Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?

Príspevok od používateľa mLuks »

aacid napísal: 15 aug 2024, 21:26 aj paradajky si vies vypestovat doma sam, napriek tomu vacsina ludi ich kupuje v obchode.
na paradajky nie je samostatná spotrebná daň, čiže vypestovaním paradajok doma pre vlastnú konzumáciu štát neoberaš o spotrebnú daň z paradajok, lebo taká neexistuje (spotrebná daň z tabaku a alkoholu existuje a pri samotnom legalizovaní marihuany by si ju štát mohol zaviesť tiež). Ak si paradajky vypestuješ doma a ideš ich predávať na trh, máš mať zmluvu (povolenie na predaj) a príjem zdaniť.
ked uz sa na to chces pozerat z pohladu statu tak ako sa postaras o to aby sa to aj dodrzovalo? dnes si kadekto pestuje doma rastlinku dve a pritom to neni ani len dekriminalizovane.
ci budes investovat peniaze do policajnych timov co budu random prehladavat byty a zatvarat ludi za to si vypestovali rastlinu?
alebo len budes podporovat bonzactvo a susedsku nenavist aby susedia nahlasovali susedov za nieco vlastne nikomu neublizuje.
samozrejme nehovorim o velkych farmach ktore urcite regulovane musia byt ale o domacom pestovani.
A ako sa dnes štát, resp finančná správa dozvedá o pašerákoch cigariet, alkoholu, výrobcoch nelegálneho alkoholu/cigariet atď? Veď funguje to aj dnes, tu nič netreba vymýšľať len by do ich pôsobnosti spadala aj marihuana, lebo po legalizácii už by samotné pestovanie "načierno" nebolo trestným len pre to pestovanie ale aj pre ten únik na dani, rovnako ako je to teraz v prípade, žeby si mal doma vlastnú pálenicu a pálil by si tam chlast pre seba, rodinu, pol dediny bez licencie a bez toho aby si ten tebou vypálený alkohol kolkoval a teda danil.

Autoeditácia príspevku po 25 min 2 sek:
Blastbit napísal: 15 aug 2024, 21:01 mLuks - Aj tebe zrejme naposledy odpoviem, to bude závisieť od toho, akým spôsobom mi odpíšeš, ak odpíšeš.
curtu nepoznám osobne, preto mi nie je žiaden kamarát, ale vadí mi vaše povýšenecké správanie voči nemu, bez toho aby ste mu niečo chceli vysvetliť + polopravdy, fabulácie o ňom v rôznych temach.
curta hlavne nie je diskutér, curta tu väčšinu času chodí trolovať, napíše si svoje, poväčšine, výmysli a polopravdy/klamstvá a keď mu na nich človek reaguje a vyvracia, tak on už nereaguje ďalej. Takto sa diskusia nerobí toto je dikusné fóru, nie nástenka osobného FB profilu, kde si zavesím článok napíšem k tomu môj koment a to stačí. Preto ten disrešpekt voči jeho osobe.
1. A keď si čítal moje príspevky v minulosti ohľadom alkoholu a cigariet čo si sa dočítal ?
to že nefajčíš a si abstinent nemá nič spoločné s kontextom toho čo som písal.
2. Prečo postaviť na rovnakú úroveň marihuanu ku alkoholu a cigaretám, keď SR má s nimi vážne problémy ktoré treba riešiť.
Načo ďalšie svinstvo dostávať na legálny trh
Zas trošku nechápeš pointe, to čo som ja písal, že by stát mohol urobiť ak by marihuanu zlegalizoval, by bolo len postavenie na úroveň už dvoch legalnych drog. V princípe nie je dôvod mať tak prísnu legislatívu voči marihuane ako tu máme, čiže cesta je jej dekriminalizácia, legalizáciou by štát len získal. Je xyz krajín kde to nedopadlo ako v thajsku.

