Monitor k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor k PC

Príspevok od používateľa wladas »

Hmm ten vizera zaujimavo. Ziadne vyrazne negativne recenzie (aj ked ich je malo). V januari este isiel priemerne po 760€

No sup sup rychlo kupuj, daj avizo ci je to dobra kupa :smt059
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

aacid napísal: 15 feb 2025, 19:23 oficialna stranka pise IPS.
Pisu tam, ze je to VA. Sice sa spomina Fast IPS technologia, ale ked si pozries specifikacie, tak je to VA panel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

dal som monitor na reklamaciu dnes, uvidime co povie alza.
predbezne pozeram co by som teda zobral ak by alza uznala reklamaciu, pozeram 27 palcove oledy a ako tak citam internety tak som nasiel tuto "alternativu":
https://www.alza.sk/27-xiaomi-mini-led-gaming-monitor-g-pro-27i-eu-d12533749.htm

je to IPS monitor s mini-led podsvietenim. vypada velmi zaujimavo. hlavne teda stoji polovicu akehokolvek schopneho oledu. najvacsie minus pre mna je asi meniaci sa jas pri tmavych oblastiach, viem ze dynamicky jas na akomkolvek monitore vzdy vypinam lebo mi to vadi ale mozno ho aspon vyskusam ci to budem zvladat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Ahoj, odišiel mi monitor k PC a kupujem nový, nepotrebujem OLED ani 4K, je tento ok?

https://www.alza.sk/23-6-philips-243v7qdsb-d5077323.htm

príp aký je rozdiel s týmto?

https://www.alza.sk/24-philips-243v7qdjabf-d5144956.htm

Podľa manuálu sú z roku 2017, nie sú už zastaralé? Alebo ísť do tohto, aj keď nové hry nehrávam:

https://www.alza.sk/24-philips-24m2n3200s-bk-gaming-d12533499.htm

Či niečo úplne iné?

Použitie najmä internet, programovanie, občas film, staršie hry.

Hlavným kritériom je nech neunavuje oči.
Príp. so životnosťou je to ako, nemajú tie hráčske monitory kratšiu životnosť?

Vďaka.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 8 hod 44 min 39 sek:
Nakoniec som objednal ten hráčsky. https://www.alza.sk/24-philips-24m2n3200s-bk-gaming-d12533499.htm Len čo som zaň zaplatil 96€, tak hneď zdvihli cenu na pôvodných 148€, tak asi to bude dobrá kúpa...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Osobne by som si 24 palcov nekupil, ale isiel do 27-28 palcov, hoci len pri FullHD. Kedze mas uz kupene, tak je uz zbytocne nieco radit.
curta
Light Professional
Light Professional

heker, asi je to tak, keď som ho vybalil, tak sa mi zdá, že by sa uživil aj väčší, ale zas oproti tomu klasickému 17 palcovému je to výrazná zmena k lepšiemu, tak zatiaľ ok
na oči tiež fajn
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Stale ho vies vratit, priplatit par eur a mas vyrazne vacsi.
curta
Light Professional
Light Professional

Dík za radu, zrejme ho teda vymením za väčší.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

podarilo sa mi v alze vyreklamovat stary monitor a rovno som objednal ten Xiaomi G Pro 27i. dnes prisiel, zatial vypada super, podsvietenie je velmi rovnomerne, farby pekne (po chvilke sa hrania v menu) a tie miniled su zaujimave. dam tomu chvilu cas ako si zvyknem, lebo na jednej strane pri hrach to vypada super ked je tmava ozaj tmava ale vo windowsoch pri praci ci prehliadani webu ma to trochu vyrusuje ze vidim ziaru okolo svetlych okien alebo naopak.
co som cital tak idealne je ten local dimming vypinat cez den ale kedze ten monitor sa da ovladat len cez OSD tak sa na to asi vykaslem ako sa poznam.
napisem este po tyzdni co si o nom myslim.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

no popravde som si ten monitor teraz pozeral ako sa tu o nom bavite a celkom ma zaujal, povodne som zhanal sekundarny monitor k mojmu MSI ips no eventuelne by som ho aj vymenil a ulohu hlavnemu monitoru dal tomuto xiaomi, urcite sa podel po par dnoch pouzivania ako si s nim spokojny, oled ma laka, no burn in ma stale niekde vnutorne znervoznuje, aj telku mame TCL mini led ktora ma super obraz, no pri monitoroch som viac skepticky
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

