Kam investovať?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Robert87
Amateur
Amateur

Kam investovať?

Príspevok od používateľa Robert87 »

Dobrý deň. Chcel by som vás poprosiť o nejaku radu, inšpiráciu, kam investovať, resp. aspoň trochu zhodnotiť peniaze rodičov. Obaja dôchodci cez 65 rokov. Myslíte si, že to dáva zmysel investovať napr. do nejakého S&Pu?

Pozeral som sa po nejakých sporiacích účtoch, ale príde mi, že na slovensku to je katastrofa. Ja v CZ sa viem dostať momentálne nad 4% s tým, že môžem peniaze kedykoľvek vybrať a úrok sa pripisuje mesačne. Na slovensku som v žiadnej banke takéto "super" podmienky, kde je to viacmenej bez akéhokoľvek rizika, nenašiel. Prevádzať € na CZK mi tiež nedáva asi veľmi zmysel, myslím si, že by sa tým dosť veľa stratilo, ale nechám si keď tak poradiť.

Na druhú stranu ma trochu vytáča rodinná známa, ktorá pracuje v banke, potrebuje predávať ich produkty, a rodičov vždy nahucká na nejakú skvelú investíciu, kde sú po 5 rokoch ešte v mínuse 1 percento. Takže to nepokryje ani infláciu...

Máte niekto nejakú radu, doporučenie na čo sa pozrieť? Ďakujem za reakcie :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Kam investovať?

Príspevok od používateľa starysomar »

Prepážková pracovníčka má nejakú základnú mzdu a percentá z toho, na čo navedie zákazníkov...čiže sú súčasne dílerky.

Mám počas 6 mesiacov (od 15.05.2024):
Frekvencia investovania Jednorazovo
Celková suma vkladov investície 7 500,00 €
Celkový zisk / strata 214,73 €
Celkové percentuálne zhodnotenie alebo strata 2,86 %
Suma poplatkov 122,46 €

Neviem či je to dobre alebo zle. Dávame si financie robiť pánovi, ktorý o tom vie hodne. Možno by som niekde spravil viac a bez poplatku - alebo prerobil.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

-1% po piatich rokoch je uplne normalne pri beznych akciach napr tebou spomenute SP500. Preto sa odporuca 10-15r investicny horizont.
Mierne cez 65r nie je vek pred smrtou. Ak maju zdedene silne korene tak kludne sa mozu dozit 90tky.
Dalej zalezi co planuju s nimi robit. je to len zabezpeka a pripade nevyuzitia to zdedis? Chcu z toho mat prilepsenie k dochodku? Chcu znacnu cast pouzit na jednorazove minutie?
Od toho sa odvija investicny horizont. Kludne by mohli investovat do SP500 ak 10r tie peniaze nepotrebuju.
Dalej je tu moznost dlhopisy. Napr statne.

starysomar - Ked da do googlu hladat "financie u pána" tak ho asi nenajde cize moc si mu nepomohol.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ak niekto bude tvrdiť, že vie kam práve investovať a čo je práve ta najlepšia investícia, tak si spomeňte na toto:
Nikto v skutočnosti nič nevie.
Lebo nikto z nás nepozná budúcnosť. Preto sú všetky aj dobre mienené rady iba hra s pravdepodobnosťou a so šťastím.
Ani tí najlepší analytici na svete nevedia, len pracuju s lepšimi informaciami ako bežní človek. Ale buducnost nepoznaju ani oni a veci sa neustale menia. Život je neustála zmena.
Nie je to odrádzanie od investovania ako takého, ale uvedomenia si určitej pokory a zaroveň reality.
Napr je považovaná za najepsiu investiciu kupa indexu napr S&P 500 a dlhodoba držba. Ale či to tak naozaj bude aj do buducna, nikto nevie.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Keby pred 5 rokmi investoval do sp500, tak ma dnes +100%. Ale hej, su obdobia, kedy to nie je take ruzove:)
wladas
Redeemer
Redeemer