A aký je dôvod nechávať si tie dve drogy, ktoré tu máme? Prečo nezakážeme aj alkohol a cigarty? Ty ako abstinent a nefajčiar, by si bol za?
no ved áno, ale kým boli pubertiaci a dospievajuci, tak skúšali čo im viac chutí a vyhovuje konzumovať. V dospelosti sa vyprofilujú a zamerajú sa najviac na to čo im berie, alebo aj na základe ich finančných možností, čo uprednostňuje skupina a pod. A trávu najviac húlia mladý.
Situácie kde vidieť partie mladých ako pijú hocičo čo si kúpili + fajčia cigarety snád z reality potvrdíš, to vidia aj tí čo nič také nekonzumujú.
A ako to potvrdzuje tvoju teoriu o tom, že keď mladí by mali dostupnú marihuanu, tak by zrazu prešli na herák? Nijako a to bola aj pointa toho čo som myslel tými pivármi atď, nazačiatku vyskušaš, zistiš, že ti toto nechutí ďalej to neužívaš. Jednoduché. Aj tvoj prípad z modrého koníka to dokazuje, bol pravidelným užívateľom marihuany, výskušal aj tvrdé ale neostal pri nich, nebo ich pravidelným užívateľom. Navyše tvrdé drogy nie su tak ľahko dostupné pre mladých, pretože, ako už písal napr. aacid, marihuanu si vieš vypestovať v podstate aj doma, aj nejaký malý lokalny díler. piko, koks, herák doma tak ľahko nevyrobíš.
Minca nemá len jednu stranu, ale má aj druhú a hrany. Vy presadzujete len tú jednu stranu mince, tak to je potom tiež fanatické, hoci druhých haníte za fanatizmus.
A ty zas fanaticky vypisuješ svoju pravdu o tom, ako je marihuana vstupná brána k tvrdým drogám a snažíš sa nás tu presvečať svojími linkami, že aha tu ten užíval aj trávu aj tvrdé, tu ten predával trávu aj tvrdé a berieš to ako všeobecný fakt, že všetci to tak musia robiť a že pri derimi či legalizácii tak určite všetci aj robili lebo tvoje linky. čo je absurdný blud a presne toto som sa ti snažil vysvetliť tými pivármi, vinármi, atď.

Autoeditácia príspevku po 59 sek:
počkajsi ešte na ďalšiu časť

Autoeditácia príspevku po 18 min 25 sek:
keď si si dal veľmi tú námahu a šprtať sa v histórii, tak aspoň nevytrhávaj veci z kontextu.
Blastbit napísal: 17 aug 2024, 22:50 Tie mLuksove príspevky ma na tolko ovplyvnili
som podstený, že ti nedám spávať, resp. že míňaš svoj voľný čas na mňa a moju historiu na tomto fóre.
" Presne kvôli tráve je moja bývalá partia kamošov, bývalá. Každý jeden, druhý, tretí deň si museli dať, aj podľa toho jak sa poskladali na trávu. Cestovali sme cez pol mesta a naspäť, len aby si na 5 minút zahúlili. A pre nejaký relax či odreagovanie to tiež nerobili " - dovtedy som si myslel, že marihuana utužuje vzťahy v spoločnosti alebo aj medzi skupinami ludí. Ze absolútne neprináša žiadne rozpory.
Bola to partia kamarátov zo základnej školy, viacmenej z jednej ulice. Po skončení ZŠ sme zvykli chodiť ešte vonku sem tam piť, oni začali húliť, pár krat som si dal s nimi, mňa to veľmi neťahalo (vidíš, že nie každý, kto sa dostane ku tráve si ju obľúbi). Ale trošku ťa sklamem, celkovo z tejto partie 7-8 sa len jeden dostal do zlého stavu, ostatných to prešlo po čase a buď už nehúlia vôbec alebo ostali pri nej len rekreačne.
" Čiže mi nehovor, že si človek nemôže vypestovať závislosť na tráve. " - tak prepáčte, závislosť na tráve nie je, nemôže si ju vypestovať, pretože nie je v ničom škodlivá.
citácia vytrhnutá z kontextu, na tráve si vieš vypestovať psychickú závislosť, rovnako ako na káve, čokoláde/sladkom atď, Rieši sa to aj v tých ďalších postoch, navrhujem teda zakázať predaj čokolád/sladkého a za 100g tabuľku Milky rozdávať 5 rokov na tvrdo, za 300g 10 rokov a za Nutellu rovno doživotie. Ironia, ale pointe dúfam pochopíš.
"..alebo časté užívanie trávy spôsobuje stratu inteligencie/degradáciu kognitívných funkcií/dutú hlavu/vytretosť " - takže som našiel zlé linky a marihuana nespôsobuje žiadne škodlivé účinky a to by potvrdili všetky relevantné štúdie, fakty. Pretože ja som žiadne také nenašiel a nepostol.
Z tej partie sa to stalo tomu jednému, ten dopadol zle, musel aj spievat aby nesedel, pokiaľ viem tak už je "poučený". Toto ale neplatí pre rekreačných užívateľov, takže zase nie každý fajčiar trávy a stane dutým. Všetko záleží od mieri užívania.
" Ale tento už hlúpy bol, alebo z neho hlúpeho urobila tráva. " - že marihuana spôsobuje hluposť a iné možné škodliviny na zdraví, moja chyba že som tomu veril.
Toto je tak vytrhnuté z kontextu, lebo je to debata o chlapcovi čo bol v podmienke za trávu a aj tak mal pri sebe 7g, a presne na túto skotočnosť je aj moja reakcia na jeho hlúposť, to žeby z neho tráva urobila hlúpeho nie je dokázané.

