Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

Vie mi niekto vysvetlit ako funguju hospice? Zaujima ma hlavne ta vec ze ulozenim cloveka do hospicu suhlasim s tym ze clovek sa uz neda liecit.
Lebo ako sa hovori nadej umiera posledna.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Máme žial čerstvú skúsenosť. Pomôžem si citáciou textu z jedného:

"Hospicová starostlivosť je určená pre pacientov v záverečnom štádiu ochorenia, teda v čase, keď ich ochorenie prestalo reagovať na kauzálnu (príčinnú) liečbu. Starostlivosť o nevyliečiteľne chorého a zomierajúceho pacienta sa zameriava najmä na zmierňovanie príznakov choroby a bolesti, poskytovanie psychickej, sociálnej, emocionálnej a duchovnej podpory pacientovi i jeho príbuzným vo finálnom štádiu ochorenia, pri úmrtí a v období smútku. Zabezpečuje ju tím lekárov, sestier, sanitárov, ale aj sociálny pracovník, duchovný a dobrovoľníci rešpektujúc právo každého človeka na dôstojnú smrť."

Tiež som mal akú-takú nádej, moja pani vedela že nieje.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Spixy napísal: 15 dec 2024, 11:06 Prečo sú vlaky/električky také ťažké oproti autobusom/trolejbusom?

Pre porovnanie: minivlak a autobus majú takmer rovnakú kapacitu, ale vlak je 4x ťažší (rozdiel 13t vs 56t).

To sú také ťažké tie železné kolesá? Prečo sa to nespraví ľahšie? Zlepší sa brzdná dráha, spotreba, opotrebovanie koľajníc. Hlavne v meste kde električky stále zastavujú a rozbiehajú sa.
Taktiež je tam potrebná nejaká hmotnosť kvôli adhézii. Predsa len, prenos železo na železo a nízka hmotnosť nejdú k sebe.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 18 dec 2024, 10:16 Vie mi niekto vysvetlit ako funguju hospice? Zaujima ma hlavne ta vec ze ulozenim cloveka do hospicu suhlasim s tym ze clovek sa uz neda liecit.
Lebo ako sa hovori nadej umiera posledna.
ak sa stretne kombinacia vysokeho veku a tazkej choroby v pokrocilom stadiu, tak vtedy je to už len otazka času. V takych pripadoch sa napr uz ani nezvykne operovat, lebo rizika prevysuju potencialne zlepsenia.
Stari ludia uz nemajú castokrat silu ani na bezne úkony suvisiace s nimi, nieto ešte aby ich organizmus bojoval s vaznym ochorenim. Castokrat su už uplne ci ciastocne nepohyblivi, s väčším ci mensim stupnom demencie a vyzaduju si celodennu starostlivost inej osoby.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ano samozrejme. Ziadny doktor by na seba nezobral take vysoke riziko ze mu na stole umrie clovek. Tam je uz vysoka sanca.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mna by zaujimalo kolko tak asi taky clovek v tom hospici pobudne, v takej tej paliativnej liecbe. Nedavno som pocuval, ze jeden den v takom zariadeni stoji 140€, to ako ma niekto take peniaze aby toto zaplatil, alebo to vsetko plati stat? Nie je tato suma trochu(mozno slabe slovo) premrstena?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To je vysoka cena. Kamarat to nedavno riesil kvoli jeho tete ci komu a cena za hospic bola tusim 50 ci 60 eur za den. Najskor si vyziadali diagnozu a info zo zdravotnej karty, potom mu povedali, ze to je tak max 1-2 mesiace zivota a uviedli cenu. Takze tych 140 eur sa mi zda prilis vela, ale mozno, ak sa bavime o Bratislave, Kosiciach, Presove ci Bystrici, kde moze byt velky dopytm, malo lozok a tak cena stupa, tak okej.

