Vrátenie peňazí

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
warham
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Vrátenie peňazí

Príspevok od používateľa warham »

ahojte,

Sesternica mala priateľa, žili spolu pár rokov v byte, potom sa im narodilo prvé dieťa asi o dva roky druhé. Chalan kúpil pozemok a sesterinica
predala byt a z toho postavili dom, takto žili pár rokov, boli plány aj na svadbu ale nejako sa k tomu nedostali. Takto si žili pár rokov. Potom chalanovi preplo, podviedol ju, začal ju obviňovať z kade čoho, vykopol ju z domu a nasťahoval si dam novú, po chvíli aj tú vykopol a teraz tam má ďalšiu. Pozemok aj domu je písaný na chalana, sesternica od neho žiada nech jej vráti peniaze čo vrazila do domu za svoj predaný byt. Síce povedal že jej to vráti ale naťahuje to ako sa len dá a zbytočne jej robí problémy. Sesternica musí mať 2 roboty aby utiahla nájom a postarala sa o deti. Čiže na právnika peniaze nemá a aby sa to pohlo potrebuje troch svedkov ktorí dosvedčia že ozaj zaplatila ten dom, čo ale nemá.

Čo sa dá v takejto situácií robiť? okrem toho že čakať že sa spamätá a vráti jej to, čo sa asi tak ľahko nestane. :?

Ďakujem
Paťko
King
King

Re: Vrátenie peňazí

Príspevok od používateľa Paťko »

Pochybujem že sa právne dá niečo robiť, keď na ňu nie je napísaná nehnuteľnosť.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

neporadim, viem len o vzdialenejsom pripade, kedy sa manzelia rozvadzali a napriek tomu, ze dom bol napisany este pred uzavretim manzelstva na manzelku, sud zohladnil exmanzelove investicie do domu a bola nanho prepisana cast domu. kazdopadne by som to riesil prave s tym pravnikom, urcite ma pri takej vacsej sume doklady o prevode, takze jej investiciu by nemal byt problem dokazat. ak ste si blizky, tak by som zvazil pozicat peniaze na toho pravnika, vsak vratit to bude mat z coho a je najlepsie o to zabojovat co najskor kym chlap nespravi nejaku hlupost a uz z neho nebude mozne vymoct nic.

btw co je to za postup s tymi tromi svedkami? o tom som este nepocul.
warham
Light Star
Light Star

no už sa to ťahá vyše roka...
neviem čo je to za postup, tak mi bolo povedané že potrebuje troch...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ak ona nema doklady, preukazujuce co investovala - je problem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ona mozno sice nevie dokladovat, ze to platila ona, ale rovnako tak by mal vediet dokladovat aj jej expriatel, ze to platil on z jeho zarobenych penazi. Ale toto je situaciu, ktoru bez pravnika nevyriesi a ked na neho nema, tak ma zrejme smolu. Predpokladam, ze tie peniaze za predaj bytu isli na jej ucet a z toho bud platila veci na stavbu domu alebo mu ich poslala. Ci ake su vlastne jej dokazy??? A to je taky problem mat troch svedkov, ktori dosvedcia, ze mu davala peniaze na stavbu domu???
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

blba situacia. presne toto riesila jedna znama zili z partnerom v byte ona tam tiez investovala nijake peniaze do zariadenia a tak rozisli sa tak normalne chcela nech jej vyplati sumu ktoru tam dala. nieco jej vraj dal nakoniec ale nebolo to vraj tolko kolko by mal. ja uprimne by som do niecoho co mi nepatri (aspon urcity podiel) nedal ani deravy gros maximalne si podelit naklady na byvanie lebo toto je na dlhe lakte. sesternici nezavidim a chlapom ktory sa takto chrapunsky zachovaju aj k detom by som ruky lamal.....
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

koľko ke takých prípadov. bez papiera o vlastníctve nemáš nič. ona môže povedať hocakú sumu, že tam investovala a nemusí to byť pravda.
warham
Light Star
Light Star

chcem jej nejako pomôcť len neviem ako, preto sem píšem.
možno je to blbosť ale nedá sa to riešiť cez mimosúdne vymáhanie? ale chápem že aj tam treba peniaze
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co je mimosudne vymahanie? Ja to rozumiem ako vymahanie mimo sudneho rozhodnutia cez vymahacov/vypalnikov, ktori to vymahaju pod natlakom, ci uz fyzickym alebo psychickym. Ale budem rad ak napises tvoju predstavu o tom, ze co je to mimosudne vymahanie.

Moze skusit napisat list, poslat doporucene s dorucenkou, kde obsahom listu bude predzalobna vyzva.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

môžeš skúsiť predžalobnú výzvu. Niekto sa toho zľakne a možno nejakú sumu vráti. Ale toto je určite ne riešenie s právnikom, keďže predávala byt, určite bude mať na účte finačný pohyb a predajnú zmluvu. Rovnako tak keď investovala do stavby domu, musí mať faktúry, bločky, výpisy z internet bankingu, svedectvá od firiem atď... Nemyslím, že je to absolútne neriešiteľná situácia, len to bude chcieť investovať do právnych služieb. Určite nechodiť niekde s roxorom a vyhrážať sa.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Svedok čo dosvedči? Že mu dobrovoľne odovzdala peniaze/tovar/služby.
warham
Light Star
Light Star

heker napísal: 05 nov 2024, 12:02 Co je mimosudne vymahanie? Ja to rozumiem ako vymahanie mimo sudneho rozhodnutia cez vymahacov/vypalnikov, ktori to vymahaju pod natlakom, ci uz fyzickym alebo psychickym. Ale budem rad ak napises tvoju predstavu o tom, ze co je to mimosudne vymahanie.

