Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Páni nemáte vzor nejakej dobrej kúpo-predajnej zmluvy k autu?
Neplánujem pri predaju nič zatajovať, auto má pár múch, ktoré sa chystám záujemcovi pri obhliadke ukázať / povedať, ale predávam 13ročné auto so skoro 340k km, tak sa môže vyskytnúť hocičo a chcem sa potom vyvarovať prípadným telefonátom, doťahovačkám atď atď
Ďakujem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Vzory vygoogliš. Podľa mňa ak do nej uvedieš čo píšeš - chyby a závady, ktoré sú Ti známe a text napríklad: Stav vozidla je primeraný veku a počtu najazdených kilometrov - by malo byť v poriadku.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Napíš v zmluve ,že ho predávaš na súčiastky.Žiadná reklamácia.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mna to, ze to predava na suciastky, je uplna absurdnost zmluvy, navyse je to mimo zakona: https://www.comco.sk/ako-odhlasit-auto- ... ely-a53510
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Nikto auto neodhlasuje.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

4040 napísal: 26 jan 2025, 20:36 Napíš v zmluve ,že ho predávaš na súčiastky.Žiadná reklamácia.
Ja by som ako kupujuci taku zmluvu nepodpisal, pretoze to to zavana spekulaciou a tym, ze predavajuci sa chce zbavit zodpovednosti a tusi o skrytych vadach, ktore ako kupujuci pri obhliadke nezistim.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to tak. Ani ja.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Áno, to ani nemám v pláne takéto “finty”.
Viem čo predávam, nemám čo skrývať, ale viem aj to že auto má 14 rokov a 338000 km a “rozsypať” sa môže niečo v prvej dedine keď auto predám. Verím, že aj kupujúci to pri takýchto nákupoch chápu, ale na par fórach som už čítal príbehy ako sa kupujúci ozývali po 2-3 mesiacoch a chceli vrátiť peniaze alebo preplatiť opravu atď. A to sa mi fakt nechce riešiť
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Daj si do zmluvy text, ktorý hovorí o tom, že TY ako predajca, si kupujúceho oboznámil so všetkými chybami. A že svojím podpisom potvrdzuje, že bol s chybami oboznámený a technický stav vozidla si preveril. Že akékoľvek neočakávané chyby spôsobené používaním alebo opotrebovaním, preberá sám na seba. Ja som mal toto písané v každej kúpno-predajnej zmluve, keď som predával auto. Viem, že pri jednom z áut, sa po pár mesiacoch ozvali ložiská v prevodovke a kupujúci mi to len oznámil, že sa tam vyskytol taký problém, a že to rieši repasovaním prevodovky.
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

Ahojte, ja len skôr zo zaujímavosti…dnes som bol pozerať nové auto, ktoré bolo môj favorit na kúpu….a malo zrovná otvorenú kapotu. Pozrel som dovnútra a jedna kovová časť, na spodnej a prednej časti sa mi zdala akoby “hrdzavá”. Je možné, že niektoré zliatiny tým že sa zahrievajú (auto ma klasických 10 km) môžu chytiť takýto efekt, alebo čím to môže byt. Motor to bol 1,5 tgi od vw. Foto bohužiaľ nemám. Ďakujem

Autoeditácia príspevku po 6 hod 15 min 40 sek:
Spýtam sa ešte jednu vec. Čo ma robiť v súčasnosti clovek, ktorý potrebuje auto zväčša na krátke trasy po meste a EV je na neho moc drahé, resp. ho ani nechce, MHD v meste kde žije sa moc chodiť nedá….keďže všetky autá sú už len priame vstrekovania. Sú okrem výpredajových hyundaiov s DPI motormi a Renaultov 1.0 tce aj nejaké nepriame vstreky ešte v ponuke? A je to s priamym vstrekovaním vo všeobecnosti fakt tak zle na krátke trasy čo sa týka karbonizacie, miešania vody/benzinu s olejom a zanasania filtrov pevných častíc? Sú aj niektoré priame vstreky na to odolnejšie, alebo keď sa jazdí mesto proste to je so všetkými riziko? Dakujem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Hľadal by som (aj staršie) "atmosférické" motorizácie s "liatinovým" motorom, vyhol by som sa nezmyslom typu rozvodový remeň v oleji, vysoký výkon + plochý krútiaci moment z malého objemu a podobným konštrukčným kravinám. Do benzínu aspoň VIF, do nafty tiež. Ja dávam niečo lepšie. Tankoval len na čerpačkách s vyšším obratom a len niektorých.
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ano to pozeram, len uz aj jazdene su povacsine priame (pripadne kral bazarov 2.0 tdi s dpf). Len casom sa z predajni aj z bazarov atmosfery a nepriame stratia uplne.

