Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa aacid »

ja ta nijak od toho automatu neodhovaram, len proste mam pocit ze je skor vyhovorka ako realny problem. ano, to ze ti zdochne auto v strede krizovatky moze byt traumaticke a vies to odstranit automatickou prevodovkou. lenze pri uceni sa soferovat moze nastat take mnozstvo traumatickych situacii ze je to v konecnom dosledku jedno. chapes, ked mam 100 potencionalnych problemov a zbavim sa jedneho tak mam stale 99 potencionalnych problemov.
na druhu stranu zrovna ta prevodovka nie je uplne ze "hodenie do vody", neverim tomu ze po dvoch hodinach na parkovisku hrania sa s prevodovkou by mal ktokolvek strach ist s tym na cestu.

ako pises je to len v hlave a samozrejme placebo (automaticka prevodovka) moze velmi spolahlivo zafungovat, len za aku cenu.
dudo64
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

Jasne ja chapem, co chces povedat...ale zase ju uz trochu poznam. Etapou ucime sa na parkovisku sme si uz presli a bolo to aj dlhsie ako dve hodiny...ona paradoxne nema problem technicky zvladat manual, v prazdnom meste o 11 vecer...problem nastava v premavke, tam sa znervoznie a proste to uz je problem, potom sa sustredi len na to kedy ako zaradit a rozbehnut sa aby to nahodou nezdochlo a nezacal niekto trubit atd a nakoniec sa po 15 minutach od prveho kiksu prestriedame...niektore zeny sadnu za volant, neriesia a idu ako turecky kamionista, niektore proste nedavaju soferovanie v hlave, lebo myslia nad vsetkym co sa moze a nemoze stat na ceste atd...to sa nechcem nikoho dotknut, ale mnoho zien (nie vsetky) ako su v beznom zivote mnohostopove a dokazu robit 7 veci naraz, po sadnuti za volant sa stanu jednostopovými a radenie manualom ich obera o tom aby sa venovali dalsim veciam pocas jazdy
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dam to sem

takze:
- za 60k km musel ist na 7 prehliadok, kazda za 200-500 euro
- behom par tisic km sa olupuje plast na diskoch
- nejde mu bluetooth na handsfree, musel si kupit shit z Temu, aby mohol telefonovat
- blbne klima, lebo je asi problem s vonkajsim teplomerom, neda sa kurit v zadnej casti
- automaticke dialkove svetla nefunguju
- spotreba okolo 5-6 litrov na 100 km pri stovke na dialnici, uzasne...
- sparovanie pneu s riadiacou jednotkou sa da spravit len v servise
- tycky stabilizatora nevydrzali asi 50k km, vymena za 80 eur + praca
- brzdove platnicky su odpad
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

No, co cakal, ked kupi auto z aliexpressu. Na druhej strane, vacsina chyb sa da opravit softwarovo, 6 litrov pri 100km/h je pri benzinovom SUV co ma skoro dve tony adekvatna. Hold, usetril par tisic pri kupe, ktore neskor minie na opravy lacnych dielov.
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sh4d0W »

Ahojte, chcel by som sa poradit pri kupe auta, zatial nemam nic vyhliadnute ale mam celkom konkretnu predstavu ale chcem sa poradit co sledovat, na co si dat pozor, comu sa vyhnut, nech mi neujde nejaky detail. Velmi sa mi pacia MB CLA 220/250 AMG rocnik 2019/2020 140/160 kW benzin 2.0 A/T a zaujima ma ci su to dobre a spolahlive auta, btw vsimol som si ze nove modely 180/200 maju 1.3L motory ktore robia v spolupraci s renaultom (ak som dobre pocul) co si o nich myslite? Zaujima ma aj ci sa mam pozerat po 4matic alebo to nie je nutnost, na aku vybavu sa sustredit, pripadne co sa tyka financovania ci hladat nejaku vyhodnu pozicku alebo to vykesovat?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja by som sa skor obratil na dake Mercedes forum, kde ti budu vediet napisat skusenosti ludia, ktori to auto mali alebo maju. Myslim, ze tu nenajdes zodpovednu vzorku majitelov, ktora by ti pomohla.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niekedy je vhodné zadať do ChatGPT "MB CLA 220/250 AMG rocnik 2019/2020 140/160 kW problémy".
No mžno by človek potom nekúpil nič :)
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