Presne tak a pritom to v koronovom roku padlo o 35%
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"cize moc si mu nepomohol" - iste no keď som si inde dovolil pochváliť iné s čím mám veľmi dobrú skúsenosť - strhli sa divoké námietky, protirečenia, takže trt... Ani cez koronu až na krátke obdobia naše výnosy neklesali, čo ovšem nezaručuje nič do budúcnosti. Prerobil som v dávnejšej minulosti na niečom (niekom) inom tak to už (aj vzhľadom k veku) neskúšam.
Nemám dôvod ani potrebu dávať sem viac.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Autor vôbec nenapísal nič o likvidite, nevieme sumu, nevieme finančné potreby domácnosti, ťažko radiť

Ak je to mesto a likvidita je vyžadovaná v rámci 2 mesiacov, kúpil by som garáž alebo parkovacie miesto a prenajímal ho

Btw, o investíciách máme už 2 témy
gogo956
Redeemer
Redeemer

S tými garážami vo väčších mestach to boli dobré investície v minulosti /napr v I.obvode BA garaze zacinaju od cca 50K a už som videl aj inzerat kde chceli 60K iba za státie/. Dnes už ceny sú vysoké. Resp stale sa daju sem tam kupit aj za pomerne zaujimave peniaze, ale v lokalitach ktore nie su moc atraktivne na prenajimanie. Na druhej strane garáž je dobrá v tom, že vyžaduje iba minimum starostlivosti a servisu.
Otazka ale pri garazach a statiach je, ako je vyporiadany pozemok- komu realne patrí.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 4 hod 57 min 34 sek:
wladas
Fglx napísal: 20 nov 2024, 21:19 Keby pred 5 rokmi investoval do sp500, tak ma dnes +100%. Ale hej, su obdobia, kedy to nie je take ruzove:)
ale to z čoho vychádzame, je minulosť. To ako sa vyvijal S&P 500 poslednych 30rokov, ma nulovu vypovednu hodnotu ohľadom toho kde bude index v buducnosti.

Kúpa dobrych indexov je z dnesneho pohladu vhodná investicia. Ale: drvivá väčšina vyspelých štátov je velmi zadlžená.
Usa 120%. United Kingdom 140%. Japonsko cez 200%. Čína síce iba pomerne rozumných 70%, ale do toho nie su zapocitane obrovske dlhy uzemnych samospráv.
Pritom všetky tieto krajiny ma väčšie či menšie hospodárske problémy. Myslíte že je do budúcna reálne, že politici začnú zadlženosť znižovať?
Ježkove oči!
Naopak, zadlženosť bude stále rásť až sa dostane do bodu, keď predmetný štát nedokáže splácať svoje záväzky.
Keď sa to stane v takej obrovskej ekonomike ako su Usa, čo sa stane s Usd, čo sa stane s ekonomikou nielen tam ale nasledne aj na celom svete?
To znamena, že idealne by bolo v predstihu pred krachom peniaze z indexov stiahnut a premenit ich na ine aktivum odolne inflacii /nehnutelnosti? zlato?/
Ten krach ale nebude v najblizsej dobe, tyka sa to obdobia povedzme o 15-20 rokov v buducnosti.
Fglx
Medium Star
Medium Star