Este by som sa chel spytat, keby nie je ina moznost ako kupit priamy vstrek, je moznost nejak minimalizovat "skody" poctivou udrzbou -menením oleja pred 10,000, "prevetranim" a vydymenim auta pri kazdej prilezitosti na dlhsej trase, pripadne "preventivnym" pridavanim aditiv. V ich prípade su vlastne dekarbonizacne aditiva vhodne? A este posledna moznost, autoservisy ponukaju moznost dekarbonizacie, napr. vodikom. Je to aspon trochu ucinne a oplati sa nieco taketo dat spravit? Dakujem.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Liatinove benzinove bloky sa snad za poslednych 10 rokov uz ani nevyrabaju nie? Navyse hlinik sa rychlejsie zahreje co je na kratkych trasach dolezite.

0.9 a 1.0 TCe by som sa oblukom vyhol, tie motory su katastrofalne co sa tyka prejavu, spolahlivost neviem. Do mesta by som ale aj tak radsej volil hybrid, dnes uz su aj nove celkom dostupne, napriklad MG3 sa da kupit aj pod 20 tisic. Alebo Dacia Spring EV, ale to je vyslovene jednoucelove auto, dalej ako 20km za mesto nepouzitelne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"hlinik sa rychlejsie zahreje" - no aj Nikasil z neho rýchlejšie zoderie. Netvrdím, že sú nové autá zlé len sú mimoriadne háklivé na údržbu, prevenciu atd.
Na starom verkli 1,9JTD veziem ženu skoro ráno 2 km kamsi a cestou nazad ten krám už celkom dobre kúri. Na 4,5-5 km má motor podľa teplomera 65-70.
Ten hybrid znie dobre.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zalezi, co od toho auta ocakavas a kolko do toho chces vrazit
lebo ak to ma byt len nejake priblizovadlo, asi by som uplne o opotrebeni, karbonovani a podobnych veciach nepremyslal
zacne sa to o par rokov kazit a zbavis sa toho, aditiva a prevetranie samozrejme pomahaju, ale to su tie najlacnejsie polozky
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

hehe, no len aj teraz sa snazim zbavit stareho a nejde to tak uplne hladko...aspon v porovnaní s tým skutocne "old-school" autom, ktoré som predával predtým. A este nejaké tie servisné cistenia a zbavovania sa karbónov majú zmysel? a aditiva su vhodne pre vsetky motory, lebo pri niektorých som videl ze to výrobca neodporuca.
melonSVK
King
King

Neries nasledok, ale pricinu. Ziadne cistenie nebude 100%tne bez rozobratia motora. A priamy vstrek ma najvacsi problem s karbonom na sacich ventiloch, tam sa bojim ze nejake aditiva moc nepomozu.
Este existuje alternativa v podobe kombinacie priameho a nepriameho vstrekovania, urcite ho maju niektore Ecoboosty, potom TSIcka s rady EA888 a mozno aj niekto dalsi. Ale to treba asi dost technicky poznat ten konkretny motor...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mam dva priamovstrekove diesle. 220 a 315 tisic km. Motory bez vymeny cohokolvek (v jednom turbo no s vadnym som ho kupil).
Jazdili dlhe roky prevazne do 2-5 km. Niekedy 65 na tyzdnovjy no na nich v tyzdni 1+1+2 km.
Olej v tom, co mam dlhsie mam aj po 6500 km od vymeny priehladny.

Ak by ma postihla nutnost noveho auta - pouzival by som nieco tiez - a od nova.

dudo64 ak sa opytas sukromnou spravou, podelim sa o poznatky, skusenosti.
Sem nie.
Viem co a preco pouzivam, nemienim polemizovat s "mudrymi".
melonSVK
King
King

Ale dudo asi nechce kupovat 20 rocnu hrcu bez DPF, SCR, EGR a bohvie coho este. Moderne spalovaky su vyslovene nevhodne na kratke jazdy po meste a mozes do nadrze liat aj svatenu vodu... Uz aj GPF ma takmer kazdy benzin a ten sa regeneruje sice lahsie, ale v meste tiez len velmi tazko.

Jedina moznost je EV/hybrid (tam povacsine davaju podladene velkoobjemove atmosfery). Alebo auto po 5 rokoch predat a lutovat noveho majitela.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

preto som sa pytal na budget, lebo stale neviem, ci sa rozpravame o niecom novom (<3 roky) alebo nieco starsie
Napísať odpoveď