Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Politika

Príspevok od používateľa gogo956 »

jackb
Uz desat rokov vies, ze som imigrant, preto nebudem kriminalizovat inych imigrantov, len preto, ze su tie imigranti. A dokonca rovnaki ekonomicki imigranti, ako som ja. Lebo aj ja som odisiel, aby som sa mal dobre a mohol sa realizovat. Preco by ja mal vystupovat proti tomu, aby to mohli robit ini? Neprislo by ti prave to divne?
rozdiely tu sú a pomerne zásadné: ty si zmenil svoje bydlisko iba v rámci Európy. Prišiel si z kultúrnej, historickej a spoločenskej oblasti ktorá je značne podobná tej ktorá je v Uk. Máš vzdelanie a schopnosti zastávať kvalifikovanú pozíciu a tým prinášať danej krajine osoh.
Ale toto všetko väčšinou neplatí pre imigrantov z Afriky či Blízkeho východu: prichádzajú zo spoločnosti ktorá častokrát vyznáva hodnoty a normy ktoré Europa opustila niekedy v neskorom stredoveku. A ich vzdelanie väčšinou nie je kompatibilne s tym europskym, alebo je iba uplne základné. Tým že su z domu zvyknutí na nízke životne štandardy, tak sa im castokrat viacej oplati vôbec nepracovat a žiť iba z dávok. Tie dávky su z ich pohladu vysoké, lebo mávajú vela detí. Čo vyrastie z tych detí ked vidia že rodicia nepracuju? Zase iba nemakačenkovia beruci nejaku formu davky a k tomu si "privyrabujuc" pouličným predajom drog. A od toho už je len krok k členstvu v nejakom miestnom gangu.

**
Kriminalita gangů se vystupňovala za působení levicových vlád, které v letech migrační krize umožnily do desetimilionového Švédska příchod statisíců osob z Blízkého východu a severní Afriky, z nichž velká část se nedokázala integrovat a vytvořila takzvanou paralelní společnost.
https://www.forum24.cz/uz-to-boucha-i-u ... d=67861114
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aha, takze je to blbost z dielne 47, aj ked sa vsetky relevantne rozhodnutia spravili za minulej vlady
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 31 jan 2025, 12:15 aha, takze je to blbost z dielne 47, aj ked sa vsetky relevantne rozhodnutia spravili za minulej vlady
Is it nah?
gogo956 napísal: 31 jan 2025, 9:04 rozdiely tu sú a pomerne zásadné: ty si zmenil svoje bydlisko iba v rámci Európy. Prišiel si z kultúrnej, historickej a spoločenskej oblasti ktorá je značne podobná tej ktorá je v Uk. Máš vzdelanie a schopnosti zastávať kvalifikovanú pozíciu a tým prinášať danej krajine osoh.
Moje vzdelanie zo Slovenska mi dovolilo mat pracu, za ktoru som bral tak maly plat, ze mi z neho nemohli strhavat dane a odvody. Takze sice som pracoval legalne, no stat zo mna osoh nemal. Ja som musel chciel splnit podmienky pre prijatie na 2. stupen vysokoskolskeho studia. To potom uspesne dokoncit a este sa za pracou prestahovat stovky mil daleko.
Takze ak sa najde niekto, kto sa nezmieri s tym, ze bude na sebe pracovat, aby a\ splnil svoje sny, b\ zaroven bol prospesny svojej novej vlasti, tak takeho cloveka nebudem sikanovat pre farbu pleti a pomozem ako sa da.
Ak teda daky caminante prejde celu Strednu Ameriku, lebo sa chce mat dobre a chce, aby sa raz mala dobre jeho rodina ma moje sympatie na rozdiel o americkeho rednecka, ktoremu sa nechce ist ani len do vyvarovne pre nudznych, lebo "jemu sa neoplati chodit do skoly a potom pracovat".
gogo956 napísal: 31 jan 2025, 9:04 Ale toto všetko väčšinou neplatí pre imigrantov z Afriky či Blízkeho východu: prichádzajú zo spoločnosti ktorá častokrát vyznáva hodnoty a normy ktoré Europa opustila niekedy v neskorom stredoveku. A ich vzdelanie väčšinou nie je kompatibilne s tym europskym, alebo je iba uplne základné. Tým že su z domu zvyknutí na nízke životne štandardy, tak sa im castokrat viacej oplati vôbec nepracovat a žiť iba z dávok. Tie dávky su z ich pohladu vysoké, lebo mávajú vela detí. Čo vyrastie z tych detí ked vidia že rodicia nepracuju? Zase iba nemakačenkovia beruci nejaku formu davky a k tomu si "privyrabujuc" pouličným predajom drog. A od toho už je len krok k členstvu v nejakom miestnom gangu.
Ja viem, ze je velmi pohodlne chodit si po zlych ludi do MENA, ale prizivnikov a predajcov drog najdes aj medzi nasimi krajanmi tu v Britanii. Staci priletiet sem na vidiek nizkonakladovou a ani na tie davky netreba Africana alebo Araba. Ma rovnaky pas ako ty ci ja.
A ked sme uz tu, tak pocas studia som mal polovicu spoluziakov non-EU. V teme o imigracii sa pisalo, ako "sa stratia" ked im skoncia viza, ako predavaju drogy, lebo ved to je to co Africania a Arabi robia. Tak nielenze vsetci non-EU sa vratili ku svojim rodinam, ale ak si nenajdu firmu, ktora by im garantovala viza, ani nemozu prist naspat pracovat, aj ked maju diplom z UK. Kolegyni z Indie viza nepredlzili, uz sa z dovolenky nevratila. Dalsie dve z ostrovov v Karibiku zobrali na doktoraty a tak im pracovne viza zanikli a museli z prace odist...
Dokonca som zazil nevidane. Partii energo-modelarov sefovala zenska z Grecka. Mala vo firme svoju partnerku. No a medzi modelarmi boli aj Pakistanci. A co myslis? Respekovali ju, alebo ju chceli za jej pohlavie a orientaciu vyhodit z okna?
Alebo zubar Muhamad. Myslis, ze babka tu na dedine jaci, ked sa jej ma pozriet na protezu? Ved on hadam ani pisat nevie. Ci?
Uz som to pisal v prislusnej teme, ale budem sa teda opakovat:
Problemom Britanie su miliony nepracujich domacich. Ano, oni radsej budu na davkach, v socialnom byvani a co bude z ich deti, ked vidia, ze rodicia nikdy nepracovali? Je velmi lahke vidiet svet ciernobielo: bieli Europania, ako slusni, cisti, vzdelani a dobre zarabajuci, a kazdeho ineho automaticky ako zaostaleho prizivnika a zivla. Vylet do velkeho mesta v Britanii by ti ukazal, ze vacsi problem ako PoC su zvysky ludi z EU no hlavne domaci bezzubi smradlavi "teplakovi ludia". A o tych tu roky dozadu pisal uzivatel, ktory je teraz v Japonsku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Problemom Britanie su miliony nepracujich domacich.
v každom štáte su aj domáci občania ktorí z nejakého dôvodu majú problém so stabilným zamestnaním a su na dávkach. Ale to neznamená, že je fajn nápad zahltiť si krajinu podobnými z Afriky.

