Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa starysomar »

Nedorozumenie začalo sekundovým (a akumulátormi) v chladničke. Pokračovalo viacerými nepochopeniami súvislostí.

Alkalické aku nemám dôvod skladovať v chladničke - samovybíjanie kvalitnejších je zanedbateľné. 18650 li-ion aj LiPo dlhodobo mám - nabité cca na 50%. Aj otovrené sekundové lepidlá. No každý nech robí ako uzná za vhodné.

To, čo sa zrazí na predmetoch, vytiahnutých z chladničky je rosa. Aj pri výdychu z pľúc vonku za zimy. Ak množstvo vody s poklesom teploty "prekročí" maximálne možné pre 100% vlhkosť - vyzráža sa prebytočná voda vo forme viditeľnej pary. Vo vzduchu, na predmetoch. Destilácia je čo? Vyzrážanie pary na chladnom povrchu destilačného kondenzátora.

Nie je moc múdre spochybňovať človeka ak nie sú známe jeho vedomosti, skúsenosti (vzdelanie).
Vzťahy (relatívna) vlhkosť, tlak, teplota, rosný bod som si zčasti naštudoval keď som pre seba riešil, či môže byť Chemtrails reálny a ak - za akých okolností. Druhý krát podrobnejšie keď som riešil zateplenie našeho bytového domu. Pri ňom je veľmi dôležité, aby rosný bod za žiadnych okolností "nevyšiel" pod zateplenie prípadne do vnútra stien.
Súviselo s tým viacero meraní v rôznych častiach domu vrátane spoločných priestorov, pivníc. Aj preto, aby nevznikla situácia, že sa na niektorej stene bude zrážať para. To býva výsledkom chybne navrhnutého a realizovaného zateplenia - dá sa nájsť viacero sťažností, že niekde obyvateľom nastali problémy, ktoré prv nemali až so zateplením. Niekto im niečo zanedbal, zbabral.

Neraz som prievanom vetral pri daždi za teplôt, blízkych nule a opakovane údaj vlhkomera po prehriatí toho vzduchu krátkodobo spadol pod 20%. V lete je to opačne - vzduchu zvonka, teplému napríklad 36°C po schladení na 23-24°C relatívna vlhkosť výrazne vzrastie - vlhkomer vykáza aj nad 70%. Je overený, ciachovaný - drahší no presný. Podobné výkyvy za podobných podmienok nám voľakedy ukazoval klasický "s konským vlasom" než ho deti rozbili.

Nepísal som nikde o zmene z 15 na 21 stupňov. To si jeden pán vymyslel aby zakryl svoju splašenosť v "dokazovaní" niečoho - teda lož ako pokus o "argument". O niečom to vypovedá... Pred reakciou je lepšie pozronejšie čítať, zorientovať sa v problematike, súvislostiach - neprekrúcať, nepodsúvať čo nebolo napísané. Nie je hanba priznať si nepozornosť. Stáva sa - aj mne občas.

Ďaľšie polemiky pri pokračovaní spochybňovania faktov a zistení považujem za zbytočné.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

starysomar napísal: 18 sep 2024, 10:11To, čo sa zrazí na predmetoch, vytiahnutých z chladničky je rosa. Aj pri výdychu z pľúc vonku za zimy. Ak množstvo vody s poklesom teploty "prekročí" maximálne možné pre 100% vlhkosť - vyzráža sa prebytočná voda vo forme viditeľnej pary. Vo vzduchu, na predmetoch. Destilácia je čo? Vyzrážanie pary na chladnom povrchu destilačného kondenzátora.
mas pravdu v tom ze sa destiluje zrazanim vody a ze v chladnicke sa zraza voda. to ale neznamena ze to co sa vyzdraza v chladnicke je to iste co si v obchode kupis pod nazvom "destilovana voda". to co kupis v obchode ma garanciu nejakej cistoty. naopak v chladnicke ti tam vzduchom lieta vsetko mozne.