A hlavne, hospic je pre tych, ktorym sa to krati o par dni. Takze tam maju osetrovatelov, zdravotnu sestru, lekara a napokon pacient aj tak zomrie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Svokra bola v hospici za 20 eur na deň. Špičková starostrlivosť, veľmi obetavý personál. Než sme to absolvovali som si neuvedomoval, že hospic je "posledná inštancia".

Niečo k cenám tu:
https://www.vmagazin.sk/hospic/
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ako najjednoduchsie odstranit vrchnak + obruc z PET flias?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hospic cena: napr v Ba je velký zaujem a takze tie ceny su castokrat velmi vysoké.

*****HERO*****
vrchnak viackrat otocis okolo svojej osi až sa ťahom odtrhne
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

a co ten zvysok? neostava tam potom docela dost ostra zalezitost?
gogo956
Redeemer
Redeemer

*****HERO***** napísal: 21 dec 2024, 10:11 a co ten zvysok? neostava tam potom docela dost ostra zalezitost?
som s tym zvyškom nikdy nejaky zasadny problem nemal, tak neviem. Ono asi zavisi aj od konkretnej flase. Ale da sa fungovat aj tak, ze tam ten vrchnak clovek necha.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

zavisi aj od konkretnej flase - presne, na niektorých ide vrchnák odklopiť výborne, dá sa napiť bez toho aby nasieral. Na iných nie a mne prekážajú také, ktoré neidú (alebo problematicky) našróbovať nazad. Tie ako honeviem ľahko napasovať nazad - trhám.
wladas
Redeemer
Redeemer

*****HERO***** napísal: 21 dec 2024, 7:51 ako najjednoduchsie odstranit vrchnak + obruc z PET flias?
Mam casto po ruke orezavaci nozik. 4s robota. Ale aj noznice pomozu
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Som odfotil (a som si pomohol).
Tento typ vrchnákov je v pohode.
vrchnák na Kofole.jpg
Než som stihol položiť mobil mi čerstvo otvorenú dvojlitrovku domáce zvieratko prevrátilo.
Dve hodiny roboty no zdá sa, že PC a ostatné prežilo. Snáď to kamsi nenaprskalo dnu.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

mne na tom najviac vadi prave to zatvaranie, pri piti uz to moc ani neregistrujem. to ani pri hentom dvojitom uchyte sa nie vzdy na prvy krat podari spravne zaklapnut. a ked sa to neodreze/neodtrhne spravne, tak tam ostanu trcat ostre kusky plastov, ktore pri zatvarani mozu akurat tak porezat prst. preto to najradsej davam dole so vsetkym, aj s tym nahrdelnikom - len tam je niekedy problem strcit noznice alebo nozik. mozno s tym orezavacim by to slo, skusim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ahojte, taká špecifická otázka: Povedzme keby niekto stiahol z CD klasicku hudbu /tj skladatel diela ktorý je viacej ako 70 rokov po smrti/ a túto zvukovu stopu nahral na svoj kanal na youtube, je to porušenie nejakych podmienok/zákonov?

Autoeditácia príspevku po 12 min 17 sek:
Už som asi nasiel odpoved: kedze by clovek pouzil ako vychodzi material komercnu nahravku, na nu samotnu sa vztahuju autorske prava, to znamena ze pouzit bez suhlasu drzitela autorskych prav by to legalne nebolo.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Používali sa aj u nás za socíku alebo aj v 90. rokoch šeky? (kým ešte neboli kreditky)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Otázne je čo myslíš označením šeky :)

"Pred revolúciou boli šeky hneď po hotovosti najbežnejším spôsobom platby. Pre platby väčších súm a pravidelné platby sa využívali platobné poukazy."

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/cim- ... -bolo-toto
gogo956
Redeemer
Redeemer

Spixy napísal: 28 dec 2024, 13:02 Používali sa aj u nás za socíku alebo aj v 90. rokoch šeky? (kým ešte neboli kreditky)
asi si myslel skôr debetku :)
Napísať odpoveď