A zase sme u toho, že dávaš dohromady trochu odťažité veci: co ma spoločné tvoja snaha "pre prijatie na 2. stupen vysokoskolskeho studia" s "caminante ktorý prejde celu Strednu Ameriku, lebo sa chce mat dobre".?

Nikto predsa nebojuje za uplny zákaz imigrácie z krajin tretieho sveta. Občania len chcú, aby to bolo regulované a prichádzali sme ludia ktorí budú prínosom pre spoločnosť.

Tak sa aj dosiahne toho, že si tí uspesni imigranti budu viacej vážiť že mozu zit v bohatej Europe. Lebo Europa nema ziadnu moralnu povinnost si nastahovat polku Afriky domov len preto, že si tam robia deti ako na bežiacom páse a nevedia potom normalne fungovat.

Realita ktoru malokto ma odvahu povedat nahlas je, že Iq priemer v Afrike je vyrazne nižší ako v Europe. Preto to v tej Afrike aj tak vyzerá ako vyzerá, pritom mnohe krajiny v danej oblasti su mimoriadne bohate na nerastne suroviny a slnko im tam svieti cely rok, takze zase super podmienky pre polnohospodarstvo, rovnako pre turizmus atď

Autoeditácia príspevku po 12 hod 59 min 58 sek:
Donald Trump sľúbil, že od tohto víkendu uvalí rozsiahle clá na Kanadu , Mexiko a Čínu
Na tovar vyvážaný z Kanady a Mexika do USA sa bude vzťahovať clo vo výške 25 %, zatiaľ čo na produkty z Číny sa bude vzťahovať 10-percentný poplatok
Leavitt odmietol správy, že USA odložia implementáciu ciel o mesiac, ako „nepravdivé“ a tvrdil, že „od zajtra budú tieto clá v platnosti“.
https://www.theguardian.com/us-news/202 ... xico-china
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 01 feb 2025, 8:20 v každom štáte su aj domáci občania ktorí z nejakého dôvodu majú problém so stabilným zamestnaním a su na dávkach. Ale to neznamená, že je fajn nápad zahltiť si krajinu podobnými z Afriky.
kto co kde zahlcuje? :D
ked davam link na statistiky ilegalnej migracie pre beardieho, tak ich mozes otvorit aj ty a pozriet sa, to to chce ilegalne prichadzat.
Nech sa paci, specialne pre teba:
https://www.gov.uk/government/statistic ... -migration
mozes si pozriet aj ak dopadli azylove konania
tiez velmi neviem, kto by dal ilegalnemu imigrantovi socialne davky. na tie, ako aj na zdravotnu starostlivost a legalnu pracu je potrebne "cislo socialneho poistenia". no a ked pohranicna policia neeviduje legalnych prichod ziadatela, tak dostane "z kolaca dieru a z opice rit" a nie socialne byvanie a davky.
A zase sme u toho, že dávaš dohromady trochu odťažité veci: co ma spoločné tvoja snaha "pre prijatie na 2. stupen vysokoskolskeho studia" s "caminante ktorý prejde celu Strednu Ameriku, lebo sa chce mat dobre".?
Odtazite? Ja som sa po maturite mohol vratit do dediny, v ktorej som vyrastol a nemusel som odist. Ani na "gap year" do Irska, ani na vysoku skolu na inom konci Slovenska. A po nej ani do Skotska nie. A ked uz, mal som ano vacsina krajanov cusat v mizernej praci za mizerne peniaze, ktore ale boli vyssie ako minimalka doma, tak preco nie. Magistersky titul nema vacsina Britov. Pre cudzinca je tazke byt nan prijaty a dokoncit ho. Takze si dovolim povedat, ze prekonat mnozstvo prekazok, aby som mal pracu aku mam je porovnatelne s tym, ked sa niekto z Venezueli ci Kolumbie chce mat dobre a fyzicky prejde kvoli tomu cez celu Stred Ameriku na hranicu US.
Nikto predsa nebojuje za uplny zákaz imigrácie z krajin tretieho sveta. Občania len chcú, aby to bolo regulované a prichádzali sme ludia ktorí budú prínosom pre spoločnosť.
Aki obcania? Teplakovi degeni, ktorym ked "influenceri" nieco napisu, tak idu podpalovat kniznice? :D
Tak taki su naozaj "prinost pre spolocnost" a mali by sa vyjadrovat ku tomu, kto kde bude zit.
Nemozu byt deportovani prave agresivni lenivi imbecili a krajina si necha ludi, ktorym sa chce pracovat a spravaju sa slusne?