NA zvyšok tvojich ironických výlevov, nemá zmysel reagovať. Tvoj zásadný problém je, že generalizuješ, nevieš sa na veci pozerať v kontexte a súvislostiach a to aj pri iných témach
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono to s tým negativnym vplyvom marihuany na mentalne zdravie je take nejednoznačné a samozrejme vela závisí od množstvo ktore dotyčný človek pravidelne užíva: sú ludia ktorí ju užívajú aj desiatky rokov a nejake vyraznejšie neg. vplyvy si nevšimli. Ale su aj takí, ktorí už po pár mesiacoch intenzivneho užívania začali zažívať výpadky kratkodobej pamäte a rozvinuti napr schizofrenie ani nehovoriac /mal som kamarata ktory kvoli tomu musel byt liečený/. Ano, museli mat na nu gen. predispoziciu ale bez tej travy by sa nemusela prejavit vobec, alebo až niekedy v starobe a pod.
Btw dosť sa medzi laickymi uživatelmi podcenuje vplyv travy /a este viacej hašu/ na hormonalny system človeka, čo sice nie je nič na čo by sa umieralo, ale z dlhodobeho hladiska to zdravé jednoznačne nie je /a hlavne u mládeže ktora je vo vývoji/.

Takže jeden extrém je tvrdiť že tráva je hrozná a vedie do velkych problemov či tvrdvych drog, ale druhy extremne je sa tváriť že je neškodná.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

mLuks - Ja si tie tvoje odseky očíslujem.
1. Aj súhlasim aj nie ohladom curtu, no tiež si nedávate moc snahy mu niečo vysvetliť, len hned doňho dr*ať a to súvisí so slovom disrešpekt.
2. To že nepijem alkohol a nefajčím je to jediné, čo som ohľadom alkoholu a cigariet písal v minulosti ?
3. Nedopadlo všade ako v Thajsku, ale slovenská mentalita a etnické zloženie v SR, je iné než napr v Portugalsku.
4. Ved pochopil som, že by si chcel dať marihuanu na úroveň alkoholu a cigariet, ale máme snimi problém kolko je závislých ludí na alkohole a cigaretách. " Prečo nezakážeme aj alkohol a cigarety? Ty ako abstinent a nefajčiar, by si bol za? " - a tu presne je vidno, ako čítaš moje príspevky. Takže poprosím ťa slušne (nerozkazujem ti tak klídek), aby si sa pozrel na bod 2.
5. Nie že nijako, poznal som pár ludí ktorí začali marihuanou a potom prešli na tvrdú drogu a aj ju predávali. Ak neveríš tak to už je na tebe.
Ten chlap z modreho konika začal brať marihuanu a potom prestúpil na tvrdšie drogy, čo spomínala tá baba. Je irelavantné či tie tvrdé drogy skušal mesiac, alebo pol roka či viac. Pointa je tá, že tú drogu vyskúšal, kedže už mu do určiteho momentu nestačila len chuť marihuany.
To že teraz je závislý len na marihuane a že už neberie nič tvrdé je super. No ale aj tej babe to stačilo aby snim nebola, ani s iným takým.
6. Tak ked sa pozrieme na prípad z bodu 5. tak aj marihuana môže byť vstupnou bránou k tvrdým drogám, ako aj alkohol. Plus bod 3.
Nikdy som nikde nenapísal, že všetci čo hulia marihuanu prejdu na tvrdé drogy. Aj v tých piatich linkoch som ti uznal pravdu, že to tak vie byť.