Sh4d0W napísal: 09 júl 2025, 23:31 Ahojte, chcel by som sa poradit pri kupe auta, zatial nemam nic vyhliadnute ale mam celkom konkretnu predstavu ale chcem sa poradit co sledovat, na co si dat pozor, comu sa vyhnut, nech mi neujde nejaky detail. Velmi sa mi pacia MB CLA 220/250 AMG rocnik 2019/2020 140/160 kW benzin 2.0 A/T a zaujima ma ci su to dobre a spolahlive auta, btw vsimol som si ze nove modely 180/200 maju 1.3L motory ktore robia v spolupraci s renaultom (ak som dobre pocul) co si o nich myslite? Zaujima ma aj ci sa mam pozerat po 4matic alebo to nie je nutnost, na aku vybavu sa sustredit, pripadne co sa tyka financovania ci hladat nejaku vyhodnu pozicku alebo to vykesovat?
Mercedes ak je kupovaný na SLovensku /ale predpokladám, že aj inde/. v tomto ročníku ak mal štvrtročnú záruku tak zatiaľ výhradne by mal byť servisovaný v autorizáku a vieš si dohľadať pekne históriu. Ak ju nemá, tak by som dal ruky od toho preč. A tam ti presne povedia, či dodržoval intervaly, či a ako chodil na prehliadky, aké veci riešili. Toto má MB spracované skvelo. Prípadne si vieš na webe aj dať preveriť auto na stránkach tretích strán /záloźné právo, exekúcie, havárky a podobne/. Ja keby predávam teraz svoje auto, tak ho dodám s komplet protokolom za všetky roky z MB kde máš všetko rozpísané ako sa robilo od nova.
My sme taká partia, máme viacero MB rôzne ročníky, motorizácie 2020+ a zatiaľ sme všetci bez poruchy či akýchkoľvek problémov. Za seba musím povedať, že výborné vozenie, motor ide ako nový aj po 4 rokoch. V MB mi pravidelne menia všetko od kvapalín po stierače, menil som zatiaľ na aute len pneumatiky. Akurát ten MBUX je troška hlúpy v týchto ročníkoch (19/20), respektíve mne nevyhovuje a aktualizácie tam nie vždy sa podarí stiahnuť, ale to ti tiež v autorizáku porobia bez problémov. Pri AMG pakete očakávaj drahší servis na brzdy ale inak to nie je nejaký zabijak. Drahšie disky/pneumatiky ako na nejakú oktávku. A samozrejme drahšie aj lakovačky, niektoré diely...ale keď nad takým autom uvažuješ, tak to asi nie je problém. Výhodou je, že autorizák ti robí servis zadarmo, akurát platíš za diely (závisií od typu záruky, modelu) ale myslím že do 160k km to tak je. A potom je tiež nejaký benefit ďalších 10 rokov. Dokonca do 6r/160k km máš zadamro výmeny olejov, náplní, stieračov, adblue, brdzovej kvapaliny + asistenćné sluźby vrámci EÚ.
Vygúgliš samozrejme všelijaké chyby na hocijakom aute, ja empiricky mám takú skúsenosť, že Mercedesy nám zatiaľ najlepšie sedia a fungujú, čisto zo skúsenosti na pár desiatkach vozidiel medzi kamošmi zatiaľ lepšie ako Audi, či koncerny VW/škoda. Hlavne čo sa týka poruchovosti. a MB customer servis je fakt dobrý.
4 matic je myslím default a nie voliteľný pre niektoré modely. Musíš si sám povedať, ako jazdíš a či ti treba, auto bez neho je mierne ľahšie, mierne nižšia spotreba a o diel menej na servis. :-)
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Super, dakujem ze si sa ozval, lebo pokusal som sa najst aj MB fora ako poradil @hojko ale nenasiel som ziadne aktivne fora k tomu co som hladal. Aky mas ty konkretne model ked sa mozem spytat? Mate nejaku chat skupinu ci ste lokalna partia?
@starysomar dik za radu, neviem preco mi to nenapadlo :D asi som si myslel ze chatgpt nebude mat prehlad o tom ale ma :)

Problem s MBUX spominal aj chatgpt ze to obcas mrzne/restartuje sa ale vraj aktualizacie to casto krat riesia, okrem toho spominal aj ale to moze byt velmi zriedkave neviem, napr.:
- digitalny kokpit - niekedy zobrazuje nespravne informacie alebo sa po starte nenacita
- problem so zadnou kamerou (ziadny/oneskoreny obraz)
- v zime vraj kondenzacia vody v zadnych svetlach
- zvysene opotrebovanie pneumatik (viac pri AMG)
- dat pozor na olejovy servis - vraj predpisany interval je az 20k