Tak sa aj dosiahne toho, že si tí uspesni imigranti budu viacej vážiť že mozu zit v bohatej Europe. Lebo Europa nema ziadnu moralnu povinnost si nastahovat polku Afriky domov len preto, že si tam robia deti ako na bežiacom páse a nevedia potom normalne fungovat.
Citis sa dobre? Kto si kde robi deti, ze nevie ako fungovat? Teplakovi ludia ano, ale nie Africania. Detska mortalita ti ani po 10 rokoch nic nehovori a budes vykrikovat tieto ciste blbosti. Len malo deti v Afrike sa dozije produktivneho veku. Aj napriek tomu, ze je rok 2025.
A Europa ma psiu povinnost co zapricinila svojou rasistickou politikou. A z nej vyplivaju aj lzi o "vyrazne nizsom IQ" o odsek nizsie.
Nielen Britania a Francuzsko. Ale aj Porugalsko, Spanielsko, Belgicko, Holandsko a dokonca aj Nemecko. Ved tam mali ludske ZOO v case, ked sa Rakusan pokusal dostat na Akademiu.
Slovensko nielenze nie je "bohata Europa", ale nechcu tam zit ani ludia, ktori sa tam narodili. Preco by tam chodila "cela Afrika"?
Realita ktoru malokto ma odvahu povedat nahlas je, že Iq priemer v Afrike je vyrazne nižší ako v Europe. Preto to v tej Afrike aj tak vyzerá ako vyzerá, pritom mnohe krajiny v danej oblasti su mimoriadne bohate na nerastne suroviny a slnko im tam svieti cely rok, takze zase super podmienky pre polnohospodarstvo, rovnako pre turizmus atď
Aj to IQ som vysvetloval beardiemu. A tiez je to loz aj napriklad preto, ze som mal spoluziakov z Afriky. Ak su tak dementni, ako pises, preco by ich prijala renomovana skotska univerzita a nechala by uz spromovat? Nekazilo by to povest univerzity, ktora dala svetu nobelistov a oni ludstvu prevratne objavy?
Ako by mohli byt ludi, ktori maju predkov z MENA politici, vedci ci ekonomovia?
Ty vies, ze to s IQ je rasisticka loz, no musis to opakovat. Ak by si chcel opakovat dristy o tom "preco to v Afrike vyzera, tak ako to vyzera", skus sa pozriet do historie. Aj kolonializmus aj to co bolo potom. A vzdy premyslaj nad tym, co za perlu ducha napises.
gogo956
Redeemer
Redeemer

K tomu Iq existuje kopec štúdií, tak teda len taky ľahký nástrel:

https://www.worlddata.info/iq-by-country.php
Ak su tak dementni, ako pises, preco by ich prijala renomovana skotska univerzita a nechala by uz spromovat?
rozumieš čo znamená priemerné Iq v danej populácii a čo je gaussova krivka resp rozdelenie pravdepodobnosti?
Takze si dovolim povedat, ze prekonat mnozstvo prekazok, aby som mal pracu aku mam je porovnatelne s tym, ked sa niekto z Venezueli ci Kolumbie chce mat dobre a fyzicky prejde kvoli tomu cez celu Stred Ameriku na hranicu US.
to že sa niekto trepe z Kolumbie do USa je nejaký relavantný dôvod aby mu USa poskytli automaticky azyl? Kde si prišiel na takú logiku?
Aj kolonializmus aj to co bolo potom
Kolonializmus skoncil v Afrike už dávno. Väčšina africkych statov ziskala samostatnost v 50tych a 60tych rokoch 20.st.
jackb
Redeemer
Redeemer

Nie. Africania nemaju nizsie IQ. Tie vysledky sa daju lahko vysvetlit, len rasista tie vysvetlenia ignoruje a mava blbostami, ktore vznilkli v 19. storoci. Celkom ma hneva, ze to musim opakovat kazde tri mesiace.

Ozaj, ak chces ukazovat ake mizerne IQ je niekde, asi by to nemal byt web, podla ktoreho je Slovensko na tom horsie ako USA. USA je krajina, v ktorej vacsina ludi netusi, ze su aj ine krajiny ako ta ich a su vseobecne povazovani za nepricetne hlupych.

Nerozumiem preco ti ide o to, aby sa loz o IQ v Afrike stala pravdou. Aky dopad to ma tvoj zivot?

Ja som sice nic o "automatickom americkom azyle" nepisal, neviem kde si to videl :) Ja som napisal, ze clovek, ktory aktivne robi preto, aby sa mal lepsie ma moje sympatie narozdiel o lenivej hnidy, ktora voli T*umpa chce sikanovat ludi, len preto, ze nie su lenivi ako on.

