Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Banálne/triviálne otázky
Bez diakritiky nemá - alebo som to neobjavil v nastaveniach.
Aj Windows má vstavaný autocorrect: https://support.microsoft.com/en-us/win ... 41d3953498
- Prílohy
-
- suggestion.jpg (9.79 KiB) 1204 zobrazení
-
starysomar
Hardcore addict
Iste.
Mobilom je to najjednoduchšie "nakvákať" do mikrofónu - bol som celkom prekvapkaný že to naozaj málo čo spletie.
Nepoužívam to. Radšej si udržiavam hlavu v chode - i y mi bije do očí no sám sa občas pristihnem že spletiem predložky s z.
Mobilom je to najjednoduchšie "nakvákať" do mikrofónu - bol som celkom prekvapkaný že to naozaj málo čo spletie.
Nepoužívam to. Radšej si udržiavam hlavu v chode - i y mi bije do očí no sám sa občas pristihnem že spletiem predložky s z.
Prečo sú vlaky/električky také ťažké oproti autobusom/trolejbusom?
Pre porovnanie: minivlak a autobus majú takmer rovnakú kapacitu, ale vlak je 4x ťažší (rozdiel 13t vs 56t).
To sú také ťažké tie železné kolesá? Prečo sa to nespraví ľahšie? Zlepší sa brzdná dráha, spotreba, opotrebovanie koľajníc. Hlavne v meste kde električky stále zastavujú a rozbiehajú sa.
Pre porovnanie: minivlak a autobus majú takmer rovnakú kapacitu, ale vlak je 4x ťažší (rozdiel 13t vs 56t).
To sú také ťažké tie železné kolesá? Prečo sa to nespraví ľahšie? Zlepší sa brzdná dráha, spotreba, opotrebovanie koľajníc. Hlavne v meste kde električky stále zastavujú a rozbiehajú sa.
Je to hlavne kvoli podvozku cize ano aj kvoli kolesam.
Preco to tak je uz neviem. Je to zaklad fungovania kolaj vs vozidlo pohybujuce sa po kolaji.
Preco to tak je uz neviem. Je to zaklad fungovania kolaj vs vozidlo pohybujuce sa po kolaji.
Pravdepodobne aj kontaktna plocha, tenke kolajnice s tenkymi kolesami musia byt pevnejsie ako gumene kolesa na autobuse ktore su podstatne hrubsie.
Prepokladam ze by sa to dalo zlepsit ale asi by to stalo vela penazi prerobit celu vlakovu infrastrukturu.
Jedina realna vyhoda vlakov je rychlost co v meste moc nevyuzijes... Uprimne elektricky tiez nemaju moc zmysel v dnesnom case, jediny dovod preco sa rozsiruju elektrickove trate je asi uz existujuca infrastruktura kde je jednoduchsie pridat novu trat ako to cele zrusit a nahradit niecim lepsim.
Nebolo by lepsie miesto elektrickovej trate do petrzalky vybudovat cestu urcenu vyhradne pre autobusy? Mal by si rovnaku efektivitu ako elektricka (vyhnut sa premavke) a zaroven by ten autobus mohol z "trate" prejst na beznu cestu aby sa dostal aj tam kde ta trat nejde.
Prepokladam ze by sa to dalo zlepsit ale asi by to stalo vela penazi prerobit celu vlakovu infrastrukturu.
Jedina realna vyhoda vlakov je rychlost co v meste moc nevyuzijes... Uprimne elektricky tiez nemaju moc zmysel v dnesnom case, jediny dovod preco sa rozsiruju elektrickove trate je asi uz existujuca infrastruktura kde je jednoduchsie pridat novu trat ako to cele zrusit a nahradit niecim lepsim.
Nebolo by lepsie miesto elektrickovej trate do petrzalky vybudovat cestu urcenu vyhradne pre autobusy? Mal by si rovnaku efektivitu ako elektricka (vyhnut sa premavke) a zaroven by ten autobus mohol z "trate" prejst na beznu cestu aby sa dostal aj tam kde ta trat nejde.
Pri autobuse si zabudol ze ten je menej ekologicky. A v meste to ma este vacsi dopad na lokalny smog.
Ale ano, elektricka je uz taky poloprezitok.
Ale ano, elektricka je uz taky poloprezitok.
Trolejbus!
Práveže električky sú uplne skvelý typ dopravy a aj vo svete sú stale vo velkom používané.
