Technologicke inovacie
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Technologicke inovacie
Mali sme.
No zaujimalo by ma porovnanie so solarnymi panelmi. Lebo ked si celu strechu pokryjem panelmi ktore mibudu vyrabat "chlad" tak je to dost jednoucelove zariadenie. Miesto toho by som tam mohol dat panely co vyrabaju elektrinu a nou nielen napajat klimatizaciu ked mi bude teplo ale aj vykurovanie led mi bude zima a zaroven chladnicku, pracku, umyvacku a mozno aj auto v buducnosti...
-
starysomar
Hardcore addict
Spochybnovať môžeš všetko len z toho máš hov...
Aký je stredný výkon takej strechy pokrytej panelmi?
Nemám a nebudeme mať na činžiaku no klasická klimatizácia u nás berie zo zásuvky do 1.200 kW
Pračka, kanvica po 2kW. PC 0.12 kW.
Na rodinnom dome odhadujem 5-15 kWp
Teda aj s virtuálnou batériou a dupľom s vlastnými aku nevidím problém aby ostalo napríklad pre nabíjanie EV.
Aký je stredný výkon takej strechy pokrytej panelmi?
Nemám a nebudeme mať na činžiaku no klasická klimatizácia u nás berie zo zásuvky do 1.200 kW
Pračka, kanvica po 2kW. PC 0.12 kW.
Na rodinnom dome odhadujem 5-15 kWp
Teda aj s virtuálnou batériou a dupľom s vlastnými aku nevidím problém aby ostalo napríklad pre nabíjanie EV.
Na reddite som videl toto video, kde zazúmujú na štruktúru mikroprocesora, údajne je to digitálne vytvorené, lebo optika svetelneho/optického
mikroskopu nedokáže zobraziť veci menšie ako 400-10nm, čo je viditeľne spektrum sveta. Ale to ako vážne? Ak to je také mrňavé, ako na videu, tak sa teda nečudujem, že je to také zložité vytvoriť a už mi vôbec hlava neberie ako to vôbec dokážu.
https://www.reddit.com/r/interestingasf ... are_button
https://www.reddit.com/r/interestingasf ... are_button
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Nase sucasne mikroprocesory nedokazu mat mensiu strukturu ako je vlnova dlzka svetla ktorou ju robia, lebo ich vyrabju (momentalne je asi top 16nm technologia - odhadujem z videa co som o tom videl).
Keby pouziju elektronovy mirkoskop tak dokazu vidiet az v rozliseni 0.05nm (https://sk.wikipedia.org/wiki/Elektr%C3 ... _mikroskop).
Keby pouziju elektronovy mirkoskop tak dokazu vidiet az v rozliseni 0.05nm (https://sk.wikipedia.org/wiki/Elektr%C3 ... _mikroskop).
@retkvic
Pekne
Ohladom el. miskroskopu, ten nema nic so spektrom svetla..viditelne svetlo nepouziva, pouziva elektrony(kto by to povedal).
Mozes nim vidiet atomy https://www.scientificamerican.com/arti ... -captured/
momentalne je top 3nm litografia..
Pekne
Ohladom el. miskroskopu, ten nema nic so spektrom svetla..viditelne svetlo nepouziva, pouziva elektrony(kto by to povedal).
Mozes nim vidiet atomy https://www.scientificamerican.com/arti ... -captured/
momentalne je top 3nm litografia..
Upravil som to, s tým elektrónovým som to trochu prepískol 
V komente pod videom bol uvedený tento koment z ktorého som vychádzal
Autoeditácia príspevku po 9 min 31 sek:
https://www.quora.com/How-is-it-possibl ... y-spectrum
V komente pod videom bol uvedený tento koment z ktorého som vychádzal
Autoeditácia príspevku po 5 min 26 sek:This is an important point since it is impossible to see the lithography of modern ICs with a light microscope. The short end of the visible spectrum being about 400 nm and modern lithography is less than 10 nm. Light microscope can't resolve below about half the wavelength of visible light.