A tie hranice sa po rozpade kolonialnych panstiev menili, tak aby zohladnili kde ziju narodnosti a jazykove skupiny? A aj to kto a co vladlo africkym krajinam poslednych 70 rokov? A este geografia. Tu ju radi ignorujete. Aj tak pralesy plne malarie a inych "dobrot" pri "polnohospodarstve a turizme" je dokaz. Naozaj, venuj cas skutocnemu studiu problemu a nie zdielanim blbosti.

V predoslom poste mas chybu. Leavitt je zena, Karoline. A kedze 47 zaviedol, ze ak osoba dokaze pocat dieta a jej pohlavne bunky su vajicka, tak je zena. Takze uz sa neda diskutovat o jej pohlavi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pozrime sa napr na Egypt ktory ziskal samostatnost už v roku 1922. Doteraz je v prepocte per capita chudobný a zaostalý.

Pritom ma neuveritelné /!/ predpoklady byť velmi úspešnou krajinou:

1/vyborná strategicko-obchodná poloha- jediný pozemny koridor mezi Afrikou a Aziou /Blizkym vychodom/
2/má na svojom území najväčšiu africku velrieku-Níl - vyborne možnosti pre polnohospodarstvo
3/vysoké príjmy z poplatkov za používanie Suezskeho prielivu
4/pristup k dvom moriam /Stredozemne a Červené/ tj skvelé možnosti pre obchod aj rybarstvo
5/Egypt dostáva dlhé roky z Usa každý rok obrovsku financnu aj inu pomoc ktoreho hlavny dovod je aby sa pekne správal k Izraelu
6/unikátne historické pamiatky, bohatý zahranicny turizmus
7/nerastne zdroje: ropa, zemny plyn, fosfáty, zlato, železo, stavebný kamen /žula, mramor/, atd

Prečo to potom tam tak vyzerá ako vyzerá? Zaostalá krajina po každej stránke /kto bol raz v Egypte vie svoje/

Dôvodov je niekolko:
1/dlhodobo velmi rýchly populačný rast
2/vysoká korupcia
3/vnutorna nestabilita, ktorú maju na svedomi hlavne fundamentalisticke islamské nabozenske prúdy ktoré vyznávaju normy ktorych sa vyspely svet už dávno vzdal ako prekonaných

A toto plati plus minus pre väčšinu štátov Afriky.

**
Dobrá kniha k téme:
https://books.google.sk/books?id=KQ4rLi ... edir_esc=y
Based on an extensive survey of national IQ tests
1/RICHARD LYNN is Professor Emeritus of Psychology , University of Ulster , Northern Ireland
2/Tatu Vanhanen was a Finnish political scientist and sociologist. He was a professor of political science at the University of Tampere in Tampere, Finland.

**
Ja som napisal, ze clovek, ktory aktivne robi preto, aby sa mal lepsie ma moje sympatie
to je tvoj osobny postoj a je to fajn, ale nemá to žiaden súvis s tým, aku politiku voči imigrantom vedú Usa. Je to vec voličov Usa ktorí si volia reprezentantov ktorí maju rovnaké nazory na riesenie problemov ako oni sami.
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 01 feb 2025, 10:47rozumieš čo znamená priemerné Iq v danej populácii a čo je gaussova krivka resp rozdelenie pravdepodobnosti?
nie, nerozumie
uz som sa snazil minule a nevydalo
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 01 feb 2025, 11:29 Pozrime sa napr na Egypt ktory ziskal samostatnost už v roku 1922. Doteraz je v prepocte per capita chudobný a zaostalý.

Pritom ma neuveritelné /!/ predpoklady byť velmi úspešnou krajinou:

1/vyborná strategicko-obchodná poloha- jediný pozemny koridor mezi Afrikou a Aziou /Blizkym vychodom/
2/má na svojom území najväčšiu africku velrieku-Níl - vyborne možnosti pre polnohospodarstvo
3/vysoké príjmy z poplatkov za používanie Suezskeho prielivu
4/pristup k dvom moriam /Stredozemne a Červené/ tj skvelé možnosti pre obchod aj rybarstvo
5/Egypt dostáva dlhé roky z Usa každý rok obrovsku financnu aj inu pomoc ktoreho hlavny dovod je aby sa pekne správal k Izraelu
6/unikátne historické pamiatky, bohatý zahranicny turizmus
7/nerastne zdroje: ropa, zemny plyn, fosfáty, zlato, železo, stavebný kamen /žula, mramor/, atd

Prečo to potom tam tak vyzerá ako vyzerá? Zaostalá krajina po každej stránke /kto bol raz v Egypte vie svoje/
Toto je Egypt. Okrem toho pozitivneho ma po oboch brehoch Nilu pust. Takze ludia ziju len okolo neho a potom na pobrezi mori. Takze aj keby mal v tej pusti vsetky vzacne kovy, tak ich tazba a spracovanie budu menej profitabilne, ako ked sa nachadzaju tam kde zrovna pust nie je.
Dôvodov je niekolko:
1/dlhodobo velmi rýchly populačný rast
2/vysoká korupcia
3/vnutorna nestabilita, ktorú maju na svedomi hlavne fundamentalisticke islamské nabozenske prúdy ktoré vyznávaju normy ktorych sa vyspely svet už dávno vzdal ako prekonaných

