Elektromobil co si o nom myslite?
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
gogo najdi nejaké citácie, lebo slovo petrolhead tu väčšinou používam ja a ja som nikdy v živote nenapísal, že EV nehoria, horenie EV je hoax či výmysel.
Ak som spomínal požiare EV, tak práve ako pseudoargument petrolheadov, že každý zhorí, "ja by som to doma neparkoval, šak mi vyhorí dom", resp. narážal som na komentáre ľudí napr. na FB, že sa vždy nájde taký, ktorý keď vidí niekde požiar auta, tak spomenie, že to musí byť nejaká baterka a pod.
Avšak nikde som to neoznačoval za hoax a výmysel.
Ak som spomínal požiare EV, tak práve ako pseudoargument petrolheadov, že každý zhorí, "ja by som to doma neparkoval, šak mi vyhorí dom", resp. narážal som na komentáre ľudí napr. na FB, že sa vždy nájde taký, ktorý keď vidí niekde požiar auta, tak spomenie, že to musí byť nejaká baterka a pod.
Avšak nikde som to neoznačoval za hoax a výmysel.
Preto som pisal s "ohladom na pocet aut", ale asi to vyznieva nejasne. Skratka statisticky udajne, zo 100 spalovakov udajne zhori viac aut nez zo 100EV. Akurat neviem ci tie statistiky zohladnuju vek kedze si viem predstavit, ze mozu horise pomerne stare spalovaky, ale nie zase tak stare EV.gogo956 napísal: 20 aug 2024, 18:05 Johnnny
ano, časté nie su. Ale je to iba relatívne, pretože percentualne zastupenie EV na celkovom počte registrovanych automobilov je stále malé a zároveň sú to skoro všetko pomerne nové autá, takže ktovie ako sa to zmení ich postupným starnutím.
Toto by ale mali riesit niektore nove "chemie" baterii ktore by mali byt nehorlave, takze uvidime
napisem iba svoju skusenost za 46rokov zivota, tj netvrdim ze to ma nejaku statisticku vypovednu hodnotu ale: nepoznám nikoho osobne, za cely zivot, komu by zacal horiet spalovák sám od seba /bez toho aby ho niekto aktívne nezapálil/. Samozrejme taketo pripady sa stavaju, ale su urcite vzácne.Johnnny napísal: 20 aug 2024, 18:31 Preto som pisal s "ohladom na pocet aut", ale asi to vyznieva nejasne. Skratka statisticky udajne, zo 100 spalovakov udajne zhori viac aut nez zo 100EV. Akurat neviem ci tie statistiky zohladnuju vek kedze si viem predstavit, ze mozu horise pomerne stare spalovaky, ale nie zase tak stare EV.
Toto by ale mali riesit niektore nove "chemie" baterii ktore by mali byt nehorlave, takze uvidime![]()
Nie je to nic extra vynimocne. Prdne hadicka na palivo a nastrieka to na vyfuk.
v KE behom jedného týždňa dvakrat...určite vzacne. Hovorím o samovznietení zaparkovaného spalováku. Ze začal spalovak horieť za jazdy, resp po dopravnej nehode, to tu tiež vidavam.
v Košickom kraji bolo v roku 2017 cca 353 000 áut. Novsie udaje som nenasiel, ale odvtedy pocet urcite dalej vyrazne narastol. Takže statisticky je ich vznietenie pomerne vzacne. O dopravnych nehodach sme nehovorili, pretoze to je ina situacia.mLuks napísal: 20 aug 2024, 19:40 v KE behom jedného týždňa dvakrat...určite vzacne. Hovorím o samovznietení zaparkovaného spalováku. Ze začal spalovak horieť za jazdy, resp po dopravnej nehode, to tu tiež vidavam.
vzacne je naše zlato z 2002 (lebo ďalšie možno už nepríde), vzacny je Sagan (lebo cyklista jeho kvalit, tu tak skoro zase nebude), atď...
