Skratenie pracovnej doby na polovicu
Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu
Ešte, že ma mLuks predbehol 
Preco 40% nie je spravodlive ale 100% uz ano? Preco nie je spravidlive az 300%?
Podla mna by spravodlive nebolo ziadne percento, kym to bude povinne, kedze Grecko je v EU, takze je to diskriminacia skupiny obcanov EU.
Okrem toho je to absolutny nezmysel, kedze 100 rokov sa pracovny cas nemenil, je to teda navrat v case o 100 rokov - a to v case, ked sa konecne v niektorych krajinach riesi skratenie na 4 dni.
Pracovny cas by sa mal skratit na 4 dni tyzdenne, za ktore by mala byt primerana mzda pre zakladne potreby - samozrejme by zostala moznost dobrovolnych nadcasov, takze kazdy by mohol pracovat 5 dni (a viac), ak by chcel.
EDIT: starysomar - dobry postreh, ja o tom viem, ale aj ked boli pracovne soboty, tak to je stale navrat minimalne o polstorocie spat.
Okrem toho je to absolutny nezmysel, kedze 100 rokov sa pracovny cas nemenil, je to teda navrat v case o 100 rokov - a to v case, ked sa konecne v niektorych krajinach riesi skratenie na 4 dni.
Pracovny cas by sa mal skratit na 4 dni tyzdenne, za ktore by mala byt primerana mzda pre zakladne potreby - samozrejme by zostala moznost dobrovolnych nadcasov, takze kazdy by mohol pracovat 5 dni (a viac), ak by chcel.
EDIT: starysomar - dobry postreh, ja o tom viem, ale aj ked boli pracovne soboty, tak to je stale navrat minimalne o polstorocie spat.
-
starysomar
Hardcore addict
Som za no pamätám si pracovné soboty.
wladas - 1. ma Dreamer predbehol, no na doplnenie tými 100% to majú kompenzované. 2. 300% by zdecimovalo menšie-stredné firmy, prepúšťania.
Edit nižšie - tak si nereaguj čo ma po tebe. Jasne to napísal Dreamer, ja som ho doplnil. Nebudem podrobne vysvetľovať niekomu kto tu mesiace ľudom tlačí do hláv, aby mi nikto nepísal a nereagoval na mňa, lebo ty si si ma blokol a potom sám začneš na mňa reagovať, zabudni.
Edit nižšie - tak si nereaguj čo ma po tebe. Jasne to napísal Dreamer, ja som ho doplnil. Nebudem podrobne vysvetľovať niekomu kto tu mesiace ľudom tlačí do hláv, aby mi nikto nepísal a nereagoval na mňa, lebo ty si si ma blokol a potom sám začneš na mňa reagovať, zabudni.
Ale preco 40% priplatok podla teba nie je dostatocne kompenzovnie?
Uz teraz lutujem ze po dlhej dobe na teba reagujem.
Uz teraz lutujem ze po dlhej dobe na teba reagujem.
V štádiu keď Svk je v podstate na chvoste Eu a Eu valcuju ekonomickí rivali ako Čína a Usa, tak znižovanie počtu pracovnych dni nie je práve dobrý nápad.
Ten navrh nebol o znizovani hodin za tyzden, iba presun hodin, to nebolo realne skratenie pracovneho tyzdna, to malo OLANO v programe.
Fico chce zaviesť štvordňový pracovný týždeň (2024)
O skutocnom skrateni pracovneho tyzdna ale hovoril Fico, dokonca nie raz:„Návrh zákona umožňuje ľuďom zamestnaným v profesiách, ak to povaha práce dovoľuje, aby mali viac dní voľna, v ktorých by sa mohli venovať svojim blízkym, ale aj sami sebe bez toho, aby odpracovali v danom týždni menej hodín ako ich kolegovia a museli si brať v práci voľno,“
Fico chce zaviesť štvordňový pracovný týždeň (2024)
„Myslím si, že Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré zavedú 4-dňový pracovný týždeň ako experiment, samozrejme,“
V júni 2021 vtedy opozičná strana Smer-SD navrhla štvordňový pracovný týždeň. Mal byť založený na dohode odborárov so zamestnávateľom, pričom skrátenie pracovného týždňa chceli navrhnúť v rámci novelizácie Zákonníka práce.