A toto plati plus minus pre väčšinu štátov Afriky.
Vidis, sam si si odpovedal. A to je Egypt, ktory hovori arabsky a je vacsinovo moslimsky.
Ale co taka Nigeria? Mnoho jazykov, mnoho nabozenstiev, mnoho narodnosti - kmenov. Abuja nevyzera na fotkach zle (cakam na pozvanku nech sa pozriem sam). Vzdelanie dosiahnu len ti, ktori sa naucia lingua franca, lebo kmenove jazyky su nekompatibilne. Ako ked nasi pradedovia aj nieco chceli dosiahnut, len sa najskor museli naucit madarsky.
V zapadnej Afrike je aj Ghana. Na fotkach Accra tie nevyzera zaostalo. Rovnake problemy. A tiez tusia co s svojimi nerastami. Ked ma pozvu, zreportujem.
V zapadnej Afrike je aj Maroko. Nerastov isto bude mat, no z miest som videl len Marakeš a Essauiru. Obe mi prisli ale ako skanzen. Ked sa ide do Imlilu pod Toubkalom, tak je to tam zaostale, a tie dediny v 2000m+ bez cesty, vody a eletriny pridu ako kulisy, kde Hollywood moze tocit vsetko od temy prvych rolnikov po vojnu v Afganistane.
Dobrá kniha k téme:
https://books.google.sk/books?id=KQ4rLi ... edir_esc=y

1/RICHARD LYNN is Professor Emeritus of Psychology , University of Ulster , Northern Ireland
2/Tatu Vanhanen was a Finnish political scientist and sociologist. He was a professor of political science at the University of Tampere in Tampere, Finland.
On July 27, 2020, the European Human Behavior and Evolution Association issued a formal statement opposing the utilization of Lynn's national IQ dataset, as well as all updated forms of it, citing various criticisms of its methodology and data collection. They concluded that "any conclusions drawn from analyses which use these data are therefore unsound, and no reliable evolutionary work should be using these data."
https://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_th ... of_Nations

Cital si ten clanok o IQ Slovakov na Orave? Alebo si uvazoval, preco sa jodiduje sol? A to nie je ani islam, ani nic ine a stale boli Ondraš Machuľa, Neprebudení, Ťapákovci, Metodej Chlebko v nasej literature alebo Stokerova poznamka z uvodu Draculu o tom, ze "najdivnejsi zo vsetkych ale boli Slovaci?
Lebo je skutocne potvrdene, ze dopad na inteligenciu je v prvom rade environmentalny. Takze ak matky v tehotenstve nemaju dostatok mineralov v strave, ma to dopad na potomka. A kten potkom potom tiez nema dobru vizivu a skolu ma len v uplne odlisnom jazyku, tak je malo pravdepodobne, ze v dospelosti nakresli novy model jadra atomu. Ak porata kravy, ktore pasie celej dedine na holi, bude rad.
to je tvoj osobny postoj a je to fajn, ale nemá to žiaden súvis s tým, aku politiku voči imigrantom vedú Usa. Je to vec voličov Usa ktorí si volia reprezentantov ktorí maju rovnaké nazory na riesenie problemov ako oni sami.
A prave kvoli mojmu postoju mi pride postoj vedenia USA nelogicky. Kedze vsetci, okrem First Nations, su potomkovia imigrantov. A do velkej miery ilegalnych. Ked ich dedovia a babky dostali moznost budovat svoj "americky sen", je v mojich ociach nelogicke, aby to odopierali inym.
Zopakujem, ze v roznych krajinach si v blizkej ci vzdialnej minulosti zvolili zastupitelov, ktori legalizovali sikovanie obyvatelov ich krajin a spravne to nebolo. Takze ak chcu v USA maggots robit koncentraky pre Latinos, je normalne napisat, ze to neeticke a vzhladom na historiu aj nelogicke.
beardie napísal: 01 feb 2025, 16:36 nie, nerozumie
uz som sa snazil minule a nevydalo
Chvalim, prvy krat spravne pouzite nerozumie/nechape
Ale ty stale nerozumies tomu, preco to tak je.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb
Toto je Egypt. Okrem toho pozitivneho ma po oboch brehoch Nilu pust. Takze ludia ziju len okolo neho a potom na pobrezi mori. Takze aj keby mal v tej pusti vsetky vzacne kovy, tak ich tazba a spracovanie budu menej profitabilne, ako ked sa nachadzaju tam kde zrovna pust nie je.
Egypt je rozlohou obrovská krajina. Áno na väčšine územia má púšť to je pravda. Ale oblasti s vegetáciou su dostatočné velké na polnohospodarstvo. Že sa dá s pušťou pracovať, zastaviť jej postup a postupne kultivovať vegetáciou ukazuju mnohé krajiny, nielen napr Čína.
Ale co taka Nigeria? Mnoho jazykov, mnoho nabozenstiev, mnoho narodnosti - kmenov.
Rozumní ľudia chápu, že základnou podmienkou pre vzájomnu spoluprácu je jazyk ktoremu rozumia vsetky zucastnene strany. To následne zlepsuje komunikaciu, obchod, je to prevencia vnutornych konfliktov.
Práve Nigéria je mimoriadne bohatá krajina na nerastne suroviny. Je to najväcsi producent ropy v Afrike, ma tiež obrovske zásoby zemneho plynu, zlata, železa a dalsich nerastov.
Dobre pre polnohospodarstvo - v podstate celá krajina je prirodzene pokryta vegetaciou, len na uplnom severe je to horšie.
Má vela velkých riek na svojom územi. Že je tam teplo a slnko po cely rok netreba zdoraznovat.
More- rybárstvo, obchod.
Lebo je skutocne potvrdene, ze dopad na inteligenciu je v prvom rade environmentalny.
nedá sa zovšeobecňovať. V niektorých prípadoch zníženého Iq je hlavná príčina geneticka predispozícia, v iných nedostatočná výživa, v ďalších nedostatočné venovanie sa dietatu počas ranného jeho vývoja ked sa formuju základne mentálne schopnosti.
Áno, dostatok jódu v tehotenstve matky a v prvych rokoch vyvoja dietata je mimoriadne dolezitý. To by aj vysvetlovalo predmetnu skutocnost, že ludia v Afrike maju v priemere v testoch iq nižšie skóre ako ludia z iných kontinentov.

