Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Mam. Ultrazvukovy. Zlu skusenost. Lebo...
Tu je zla voda, silne nasytena "niecim" co sa vo varnej kanvici vyzraza.
Mal som taky do ktoreho nebolo potrebne demineralizovanu/prevarenu vodu no nieco sa z tej kapsuly uvolnovalo do vzduchu - pri jeho prevadzke bol plamen plynoveho sporaka zltooranzovy.
Ten co som nechal uz tiez nepouzivam. Tunajsia voda aj po prevareni do dvoch-troch dni jemne obelie, steny nadob ostanu mazlave.
Ak by som...taly, ktory nerozprasuje ultrazvukom.
Tu je zla voda, silne nasytena "niecim" co sa vo varnej kanvici vyzraza.
Mal som taky do ktoreho nebolo potrebne demineralizovanu/prevarenu vodu no nieco sa z tej kapsuly uvolnovalo do vzduchu - pri jeho prevadzke bol plamen plynoveho sporaka zltooranzovy.
Ten co som nechal uz tiez nepouzivam. Tunajsia voda aj po prevareni do dvoch-troch dni jemne obelie, steny nadob ostanu mazlave.
Ak by som...taly, ktory nerozprasuje ultrazvukom.
A máš aj nejaké zdravotné problémy kvôli suchému vzduchu alebo je to len o tom, že ti je zima?Fglx napísal: 17 sep 2024, 11:53 Tento rok rozmyslam kupit na zimu zvlhcovac vzduchu do domu. Kurim si tu pieckou, obcas si zapisujem nejake hodnoty teplot vlkosti, no a je fest rozdiel ked sedim v 19C pri 40% relativnej vlhkosti, ako pri 19C a 60%. V zime je von velmi sucho a ked vyvetram mam este vacsie sucho dnu. Sice sa nieco vrati do vzuchu zo stien, plus nieco vydycham, ale vela to neurobi.Rozmyslam teda ze pomedzi vetranie by som spustal zvlhcovac co by pocitovu teplotu zodvihlo. Mate nejaky doma, co mi viete odporucit?
Lebo humidita 40% doma sa mi zdá normálna.
Len zima, obcas to klesne aj k 30% v zime, takych 50% by som chcel. Uz som kukal recky, ale na nete produkt jeden vychali do nebies, iny by ho najradsej hodil do potoka 
My mame v zime praveze skôr problem s plesnami. Staci že je vlhkost 55percent a uz sa zacinaju objavovat na miestach kde to ale nie je hned vidiet, napr v rohoch.
Nastastie to vyriesila sušička prádla.
V starsom byte sme ale mali problem so suchym vzduchom a tam nam ultrazvukovy zvlhcovac pomerne dobe fungoval.
V starsom byte sme ale mali problem so suchym vzduchom a tam nam ultrazvukovy zvlhcovac pomerne dobe fungoval.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Nad 55-60 percent vznikaju plesne. Idealna vlhkost v miestnosti by mala byt niekde okolo 40-55 percent.
edit: Predbehol ma gogo
edit: Predbehol ma gogo
Hej, ale to zalezi aj od rosneho bodu a teploty stien (tie rohy izieb byvaju najchladnejsie, aj sa tam najmenej toci vzduch, preto sa tam zraza jemne voda). V lete mavam v obdobi dazdov aj cez 70% a bez odvlhcovaca to dole proste nedam, lebo von je este viac. Kazdopadne ja s tym problem nemam, steny su zateplene a pod farbou na stenach mam vapno. V starom dome som s plesnou mal kus trampoty, ale vtedy som este nevedel ani poriadne vetrat.
daj prosim ta presny typ ak viesgogo956 napísal: 17 sep 2024, 13:15 My mame v zime praveze skôr problem s plesnami. Staci že je vlhkost 55percent a uz sa zacinaju objavovat na miestach kde to ale nie je hned vidiet, napr v rohoch.
vetranie je velmi dolezite. Najlepse nastavit vlhkomer aby zacal pri prekroceni davat upozornenie a clovek vedel ze ma vetrat. Aj kvoli hromadeniu Co2, my meriame aj to.
To urcite, akurat tak trepes. Ak ma vonkajsi vzduch o teplote napr. 15 stupnov vlhkost 95 percent, tak ma pri tejto hodnote 12,2 g/m3 vody. Ak ma vo vnutri izby vzduch teplotu 21 stupnov a vlhkost 50 percent, tak ma 9,2 g/m3 vody. Matematika zakladnej skoly uz na prvy pohlad na tieto cisla napovie, ze vlhkost urcite nebude ani 10, ani 20, ani 30 percent.starysomar napísal: 17 sep 2024, 10:20 Nejak tak.
Neche sa mi reagovať detailne... 95% vlhký vzduch zvonku sa po vpustení do bytu "zmení" na vlhký pod 20% (Nižšie môj laboratórny teplomer s vlhkomerom, aký majú napríklad aj v skladoch liekov) nemeria - ukáže 10%.