Tak nepostol som tu celé tvoje príspevky z minulosti, kto chcel si ich prečital vtedy, tak som tie faktické časti postol.
Ja som sa pošpáral v historii aby som si porovnal tvoje názory stými terajšími a sarkasticky som na ne odpovedal (všetko to červené čo si zvýraznil)
Pretože mi prišlo divné, aby si teraz tak obhajoval dekriminalizáciu alebo legalizáciu marihuany, ked ti to napr v minulosti stálo rozpad partie.
" nevieš sa na veci pozerať v kontexte a súvislostiach a to aj pri iných témach " - však som zvedavý ako sa ty pozrieš na ten kontext ohladom toho čo všetko som riešil okolo alkoholu a cigariet/nikotín.
" na tráve si vieš vypestovať psychickú závislosť," - prečo toto nepovies aj staremusomarovi ktorý napísal, že tráva je neškodná ?
Lebo o nom vieš, že je na jednej lodi stebou ako liberálny ateista a ja mix konzervativno-liberálneho kresťana, tak mne to vytkneš a jemu nie ?
Takže bud si to ešte raz a asi naposledy vyjasníme, alebo na tvoje nejaké "vyvracanie bludov" formou výlevov, prisahám nebudem nijak reagovať zatnem sa a nepohneš. A neboj ja kvoli tomu zaspím, mám aj iné povinnosti a hlavne tie, ktoré pomáhaju ludom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Na Teba celkovo vo viac vláknach škoda reagovať, máš jednostranné a v mnohom obmedzené vnímanie - no sám to porušujem.
Tak jedna otázka -aká je kriminalita (pod) vplyvom Marihuany?
Pod vplyvom alkoholu značná a závažná vrátane vrážd.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 18 aug 2024, 17:03 Na Teba celkovo vo viac vláknach škoda reagovať, máš jednostranné a v mnohom obmedzené vnímanie - no sám to porušujem.
Tak jedna otázka -aká je kriminalita (pod) vplyvom Marihuany?
Pod vplyvom alkoholu značná a závažná vrátane vrážd.
Ked ťa nabuduce bude na fore obťažovať+ urážať soplavý nácek, tak nabuduce nech ti pomozu pri bránení sa kolegovia s ktorými sa bavíme o tráve. Už by ťa 2x neobránil "kresťanský fanatik", ale nech to urobia liberálny ateisti :wink: Dovtedy na teba kašlali, nepomohli.
Takže ked na mna škoda reagovať tak načo si potom protirečíš hned v tej jednej vete, tak sa na mna v*ser a máš klud.
Ked si ma čítal, tak si zistil, že marihuana sposobuje nepriame aj priame situácie kedy sú spáchané trestné činy, rozoberal som to s ephramkom niekolko strán dozadu. U alkoholu to nijako nespochybnujem že sa to deje.

Autoeditácia príspevku po 11 min 10 sek:
gogo956 napísal: 18 aug 2024, 17:00 Ono to s tým negativnym vplyvom marihuany na mentalne zdravie je take nejednoznačné a samozrejme vela závisí od množstvo ktore dotyčný človek pravidelne užíva: sú ludia ktorí ju užívajú aj desiatky rokov a nejake vyraznejšie neg. vplyvy si nevšimli. Ale su aj takí, ktorí už po pár mesiacoch intenzivneho užívania začali zažívať výpadky kratkodobej pamäte a rozvinuti napr schizofrenie ani nehovoriac /mal som kamarata ktory kvoli tomu musel byt liečený/. Ano, museli mat na nu gen. predispoziciu ale bez tej travy by sa nemusela prejavit vobec, alebo až niekedy v starobe a pod.
Btw dosť sa medzi laickymi uživatelmi podcenuje vplyv travy /a este viacej hašu/ na hormonalny system človeka, čo sice nie je nič na čo by sa umieralo, ale z dlhodobeho hladiska to zdravé jednoznačne nie je /a hlavne u mládeže ktora je vo vývoji/.

