Tiez som obcas dost impulzivny a malo trpezlivy, tak neviem, ci je to ten spravny perk pri investovani.
ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?
Diky za ponuku, nerad by som ale niekoho otravoval, ked netusim, ci sa mi do toho chce pustat. Dam ti kazdopadne vediet,ak to zistim.
Tiez som obcas dost impulzivny a malo trpezlivy, tak neviem, ci je to ten spravny perk pri investovani.
dam ti do zivota jednu radu: ak je niekto ochotny zdarma ta nieco naucit, mal by si ho pocuvat
stava sa to zriedka
stava sa to zriedka
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Tiez som hladal nejaky rozumny a jednoduchy navod ako nastavit v XTB to co robi finax (tiez som u nich, ale chcem odist), teda nastavit si trvaly prikaz, nech mi to automaticky dokupy nejake ETF a o nic sa nestaram. Viete mi nieco take poslat?
Ja mám účet v Slovenskej sporiteľni. Dajú sa tam kupovať akcie a ETF. Tam to takto automaticky funguje.
Vdaka za radubeardie napísal: 27 sep 2024, 8:25 dam ti do zivota jednu radu: ak je niekto ochotny zdarma ta nieco naucit, mal by si ho pocuvat
stava sa to zriedka
fungujem na tom uz asi pol roka, raz si to nastavis a nakupuje sa to same
predtym som nakupoval rucne
//nekupujem iba S&P500 ale aj VWCE v pomere 60:40 (ano, viem, ze viac tlacim na US)
Autoeditácia príspevku po 4 min 29 sek:
zbytocne prichadzas o desatinky percent, ktore su v dlhodobom investovani podstatnePaťko napísal: 27 sep 2024, 10:38 Ja mám účet v Slovenskej sporiteľni. Dajú sa tam kupovať akcie a ETF. Tam to takto automaticky funguje.
Otvoris si XTB appku a mas tam dole "save" - vyberies to a hore mas investicne plany. Vytvoris si novy. Mozes si tam vyfiltrovat nejake to rizikove skore (vyssie rizio == vyssi vynos ale aj vyssia mozna strata) Hore v rohu cez filter vies tak isto vyfiltrovat nejake kriteria, podla toho ti zobrazi nejake navrhy.kukiak napísal: 27 sep 2024, 10:35 Tiez som hladal nejaky rozumny a jednoduchy navod ako nastavit v XTB to co robi finax (tiez som u nich, ale chcem odist), teda nastavit si trvaly prikaz, nech mi to automaticky dokupy nejake ETF a o nic sa nestaram. Viete mi nieco take poslat?
Cez zelene "+" si pridas napriklad iShares Core S&P 500 UCITS (SXR8.DE), dalej povedzme iShares NASDAQ 100 UCITS (SXRV.DE) a napriklad iShares Core MSCI World UCITS (EUNL.DE). Kliknes Dalej (mal by si tam mat ze "vybrali ste 3 ETF")
Na dalsom kroku vyberies pomer, by default ti to da na kazde 33% (na jedno prihod 1% aby si mal 100% alokaciu prostriedkov), pripadne si uprav pomer podla seba. Zvol "vytvorte investicny plan".
Na dalsej obrazovke si mozes zmenit nazov a ikonku.
Mozes kliknut "Zvyste ciastku svojho investicneho planu" - zvol "automaticke investovanie" - bankovy prevo - pokracovat - a vyhodi ti to info o ucte, kam a s akym variabilnym symbolom mas posielat peniaze, a je tam uvedena aj vyska minimalnej investicie.
Nastav si v banke trvaly prevod. Akonahle na XTB dojdu peniaze, nakupia sa zvolene ETF. To je cele.
Ak mas aktualne finax, predpokladam ze si vies niekde aj pozriet do coho investuju za teba a v akom pomere. Rovnako si to vies nastavit aj v XTB.
PS: Ak si potom pozries svoj investicny plan, pod "spravovat" mas aj moznost pridat financne prostriedky - ak by si mal nejake na XTB ucte a chces ich investovat (alebo ak chces investovat hned a dobijes si prostriedky na XTB ucet povedzme cez paypal, ten je zdarma). Alebo ak mas jednorazovo prostriedky na investiciu, skratka ich mozes poslat cez bankovy prevod s rovnakymi udajmi ako tvoj trvaly prikaz.