AMG sice na druhy stranu co som sa dozvedel ma tvrdsi podvozok ako klasicka verzia, horsie je na tom vydrz a vyssia cena pneumatik
Myslim ze aj 220 aj 250 ma optional 4matic, pri 250 je to beznejsie, vyslovene neviem ci to potrebujem, asi skor nie, nebyvam niekde v hore ale moze sa to niekedy zist
Urcite ale nechcem SB, ta karoseria sa mi extra nepaci :)
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Sh4d0W napísal: 18 júl 2025, 0:42 Super, dakujem ze si sa ozval, lebo pokusal som sa najst aj MB fora ako poradil @hojko ale nenasiel som ziadne aktivne fora k tomu co som hladal. Aky mas ty konkretne model ked sa mozem spytat? Mate nejaku chat skupinu ci ste lokalna partia?
@starysomar dik za radu, neviem preco mi to nenapadlo :D asi som si myslel ze chatgpt nebude mat prehlad o tom ale ma :)

Problem s MBUX spominal aj chatgpt ze to obcas mrzne/restartuje sa ale vraj aktualizacie to casto krat riesia, okrem toho spominal aj ale to moze byt velmi zriedkave neviem, napr.:
- digitalny kokpit - niekedy zobrazuje nespravne informacie alebo sa po starte nenacita
- problem so zadnou kamerou (ziadny/oneskoreny obraz)
- v zime vraj kondenzacia vody v zadnych svetlach
- zvysene opotrebovanie pneumatik (viac pri AMG)
- dat pozor na olejovy servis - vraj predpisany interval je az 20k

AMG sice na druhy stranu co som sa dozvedel ma tvrdsi podvozok ako klasicka verzia, horsie je na tom vydrz a vyssia cena pneumatik
Myslim ze aj 220 aj 250 ma optional 4matic, pri 250 je to beznejsie, vyslovene neviem ci to potrebujem, asi skor nie, nebyvam niekde v hore ale moze sa to niekedy zist
Urcite ale nechcem SB, ta karoseria sa mi extra nepaci :)
auto samo ti hlási servis takže to by som sa nebál. Keď chceš, môžeš olej meniť olej častejšie :-)
ja s mrznutím MBUX nemám problém, sem tam pomalšie načíta, ale to veľmi sporadicky.
treba s apripraviť, že niektoré features si platíš ako mesačné/ročné subscription v aute :-D že tie to vie na prevádzke vozidla urobiť desiatky -stovky - tisíce, podľa toho čo si zakúpiš všetko.
pneumatiky sa ti budú opotrebúvať podľa štýlu jazdy, podľa toho ako lacné/drahé si kúpiš atď.. pri 21 palcoch niekde na AMG, to môže byť pokojne aj 2-3k za sadu. Ak chceš druhú sadu diskov na zimu tak tiež budeš siahnuť hlbšie do vrecka.
ja mám GLC s pevnou štvrkolkou, zatiaľ vravím nula problémov za pár rokov.
podľa modelu si vieš "tvrdosť" podvozku upraviť aj voľbou jazdného režimu, ak chceš tvrdšie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Olej je rozumné meniť (podľa prevažného využitia auta) po 10-15000 km a/alebo po roku aj pri nižšom nájazde. LongLife je nezmysel. Ani v prevodovke nie je "večný".
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

danodrevo napísal: 18 júl 2025, 7:58 niektoré features si platíš ako mesačné/ročné subscription
ake a kolko stoja?
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Tie subscription features prvy krat pocujem :) tiez ma zaujima ake su ci take ktore fakt potrebujes (dufam ze nie) alebo skor nejake blbosti? a co cca stoja?
Zavidim, GL sa mi tiez po CL velmi pacia, to mas aku? 200vku ci 300vku ci ine?
Az tak tvrdsie asi nie, snad to nebude velmi nekomfortne lebo zase AMG su ovela dizajnovo krajsie
Btw ty si auto kupoval nove ci od ruky? co sa financovania tyka co je najvhodnejsie? ako mam aj kes ale aj rozlozit to na splatky by nebolo zle, len uz neviem ci sa da este teraz najst nejaky slusny urok
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Neviem ako MB, ale pre ukazku napriklad BMW: https://www.bmw.sk/sk/shop/ls/cp/connected-drive :)
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Ninx napísal: 18 júl 2025, 13:26 ake a kolko stoja?