Táto diferencia sa ale nedá vysvetlit čisto iba nedostatkom jódu. Pretože málo jódu maju africké vnutrozemske štáty. Oblasti ktoré su blízko mora tento problem nemaju. Dôvodom je rybárstvo-ryby a morské plody obsahuju velke mnozstvo jodu a morský vzduchu tiež- ludia ho prijimaju aj iba čisto dýchaním.

Problém inteligencie bude vo väčšine pripadov v Afrike daný aj už spomenutou vysokou natalitou. Konkretne v Nigerii maju ženy priemerne stale cca 5detí /v nedavnej minulosti to bolo ešte viacej/ čo je v podstate najviac na svete.
Prečo je problém? Keď ma rodina vela detí, nedokáže sa venovať dostatočne každému osobitne, co sposobuje že ich inteligencný potencial sa nikdy plne nevyvinie. Chudobne rodiny nemaju na to aby zabezpecili kvalitnu stravu ani vzdelanie svojim vsetkym detom, alebo ani jednemu. Ak by mali deti menej, tento problem by bol logicky menší.
Ako dovod velkeho poctu deti sa udava vysoka detska umrtnost- ta ale práve suvisi s tym ze chudobne rodiny nemaju castokrat dostatok financii na kvalitnu vyzivu a nemaju ani dostatocne vzdelanie aby o problematike nieco vedeli- to je ten "začarovaný kruh". /Keby mali menej detí, tak časové, financne a vyzivove zdroje by boli na jedno dieta vyssie/
Tu vidíme, že ludia na danom uzemi, maju problem pochopite taketo základné suvislosti čím ďalej udržuju chudobu a nevzdelanost svojej krajiny.
A prave kvoli mojmu postoju mi pride postoj vedenia USA nelogicky. Kedze vsetci, okrem First Nations, su potomkovia imigrantov.
keby sme išli dostatocne hlboko do minulosti tak uplne každé etnikum či skupina je defacto imigrantská. Pretože ludia sa presuvaju po svete z Afriky celé veky, čo je kolíska ludstva.
Ale to neznamena, že v dnešnej dobe je možné sa len tak rozhodnut zit kdekolvek sa niekomu zapáči.
Dnešný svet je svetom zákonov a urcitych spolocenských noriem.

Tiež si v tejto suvislosti treba uvedomiť, že prijímaním utečencov sa v podstate škodí krajine, z ktorej imigranti pochádzajú. A to z toho dôvodu, že sa z danej krajiny odčerpáva ľudský a pracovný potencial rastu do buducnosti.

Autoeditácia príspevku po 11 hod 25 min 8 sek:
Volkswagen: Audi a Porsche zvažujú výrobu v USA – toto sú scenáre
https://www.handelsblatt.com/unternehme ... 02265.html
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 02 feb 2025, 22:36 jackb

Egypt je rozlohou obrovská krajina. Áno na väčšine územia má púšť to je pravda. Ale oblasti s vegetáciou su dostatočné velké na polnohospodarstvo. Že sa dá s pušťou pracovať, zastaviť jej postup a postupne kultivovať vegetáciou ukazuju mnohé krajiny, nielen napr Čína.
tomu polnohospodarstvu na Nile urcite pomoze etiopska priehrada :)
Natlacit do priestoru pri Nile aj polia aj priemysel aj ludi... to je ako nepodareny pokus hrat city builder.
Rozumní ľudia chápu, že základnou podmienkou pre vzájomnu spoluprácu je jazyk ktoremu rozumia vsetky zucastnene strany. To následne zlepsuje komunikaciu, obchod, je to prevencia vnutornych konfliktov.
Realita je ina. To, ze kolonisti nanutili jazyk je dovod konfliktov a dovod na nedostupnost vzdelania.
Dobre pre polnohospodarstvo - v podstate celá krajina je prirodzene pokryta vegetaciou, len na uplnom severe je to horšie.
Má vela velkých riek na svojom územi. Že je tam teplo a slnko po cely rok netreba zdoraznovat.
More- rybárstvo, obchod.
Ano. Aj Brazilia je pokryta vegetaciou a ake "super" pre cely svet je ked rubu amazonske pralesy pre polnohospdarstvo.
Tazke ked este zapadna Afrika bude rubat svoje prelasy, aby mal Europan co zrat, to bude "nenormalne skvele".
Si rozumny, tak kde chodis na taketo kraviny?

