Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa aacid »

uz som sa potesil ze aka super vec a este hned tu vedla, zial:
https://www.olo.sk/kolo/co-mozem-priniest-do-kolo napísal:Tieto druhy použitých vecí KOLO neprijíma z hygienických, bezpečnostných a kapacitných dôvodov.
- elektrické a elektronické zariadenia
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa wladas »

Podla mna ked to das na bazos za 3-5€ tak sa niekto najde a nebude ti volat 100 ludi
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

hojko napísal: 20 nov 2024, 14:01 To je sice pekne, ale tlak vodovodneho potrubia uvadza norma. Je to 6 bar pre vonkajsi vodovod, a pripade potreby to moze byt az 7 bar, tlakove skusky sa robia v maximalnej dlzke 5000 metrov pri ocelovom zvaranom potrubi. Takze je irelevantne, ze ci cerpadla dokazu tlacit 18 bar, je tu proste na to norma. Co sa tyka vnutornych rozvodov budov, aj na to je norma a v tomto pripade je to maximalny tlak 2,5 bar pri viacpodlaznych budovach. Bezny tlak v potrubi, ktory ide do baterie, do sprchy a podobne, tak postacuje okolo 1,5 bar.
Ano toto ked som sa pytal posledne vodarov povedali, ze tlak je 6 bar, skoda ze som sa ich vtdy nespytal, ze kde vsade sú po dedine tie cerpadlá na to natlakovanie, cisto gravitacne by ten tlak v potrubí mohol byt 6 bar az niekde v strede dediny, takze uz hned asi v tom vodojeme pri ústí pramena musí byt nejaké cerpadlo, asi, ved ako inac by tam hned bol tlak 6 bar, ale teda mozno staci niedek dole po trase... Tiez musi byt zaujimave ako sa v takejto celej sustave vyrovnava ten tlak.

U nas pri plynovom kotli sa raz stala taka vec, ze sa napustilo asi moc vody do sustavy a tlak sa zvysil pri ohreve az cez 2 bar, mozno tam bolo az 2,4 baru a vtedy doslo k nejakemu zlyhaniu vodneho obehu a niekde v stene povolil asi nejaký spoj na trubke, kedze sú z plastu a zacalo zatekat v stene, ked sa tlak znízil, tak tiect prestalo. Je ale aj mozné, ze nie je celkom v poriadku pretlaková nádobka, to sme ale netestli lebo je privarená do obehu.
retkvic
Addict
Addict

Zaregistroval niekto posledne zmenu chuti cokolad? Konkretne milka, neviem ci sa to tyka aj inych prichuti, no konkretne milka oreo som ochutnal, ta "cokoláda" chuti ako margarin, vobec tam necitim tu cokoladovu kremovost tej milka cokolady co obaluje to vnutro, chuti to cele ako nejaky margarinovy nepodarok, ako ked mate nejaky ten kolac s lacnou margarinovou naplnou, co chuti tak meeh.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To by mohlo byt sposobene mliecnym tukom, ktory sa pouziva miesto palmoveho tuku, nakolko su kampane proti vyrubu pralesov a sadenia paliem v Indonezii a Brazilii, z coho sa vyraba potom palmovy tuk. Kvalitna cokolada by nemala obsahovat ani mliecny tuk, ani palmovy tuk.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nebude tam skôr menší obsah kakaa keďže zdraželo?

Ja jem iba horkú 85% a vyššie, takže neviem posúdiť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

za posledny rok išla cena kakaa velmi vyrazne hore, preto bežní vyrobcovia ho začali do sladkostí davat menej. Ďalšia vec je, že aby to vyrobcu vyšlo menej, tak sa ovela častejsie pridava glukozovo fruktozovy sirup miest cukru. Niektori ludia ten rozdiel v chuti necitia ini ano /napr aj ja a chutovo mi to moc nevyhovuje/
wladas
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 07 dec 2024, 23:44Kvalitna cokolada by nemala obsahovat ani mliecny tuk, ani palmovy tuk.
Kvalitna mliecna cokolada moze byt aj bez mliecneho tuku?
retkvic
Addict
Addict

Posledne som milku jedol ešte niekedy v lete alebo na jar a vtedy tak ešte nechutila, tá zmena musela prísť posledné mesiace, tak kedysi chutila deva, alebo nejaké lacné mikuláše bez alebo s nízkym obahom kakaového masla, či ako sa to volá. Tak oni nie len že zdvyhnú cenu čokolády dvojnásobne, ale ešte aj dodžugajú zloženie. Je tam písaný nejaký kakaový prášok so zníženým obsahom tuku 0,7% a ešte odtučnené mlieko v mliečnej náplni 7% a ze podiel kakaa v hmote je najmenej 33%, pozeram ale ze je t nejaka cudna milka, lebo popis vzadu je iba v RO,BG,SI,HR,BIH,ME a slovencina je nalpena bielov nalepkou, to je nejaka balkanska milka toto.
wladas
Redeemer
Redeemer

Divne lebo pokial viem tak skoro vsetky znacky Mondelez sa robia v BA.
heker
Redeemer
Redeemer

Vsak si najdi zlozenie cokolady na webe. Trebars Tesco to uvadza a najdi si starsie zlozenie v archive.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

A teraz jedna hlúpa otázka: Prečo nie sú malé tlačené písmená rovnaké ako veľké tlačené písmená - len menšie? Prečo máme mať rozdielne znaky pre N/n, E/e, A/a atď? Učím syna čítať a pripadá mi to nezmyselné, učiť sa dokopy až 4 sady znakov abecedy (veľké/malé, tlačené/písané).