ja som reagoval len na toto, netreba v tom hladat vyssi zmysel :)
„1% po piatich rokoch je uplne normalne pri beznych akciach napr tebou spomenute SP500."
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 14:41Naopak, zadlženosť bude stále rásť až sa dostane do bodu, keď predmetný štát nedokáže splácať svoje záväzky.
ten bod nikdy nenastane
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 23 nov 2024, 17:07 ten bod nikdy nenastane
Takže očakávaš, že tesne predtým bodom začne nejaky politik výrazne šetriť? Ak aj ano, už tento krok bude mať značný negativny vplyv na hospodarstvo. Ak chces setrit, musis nejake vydavky zosekat. A to cely Zapad uz dnes nie je v moc dobrom ekonomickom stave.
Vidím teoreticky riešenie v technologickom pokroku/napr fuzne elektrarne, robotizacia/ a AI, ktorý by znizil naklady na niektore typ tovarov a sluzieb. Ktovie ale ci to pride este včas.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nie je v nikoho zaujme aby najvacsia ekonomika sveta vyhlasila insolventnost a nasledne bankrot.
Zaprdene Grecko to malo na vlastku a vidis ako sa k tomu ostatni prisposobili.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 23 nov 2024, 18:08 Nie je v nikoho zaujme aby najvacsia ekonomika sveta vyhlasila insolventnost a nasledne bankrot.
Zaprdene Grecko to malo na vlastku a vidis ako sa k tomu ostatni prisposobili.
1/ porovnavat dlh Grécka a dlh Usa, to sám uznáš že nejde.
2/ Grecko bolo zachranene pomocou pôžičiek a zaroven muselo drasticky zosekať výdaje. To je riešenie ktore sa neda pouzit pre Usa. Drasticke zosekanie vydavkov by vyrazne neovplynilo len Usa ale cely svet. A take vysoke pozicky ani by nemal kto poskytnut.
3/že Grécko svoj problem vyriešilo, to nie je celkom pravda. Stále ma dlh cca 170perc k Hdp čo znamena že to stale nie je zdrava ekonomika. To znamená, že aj pri takejto malej ekonomike je predčasné hovoriť o nejakom velkom "happyende".
Fglx
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 18:00 napr fuzne elektrarne, robotizacia/ a AI
Pred 10 minutami som polozil na reddite otazku o ETF z presne tychto troch sektorov... plus vesmir.. :)
Hladam ETFs pre XTB (acc/eur)
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 23 nov 2024, 18:00 Takže očakávaš, že tesne predtým bodom začne nejaky politik výrazne šetriť?
nie, staty mozu tlacit nekryte peniaze, co sice sposobi inflaciu, ale dlhy prestanu byt relevantne a vytvoria sa nove
dlh je irelevantny, ak s nim vies pracovat

Autoeditácia príspevku po 1 min 24 sek:
Fglx napísal: 23 nov 2024, 18:53Hladam ETFs pre XTB (acc/eur)
robis to zle, uz som ti to napisal minule
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie, wladas
všetky fiat money su nekryté už dnes. Ak by v buducnosti FED vyrazne navýšil tvorbu nových penazi, riskuje nielen velku inflaciu so vsetkymi negativami ktore s tym suvisia ale aj riziko, že zahranicní drzitelia Usd sa meny začnú zbavovať.
Napr. taka Čína už to postupne robí, aj keď iba pomaly aby nevyvolala paniku a prudky pokles ceny Usd.
Us Federalne vydaje sa od roku 2001 zvýšili z cca 18perc Hdp až na sucasnych cez 23perc. Pritom prijmy zostavaju na cca 17perc. To znamena okrem ineho ze aj zamestnanost je vo velkej miere drzana navysovanim pracovnych miest v statnej sprave resp miest platenych z rozpoctu. Ocakava sa ze uroky na spracu Us dlhu vzrasti od aktualnych cca 1,5perc HDP na cca
4perc v roku 2036. To všetko za skutocnosti, ze pocet seniorov v populacii vyrazne vzrastie.
Pre predstavu, Usa každý DEŇ zaplatia 1miliardu Usd na uroky z dlhu. Odbornici udávaju, že horná hranica udržatelnosti pre Usa je cca 200perc Hdp.

Autoeditácia príspevku po 20 min 21 sek:
**

Autoeditácia príspevku po 5 min 31 sek:
The federal government spent $6.75 trillion in FY 2022. This means federal spending was equal to 23% of the total gross domestic product (GDP), or economic activity, of the United States that year.
https://fiscaldata.treasury.gov/america ... -spending/
Prílohy
debt.jpg
Fglx
Medium Star
Medium Star

Ok, takze do coho ma autor temy teda investovat? :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Velka cast ekonomickeho rastu existuje vdaka dlhom. Úvery, hypotéky a pod. Lenže ludom nerastu prijmy tak vyrazne aby si mohli neustale naberat nove a nove uvery. To znamena, že dosiahnu svoj disponibilny limit a potom už dlhy iba splacaju.
Fglx
Medium Star
Medium Star

beardie napísal: 23 nov 2024, 20:29 nie, staty mozu tlacit nekryte peniaze, co sice sposobi inflaciu, ale dlhy prestanu byt relevantne a vytvoria sa nove
dlh je irelevantny, ak s nim vies pracovat

Autoeditácia príspevku po 1 min 24 sek:
robis to zle, uz som ti to napisal minule
Ved ani netusis, na co mi tie informacie su. Minule to bolo to iste. :roll:
Napísať odpoveď