Monitor k PC
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Monitor k PC
mam 27" a qhd co povazujem za uplny ideal, ak 4k tak tam by som asi siel uz do 32"
-
DanielDevil
Addict
- Kontaktovať používateľa:
čo vám tam prekáža na tom 4K pri 27 palcoch? Ja tam nevidím žiadny problém. Každopádne teraz riešim ten 34, len sme trošku odbehli od témy.
ahojte, je tu niekto kto ma dlhodobejsiu pracovnu skusenost na nejakom 8K monitore?
Nechcem takyto monitor kupovat, lebo su zatial extremne drahé, ale zaujimali by ma nazory ludi ktori s nimi robia.
Nechcem takyto monitor kupovat, lebo su zatial extremne drahé, ale zaujimali by ma nazory ludi ktori s nimi robia.
Osobne skusenost nemam. Len by ma zaujimalo v com to ma prinos? Lebo ked si vezmem daky 2K a 4K, tak sice mam vacsie rozlisenie pri rovnskej uhlopriecke, ale uz tie DPI na displeji vobec nevnimam. Akurat co vnimam, tak to su male ikonky, male pismenka a sice mi ostava napriklad v Photoshope ci AutoCade vacsia plovha na robotu, ale na ukor pohodlia. Potom musim pouzivat vo Windowse zoom kde to niekde ikonky ci texty zmensi, ale niekde to ignoruje a su malicke. Neviem si preto predstavit ake by to bolo pri 8K. Je mi jasne, ze DPI by boli take huste, ze obraz by bol krasny, ale to mam pocit, ze je aj pri 2K ci 2.7K.
Na aky ucel by si chcel ten displej a v akej uhlopriecke? Programovanie, grafika, Office alebo?
Na aky ucel by si chcel ten displej a v akej uhlopriecke? Programovanie, grafika, Office alebo?
heker - no musel by si pouzit aktivne rozdelenie plochy na 4 casti. Win sa bude tvarit s oknami ako keby to boli 4 monitory.
Neviem ci to win vie nativne alebo treba daco z 3.strany.
Kazdopadne za mna blbost.
Neviem ci to win vie nativne alebo treba daco z 3.strany.
Kazdopadne za mna blbost.
Ja mam pocit, ze som cital, ze od dakeho updatu to na Win11 funguje. To bolo mozno pred rokom. Alebo sa mylim?
heker
v podstate ma len zaujimala skusenost niekoho kto ho pouziva, že či tak vysoke rozlišenie je v praxi prenho posunom vpred oproti 4k alebo 2kNa aky ucel by si chcel ten displej a v akej uhlopriecke? Programovanie, grafika, Office alebo?
Uz tu bolo niekolko krat povedane ze uz 4k nie je moc idealne. Uz je to obrovska plocha ktoru treba manazovat. Ale na pracu to pochopim.
Skor ako do 8K, tak by som volil 2 rovnake monitory. Nedavno som to skusal a nie je to zle, len si treba na to zvyknut. Viem si to predstavit aj 3 monitormi. Ale to je uz o preferenciach co komu treba a vyhovuje. Skusal som aj tie ultra wide monitory a to mi vadilo, pretoze to bol ako jeden monitor a tak Windows otvaral okna full screen alebo sa museli zmensit, zatial co pri praci s viacerymi nonitormi to berie kvazi ako 2 plochy na 2 monitoroch.
No presne to som mal na mysli pri tom 8K. Priamo som o tom konkretne nepocul ale myslim si ze existuje funkcia (nativna, 3.party) kedy defaultne ti otvara okna, appky napr len na 1/4 displaya.
Manualne to uz je dlho, win+sipky
Manualne to uz je dlho, win+sipky
-
starysomar
Hardcore addict
gogo956 - všetko (mimo foto, video) by bolo veľmi drobné. K čomu by to bolo?
Ak rozšíriť pracovnú plochu - tak, ako píše heker.
Ak rozšíriť pracovnú plochu - tak, ako píše heker.