Tuto iba tapam,a le mikroprocesor a procesor je zasa niečo iné? Lebo tam už sa používa tuším 3nm alebo možno už aj 2nm ci?harrison314 napísal: 27 aug 2024, 22:16 Nase sucasne mikroprocesory nedokazu mat mensiu strukturu ako je vlnova dlzka svetla ktorou ju robia, lebo ich vyrabju (momentalne je asi top 16nm technologia - odhadujem z videa co som o tom videl).
Autoeditácia príspevku po 9 min 31 sek:
Jp, tu som o tom niečo našiel
https://www.quora.com/How-is-it-possibl ... y-spectrum
-
harrison314
Hardcore addict
Nedavno som narazil na video, kde vysvtluju ako je to s tou 3nm litografiou (3nm je uz mimo viditelneho aj UV svetla), je to marketingovy tah.
No az tak moc to tam nevysvetluje, lepsie povedane skoro nic, na dalsie video si rad pockam co v nom bude, zrejme studuje asi dost vela matrialu ako to vlastne jeharrison314 napísal: 28 aug 2024, 7:13 Nedavno som narazil na video, kde vysvtluju ako je to s tou 3nm litografiou (3nm je uz mimo viditelneho aj UV svetla), je to marketingovy tah.
Na tej quore čo som postol ten link píšu niečo o extrémnej UV litografii čo používa vlnovú dĺžku 13,5nm, čo je vraj už soft X-ray litografia, ktorú je ešte stále možné ovládať pomocou optiky, tiež je tam niečo spomínané o tom, že vrchol tej vlny je možné polohovať presnejšie ako je celková dĺžka tej vlny a že sa tam používa niečo ako multi pattering.
Spoiler
Understanding EUV and Its Wavelength
EUV Wavelength: EUV lithography uses light in the extreme ultraviolet range, specifically around 13.5 nm. This is significantly shorter than traditional ultraviolet light, which typically ranges from about 400 nm to 10 nm. The 13.5 nm wavelength is optimal for achieving the high resolution needed for modern semiconductor manufacturing.
Resolution and Scaling: The resolution of a lithography process is determined by the wavelength of the light used and the numerical aperture of the lens system. Shorter wavelengths allow for finer feature sizes. The 13.5 nm wavelength of EUV enables the production of features as small as 5 nm due to the principles of diffraction and optical imaging.
Optical Techniques: EUV lithography employs advanced optics and techniques to project the patterns onto the silicon wafers. This includes sophisticated mirrors and exposure systems that can handle the shorter wavelengths effectively. The use of high-NA (numerical aperture) optics further enhances the resolution.
Patterning Techniques: To create features smaller than the wavelength of light, advanced patterning techniques, such as multiple patterning, are often employed. These techniques can involve repeating the lithography steps multiple times to achieve finer features than would be possible with a single exposure.
Material and Resist: The photoresists used in EUV lithography are specially formulated to respond to the EUV light, allowing for precise patterning at nanometer scales. These materials are designed to provide the necessary contrast and resolution for fine features.
Summary
In summary, while the wavelength of EUV light (around 13.5 nm) is much shorter than traditional UV light, it is still well within the range needed to create extremely small features like 5 nm transistors. The combination of short wavelength, advanced optical systems, and innovative patterning techniques enables the semiconductor industry to continue to push the limits of miniaturization.
EUV Wavelength: EUV lithography uses light in the extreme ultraviolet range, specifically around 13.5 nm. This is significantly shorter than traditional ultraviolet light, which typically ranges from about 400 nm to 10 nm. The 13.5 nm wavelength is optimal for achieving the high resolution needed for modern semiconductor manufacturing.
Resolution and Scaling: The resolution of a lithography process is determined by the wavelength of the light used and the numerical aperture of the lens system. Shorter wavelengths allow for finer feature sizes. The 13.5 nm wavelength of EUV enables the production of features as small as 5 nm due to the principles of diffraction and optical imaging.
Optical Techniques: EUV lithography employs advanced optics and techniques to project the patterns onto the silicon wafers. This includes sophisticated mirrors and exposure systems that can handle the shorter wavelengths effectively. The use of high-NA (numerical aperture) optics further enhances the resolution.
Patterning Techniques: To create features smaller than the wavelength of light, advanced patterning techniques, such as multiple patterning, are often employed. These techniques can involve repeating the lithography steps multiple times to achieve finer features than would be possible with a single exposure.