Takže jeden extrém je tvrdiť že tráva je hrozná a vedie do velkych problemov či tvrdvych drog, ale druhy extremne je sa tváriť že je neškodná.
No a nie je to len o schizofrenii, aj iné a to som doložil v linkoch. Takže pravda bude niekde v strede. Má pozitiva-neutrálne-negatívne časti.
" extremne je sa tváriť že je neškodná. " - no aj by som vedel napísať ktorý user toto napísal, ale nech sa sám prizná.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kde máš racionálny pohľad, tam nenamietam.
Tu sa snažíš tvrdohlavo "dokázať svoju jedinú pravdu". Tak reagujem ako reagujem.
Slopač slopala, slope a slopať bude - aj ak by bola Mariša legalizovaná, naďalej by kupovali najlacnejší chlast, nie drahú Marihuanu. Drvivá väčšina. A aj kým nieje - dá sa zohnať ľahko.
Téma začína Dekriminalizácia a opakujem - kriminalizovať chalana čo kdesi zo zvedavosti kúpil trošku čohosi a zničiť mu tým život je úbohý koko*izmus! Teda som za DEKRIMINALIZÁCIU - a za určitých podmienok si viem tiež predstaviť prípadnú legalizáciu.

Samozrejme ďakujem za ochotu, verím že sa obhájim a obránim aj sám - už som veľký.

Ad gogo956 - nik pri zmysloch nespochybňuje možné škodlivé účinky Marihuany na psychiku.
Porovnávacie štúdie závažnosti jej vplyvu v porovnaní s alkoholom som nevidel (možno sú).
Nemyslím si, že dekriminalizácia by zvýšila jej spotrebu - viď vyššie.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar
Ale ho*no jedinu pravdu, ja som písal o negatívnych situáciach + linky aj tie vedecké a aktuálne. Sa tiež budeš tváriť, že si ich nevidel.
Pri pozitívnych a neutrálnych som sa pár krát vyjadril v minulosti ako aj ohladom alkoholu, teraz som riešil negatívne situácie marihuany.
" a opakujem - kriminalizovať chalana čo kdesi zo zvedavosti kúpil trošku čohosi a zničiť mu tým život " - a ja ti znovu opakujem, že ja som tiež proti drakonickým trestom ktoré ničia život a za dalšie je možné robiť kompromisy aj pri marihuane a čo sa týka trestov skoro žiadne pri tráve.
Tu ani nejde ani tak ze si velký, ale soplavý nácek (18 - 19 ročný) ta rozoberal na súčiastky a predsa len nemáš 30 ale mal si 60+ a nejaká úcta má byť medzi diskutujucimi. Pokial sú z ineho politickeho tábora a je možná diskusia, tak to má prebiehať korektne. Ale on to tak nerobil, jeho chyba. Pri curtovi sa všetci hned ozývate, ale ked treba sopliaka usmerniť vtedy ste ticho a nikto nič nepovie.
mLuks
Addict
Addict

Blastbit napísal: 18 aug 2024, 17:02 4. Ved pochopil som, že by si chcel dať marihuanu na úroveň alkoholu a cigariet
vidíš, nechápeš a máš problém s chápanim koplexnosti príspevkov na názorov. Ja som nikde nenapísal, že "ja chcem aby bola tráva na úrovni alkoholu a cigariet". Ja som písal, že v prípade, žeby stát zlegalizoval marihuanu mohlo by dôjsť k jej postaveniu na úroveň alekoholu a cigariet z pohľadu štátu. A písal som to aj ako reakciu na teba, kde si napísal že ja v tom vidím len biznis, keď som písal, že stát by si na zlegalizovanú trávu mohol uvaliť spotrebnú daň a licencie na predaj a pestovanie, čo by prinieslo peniaze do štátnej kasy. Ešte raz a naposledy, to nie je moje chcenie a môj osobný pohľad, to je pohľad ako by k tomu mohol pristúpiť štát.
Tak nepostol som tu celé tvoje príspevky z minulosti, kto chcel si ich prečital vtedy, tak som tie faktické časti postol.
to neboli faktické časti, to boli veci a časti viet vytrhnuté z kontextu. A môžu tu prísť aj nový ľudia, prípadne forum sa dá čitať aj keď nie si registrovaný a takýmto vytrhávaním veci z kontextu zavádzaš iných ľudí. Pretože nie každý si bude dohľadávať staré posty, preto keď už chceš na niečo reagovať z minulosti, tak cituj celý post ale doplň k nemu aj kontext z debaty, ktorá tam bola.
Pretože mi prišlo divné, aby si teraz tak obhajoval dekriminalizáciu alebo legalizáciu marihuany, ked ti to napr v minulosti stálo rozpad partie.
Ty si uvedomuješ, že ten príspevok bol napísaný pred jedenástimi rokmi a a popisoval situáciu, ešte tak ďalšie dva-tri roky starú? Tá partia sa rozpadla, tak či tak, keďže sme boli po ZŠ a každý aj tak išieli postupne svojou cestou. Preto sa rozpadli sa aj tí pravidelní huliči vtedajších časoch. A taký podstatný fakt na záver, názory sa rokmi môžu posúvať, meniť aj na základe vedomostí, znalostí a skúseností.