preco ked dam do mraznicky otvorenu zmrzlinu tak po par tyzdnoch zapacha a ma pachut? lebo ta zmrzlina nasava vlhkost z okoliteho vzduchu ale s tou vlhkostou sa tam dostava kadeco ine.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Súhlasím. Aj zamrazený chlieb ak nebol dobre uzatvorený alebo pečivo po dlhšom skladovaní v mrazničke "cítiť". Drobnosť - molekuly pachu nie sú molekuly vody. Na okraj - niečo výborne eliminuje jedlá Sóda Bicarbona.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ide o to ze tak ako vo vzduchu lietaju molekuly vody tak tam lietaju molekuly vsetkeho mozneho co v tej chladnicke je.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano. V nasej im pomaha ventilator ;)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Taká random otázka, ešte som si to negooglil, no keď posledne je celkom téma debát návrh na zvýšenie dph na 23%, ako sa vlastne vyvýjala u nás dph v čase, vie si to niekto vybaviť, že na akej hodnote sme začínali? Viem, že tuším Sulík navrhol jej zjednotenie a sa to nejako realizovalo za Mikloša, asi. Ale ako to bolo pred tým, pre nejakých pametníkov :) Ak tu teda takí sú, a možno ešte ďalej, ako to bolo pred 93 a za socilaizmu, tam bola aká dph?
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

1993-2002 bola DPH 23%, potom 19%
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Boli 2 sadzby, dolná bola 6 %, horná 23 %, potom sa dolná posunula na 10 %, horná zostala

Roky neviem, niekedy pred rovnou daňou
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 18 sep 2024, 10:41preco ked dam do mraznicky otvorenu zmrzlinu tak po par tyzdnoch zapacha a ma pachut? lebo ta zmrzlina nasava vlhkost z okoliteho vzduchu ale s tou vlhkostou sa tam dostava kadeco ine.
V tomto pripade to je iny dovod. Zmrzlina obsahuje tuky a tie na seba viazu pachy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

už sa vam stalo že čokoláda plnená koňakom bola v potravinach viazana na plnoletost rovnako ako alkohol? /konkretne id eo Lidl/ trochu ma to prekvapilo.. :-))
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Čokoládu jem no bez koňaku (také nepijem).
Stalo sa mi iné - pokazil sa výrobok a vypískali ma zo skenom bločku - je vraj nutný originál aj ak by na ňom nebolo nič vidieť.
Bez komentára.
retkvic
Addict
Addict

Toto bude zase najaká skrytá reklama, lidl má asi špeciálne bonboniéry, keď sú vekovo ohraničené, úú žeby ten obsah bol naozaj taký... dobrý?
Nože aká čokoláda? :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 25 sep 2024, 18:33 Toto bude zase najaká skrytá reklama, lidl má asi špeciálne bonboniéry, keď sú vekovo ohraničené, úú žeby ten obsah bol naozaj taký... dobrý?
Nože aká čokoláda? :)
to ani nie je bonboniera, ale iba 100g čokoláda :)
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... Uj4gvzneb6
Toho alkoholu je tam urcite tak malo, ze ani keby dieťa zjedlo tych čokolad 5 tak sa nepripije..
retkvic
Addict
Addict

Rozmýšlam, že akú čokoládu s alkoholovou náplňou majú v tom v nemenovanom retazci. To je nejaký špeciál alebo stála ponuka? A teda sa mi to ešte nestalo, ale správne, čo by mali tinedžeri vyjedať alkoholické čokolády.

Tak si ma predbehol, no je to trochu čudné a pri kúpe bonboniér je to normálne?
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
asi je to z "francuzskych dní" tj nie je to stála ponuka. Cokolada ma na obale nápis: "Obsahuje alkohol". Ešte som ju neotvoril.
Nikdy predtym som sa nestretol s podobnou situaciou. Ale ked som to nablokoval tak tam hned ukazalo "A" a musela to prist schvalit pracovnicka.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj kefír obsahuje alkohol - koľko v tom sa zdroje líšia a na ňom výstraha asi nie je a deťom ho predajú.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

v Tescu sa mi stalo,že na samoobslužnej pokladni mi museli "odblokovať" aj nealko pivo s obsahom alkoholu 0,0%.
ale keďže som pracoval v podobnom korporáte, tak už za tým nejakú logiku ani nehľadám...

(radšej by som bol, keby energeťáky predávali až od 18r)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Mirrorion napísal: 26 sep 2024, 1:49(radšej by som bol, keby energeťáky predávali až od 18r)
tu v UK su energetaky od 16tich, zdrzuje to potom samoobsluzne pokladne
kroku chapem, len neviem ci by nebolo lepsie viac zregulovat zlozenie energetakov - to by mohlo byt zdravsie pre vsetkych
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

od 16r by to tiež stačilo. a čo sa týka zmeny zloženia energeťákov - už by to potom asi neboli "energeťáky" a ľudia by ich prestali kupovať...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aky mate problem s energetakmi? Ma to daky kofein, taurin, no rovnako takns kofeinom si mozu deti urobit kavu alebo ju spravit doma. Tak teda?
Napísať odpoveď