Material and Resist: The photoresists used in EUV lithography are specially formulated to respond to the EUV light, allowing for precise patterning at nanometer scales. These materials are designed to provide the necessary contrast and resolution for fine features.
Summary
In summary, while the wavelength of EUV light (around 13.5 nm) is much shorter than traditional UV light, it is still well within the range needed to create extremely small features like 5 nm transistors. The combination of short wavelength, advanced optical systems, and innovative patterning techniques enables the semiconductor industry to continue to push the limits of miniaturization.
-
harrison314
Hardcore addict
On v skratkje hovori, ze firmy sice hovoria, ze maju 3nm procesory, ale realne su to napriklad 20-16nm procesory, ale z vykonom ako keby boli vyrobene na 3nm.retkvic napísal: 28 aug 2024, 9:31 No az tak moc to tam nevysvetluje, lepsie povedane skoro nic, na dalsie video si rad pockam co v nom bude, zrejme studuje asi dost vela matrialu ako to vlastne je
Co sa tyka Moorovho zakona, tak na technologicke limity sme narazili davno. A Moorov zakon sa dobieha tym, ze zmenila pipeline, alebo sa prida viac jadier, zdielane registre a ine triky, ktore sa pred tym nerobili a Moor s tym nepocital.
to co je za pi*ov***? Vsak si si porovnal denzitu tranzistorov na 14nm a 3nm pri rovnakej ploche krista boha? ja som vedel, ze to video bude k*k*tina pre debilov.
Autoeditácia príspevku po 3 min 23 sek:
Na tych 14nm je mozno intel, lebo sa mu nedari na tie 3nm dostat. Preto ma popisane ako procesy intel 7, intel 4, kde sa intel tvari, ze je to 4 a 7nm proces, ale proces je realne ovela horsi. Keby sme mali dostat 32 jadrove procesory s X transitormi na 16nm do dnesnych pocitacov, tak procesor by bol velky jak DVDcko a zral by 5KW. (intel na tom vlastne teraz skoro je. Obrovske cipy, sialene spotreby, lebo to hold nevie)
Autoeditácia príspevku po 1 min 41 sek:
Rozdiel v hustote tranzistorov medzi 14nm a 3nm procesormi je značný, čo odráža významný pokrok v technológii výroby polovodičov.
- 14nm Procesná Technológia: Hustota tranzistorov v 14nm procese sa typicky pohybuje okolo **37 miliónov až 44 miliónov tranzistorov na štvorcový milimeter (MTr/mm²)**, v závislosti od konkrétneho návrhu a výrobcu.
- 3nm Procesná Technológia: Hustota tranzistorov pre 3nm proces je výrazne vyššia, odhady sa pohybujú od **250 miliónov až po 350 miliónov tranzistorov na štvorcový milimeter (MTr/mm²)**. To sa môže líšiť v závislosti od výrobcu (napr. TSMC, Samsung) a konkrétnej implementácie.
### Porovnanie
- Hustota tranzistorov pri 3nm čipoch je približne 6 až 8 krát vyššia ako pri 14nm čipoch. Tento nárast umožňuje vytvárať oveľa zložitejšie a výkonnejšie čipy na rovnakom priestore, čo vedie k lepšiemu výkonu a energetickej efektívnosti.
Tieto vylepšenia sú výsledkom pokroku v rôznych aspektoch polovodičovej technológie, vrátane sofistikovanejších litografických techník, nových materiálov a zdokonalených návrhov tranzistorov (ako napríklad FinFET alebo Gate-All-Around).
Autoeditácia príspevku po 3 min 23 sek:
Na tych 14nm je mozno intel, lebo sa mu nedari na tie 3nm dostat. Preto ma popisane ako procesy intel 7, intel 4, kde sa intel tvari, ze je to 4 a 7nm proces, ale proces je realne ovela horsi. Keby sme mali dostat 32 jadrove procesory s X transitormi na 16nm do dnesnych pocitacov, tak procesor by bol velky jak DVDcko a zral by 5KW. (intel na tom vlastne teraz skoro je. Obrovske cipy, sialene spotreby, lebo to hold nevie)
Autoeditácia príspevku po 1 min 41 sek:
Rozdiel v hustote tranzistorov medzi 14nm a 3nm procesormi je značný, čo odráža významný pokrok v technológii výroby polovodičov.