1/nijaké emisie v meste /potom zavisi od zdroja elektriny/
2/tichšie oproti autobusu: elektromotor je tichší ako spalovák
3/lacnejsie palivo: elektrina je lacnejsia ako nafta, zaroven menasia zavislost od dovozu ropy /nafty/
4/nižšie náklady na servis: tým že električka ide v kolajoch tak ma menej pohyblivych častí ktore sa opotrebuvaju, zaroven aj samotny elektromotor je jednoduchý oproti spalovaku
5/električka ide vo svojom vlastnom pruhu/kolajoch/takze nie je determinovana v pripade heavy traffic na rozdiel od busu
6/električka je síce velmi ťažká, ale mohutná konštrukcia aj vykazuje podstatne väčšiu životnosť na rozdiel od busu.
Električka je dimenzovana na životnosť 40-50rokov čo je neporovnatelne s busom.
7/električka dokáže previesť väčšie mnozstvo cestujucich ako bus. V Ba bezne funguju elektricky ktore prevezu az 340cestujucich a planuju sa zakupit ešte dlhšie.
1/nijaké emisie v meste /potom zavisi od zdroja elektriny/
2/tichšie oproti autobusu: elektromotor je tichší ako spalovák
3/lacnejsie palivo: elektrina je lacnejsia ako nafta, zaroven menasia zavislost od dovozu ropy /nafty/
4/nižšie náklady na servis: tým že električka ide v kolajoch tak ma menej pohyblivych častí ktore sa opotrebuvaju, zaroven aj samotny elektromotor je jednoduchý oproti spalovaku
5/električka ide vo svojom vlastnom pruhu/kolajoch/takze nie je determinovana v pripade heavy traffic na rozdiel od busu
6/električka je síce velmi ťažká, ale mohutná konštrukcia aj vykazuje podstatne väčšiu životnosť na rozdiel od busu.
Električka je dimenzovana na životnosť 40-50rokov čo je neporovnatelne s busom.
7/električka dokáže previesť väčšie mnozstvo cestujucich ako bus. V Ba bezne funguju elektricky ktore prevezu az 340cestujucich a planuju sa zakupit ešte dlhšie.
Najlepší je asi hybridný trolejbus (wiki) + buspruh, takže v meste používa troleje, pri incidentoch / výlukách môže zvoliť alternatívnu objazdnú trasu aj bez trolejí, alebo môže obslúžiť aj susednú dedinu (satelit).
S gogo956 súhlasím ale niektoré električky sú dosť hlučné pri prejazde 90° zákrutami.
S gogo956 súhlasím ale niektoré električky sú dosť hlučné pri prejazde 90° zákrutami.
Spixy
v husto zastavanych mestach typu Ba je skoro nemožné vytvoriť samostatny Bus pruh bez toho aby to nebolo na ukor ostatnej dopravy.
Čo sa tyka hlucnosti, tak v zahranici mavaju elektricky pogumovane kolesa aby sa zamedzilo kontaktu kov-kov a potom je to velmi tichy dopadvny prostriedok. Ale je to drahšie a u nas pogumovane nie su, čo je škoda.
Elektricka ma aj vyhodu v tom, že kedze mava pomerne jednoduchu trasu, tak do buducna sa bude dat lahko riadit iba pomocou selfdrive, resp selfdrive + vzdialeny monitoring operatora.
v husto zastavanych mestach typu Ba je skoro nemožné vytvoriť samostatny Bus pruh bez toho aby to nebolo na ukor ostatnej dopravy.
Čo sa tyka hlucnosti, tak v zahranici mavaju elektricky pogumovane kolesa aby sa zamedzilo kontaktu kov-kov a potom je to velmi tichy dopadvny prostriedok. Ale je to drahšie a u nas pogumovane nie su, čo je škoda.
Elektricka ma aj vyhodu v tom, že kedze mava pomerne jednoduchu trasu, tak do buducna sa bude dat lahko riadit iba pomocou selfdrive, resp selfdrive + vzdialeny monitoring operatora.
Neviem ale vždy keď som išiel autom cez BA, tak mi tie cesty prišle celkom predimenzované cesty, oproti Brnu, ale je to možno len dojem.
Každopádne v Brne to ide. Buspruh neni problém na širokej ceste pri centre ani na úzkej ceste pri centre. Električka ide kľudne aj medzi autami (ktoré potom musia čakať ak električka zastane na zastávke).