Dobre nacasovanie. Pred dvoma rokmi sme v praci presli zo systemu 6 dni v praci + 3 dni volna, na bezny 37,5 hodinovy tyzden od pondelka do piatku. Hovorilo sa o 4 dnoch, no nakoniec nam od noveho danoveho roka predlzili tyzden na 40 hodin 
Kto vie ako dopadli ini Severoanglicania, ktorym dali ten divny komunisticky prijem...
Kto vie ako dopadli ini Severoanglicania, ktorym dali ten divny komunisticky prijem...
Nechapem naco to vobec predkladali. Ja ako servisny technik s pohyblivou prac.dobou by som sa mohol dohodnut s veducim ze proste si odrobim 40h za 4 dni a 3 dni volno. Bez potreby zakona.
Ak nie si živnostník, ale zamestnanec, tak potom sa môžeš dohodnúť s vedúcim, ale odporuje to zákonníku práce, čiže keby sa niečo stalo, tak je prúser a môžeš ho za to zažalovať a ten súd by si vyhral. ZP totiž dosť jasne definuje, koľko máš pracovať a koľko oddychovať. Za akých okoľností ti môže zamestnávateľ nariadiť viac práce a čo ti za to musí dať. Ignorovať ZP môže len niekto, kto má na to monopol (čiže štát, napr. u lekárov, hasičov a pod.). To bol dôvod, prečo ten zákon predkladali. Aby bol zákonník práce pružnejší. Podobne ako keď počas pandémie Matovičova vláda narýchlo zavádzala kurzarbeit.wladas napísal: 15 apr 2025, 18:41 Nechapem naco to vobec predkladali. Ja ako servisny technik s pohyblivou prac.dobou by som sa mohol dohodnut s veducim ze proste si odrobim 40h za 4 dni a 3 dni volno. Bez potreby zakona.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mozes rovno popisat co teda Slovensko? Nech nemusime klikat na clickbait a zvysovat im citanost.
Toto (2-4 dňový pracovný týždeň) malo byť už dávno. Technika ide rýchlo dopredu, ale robíme rovnako dlho ako pred 100 rokmi.
Pred 100r sa robilo 6 dni 
v takom stredoveku sa robilo vyrazne menej dni ako dnes. Jednak v zime nebola praca suvisiaca s polnohospodarstvom a zaroven po celu rok bolo velmi vela cirkevnych sviatkov.
curta, ty si komunista, ty sa musis pytat do prace aj cez vikend 
iba ak by si bol len daky zmanteny kavarensky povalac, ktory chce za prizivu este peniaze. a to je tazky hriech. tak si vyber.
inak, co mas ty z pokroku v technike, ked si za od prveho skrektou o novej priemyselnej revolucii na nu nepripravil a len darebacis?
iba ak by si bol len daky zmanteny kavarensky povalac, ktory chce za prizivu este peniaze. a to je tazky hriech. tak si vyber.
inak, co mas ty z pokroku v technike, ked si za od prveho skrektou o novej priemyselnej revolucii na nu nepripravil a len darebacis?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Neklikam, ale 4-dnovy pracovny tyzden v ekonomickej situacii, ked nam zrusili dva jedine statne sviatky?Dreamer napísal: 25 jún 2025, 22:20 Poliaci sa chystajú zaviesť 4-dňový pracovný týždeň! A čo Slovensko? TOTO je reakcia rezortu práce | Topky.sk
4-dnovy tyzden nie je o ekonomike. Pri dobrom nastaveni to nebude mat na nu zly vplyv. Ludia budu menej narobeni. Mozno budu viac ochotny minut peniaze doma (dane).