Autoeditácia príspevku po 1 min 9 sek:
Blastbit napísal: 18 aug 2024, 17:02 1. Aj súhlasim aj nie ohladom curtu, no tiež si nedávate moc snahy mu niečo vysvetliť, len hned doňho dr*ať a to súvisí so slovom disrešpekt.
Pretože on o to nestojí. On len trolluje.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok nesuhlasim s rovnakým postavením. Na alkohol, cigarety nemám dobrú mienku, v skratke.
Skrátka si tvrdil aj negatívne ohladom marihuany, ja som to celé čital a teraz píšeš skorej to pozitívne.
Okej dobre máme to vyjasnené ako si to bral v minulosti a ako to berieš teraz, je to aj o uhle pohladu na situácie.
U mna sú názory na marihuanu aj pozitívne - neutrálne - no zväčša negatívne aj ohladom pre štát, ludí v spoločnosti a pod.
" to nie je moje chcenie a môj osobný pohľad, to je pohľad ako by k tomu mohol pristúpiť štát. " až teraz si písal úvodzovkami.
Stát nech nato takto nepristupuje len kvoli tomu aby bolo viac daní z tohto zdroja. Premna je dolezitejšia zdravšia spoločnosť ako toto.
Posielal som sem zoznam krajín, ktoré dekriminalizovali alebo aj legalizovali marihuanu a väčšina z nich sú práve tie chudobné, ako bohaté.

Z mojej strany všetko páni, ono ked už aj niečo o marihuane písať tak už to bude bez mojej účasti, okrem aktuálnych informácii o dekriminalizácii alebo legalizácii marihuany doma a vo svete.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Blastbitovi k skoršiemu postu.
Rozumiem, že sa Ti to nepáčilo. Mne je to jeho/ich jednanie jedno.
Úctu si človek môže / nemusí zaslúžiť svojim životom, postojmi, činmi. Vynútiť ani prikázať ju nemožno.
Ostatne práve to sú spôsoby náckov.

Nazad k téme - nevidel som nikdy nikde štúdiu o pozitívnych účinkoch alkoholu. Pri Mariši áno - samozrejme aj varovania.
Napríklad:

https://www.europarl.europa.eu/topics/s ... rske-ucely

https://lekar.sk/clanok/ako-marihuana-p ... -vas-mozog

Teda ja určite netvrdím, že neškodí. Tvrdím, že nezmyselný boj proti neprospieva.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mLuks napísal: 18 aug 2024, 16:45 A ako sa dnes štát, resp finančná správa dozvedá o pašerákoch cigariet, alkoholu, výrobcoch nelegálneho alkoholu/cigariet atď? Veď funguje to aj dnes, tu nič netreba vymýšľať len by do ich pôsobnosti spadala aj marihuana, lebo po legalizácii už by samotné pestovanie "načierno" nebolo trestným len pre to pestovanie ale aj pre ten únik na dani, rovnako ako je to teraz v prípade, žeby si mal doma vlastnú pálenicu a pálil by si tam chlast pre seba, rodinu, pol dediny bez licencie a bez toho aby si ten tebou vypálený alkohol kolkoval a teda danil.
ale tak neriesime paserakov a velkovyrobcov. ide o domace pestovanie, tak ako napriklad aj v CZ kde je marihuana dekriminalizovana tak si mozes pre vlastnu potrebu pestovat zopar rastrlin.