Každopádne v Brne to ide. Buspruh neni problém na širokej ceste pri centre ani na úzkej ceste pri centre. Električka ide kľudne aj medzi autami (ktoré potom musia čakať ak električka zastane na zastávke).
Spixy
zažil si niekedy ranne ale ešte viacej poobedne zapchy v Ba? Pravdepodobne nebyvas v Ba či okoli, že nie?

zažil si niekedy ranne ale ešte viacej poobedne zapchy v Ba? Pravdepodobne nebyvas v Ba či okoli, že nie?
-
starysomar
Hardcore addict
vlaky/električky hmotnosť ... rozdielna povolená konštrukčná rýchlosť - preto rôzne dimenzované podvozky.
Tak ale tam kde vies vybudovat elektrickovy pas vies aj bus pruh, nie?gogo956 napísal: 15 dec 2024, 12:56 v husto zastavanych mestach typu Ba je skoro nemožné vytvoriť samostatny Bus pruh bez toho aby to nebolo na ukor ostatnej dopravy.
Ak by na miestach kde je pruh pre elektricky jazdili aj Busy tak by to komplikovalo krizovatky a naviac by sa tym zacali tie autobusy a elektricky vzajomne zdrziavat/bezne sa stava ze idu aj dve elektricky za sebou tak kde by sa tam zmestili este aj nejake busy?/. Ked je špička, tak na velkých elektrickovych uzloch napr na Trnavskom myte aj inde, tak tam sa striedaju elektricky v kratkych intervaloch. Ale je to skor otazka pre odbornika z oblasti dopravy.aacid napísal: 15 dec 2024, 19:03 Tak ale tam kde vies vybudovat elektrickovy pas vies aj bus pruh, nie?
Osobne to nevidim moc realne a to je asi aj dovod prečo to tak ani doteraz nebolo zavedene.
Nebývam. Chodievam cez BA piatky cca po šiestej cez D2 a D1 a odkedy otvorili D4, je to veľmi plynulé.gogo956 napísal: 15 dec 2024, 13:32 Spixy
zažil si niekedy ranne ale ešte viacej poobedne zapchy v Ba? Pravdepodobne nebyvas v Ba či okoli, že nie?![]()
![]()
nie nie, tak som to nemyslel, myslel som uplnu nahranu elektriciek autobusmi/trolejbusmi.gogo956 napísal: 15 dec 2024, 19:18 Ak by na miestach kde je pruh pre elektricky jazdili aj Busy tak by to komplikovalo krizovatky a naviac by sa tym zacali tie autobusy a elektricky vzajomne zdrziavat/bezne sa stava ze idu aj dve elektricky za sebou tak kde by sa tam zmestili este aj nejake busy?/. Ked je špička, tak na velkých elektrickovych uzloch napr na Trnavskom myte aj inde, tak tam sa striedaju elektricky v kratkych intervaloch. Ale je to skor otazka pre odbornika z oblasti dopravy.
Osobne to nevidim moc realne a to je asi aj dovod prečo to tak ani doteraz nebolo zavedene.
-
starysomar
Hardcore addict
Tipujem, že sa električky rozšírili pre ekonomiku prevádzky. Napríklad motor 50kW ťahá 15/30 ton. Valivý odpor železo-železo vs cesta-pneu.
jedna elektricka prevezie az 340cestujucich a to sa planuju kupit este dlhsie eletricky /v lete uz ich na niektorych trasach testovali/. Tomu bus tazko moze konkurovat. Zaroven ako uz bolo napisane v predch prispevkoch, cena na prepravu jednej osoby elektrickou je nizsia ako v pripade busu.aacid napísal: 15 dec 2024, 23:45 nie nie, tak som to nemyslel, myslel som uplnu nahranu elektriciek autobusmi/trolejbusmi.
Autoeditácia príspevku po 34 sek:
áno, ale nielen pretostarysomar napísal: 16 dec 2024, 5:17 Tipujem, že sa električky rozšírili pre ekonomiku prevádzky. Napríklad motor 50kW ťahá 15/30 ton. Valivý odpor železo-železo vs cesta-pneu.
Autoeditácia príspevku po 2 min 55 sek:
myslene bolo viacej centrum mesta, lebo tam je najväčší problem s Mhd. Po 18:00 už je to po najvyššom peaku ktory je cca od 16-17:30hod.Spixy napísal: 15 dec 2024, 20:14 Nebývam. Chodievam cez BA piatky cca po šiestej cez D2 a D1 a odkedy otvorili D4, je to veľmi plynulé.