S tými garážami vo väčších mestach to boli dobré investície v minulosti /napr v I.obvode BA garaze zacinaju od cca 50K a už som videl aj inzerat kde chceli 60K iba za státie/. Dnes už ceny sú vysoké. Resp stale sa daju sem tam kupit aj za pomerne zaujimave peniaze, ale v lokalitach ktore nie su moc atraktivne na prenajimanie. Na druhej strane garáž je dobrá v tom, že vyžaduje iba minimum starostlivosti a servisu.
Otazka ale pri garazach a statiach je, ako je vyporiadany pozemok- komu realne patrí.
Autoeditácia príspevku po 2 dni 4 hod 57 min 34 sek:
wladas
Fglx napísal: 20 nov 2024, 21:19
Keby pred 5 rokmi investoval do sp500, tak ma dnes +100%. Ale hej, su obdobia, kedy to nie je take ruzove:)
ale to z čoho vychádzame, je minulosť. To ako sa vyvijal S&P 500 poslednych 30rokov, ma nulovu vypovednu hodnotu ohľadom toho kde bude index v buducnosti.
Kúpa dobrych indexov je z dnesneho pohladu vhodná investicia. Ale: drvivá väčšina vyspelých štátov je velmi zadlžená.
Usa 120%. United Kingdom 140%. Japonsko cez 200%. Čína síce iba pomerne rozumných 70%, ale do toho nie su zapocitane obrovske dlhy uzemnych samospráv.
Pritom všetky tieto krajiny ma väčšie či menšie hospodárske problémy. Myslíte že je do budúcna reálne, že politici začnú zadlženosť znižovať?
Ježkove oči!
Naopak, zadlženosť bude stále rásť až sa dostane do bodu, keď predmetný štát nedokáže splácať svoje záväzky.
Keď sa to stane v takej obrovskej ekonomike ako su Usa, čo sa stane s Usd, čo sa stane s ekonomikou nielen tam ale nasledne aj na celom svete?
To znamena, že idealne by bolo v predstihu pred krachom peniaze z indexov stiahnut a premenit ich na ine aktivum odolne inflacii /nehnutelnosti? zlato?/
Ten krach ale nebude v najblizsej dobe, tyka sa to obdobia povedzme o 15-20 rokov v buducnosti.