Soundbar alebo domace kino?
Re: Soundbar alebo domace kino?
Ahojte,
potreboval by som poradiť ohľadom soundbaru. Kvôli miestu to musí byť iba soundbar. Ideálne do 400 €. Mám vyhliadnuté tieto tri.
https://www.planeo.sk/jbl-bar-300 teraz je za 349€
https://www.mall.sk/domace-kino-soundba ... 26926071-c za 360€
https://lepsizvuk.sk/product/5883-sonos ... en-2-cerna za 369€
Pri bose alebo sonos je plus, že sa dajú v budúcnosti rozšíriť o sub a zadné reproduktory.
Vopred vďaka
potreboval by som poradiť ohľadom soundbaru. Kvôli miestu to musí byť iba soundbar. Ideálne do 400 €. Mám vyhliadnuté tieto tri.
https://www.planeo.sk/jbl-bar-300 teraz je za 349€
https://www.mall.sk/domace-kino-soundba ... 26926071-c za 360€
https://lepsizvuk.sk/product/5883-sonos ... en-2-cerna za 369€
Pri bose alebo sonos je plus, že sa dajú v budúcnosti rozšíriť o sub a zadné reproduktory.
Vopred vďaka
-
Ryan Giggs
VIP
Ber ten Bose. To je najuniverzalnejšie.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
zánovný? neriskoval by som
Nový stojí 592€, tak za tú cenu 360 € sa to možno oplatí skúsiť, je tam stále dvoj ročná záruka a do konca januára to môžem bezdôvodne vrátiť. Porozmýšľam či risknúť ten bose alebo istotu sonos.
Poraďte prosím človeku, ktorý sa do toho nevyzná.
K telke, ale aj na hudbu:
bude lepší soundbar + subwoofer napr. JBL bar 500
alebo 2.0 napr. Klipsch The Fives?
Potrebujem vôbec ARC? Už teraz viem ovládačom od telky meniť hlasitosť reprákov, a to sú pripojené cez 3,5mm jack. Tak mi ARC navyše len zapne a vypne repráky spolu s telkou? Možno by potom stačili aj lacnejšie 2.0 bez ARC napr. Klipsch R-40PM ?
Ďalšia blbá otázka, ak by som pod 2.0 kúpil stojany, ako tam tie repráky držia? Sú tam len položené alebo existuje nejaký štandard ktorým sú uchytené?
Prečo je vlastne ten JBL označovaný ako 5.1? Ja tam vidím len jeden soundbar a jeden woofer, tak snáď 1.1 nie?
K telke, ale aj na hudbu:
bude lepší soundbar + subwoofer napr. JBL bar 500
alebo 2.0 napr. Klipsch The Fives?
Potrebujem vôbec ARC? Už teraz viem ovládačom od telky meniť hlasitosť reprákov, a to sú pripojené cez 3,5mm jack. Tak mi ARC navyše len zapne a vypne repráky spolu s telkou? Možno by potom stačili aj lacnejšie 2.0 bez ARC napr. Klipsch R-40PM ?
Ďalšia blbá otázka, ak by som pod 2.0 kúpil stojany, ako tam tie repráky držia? Sú tam len položené alebo existuje nejaký štandard ktorým sú uchytené?
Prečo je vlastne ten JBL označovaný ako 5.1? Ja tam vidím len jeden soundbar a jeden woofer, tak snáď 1.1 nie?
To je individualne. 90% beznym ludom staci soundbar resp nejaka hotova 5.1 all-in zostava. Ked to ale so zvukom myslis aspon malicko vaznejsie tak lepsie riesenie je aktivne repro resp receiver + pasivne repro.
ARC je digitalne, vacsinou cez HDMI (alebo optika). Okrem hlasitosti ovladas aj vela dalsich veci ako je pause, play, on/off atd.
Pokial su repro zapojene cez 3,5mm jack tak ovladanie ide logicky z TV.
S tym JBL je to taky marketingovy trik. Vo vnutri ma viac repro tak to ozncili 5.1. Ale logicky nemas zadne (rear) repro, pochopitelne.
ARC je digitalne, vacsinou cez HDMI (alebo optika). Okrem hlasitosti ovladas aj vela dalsich veci ako je pause, play, on/off atd.
Pokial su repro zapojene cez 3,5mm jack tak ovladanie ide logicky z TV.
S tym JBL je to taky marketingovy trik. Vo vnutri ma viac repro tak to ozncili 5.1. Ale logicky nemas zadne (rear) repro, pochopitelne.
-
Ryan Giggs
VIP
Zvuk ako taky je samozrejme lepsi na The Fives. Bar bude zas efektnejsi ( nie nutne lepsi) k filmom.
Funkcia ARC nema s ovladanim, teda ani za/vypinanim nic spolocne. Ta funkcia je o spatnom prenose zvuku, nie o ovladani zariadenia.
Su tam polozene. U niektorej konkretnej kombinacie repro a stojanov (napr. ak su stojany sucastou dodavky konkretnych repro), mozu byt aj nejako prichytene napevno. Avsak toto je v celku jedno, nevidim v tom rozdiel. Predpokladam, ze sa pytas kvoli pripadnej nehode. "99%" nehod sa stava tak, ze buchnes do stojana a nie do repro. A tam je jedno ci su pripevnene ci nie, spadne ti to cele tak ci tak.