nedá sa zovšeobecňovať. V niektorých prípadoch zníženého Iq je hlavná príčina geneticka predispozícia, v iných nedostatočná výživa, v ďalších nedostatočné venovanie sa dietatu počas ranného jeho vývoja ked sa formuju základne mentálne schopnosti.
Áno, dostatok jódu v tehotenstve matky a v prvych rokoch vyvoja dietata je mimoriadne dolezitý. To by aj vysvetlovalo predmetnu skutocnost, že ludia v Afrike maju v priemere v testoch iq nižšie skóre ako ludia z iných kontinentov.
Da, lebo to vyskumali aj ceskoslovenski vedci. Ved si to precitaj. Kym mali matky a ich deti na mineraly bohatu vizivu, tak sa vysledky v skole zvysovali. Ked v dedinach vedome stravu vratili do stavu pred testom, zacali mentalne chradnut aj deti.
Geneticka predispozcia je to najmenej, o venovanie sa tie nebude dolezite. Ved nasi (pra)rodicia boli z mnohopocetnych rodin, takze rodicia na nich nemali cas. No a ich rodicia mnohokrat mali len najzakladnejsie vzdelanie, lebo bolo treba robit okolo domu a nosit domov peniaze. Takze na vidieku je normalne, ked pastier krav mal dcery s vysokoskolskymi titulmi. Podla teba by mala byt cela rodina dementna az kym nevymru.
Táto diferencia sa ale nedá vysvetlit čisto iba nedostatkom jódu. Pretože málo jódu maju africké vnutrozemske štáty. Oblasti ktoré su blízko mora tento problem nemaju. Dôvodom je rybárstvo-ryby a morské plody obsahuju velke mnozstvo jodu a morský vzduchu tiež- ludia ho prijimaju aj iba čisto dýchaním.
Vidis, ze sa mozeme zhodnut.
Problém inteligencie bude vo väčšine pripadov v Afrike daný aj už spomenutou vysokou natalitou. Konkretne v Nigerii maju ženy priemerne stale cca 5detí /v nedavnej minulosti to bolo ešte viacej/ čo je v podstate najviac na svete.
Prečo je problém? Keď ma rodina vela detí, nedokáže sa venovať dostatočne každému osobitne, co sposobuje že ich inteligencný potencial sa nikdy plne nevyvinie. Chudobne rodiny nemaju na to aby zabezpecili kvalitnu stravu ani vzdelanie svojim vsetkym detom, alebo ani jednemu. Ak by mali deti menej, tento problem by bol logicky menší.
Ako dovod velkeho poctu deti sa udava vysoka detska umrtnost- ta ale práve suvisi s tym ze chudobne rodiny nemaju castokrat dostatok financii na kvalitnu vyzivu a nemaju ani dostatocne vzdelanie aby o problematike nieco vedeli- to je ten "začarovaný kruh". /Keby mali menej detí, tak časové, financne a vyzivove zdroje by boli na jedno dieta vyssie/
Tu vidíme, že ludia na danom uzemi, maju problem pochopite taketo základné suvislosti čím ďalej udržuju chudobu a nevzdelanost svojej krajiny.
Takze ako to je :) zomieraju tie deti, alebo nie? Lebo ak ma zena v Afrike 5 deti a 4 sa nedoziju dospelosti, tak nie su problemy s vizvou a vzdelanim, lebo len ich potrebuje len jedno dieta a nie 5.

Inak pri tej chudobe, intelekte a mape z tej studie.
Ako su na tom krajiny Perzskeho zalivu? Ved tam chodia Slovaci obdivovat luxus, zaplateny z vyuzivania nerastneho bohatstva. A vysedky tych testov IQ su rovnako mizerne ako v Subsahraskej Afrike, kde je hlad, vojna a epidemie. Takze to "kusok" nesedi.
keby sme išli dostatocne hlboko do minulosti tak uplne každé etnikum či skupina je defacto imigrantská. Pretože ludia sa presuvaju po svete z Afriky celé veky, čo je kolíska ludstva.
Ale to neznamena, že v dnešnej dobe je možné sa len tak rozhodnut zit kdekolvek sa niekomu zapáči.
Dnešný svet je svetom zákonov a urcitych spolocenských noriem.
Nemusime chodit po Afrikach, staci nam krasne Slovensko. Tam ma byt kultura slovenska a ziadna ina, aj ked ludia maju korene po celej Europe.
Prave v globalizovanom svete je uplne normalne sa rozhodnut zit inde. A bolo to normalne aj ked ludia odchazali inde.
Tiež si v tejto suvislosti treba uvedomiť, že prijímaním utečencov sa v podstate škodí krajine, z ktorej imigranti pochádzajú. A to z toho dôvodu, že sa z danej krajiny odčerpáva ľudský a pracovný potencial rastu do buducnosti.
No vidis a toto ini uzivatelia nevidia. To je dovod, preco diktatura nevyda pasy a nedovoli dostat viza. Preto ludia utekaju ilegalne. A kedze tym poskodzuju psychopaticke rezimy, zasluzia si vsetku moznu pomoc.

Space Karen, nikym nezvoleny zmrd v neexistujucom urade je este vacsi blb ako sa zdalo.
https://bsky.app/profile/reshetz.bsky.s ... 7mzsj5os2n

USAid okrem skol a nemocnic napriklad stala za projektom ochrany deti pred minami. Na Ukrajine je toho symbolom pes Patron. Stihol zachranit vela deti, ale mohol este viac.

47 vyvreskuje, ze Europa neprijma americke auta a potraviny. Recht. Nesplnaju standardy a normy, tak neprijma.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 03 feb 2025, 8:30Geneticka predispozcia je to najmenej
tak urcite
GensUctXsAAQ-vF.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Kaša sa nikdy neje tak horúca ako sa navarila.. https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... .seznam.cz

Autoeditácia príspevku po 5 hod 7 min 50 sek:
Čína oznámila odvetu za americká cla
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... -internetu

Autoeditácia príspevku po 11 min 41 sek:
HNonline.sk - Salvádor prijme migrantov zo všetkých krajín aj zločincov z USA, oznámil Rubio
https://hnonline.sk/svet/96192823-salva ... amil-rubio
jackb
Redeemer
Redeemer