Je to veľmi rôzne, závisí od modelu, ročníka a výbavy, koľko funkcionalít si vieš odomknúť, alebo softvérovo dokúpiť. Ale je to koncept, s ktorým pracujú mnohé značky, myslím že superzrýchlenie na Tesle stojí cez 2k 😀
Platíš si za rôzne veci, hlavne čo sa týka ovládania aute pomocou telefonúnu, rôzne nastavenia hlbšie, trackovanie auto a podobne. Akože nemusíš ich mať, ale je život pohodlnejší keď ich máš 😀
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ze toto je niekto ochotny znasat :smt096 je to ciste zneuzivanie. predplatne ma zmysel u sluzieb ktore maju pravidelne naklady pre poskytovatela. to ze sa ti zapne funkcia v aute ktora tam uz je a akonahle prestanes platit tak ti ta funkcionalita zmizne je fakt humus. lebo ich to nic nestoji, je to len dojenie zakaznikov.

a to ze to stale robi viac a viac automobiliek by to nemalo normalizovat ale naopak vyvolavat stale vacsi odpor u zakaznikov.

ja som celkovo na nove auta rezignoval. ak odratam elektromobily a mozno hybridy tak sa vyvoj nikam nehybe, auto co kupis dnes bude rovnake ako 10-15 rocne auto akurat bude mat 20x vacsi displej, 10x menej tlacidiel a nekonecne viac otravnych senzorov ktore na teba budu hulakat.
nepotrebujem od auta premakany multimedialny system ani pipnutie vzdy ked prejdem okolo dopravnej znacky. nepotrebujem si vyberat z 30 tisic odtienov podsvietenia palubnej dosky alebo 10 druhov animacie LED smerovky. nepotrebujem elektronicky plynovy pedal ktory sa prisposobuje podmienkam cesty a uz vobec nepotrebujem elektronicky volant ktory nebude nijak fyzicky prepojeny s kolesami...
od auta chcem aby ma spolahlivo doviezlo z bodu A do bodu B a kedze ma to bavi tak aby som si tu jazdu aj uzil, teda aby reagovalo pohotovo a presne a malo dobre jazdne vlastnosti.
uplne mi staci ak sa budem vediet k zosilovacu pripojit cez bluetooth a uplna vyhra bude ak cez to budem vediet aj telefonovat. ale tak to uz ma vacsina 10 rocnych aut, rovnako ako klimatizaciu a centralne zamykanie.

btw aktualne zhanam nejaku peknu e46 keby ste o nejakej nahodou vedeli :)
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Jo, akoze ja mam moderne hracky v autach rad, aj ked 4/5 asistentov by som asi pokojne vyhadzal, no auta po roku cca 2020 uz mi tiez pridu dost otravne. A ked vidim tieto nezmysly, ako platit mesacny poplatok za veci ktore v aute su a nevyzaduju si zo strany automobilky ziadnu dalsiu udrzbu ani podporu, nie som moc nadseny z trendu vsetko si pozicat a nic nevlastnit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Môj pohľad - televízor nepozerám ani doma, nie aby mi trónil cez pol palubovky v aute.
ABS je super, núdzové brzdenie (ak nerobí blbosti) možno tiež no aby mi dačo šklbalo volantom alebo inak zasahovalo do riadenia - neprosím. Niektoré EV sa mi dizajnovo páčia hodne, napríklad Tesla, stretávam ich čoraz viac no nekúpim.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

je to už trocha OT, ale ja len súhlasím, že po 2020/21 začalo šialenstvo s autami, preto som rád, že mám jeden z posledných modelov, ktoré sú do veľkej miery analógové a tlačidlové a nemajú telky. Ono to má zmysel pre pasažierov mať obrazovky vzadu, alebo mať panel pre spolujazdca vpravo, ale nastavovať klímu dotykovo alebo prepínať pesničky je fakt úlet a hrozne nepraktické. Teraz som bol na MB evente a je to fakt hrúza kam sa hýbu dizajny interiéru. Ale beriem, že je to vlna, ktorá prejde a opäť sa to vráti do normálu. O písakaní asistentov a ich (ne)moźnosti vypnúť nebudem ani písať. Nić to však nemení na tom, že prémiový segment je prémiový segment a ten zážitok z jazdy je niekde úplne inde.

Čo sa týka subscription, vo svete kde si platím licencie softvéru pre prácu, streamovacie platformy, appky na telefón atď... je nejakých 15e mesačne na auta absolútne zanedbateľná suma o ktorej ani neviem, že mi odišla z účtu. Platím to dobrovoľne za funkcie, ktoré chcem mať navyše. :-)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Tie mesačne platby za funkcie auta ktoré to auto už samo o sebe má mi príde asi sprostosť.
No na druhej strane, keď si vezmem FSD u Tesly ktoré stojí tuším okolo 7000€ a bola by k plnej sume aj možnosť predplatného za napríklad 30€ ktoré si pred platíš na 1-2 dlhšie dovolenky autom tak prečo nie. Tú mi to dava zmysel.
Napísať odpoveď