- 14nm Procesná Technológia: Hustota tranzistorov v 14nm procese sa typicky pohybuje okolo **37 miliónov až 44 miliónov tranzistorov na štvorcový milimeter (MTr/mm²)**, v závislosti od konkrétneho návrhu a výrobcu.
- 3nm Procesná Technológia: Hustota tranzistorov pre 3nm proces je výrazne vyššia, odhady sa pohybujú od **250 miliónov až po 350 miliónov tranzistorov na štvorcový milimeter (MTr/mm²)**. To sa môže líšiť v závislosti od výrobcu (napr. TSMC, Samsung) a konkrétnej implementácie.
### Porovnanie
- Hustota tranzistorov pri 3nm čipoch je približne 6 až 8 krát vyššia ako pri 14nm čipoch. Tento nárast umožňuje vytvárať oveľa zložitejšie a výkonnejšie čipy na rovnakom priestore, čo vedie k lepšiemu výkonu a energetickej efektívnosti.
Tieto vylepšenia sú výsledkom pokroku v rôznych aspektoch polovodičovej technológie, vrátane sofistikovanejších litografických techník, nových materiálov a zdokonalených návrhov tranzistorov (ako napríklad FinFET alebo Gate-All-Around).
Len na doplnenie, tie jednotky nanometrov sú rozmery gates, nie celého tranzistoru
Asi nie je to clanok uplne do tejto temy ale vhodnejsiu som nenasiel:
Už v polovině roku 2025 vstoupí v platnost nové nařízení Evropské komise pro mobily: bude se vám líbit | CHIP.cz
https://www.chip.cz/uz-v-polovine-roku- ... d=51288362
Už v polovině roku 2025 vstoupí v platnost nové nařízení Evropské komise pro mobily: bude se vám líbit | CHIP.cz
https://www.chip.cz/uz-v-polovine-roku- ... d=51288362
Je smutne, ze taketo veci musi riesit zakon.
Ja som taketo clanky daval do temy: Planovane zastaravanie - www.hojko.com
Inak mi tam stale chyba minimalne standardizacia, kazda znacka a kazdy model nemusi mat samostatnu bateriu, pri "tuzkovych" to funguje, vsetky baterie by mali byt standardizovane.
Tiez by mali byt baterie zalohovane, kedze ide o nebezpecny odpad.
Ja som taketo clanky daval do temy: Planovane zastaravanie - www.hojko.com
Inak mi tam stale chyba minimalne standardizacia, kazda znacka a kazdy model nemusi mat samostatnu bateriu, pri "tuzkovych" to funguje, vsetky baterie by mali byt standardizovane.
Tiez by mali byt baterie zalohovane, kedze ide o nebezpecny odpad.
To je dobry postreh. Olovene baterie sa vykupuju v zbernych nie len kvoli recyklacii ale hlavne aby ich ludia nevyhadzovali len tak. A funguje to.
Mohli by takto aj litiove.
Mohli by takto aj litiove.
Naša obec mala taký box na batérie ale zrušili to.
Re: Technologicke inovaciehttps://fontech.startitup.sk/japonci-nove-panely/
Sú 1 000-krát účinnejšie než klasické. Japonci predstavili nové solárne panely, budú veľmi lacné
Asi clickbait nazov, ale co si o tom myslite?
Asi clickbait nazov, ale co si o tom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Terajsie napr. 25%.
Tie tisickrat ucinnejsie asi vyrabaju slnecne svetlo
Tie tisickrat ucinnejsie asi vyrabaju slnecne svetlo
Píšu že pri výrobe sa používa Titán-to je pomerne drahý kov a aj po technologickej stranke nie je jednoduche s nim pracovat.
-
starysomar
Hardcore addict
V pohode len si neviem predstaviť tisíc krát vyššiu účinnnosť.
Ak je pri dnešných tých 25% tak štvornásobná by bola 100%
Teda ten "tisícnásobok" je blábol.
Ak je pri dnešných tých 25% tak štvornásobná by bola 100%
Teda ten "tisícnásobok" je blábol.