Moze skusit napisat list, poslat doporucene s dorucenkou, kde obsahom listu bude predzalobna vyzva.

sú firmy ktoré riešia vymáhanie pohľdávok, ale ako to prebieha to netuším, nemám s tým skúsenosť
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

na mimosudne vymahanie pohladavky musis mat najprv pohladavku(zmluvu, dokaz o pozicke, nariadenie sudu(to nemam tusenie ci sa to tak naozaj vola, ale hadam sa chapeme :D ) ) a tu nema.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

warham
Ak teda sesternica nemá na právnika, tak nech jej požičia rodina.
Ale stým, že sa vyhotoví list splátok požičanej sumy aby im neostala dlžná.
Inak všetko by bolo tvrdenie proti tvrdeniu, on by mal svoju verziu a ona svoju.
Takže sa stotožňujem stým čo písal danodrevo, za predpokladu že má zachované dôkazy.
" určite bude mať na účte finačný pohyb a predajnú zmluvu. Rovnako tak keď investovala do
stavby domu, musí mať faktúry, bločky, výpisy z internet bankingu, svedectvá od firiem atď. "
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

kompi napísal: 05 nov 2024, 2:09 blba situacia. presne toto riesila jedna znama zili z partnerom v byte ona tam tiez investovala nijake peniaze do zariadenia a tak rozisli sa tak normalne chcela nech jej vyplati sumu ktoru tam dala. nieco jej vraj dal nakoniec ale nebolo to vraj tolko kolko by mal. ja uprimne by som do niecoho co mi nepatri (aspon urcity podiel) nedal ani deravy gros maximalne si podelit naklady na byvanie lebo toto je na dlhe lakte. sesternici nezavidim a chlapom ktory sa takto chrapunsky zachovaju aj k detom by som ruky lamal.....
Tu je to trochu komplikovane, pretoze zariadenie tiez amortizuje a ked sa rozchadzali, isto to nemalo taku hodnotu, za ktoru to kupovali. Takze s tymto nesuhlasim, aby sa vracala plna suma, ktoru do toho dotycna osoba investovala, kedze zariadenie uzivali spolocne a doslo tam k nejakej amortizacii.

Co sa tyka problemu warhama je naozaj neuvazene, ze sesternica investovala peniaze, ktore dostala za predaj svojho bytu na nehnutelnost, ktora jej nepatri. Tak ci tak z toho vyjde stratovo, kedze ceny nehnutelnosti medzirocne stupaju a ona dokaze vymahat (ak ma dokazy) iba sumu, ktoru vie preukazat, ze mu pozicala.

Tak ako radia viaceri, ak ma dokazy o prevode prostriedkov zo svojho uctu na jeho, pripadne nejake faktury, tak pozicat si na pravnika s tym, ze ma istotu, ze peniaze vymoze a z nich bude moct splatit dlh za pravne sluzby.

Ale do buducna celkom draha skusesnot, ak davam peniaze do spolocnej nehnutelnosti, trvat na tom, aby bola bud zmluva o pozicke, alebo pripisany spoluvlastnik na LV s patricnym podielom, pokial to nejde cez BSM.
warham
Light Star
Light Star

právnik jej hovoril že to bude drahé, bude sa to dlho ťahať a je malá šanca že tie peniaze získa naspäť...

peniaze mu poslala na účet, ale on tvrdí že mu ich len požičala...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Najskor nech vymeni pravnika. A potom pokial dlznik tvrdi, ze mu ich len pozicala, tak nech mu posle list so ziadostou o vratenie/splatenie pozicky.

Nieco sa docita aj tu: https://ficek.sk/pozicanie-penazi-a-jeh ... nika-28550
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

warham napísal: 07 nov 2024, 13:17 právnik jej hovoril že to bude drahé, bude sa to dlho ťahať a je malá šanca že tie peniaze získa naspäť...

peniaze mu poslala na účet, ale on tvrdí že mu ich len požičala...
pokiaľ mu poslala peniaze na účet, tak by to malo relatívne v pohode riešiť celú situáciu. Tam sa dobrý právnik vie na to pozrieť z viacerých uhlov, ale z podstaty veci je pôžička niečo, čo sa má splatiť/vrátiť. Pokiaľ nie, tak sa tam dá baviť o bezdôvodnom obohatení alebo inom paragrafe. Každopádne pokiaľ existuje bankingový doklad o tom, že mu previedla sumu na účet, má právnik na čom stavať. Ideálne ak má mailovú / SMS / inú písomnosť, s ktorou vie v tomto kontexte operovať - ak sa bavili že z tých peňazí sa stavia dom, kupuje okná etc.. Optimálne všetky veci komunikovať takto a nie telefonicky. Každopádne má do budúcna drahé ponaućenie, pokiaľ veci nemajú právny rámec, s nikým sa nedeliť o veľké peniaze ani len s frajerkou, otcom či bratom :-D
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

Nuz ja to vidim na velmi slabeho pravnika, s ktorym tvoja sesternica danu vec riesila.
Totiz, ak ona vie zdokladovat prevod, ktorym mu pozicala peniaze, tak dokazne bremeno je na strane dlznika.
Cize jej byvaly musi dokazat, ze jej tie peniaze vratil. A na to potrebuje bud preukazat prevod/prevody na jej ucet, alebo ustne pripadne pisomne prehlasenie veritela, ze mu dlznik dlh splatil.
warham napísal: 07 nov 2024, 13:17 peniaze mu poslala na účet, ale on tvrdí že mu ich len požičala...
Neviem, ci si sa zle vyjadril, ale ak on tvrdi, ze mu peniaze "len pozicala", tak vlastne priznava, ze sa stal jej dlznikom.
Napísať odpoveď