no a problem je ze to nemas ako kontrolovat, rovnako ako dnes nemas ako kontrolovat ci doma niekto vypali zopal litrov alkoholu. samozrejme pokial ma niekto nelegalnu paliaren kde nelegalne pali pre celu dedinu tak ho nie je problem ani odhalit ani zatknut.
ale to ze ma niekto na dvore jednu dve rastliny je prakticky nezistitelne. jedine ze ta nejaky sused nabonzuje. co je presne to co chces, robit z ludi donasacov a bonzakov... a hlavne co tym ziskas? ked z jednej rastliny ziskas 40g, za ktore by si musel v obchode zaplatis 400-600 eur... a na tom by stat neziskal dane... nebolo by rozumnejsie ist po podnikateloch co "optimalizuju" dane a tym oberaju stat o podstatne viac ako par domacich pestovatelov?

akoze samozrejme je to cisto teoreticke lebo sa zatial k nicomu takemu nepriblizujeme ale myslim ze prave domace pestovanie by malo byt povolene a dokonca podporovane, neni lepsie si vypestovat si to doma ako kupovat dovoz ktovie odkial z opacnej strany sveta?
myslim ze v pripade legalizacie by stal zarobil az az na daneni obchodnikov a dovozcov, co tam po par ludoch co to budu pestovat doma.
mLuks
Addict
Addict

aacid napísal: 19 aug 2024, 12:12 jedine ze ta nejaky sused nabonzuje. co je presne to co chces, robit z ludi donasacov a bonzakov...
ale no taaaak. Odcituj ma kde som napisal, ze ja chcem z niekoho robit bonzakov? A ze ja chcem aby na seba bonzovali ludia?

To ze by bolo podla mojej uvahy z pohladu statu domace pestovanie nelegalne znamnena, ze ja chcem z ludi robit bonzakov? Wtf?

Sak nech kazdy robi co chce, co mam ja s tym, ze niekto by na niekoho bonzoval? Aj dnes ja mozem za to ked niekto natrie suseda, ze stavebnu sut neodniesol na skladku ale ju zakopal na pozemku, ci vysypal kdesi za dedinu?

Ved mas na vyber, bud si to budes kupovat alebo pestovat doma ale v tom pripade s plnym vedomim toho, ze ked ti na to pridu akymkolvek sposobom, tak za to ponesies nasledky. Rovnako ako dnes pri alkohole napr.

Potom nech aj tabak si ludia mozu pestovat doma, ved lepsi by bol domaci vypestovany, nez ten dovoz.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

suhlasim, tabak by sa tiez mohol pestovat doma, preco nie? znova je to to iste ako s paradajkami, to ze paradajky mozes pestovat doma neznamena ze sa nepredavaju dobre v obchodoch.

a ja som nikde nenapisal ze ty chces z niekoho robit bonzakov.
ja sa ta iba pytam ze na co je dobry nejaky zakaz ked nemas ziadnu kontrolu nad tym ci ho niekto bude dodrzovat alebo nie? na co je dobry zakaz ktory ti aj tak nic neprinesie do statnej kasy?
z mojho pohladu je takyto zakaz dobry len na to aby nutil susedov boznovat...

rad sa necham vyviest z omylu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kde je zakázané domáce pestovanie tabaku?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ak si dobre pamatam, ked som to riesil pred rokmi tak domace pestovanie tabaku je uplne v pohode a su pripady kedy funguje ako pesticid.

Ak si chces tabak pestovat na "domace fajcenie" tak je problem pri jeho spracovani - je velmi tazke dosiahnut kvalitu ktoru mas aj v lacnych tabakovych vyrobkoch.