Ale ak by sa hypoteticky, každý týždeňv KE samovnietil jeden spalovák, tak ro máš 52 samovznietených spalovakov ročne na Košický kraj, pri tom počte aut v kraji to je štatisticky zanedbateľné, ale pri pohľade na to, že každý týždeň čítaš v novinách článok o tom ako sa v KE samozvnietil spaľovák, tak to nie je vzácne ale bežné. Počet je v tomto prípadne irelevantný, jedná sa o jav samovznietenia, pretože to je to, čo EV hateri spomínajú.
Ale ak by sa hypoteticky, každý týždeňv KE samovnietil jeden spalovák, tak ro máš 52 samovznietených spalovakov ročne na Košický kraj, pri tom počte aut v kraji to je štatisticky zanedbateľné, ale pri pohľade na to, že každý týždeň čítaš v novinách článok o tom ako sa v KE samozvnietil spaľovák, tak to nie je vzácne ale bežné. Počet je v tomto prípadne irelevantný, jedná sa o jav samovznietenia, pretože to je to, čo EV hateri spomínajú.
chlapci, nechcem vam kazit vypocty, ale tie statistiky sa maju uvadzat na pocet najazdenych kilometrov danych typov vozidiel, pripadne primer podla veku, inak je to len sucet nespravnych cisel
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
Za rok 2022 na Slovensku zhorelo podla statistiky cez 600 vozidiel. Rovnako v roku 2022 podla International Air Transport Association havarovalo 39 lietadiel. Bojite sa preto nastupit do lietadla? To je skoro jedno lietadlo tyzdenne. Bojite sa zit v okoli letiska?
600 poziarov aut na celom uzemi nie je vela. Mame registrovanych cez 2M aut. Poziar felicie v Letanovciach nebude trhat titulky, ale prispeje ku poctu.
To co pisal gogo956, neviem kde si nasiel 880 aut, zatial vsetky clanky uvadzaju 140 aut. To vsak nemeni na fakte, ze za poziarom moze EV. Na druhu stranu, dalej uz horeli bezne auta. Cize akykolvek zdroj ohna dokaze znicit takuto garaz ku nepoznaniu. Premyslam spravne?
600 poziarov aut na celom uzemi nie je vela. Mame registrovanych cez 2M aut. Poziar felicie v Letanovciach nebude trhat titulky, ale prispeje ku poctu.
To co pisal gogo956, neviem kde si nasiel 880 aut, zatial vsetky clanky uvadzaju 140 aut. To vsak nemeni na fakte, ze za poziarom moze EV. Na druhu stranu, dalej uz horeli bezne auta. Cize akykolvek zdroj ohna dokaze znicit takuto garaz ku nepoznaniu. Premyslam spravne?
Masterdead
Na tej stranke financial times co som posielal link bolo uvedenych 880aut. Teraz mi ten link nejde otvorit-pise ze je uz spoplatneny. Mozno bol v povodnom texte preklep v kazdom pripade tam bolo uvedenych 880aut.
Teraz k tym poziarom aut: riesime poziar aut ktory vznikol bez dopravnej nehody co ta statistika co si uviedol ty nerozlisuje.
Na tej stranke financial times co som posielal link bolo uvedenych 880aut. Teraz mi ten link nejde otvorit-pise ze je uz spoplatneny. Mozno bol v povodnom texte preklep v kazdom pripade tam bolo uvedenych 880aut.
Teraz k tym poziarom aut: riesime poziar aut ktory vznikol bez dopravnej nehody co ta statistika co si uviedol ty nerozlisuje.
-
starysomar
Hardcore addict
Máme na dosah prelomovú batériu. Je lacná na výrobu a má veľkú kapacitu:
https://vosveteit.zoznam.sk/mame-na-dos ... -kapacitu/
https://vosveteit.zoznam.sk/mame-na-dos ... -kapacitu/
Za tu ceny je to super kauf
https://www.teslamagazin.sk/xpeng-mona- ... dstavenie/
https://www.teslamagazin.sk/xpeng-mona- ... dstavenie/
v ziadnom pripade, je to Cina
-
starysomar
Hardcore addict
Čo to je sa ukáže časom.