47 zabudol na trubku z Kanady. Mozno aj tam bude halucinovat "slavnu americku armadu otvarajucu kohutiky" :D
GizQHOPW4AAwNTq.jpeg
Tak celkovo o pracnom trhu v US
Gi0VNbcXUAAqFIP.jpeg
cez vikend sa v LA protestovalo proti deportaciam a na inom mieste proti zastaveniu USAID. akoby si ludia nezvolili idiokraciu, alebo co.
beardie napísal: 03 feb 2025, 16:19tak urcite
takze ak niekto nemal 6 generacii dozadu retaz vysokolskych ucitelov, doktorov, lekarov a inak vzdelanych osob, musi sa vzdat vysokoskolskeho titulu, lebo "geneticky na to nema"?
beardie
Redeemer
Redeemer

niekto z nasho okolia na to geneticky samozrejme moze mat a casto aj maju, je rozdiel ale medzi nami a obyvatelstvom, ktore by bez bieleho vykoristovatela este nevynaslo ani koleso, tam je to s tym vzdelanim horsie, podobne aj s IQ
jackb
Redeemer
Redeemer

Nie nie. Nemozes tako. Ak niekoho predkovia dokazali len past dobytok na luke, tak je to podla tvojho obrazku "neklamny znak toho, ze geneticky nemaju na to dosiahnut akekolvek vzdelanie". A ludia, ktorych predkovia neboli slachtici nemozu byt manazeri, lebo nemaju v genoch riadenie.
Je vtipne, ako pravidelne vytahujes koleso ako dokaze niecoho. To len ukazuje, ze vseobecny prehlad o teba 404. Vies o tom, ze boli civilizacie, kde sice nepouzivali koleso ani metalurgii, ale v domoch pre beznych ludi mali "sprchu" lebo dbali o hygienu v case, ked ich dobyvatelia odmitali umyvanie sa?
BTW, koleso vymysli v MENA a nie v Pripjatskych mociaroch. Takze si sa do skupiny "nemohol dosiahnut vzdelanie, lebo geneticky na to nema" zahrnut hned dvakrat. Blahozelam.
Zopakujem otazku, na ktoru si odmietol odpovedat v inej teme: ak ta mala v UK osetrovat zena z MENA, odmietnes?
Suhlasis s tym, aby DEI (Donald jr, Eric, Ivanka) a clenovia ich rodin nesmeli zasahovat do vlady v USA, lebo ich otec je skrachovanec, ktorykazdy svoj podnik priviedol do krachu a zlocinec a matka je ilegalna imigrantka, ktora sa dostala do Severnej Ameriky seriou podvodov?
beardie
Redeemer
Redeemer

musis rozlisovat geneticke predpoklady pre IQ >90 a ~70, cize rozdiel medzi Strednou Europou a Subsaharskou Afrikou
P.S.: ani NA nie je na tom z hladiska priemerneho IQ nejak skvelo, i ked vyssie ako Subsaharska Afrika
koleso vymysli v MENA
subsaharska Afrika je podla teba v ktorej casti MENA? v ME alebo v NA? vies, aby som si rozsiril moje geograficke obzory
jackb napísal: 05 feb 2025, 8:21ak ta mala v UK osetrovat zena z MENA, odmietnes?
nie
Suhlasis s tym, aby DEI (Donald jr, Eric, Ivanka) a clenovia ich rodin nesmeli zasahovat do vlady v USA
ano

este nieco?
v poslednej dobe citam tvoje blaboly len obmedzene, takze je mozne, ze som toho vela prehliadol, ked tak sa odcituj
jackb
Redeemer
Redeemer

Oponovanie rasistickym blbostiam su blaboly? Od teba to beriem ako pochvalu
Nie nie. Nemozes opat hodit sipku a potom nakreslit terc.
Tvrdis, ze geneticka je klucova pre IQ. Tak ak Slovaci mali pred storocim a skor predkov, ktori zvladali len robit na poli, v lese a past dobytok, tak podla tvojho tvrdenia nemoze mat sucastna generacia sancu dosiahnut vzdelanie ci zastvat rozhodovacie funkcie.
Tak isto, nemozes preskakovat z MENA do subsaharskej Afriky. Tvrdil si, ze v MENA su ludia malo inteligentni nie len z dovodu toho, ze si dovoluju byt nebieli, ale este aj na aerobik chodivaju do ineho domceka. Tak premyslam, pan doktor, kde to vzniklo pismo? Zaklady ekonomie? Al-gebra? Al-chemia? Kde je to ten Damašek, povestny svojou metalurgiou? Kto to zachoval spisy antickych autorov... tak mi to vychadza, ze to musia byt pravlasti Slaväjenov. Iba zeby nie.
A ked chces tak tu subsaharsku a geneticke urcenie. Tak ludi z tej subsaharskej vozili snehobieli na plantaze do Amerik. Vraj na nic ine nemali. Potom prisiel koniec 50ych rokov a 60te 20. storocia. No a vnucky a pravnucky ludi "geneticky predurcenych na tazku pracu" kontrolovali vypocty pre najvacsi uspech USA. Je mi uprimne luto, ako ti realita dava tvrde rany. No uz styri a pol roka vieme, ze ty si jej velky nepriatel a budes zit vo svojich chorych fixnych ideach aj keby traktory z neba padali.
Este popis dake rasistike budy o predurceni. V Lidli mali akciu na pukance, tak mam zasoby.
beardie
Redeemer
Redeemer

Al-gebra je typický zástupca subsaharskej Afriky :)

Ak nesúhlasíš s priemernou výškou IQ u rôznych národov, musíš dodať niečo viac ako pocity
Napísať odpoveď