Ja osobne som si už cca pred 20 rokmi zvykol písať iba veľkými tlačenými písmenami a neprináša mi to žiadnu komplikáciu v živote. Písané písmo odvtedy nepoužívam vôbec.
heker
Redeemer
Redeemer

Ved citat naucia syna v skole a ty sa nemusis nad tym zamyslat. Bud rad, ze tu nemame 1000+900 znakov ako v japonskom jazyku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mirrorion napísal: 08 dec 2024, 21:02 A teraz jedna hlúpa otázka: Prečo nie sú malé tlačené písmená rovnaké ako veľké tlačené písmená - len menšie? Prečo máme mať rozdielne znaky pre N/n, E/e, A/a atď? Učím syna čítať a pripadá mi to nezmyselné, učiť sa dokopy až 4 sady znakov abecedy (veľké/malé, tlačené/písané).
Ja by som povedal, ze s historickych dovodou.
Popravde som za to rad, lebo to ulahcuje mnohe veci (asi by som povedal, ze zvysuje richlost citania, lebo tie znaky su vizualne ine, a v mojom odbore je dolezte rozlisovat velkost pismen).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

hlavne to nie je realny problem. dieta sa to za rok nauci a potom ho to uz trapit nebude.
skor by uz mohli to pisane pismo prestat ucit. to mi pride ako dost zbytocnost. mozno to rozvyja motoricke zrucnosti ale ak je to o tom tak v tom pripade by mohli radsej viac casu venovat kresleniu, myslim ze v dnesnej dobe clovek podstatne castejsie vyuzije ze vie pekne nakreslit volnou rukou kruh alebo paralelne ciary ako pisane pismo.
retkvic
Addict
Addict

Fú, a to este dobre ze nechú technické písmo, to sme sa mi napr. neucili, asi iba na niektorých stredných skolách sa to ucí/ucilo. Ale v dnesnej dobe tlaciarní to nedáva uz ziadny zmysel. Mne sa napr. písané písmo páci, ale tiež je to už v dnešnej dobe trochu zbytocne. Mne ale aspon prislo, neviem ci sa dnes uz vela zmenilo, ze zakladne skoly ucia malo a stredne prilis vela, keby tam niekde urobili nejaky balans.

Napr. ked som nedavno hovoril s jednou americankou, tak oni sa na základných všetci učia hrať na hudobný nástroj, aspoň my sme mali hudobnú výchovu len ako niečo abstraktné, naučiť sa nejaké piesne a ohladom hudobných nástrojov a ako sa na ne hrá sme nič nevedeli, na to sú nejaké špeciálne školy zvané konzervatóriá.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

harrison314 napísal: 08 dec 2024, 21:39 Ja by som povedal, ze s historickych dovodou.
ktoré už zrejme nepretrvávajú, teda aspoň o žiadnych neviem...

aacid napísal: 08 dec 2024, 22:01 skor by uz mohli to pisane pismo prestat ucit. to mi pride ako dost zbytocnost. mozno to rozvyja motoricke zrucnosti ale ak je to o tom tak v tom pripade by mohli radsej viac casu venovat kresleniu, myslim ze v dnesnej dobe clovek podstatne castejsie vyuzije ze vie pekne nakreslit volnou rukou kruh alebo paralelne ciary ako pisane pismo.
s týmto súhlasím, písané písmo je prežitok. v dnešnej digitálnej dobe sa písané písmo už takmer nevyužíva - a o 15-20 rokov keď budú dnešné deti dospelé a zamestnané, bude písané písmo už zbytočnosťou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Spolužiak na základke mal povolené písať tlačeným lebo písané po sebe neprečítal ani on sám. Tiež som s tým mal problém. NA vojenčine som dva roky zapisovat "telegramy" na rýchlosť - tlačeným. Skupiny znakov ktoré nedávali významový zmysel. No mám za to, že súvislý text človek napíše rýchlejšie písaným.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mirrorion napísal: 09 dec 2024, 0:52 ktoré už zrejme nepretrvávajú, teda aspoň o žiadnych neviem...
Ja nevidim dovod rusit male pismena. Podla mna to pomaha citalenosti. A hlavne ked pises programy a vzorce pismen nie je nikdy dost a su texty, kde je rozdielna velkost fontu a potrebujes rozlisovat medzi n a N (uz spominane vzorce). Uz teraz mi obcas robi problem rozlisit O a 0, alebo l,I a 1.

To co by som upravil je zjednoduchsenie slovenskej gramatiky, repektive by som don priniesol viac logiky.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ak by aj áno - nie jedo spoločné i...
K tej zložitosti - pýtal som sa kedysi rodeného Rusa čo sa mu učilo ťažšie - Angličtina/Slovenčina.
Povedal - "Máte viac výnimiek ako pravidiel" :D
Napísať odpoveď