To je easy, kaslem na Finaxbeardie napísal: 27 sep 2024, 10:57
fungujem na tom uz asi pol roka, raz si to nastavis a nakupuje sa to same
predtym som nakupoval rucne
//nekupujem iba S&P500 ale aj VWCE v pomere 60:40 (ano, viem, ze viac tlacim na US)
Autoeditácia príspevku po 4 min 29 sek:
zbytocne prichadzas o desatinky percent, ktore su v dlhodobom investovani podstatne
presne to iste som ti napisal 10 dni dozadu
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Dakujem, cez vikend idem na to!
Vytvoril som si v XTB app investičný plán pridaním ETF.
Začiatočnícka otazka: Daju sú rovnako automaticky, ako eft, spravovať aj akcie konkrétnej firmy? V skratke, všetky moje peniaze – aj budúce automatické vklady – by som chcel rozdeliť medzi ETF a 2 firmy.
Ci ako to spravovať? Nastaviť si, aby automaticky prideľovalo tomu ETF len 33,33% vkladov a zvyšok vkladov musím rozdelit na akcie tých firiem manuálne?
Začiatočnícka otazka: Daju sú rovnako automaticky, ako eft, spravovať aj akcie konkrétnej firmy? V skratke, všetky moje peniaze – aj budúce automatické vklady – by som chcel rozdeliť medzi ETF a 2 firmy.
Ci ako to spravovať? Nastaviť si, aby automaticky prideľovalo tomu ETF len 33,33% vkladov a zvyšok vkladov musím rozdelit na akcie tých firiem manuálne?
Akcie firiem sa kupujú v celých jednotkách, ak neponúkajú aj ETF verziu, ktorá reálne nemá zmysel
nerob to, úplne tým poprieš zmysel pravidelného investovania, je to zlé rozhodnutie a zbytočne ním prídeš o peniazebeardie napísal: 05 feb 2024, 13:44 pickovanie konkretnych akcii nie je pre zaciatocnika a je velmi pravdepodobne, ze sa netrafi, preto je lepsi index
Myslíš, že ze prídem o peniaze, keď kúpim akcie MS a Nvidie?
Rad by som investoval do AI a tieto firmy sa mi zdaju ako momentalny lider v tomto, MS vlastni OpenAI, Nvidia investuje mraky do AI hardwaru.
Rad by som investoval do AI a tieto firmy sa mi zdaju ako momentalny lider v tomto, MS vlastni OpenAI, Nvidia investuje mraky do AI hardwaru.
Prečo by si si mal vybrať nejaké 2 firmy a kupovať ich akcie, ak si môžeš kúpiť etf, ktoré je zložené z akcií 500 firiem, vrátane tých 2?
Ak pôjdu dole akcie nvidie o 10 % a ty si nakúpil za 3000 euro, budeš mat 2700 euro
Ak nakúpiš etf za 3000 euro a nvidia klesne o rovnakých 10 %, na etf sa to prejaví jemnou fluktuáciou, ktorú ale pokryjú iné firmy, ktoré budú rásť, takže budeš v pluse
Ak pôjdu dole akcie nvidie o 10 % a ty si nakúpil za 3000 euro, budeš mat 2700 euro
Ak nakúpiš etf za 3000 euro a nvidia klesne o rovnakých 10 %, na etf sa to prejaví jemnou fluktuáciou, ktorú ale pokryjú iné firmy, ktoré budú rásť, takže budeš v pluse
Pretoze som chcel investovat len do tychto 2 firiem.
Ok, cize to automaticky nejde, tak to necham len na tom ETF, co som si nastavil a dalej nejdem spekulovat.
Ok, cize to automaticky nejde, tak to necham len na tom ETF, co som si nastavil a dalej nejdem spekulovat.
v tom spociva ta krasa ETFiek
ked si kupis 1 ETF S&P500, nvidia v nom ma momentalne podiel 6,28 % a M$ 6,6 %
tie pomery sa menia podla toho ako firmy rastu alebo klesaju
ked si kupis 1 ETF S&P500, nvidia v nom ma momentalne podiel 6,28 % a M$ 6,6 %
tie pomery sa menia podla toho ako firmy rastu alebo klesaju
Dal som si to, co odporucal chlap vo videu, VUAA.DE. Hovoril, ze to kopiruje S&P500 a je to akumulacne. Tak snad ok, lebo S&P500 etf tam vidim viac.
Áno, to je správne, treba vybrať EUR a akumulačné
W-8BEN formular si mam vyplnit, kvoli ulave a USA dani, ak investujem len do tohto ETF? Podla toho, co som cital, tak nie; radsej sa ale pre istotu opytam.
Nie, máš to v EUR na európskej burze a nebyvas v USA