Scale and layout nastavis na 150% alebo viac a ziadne dropne texty, ikony, atd nehrozia.
-
starysomar
Hardcore addict
Uniká mi zmysel toho.
Ak sa v príslušnom pomere všetko zmení - bude to vyzerať rovnako ako na monitore s nižším rozlíšením a nezíska v rámci pracovnej plochy nič.
No možno neviem, k čomu by to pomohlo.
Ak sa v príslušnom pomere všetko zmení - bude to vyzerať rovnako ako na monitore s nižším rozlíšením a nezíska v rámci pracovnej plochy nič.
No možno neviem, k čomu by to pomohlo.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Vyššie rozlíšenie + lupa na 200% = ikony veľké ako na polovičnom rozlíšení ale kvalita obrazu úplne niekde inde...
Prostredie winu bude rovnake ale videa, foto (lepsie DPI), pripadne zlozitejsie programy (viac miesta) budu lepsie.
-
starysomar
Hardcore addict
To áno. A k monitoru hodne výkonný PC. Mne 16-jadro s 32GB RAM niektoré 8K videá z YT nestíha.
Skor si myslim, ze ci neni problem s internetom, kedze 8K video ma datovy tok niekde nedzi 100 az 300 mbit/s. A na co vlastne pozeras 8K video, ak mas daky FullHD displej? 
btw k manazmentu okien vo windowse, powertoys ma uz dlho fancyzones (ktore ti dovolia si definovat vlastne zony do ktory sa okno "snapne") a teraz pridali Workspaces vdaka ktorym si vies "ulozit" pootvarane okna s polohami a kedykolvek ich znova otvorit a prepinat sa medzi nimi.
-
starysomar
Hardcore addict
heker - len test. Mám za roky zistené, že slabšie PC nezvláda vysoké rozlíšenia v YT, stiahnuté offline lepšie.
Mal som kedysi Core2Duo podvihnuté o 38%, začas to stačilo.
Neskôr i53570K - tiež pomohlo ak šiel na 44 namiesto 34/38.
Teraz na AMD RYZEN 7 5700G, NVIDIA GeForce GTX 1050 8K video z webu neseká ak je napr. 25 fps no 60 fps videá už nestíha.
Preto som podotkol, že 8K monitor len s výkonnou zostavou.
Mal som kedysi Core2Duo podvihnuté o 38%, začas to stačilo.
Neskôr i53570K - tiež pomohlo ak šiel na 44 namiesto 34/38.
Teraz na AMD RYZEN 7 5700G, NVIDIA GeForce GTX 1050 8K video z webu neseká ak je napr. 25 fps no 60 fps videá už nestíha.
Preto som podotkol, že 8K monitor len s výkonnou zostavou.
@gogo956
8k je neskutocne narocnejsie na vykon voci 4k.. je to akoby si renderoval naraz styri 4k obrazovky..
To este dlho nebude standard..a ak si na tom budes chciet nieco zahrat, tak kruto zaplace aj rtx4090
Ja mam 4k 55" monitor a jednotlive pixely na tom nevidim, cize rozdiel s 8k by som zrejme nezchytil – sedim 1,2m od toho, blizsie nema zmysel ist, lebo potom uz len otacas celu hlavu. win mam na 225%
Mozno ak by si na 32" pozeral z 40cm, tak by si si vsimol rozdiel 4k vs 8k
8k je neskutocne narocnejsie na vykon voci 4k.. je to akoby si renderoval naraz styri 4k obrazovky..
To este dlho nebude standard..a ak si na tom budes chciet nieco zahrat, tak kruto zaplace aj rtx4090
Ja mam 4k 55" monitor a jednotlive pixely na tom nevidim, cize rozdiel s 8k by som zrejme nezchytil – sedim 1,2m od toho, blizsie nema zmysel ist, lebo potom uz len otacas celu hlavu. win mam na 225%
Mozno ak by si na 32" pozeral z 40cm, tak by si si vsimol rozdiel 4k vs 8k