Preto si ludia doma tabak nepestuju. Pre travu to ale neplati.
mLuks
Addict
Addict

chlapci, ale vy nerozlišujete pestovanie rastliny, od výroby tabakových (marihuanových) výrobkov. Samotné pestovanie jednej dvoch rastlín nemusí trápiť nikoho (pokiaľ nemáš doma plantáž) ale akonáhle z toho vypestovaného vyrobíš cigaretu/jonit, resp. vyrobíš z neho tabak na cigarety, teda tabakový/marihuanový výrobok, malo by to zaujímať štát, lebo si neodviedol štátu spotrebnú daň, chápeme sa. A áno, pokiaľ to robíš sám pre seba, nemá ti štát na to ako prísť (pokiaľ sa nestane nejaká situácia, napr. bonz, resp. niekto sa niekde prekecne, resp. zavolal by si k sebe policajtov lebo by ťa vykradli a pri obhliadke by si všimli, že pestuješ tabak/marihuanu).
aacid napísal: 19 aug 2024, 12:30 suhlasim, tabak by sa tiez mohol pestovat doma, preco nie? znova je to to iste ako s paradajkami, to ze paradajky mozes pestovat doma neznamena ze sa nepredavaju dobre v obchodoch.
druhýkrát ti vravím, že na paradajky nie je spotrebná daň, na tabak áno. Rozumieš?
a ja som nikde nenapisal ze ty chces z niekoho robit bonzakov.
aacid napísal: 19 aug 2024, 12:12 ale to ze ma niekto na dvore jednu dve rastliny je prakticky nezistitelne. jedine ze ta nejaky sused nabonzuje. co je presne to co chces, robit z ludi donasacov a bonzakov...
ako nerob zo mňa blbca
ja sa ta iba pytam ze na co je dobry nejaky zakaz ked nemas ziadnu kontrolu nad tym ci ho niekto bude dodrzovat alebo nie? na co je dobry zakaz ktory ti aj tak nic neprinesie do statnej kasy?
To myslíš vážne? To potom zrušme polovicu zákazov v cestnej premávke, lebo sa prakticky nedajú odkontrolovať a ich vymožiteľnosť je len čisto o náhode, či ťa v danej chvíli policajti pristihnú pri tom ako porušuješ nejaký zákaz, resp. či ťa "nabonzuje" kamera.
starysomar napísal: 19 aug 2024, 12:49 Kde je zakázané domáce pestovanie tabaku?
Zase, ak sa na to pozriem z čisto teoretického pohľadu, pestovanie rastiliny tabaku zakázané nemusí byť. Otázne je, čo s tým vypestovaným tabakom robíš a to už zakázané a trestné môže byť.

A už len zopár linkov.
60-ročný občan Galanty pestoval a predával tabak vo veľkom. Podľa jeho slov bol presvedčený, že fyzická osoba môže spracúvať a predávať tabak bez akéhokoľvek povolenia
Pestovanie tabaku
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... 31.01.2025
https://www.minv.sk/?vyroba-tabakovych-vyrobkov-1
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kolega alebo jeho otec na záhrade pestujú tabak pre vlastnú spotrebu a nikdy nespomínal, že by bol mal nejaký problém. Teda preto otázka kde je zakázané.
gogo956
Redeemer
Redeemer

pri pestovani rastlín tabaku použitého pre osobnú spotrebu nie je potrebné žiadať o povolenie na jeho pestovanie. Ina situacia by nastala, ak by pestovatel zacal svojimi produktami zasobovat vo vacsom mnozstve aj ine osoby.
mLuks
Addict
Addict

doplním goga:
pokiaľ sa jedná naozaj len o pestovanie rastlín tabaku použitého pre osobnú spotrebu nie je potrebné žiadať o povolenie na jeho pestovanie. Ak však bude tento produkt hoci aj bezodplatne umiestňovaný na trh je potrebné požiadať príslušnú regionálnu a potravinovú správu o registráciu v súlade s § 3 zákona č. 335/2011 o tabakových výrobkoch a zároveň sa riadiť výnosom Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 2609/1995-100, ktorým sa ustanovujú podmienky vydania osvedčenia na výrobu tabakových výrobkov.
https://www.agroforum.sk/archive/index.php/t-3931.html

Autoeditácia príspevku po 9 min 15 sek:
a môžme sa baviť o tom či to, že doma vypestuješ tabak oficálne pre osobnú spotrebu ale dáš ho aj bratovi, kolegovi, susedovi je z právneho hľadiska "bezodplatné umiestnenie na trh"
gogo956
Redeemer
Redeemer

tak realne keby ten tabak clovek dal iba pár ludom, tak to policia nebude riešiť, lebo sa to ani nema velmi ako dozvediet a v podstate ani ako dokazat. To by ten pestovatel musel zasobovat sktocne vo velkom a dlhodobo.
Napísať odpoveď