Je oznacovany 5.1 preto, lebo v tej liste mas fyzicky 5 reproduktorov resp. kanalov. Samozrejme je to ciastocne marketing, kedze je to rozdiel ako ked mas tych 5 kanalov rozlozenych zvlast po izbe.
Funkcia ARC nema s ovladanim, teda ani za/vypinanim nic spolocne. Ta funkcia je o spatnom prenose zvuku, nie o ovladani zariadenia.
Su tam polozene. U niektorej konkretnej kombinacie repro a stojanov (napr. ak su stojany sucastou dodavky konkretnych repro), mozu byt aj nejako prichytene napevno. Avsak toto je v celku jedno, nevidim v tom rozdiel. Predpokladam, ze sa pytas kvoli pripadnej nehode. "99%" nehod sa stava tak, ze buchnes do stojana a nie do repro. A tam je jedno ci su pripevnene ci nie, spadne ti to cele tak ci tak.
Je oznacovany 5.1 preto, lebo v tej liste mas fyzicky 5 reproduktorov resp. kanalov. Samozrejme je to ciastocne marketing, kedze je to rozdiel ako ked mas tych 5 kanalov rozlozenych zvlast po izbe.
Nie je celá pointa ARC že všetko ovládam jedným TV ovládačom? Ale hlasitosť reprákov si viem TV ovládačom meniť už teraz, tak sa zamýšľam, aké benefity pre mňa bude mať ARC reprák oproti nejakému bez ARC.
-
Ryan Giggs
VIP
To o čom pišeš je HDMI-CEC. ARC suvisi so zvukom ARC = Audio Return Chanel. To su uplne rozdielne veci. Čo to znamena tu nebudem rozpisovať, da sa to vygugliť.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
ono pri tych repro este podotknem, ze mozno aj 50% vysledneho zvuku robi akustika, tvar miestnosti, ako si daleko od repro atd. cize vypocut si ich niekde tiez nepomoze, z tych dvoch by som osobne siel do Klipsch, pripadne jemne priplatil na toto
https://www.alza.sk/svs-prime-wireless- ... 698d82cbf8
https://www.alza.sk/svs-prime-wireless- ... 698d82cbf8
Nakoniec som kúpil oba s tým, že jedny vrátim. A toto sa ukázalo ako 100% presné, na filmy bol Bar efektnejší, ale na hudbu sa mi zvuk zdal veľmi "plochý", dokonca horší ako na starých a lacných Microlab Solo6C, a tak som si nakoniec nechal The Fives. Zvuk je úžasný, človek by neveril, že tak malé krabičky môžu mať také pôsobivé basyRyan Giggs napísal: 04 mar 2025, 22:53 Zvuk ako taky je samozrejme lepsi na The Fives. Bar bude zas efektnejsi ( nie nutne lepsi) k filmom.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
je to tak, je to podla mna aj skoda, ze v dnesnej dobe vacsina proste kupi soundbar v cenovke max 300eur a nejako s tym ziju, pritom v tej cene sa uz daju zakupit aktivne repro co dokazu ozvucit aj film ovela lepsie, kazdy na to zial musi prist sam, nech sluzia
Stale lepsie nez 10r naspat ked este ficali 5.1 domace kina kludne aj po 300€
casto je to asi aj kvoli priestoru. my sme chceli policky cez celu stenu, je tam miesto na telku a pod nou sa da dat soundbar jednoducho ale po bokoch miesto na repraky uz veru nie je.cORP. napísal: 19 júl 2025, 0:52 je to tak, je to podla mna aj skoda, ze v dnesnej dobe vacsina proste kupi soundbar v cenovke max 300eur a nejako s tym ziju, pritom v tej cene sa uz daju zakupit aktivne repro co dokazu ozvucit aj film ovela lepsie, kazdy na to zial musi prist sam, nech sluzia
popriprade ak to chces dat hned vedla telky na televizny stolik tak musis robit kompromis ci telka a vedla repraky alebo vacsia uhlopriecka a soundbar pod.
aj tak si vacsina ludi (mna vratane) vystaci so zvukom z telky priamo
-
nejakymarko
Addict
Čo poviete na soundbar https://www.alza.sk/lg-sc9s-d7778480.htm v cene cca 320e? Oplatí sa, alebo viem mať za cca 300-350 e niečo lepšie? Subwoofer v zásade nepotrebujem, je to len príjemný bonus. Použitie najmä filmy, seriály, šport
Ďakujem
Ďakujem
Aký soundbar by ste poradili v cene okolo 600e?
-
Ryan Giggs
VIP
2.0, 2.1, 5.1? Musi to byt soundbar?
Aspoň 5.1. Áno soundbar. Na domáce kino nie je priestor.
-
Ryan Giggs
VIP
Edifier S90HD. Po zvukovej stranke asi to najlepšie čo vieš kupiť.
Tento je už "vybehovy" model a nemá Dolby Atmos aj keď neviem či to nie je len marketingový ťah.