej je ok, vsetko je v ciernej ok) a aj ta vybava pokulhava niekedy (aj ked toto je vlastne top vybava) ale je to sikovne auto, relativne zabavne (je dobre vybalancovane) a cenovo dostupne.
ja tiez preferujem jazdene auta ale pri tych elektrikach sa toho bojim a hlavne ten vyvoj ide dost rychlo, takze tam vedia byt slusne rozdiely. okrem tesly ta bola technologicky vyspela na ten cas ale tu ja nechcem zo spominanych dovodov.

my tento rok ideme fotovoltiku dat a buduci predpokladam ze pojde EV. keby kupujem teraz tak jednoznacne mg4, ja tam nic lepsie nevidim v ponuke. uvidime ci sa ukaze buduci rok id2 alebo nieco ine zaujimave (Renault R5 sa mi extremne paci ale ma predny nahon :( )
Napísať odpoveď