-
chlapec10
Addict
Ahojte
Nemate nahodou link na nejake slovenske EV forum? Lebo tato tema ma zacala zaujmat viac a viac....
Kazdopadne ja zacinam riesit fotovoltaiku a z toho realne vidim prechod na jedno pripadne dve EV auta v domacnosti cez wallbox, a tym padom budem vacsinou "tankovat" zadarmo
Dlhsie sledujem ceny EV v Nemecku a musim povedat ze dost brutal (aspon moj nazor), aktualne mi vyskakuje napr nova Mazda MX-30 Prime-Line za 22k Eur, ano, ma to relativne malu baterku/dojazd a slabe nabijanie, no ako druhe auto v domacnosti na skolu/skolku s nabijanim doma cez Wall box mi pride ako mega vec...
Zo srandy som volal do nemeckeho autosalonu, tak dokonca vedia zabezpecit prevoz auta na kamione Nemecko > SK za 600 Eur a prihlasenie nemeckeho EV vozidla na SK vychdza dalsich 600 Eur (na kluc cez firmu, na vlastnu past este menej)
Nemate nahodou link na nejake slovenske EV forum? Lebo tato tema ma zacala zaujmat viac a viac....
Kazdopadne ja zacinam riesit fotovoltaiku a z toho realne vidim prechod na jedno pripadne dve EV auta v domacnosti cez wallbox, a tym padom budem vacsinou "tankovat" zadarmo
Dlhsie sledujem ceny EV v Nemecku a musim povedat ze dost brutal (aspon moj nazor), aktualne mi vyskakuje napr nova Mazda MX-30 Prime-Line za 22k Eur, ano, ma to relativne malu baterku/dojazd a slabe nabijanie, no ako druhe auto v domacnosti na skolu/skolku s nabijanim doma cez Wall box mi pride ako mega vec...
Zo srandy som volal do nemeckeho autosalonu, tak dokonca vedia zabezpecit prevoz auta na kamione Nemecko > SK za 600 Eur a prihlasenie nemeckeho EV vozidla na SK vychdza dalsich 600 Eur (na kluc cez firmu, na vlastnu past este menej)
Forum asi nenajdes, ale na FB je stranka Elektromobily CZ/SK, pytal by som sa tam 
Ta mazda je funglovka? Ta cena tam je nejak dotovana?chlapec10 napísal: 10 sep 2024, 12:13 Dlhsie sledujem ceny EV v Nemecku a musim povedat ze dost brutal (aspon moj nazor), aktualne mi vyskakuje napr nova Mazda MX-30 Prime-Line za 22k Eur, ano, ma to relativne malu baterku/dojazd a slabe nabijanie, no ako druhe auto v domacnosti na skolu/skolku s nabijanim doma cez Wall box mi pride ako mega vec...
-
starysomar
Hardcore addict
chlapec10 - je ich viac, hladaj
Napriklad: https://www.nearcharger.sk/novinky/
Napriklad: https://www.nearcharger.sk/novinky/
-
chlapec10
Addict
ano
Nie, normal cash cena (s brutal zlavou), ak kupujes na firmu, tak este minus 19%... Co som cital fora, tak som to pochopil ze v DE uz skoncili EV dotacie (resp su minimalne) a to sposobilo masivne zlacnovanie EV, co je na tom pravdy si netrufam povedat...Ta cena tam je nejak dotovana?
Ale je tam toho viac na vyber a kedze na SK nie je EV kupa nijak dotovana a prihlasenie relativne lacne, tak aktualne nevidim dovod preco kupovat na SK za drahsie
Tak to pozerám, lebo ten rozdiel oproti SVK je priepastný..
edit: pozerám, že cenníková cena v DE je od 35 990€, teda dosť podobná tej slovenskej..
Teda v DE je predajca schopný dať zľavu takmer 40%?
edit: pozerám, že cenníková cena v DE je od 35 990€, teda dosť podobná tej slovenskej..
Teda v DE je predajca schopný dať zľavu takmer 40%?