V "rose" bude nejaký balast iba ak ho do nej pustí povrchové napätie kvapaliny - teda skôr nie. Ako a z čoho vzniká destilovaná (nie deionizovaná voda)? Prečo sa do nej "neprenesú" moelkuly bordelu?
Zažil som stav, kedy na čelnom skle môjho (vtedajšieho) auta bola tekutá pri mínusovej teplote - než som sa toho dotkol handričkou. Keďže som v tom aute fajčil atd - to okno isto nebolo dokonale čisté (metastabilný stav kvapaliny?)
Co nam vsak matematika zakladnej skoly napovie, tak to je, ze trepes dve na tri.
-
starysomar
Hardcore addict
Stále potrebuješ dokazovať, čo si - a darí sa Ti.
Opakovane som skúšal za dažda pri teplote blízkej nule prevetrať byt do prievanu, po zohriatí toho vzduchu vlhkomer zliezol zo zhruba 45% pod 20%.
Už som Ti asi písal, že nie som na chlapcov, nájdi si iný objekt.
Opakovane som skúšal za dažda pri teplote blízkej nule prevetrať byt do prievanu, po zohriatí toho vzduchu vlhkomer zliezol zo zhruba 45% pod 20%.
Už som Ti asi písal, že nie som na chlapcov, nájdi si iný objekt.
Obaja pisete o tom istom, len sa nejak minate 
CO2 mam aj ja, velmi dobra pomocka, kedze mam dost nizky srop a vzduch si dost rychlo vydycham. Mam este aj aj CO merac, kvoli piecke. Najradsej by som mal vsetky tieto cidla v jenom zariadeni, ktore by vsetko aj logovalo do prehladnej appky s grafmi. (ten CO nemusi byt)gogo956 napísal: 17 sep 2024, 13:58 vetranie je velmi dolezite. Najlepse nastavit vlhkomer aby zacal pri prekroceni davat upozornenie a clovek vedel ze ma vetrat. Aj kvoli hromadeniu Co2, my meriame aj to.
Tiez to vidim ze pisete to iste 
Proste vlhkost pod 20 percent nemohla klesnut za okolnosti, ktore opisujes. Je to dane fyzikou, aj matematikou.
-
starysomar
Hardcore addict
Niečo "stiahol" interiér a mávam v obývačke okolo 24-25°C. Tých 22°C bolo než sa celkom zrovnala teplota toho čerstvého vzduchu.
Meriam, testujem, pozorujem. Nemám dôvod si čokoľvek vymyslieť.
Popisujem zistenia, nie predstavy.
10% ukáže vtedy ak nameria pod 20% - opakovane som to overil.
Má to v popise, teraz som pozrel.
[
Meriam, testujem, pozorujem. Nemám dôvod si čokoľvek vymyslieť.
Popisujem zistenia, nie predstavy.
10% ukáže vtedy ak nameria pod 20% - opakovane som to overil.
Má to v popise, teraz som pozrel.
[
Fakt tu nie je téma na túto tému ? Lebo až tak banálna otázka to nie je, je to súhrn dôležitých informácii...Fajn meranie, vlastná skúsenosť.
-
starysomar
Hardcore addict
Asi by to skôr patrilo ku téme Klimatizácia - sorry.
Nema to nic spolocne s klimatizaciou. Bavili sme sa o rosnom bode, o vlhkosti v chladnicke ci byte. Starysomar opat zavadza.
-
starysomar
Hardcore addict
Zakrývaš, že si trepal ty. Prestaň sa do mňa navážať, truľko.
Ano, trepes a miesto argumentov sa znizis akurat tak na urazky. Vsetkym tu je jasne, ze pri poklesoch teploty, ktore su a boli na urovni okolo 10 stupnov, tak tvoja vlhkost v byte nemohla klesnut pod 20 percent, vid. tvoja tabulka.
-
starysomar
Hardcore addict
Neviem, čo je jasné "všetkým" a kde - mne je jasné, že chceš byť za múdreho a omyl si nevieš priznať.
Rozumieš vôbec tomu, čo vidíš v tabuľke?
Nemrnči, ak Ťa niekto nachytá na hruškách a keď nevieš kedy ho prestať otravovať, pošle kam patríš...
Rozumieš vôbec tomu, čo vidíš v tabuľke?
Nemrnči, ak Ťa niekto nachytá na hruškách a keď nevieš kedy ho prestať otravovať, pošle kam patríš...
Ak ma vonkajsi vzduch absolutnu vlhkost 10g/m3, tak tato absolutna vlhkost bude aj pri zmene teploty rovnaka. Meni sa relativna vlhkost vzduchu v zavislosti od teploty. Okrem toho som porovnaval zmenu pri 15 a 21 stupnoch, nie 0 a 23 stupnov ako si ty oznacil na obrazku. Tiez som spominal povodnu 95 percentnu vlhkost, nie 80 percentnu ako je to v tebou prilozenej tabulke. Pokial chces diskutovat, tak reaguj vecne a nie s tym co sa hodi tebe. To, ze prekurujes na 24-25 stupnov je uz tvoja hlupost.