po vikende musim povedat ze som z neho velmi happy.
v hrach to funguje vynikajuco. tam to viac menej ekvivalent OLEDu. hral som Sea of Thieves, co je hra v ktorej mam stovky hodin a nevedel som sa vynadivat na niektore sceny. tmave podpalubie kde ziari olejova lampa alebo nocna obloha vypadaju uzasne lebo ta ziara ozaj vychadza iba z toho miesta odkial ma, nie z pod celej obrazovky.
tak ako pri oled telke ten moment ked z uplnej tmy vylezie nazov filmu/hry na zaciatku sa mi asi nikdy neomrzi.
obcas mas tenky svetly predmet na tmavom pozadi (ked som drzal mec v ruke) tak je okolo neho bloom ale neni to nieco co by ma vyrusovalo.
a to som sa este ani nezapinal HDR.

v samotnych windowsoch je to horsie, biely kurzor na ciernom pozadi je skoro nepodsvieteny takze ho zle vidno. biela web stranka vedla ineho tmaveho okna alebo pozadia bude mat tiez viditelny blooming.
ale tak vsetci odporucaju mat ten local dimming zapnuty iba v hrach, ked to vypnes tak mas klasicke podsvietenie a musim povedat ze aj vtedy ten monitor vypada super. oproti tomu predchadzajucemu nevidim skoro ziadny bleeding.

zatial najvacsie minus je ze prave to prepinanie local dimmingu treba robit cez menu a nema to dedikovane tlacidlo ani sa to neda nastavit.
druha vec ktorej sa bojim je ze ci vydrzi. co som cital kade tade tak je vela kusov problemovych od vyroby (red tinting pri istych verziach FW) a ze niektorym sa zacali pomerne rychlo mrtve pixely objavovat.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

prave ten windows a jeho tragicke nastevenie pre miniled, pripadne hdr obsah ma stale odradza od toho, hry su jedna vec, no na monitore aj pracujem, mam teraz viacmenej kvalitne ips v cenovke cca 500eur a velmi sa pohravam, ci ist uz do oledu - aj ked mne ten burn in neda alebo risknut miniled, pri telke super, no monitor ma brzdi v tom co si viacmenej vymenoval
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak oproti kvalitnemu 500 eurovemu IPS toho asi vela neziskas. oledu sa bojim aj ja kvoli vypalovaniu aj kvoli ghostingu. a samozrejme cena tiez robi svoje.
pozeral som miniLED aj inych znaciek ale to uz si cenovo tam kde tie lacnejsie oledy takze zase tazky vyber.

ja som si to zhodnotil podla toho co na tom monitore budem robit najviac. na desktope popravde az tak vela nerobim, je primarne na hry takze mi ten miniLED vyhovuje, pokial by som ale viac pracoval alebo to mal 50 na 50 tak by som asi ostal pri obycajnom IPS.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Čaute, skúsim sa opýtať aj tu, trošku sa začínam strácať pretože už pár dní hľadám vhodný monitor k laptopu LENOVO IdeaPad 5 Pro 16IRH8 (a Playstation 5 pri 2K/120Hz) kde mám HDMI a USB-C Thunderbolt 4.

Musí mať: 27 palcov, QHD rozlíšenie, Minimálne 144 hz (pri pripojení cez HDMI)
IPS panel a Jas minimálne 400 cd/m2.

Budem rád ak bude mať: Hub na pripojenie klávesnice a myš.

Cena do 350-400 (NAY/Alza ideálne).

Ďakujem za pomoc a tipy.

Autoeditácia príspevku po 2 dni 23 hod 3 min 9 sek:
Nakoniec som sa rozhodol pre 27" GIGABYTE M27Q3 (Alza cca 320€).

Prvý pocit fajn, aj keď cez HDMI mi to dáva max 120hz. PS5 ukazuje podporu 2K, 120hz a VRR.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Máte tu už niekto oled monitor? Už dlhšie rozmýšľam nad prechodom na oled ale odrádza ma trochu životnosť panelu. Ako je to dnes s vypaľovanim pixelov pri statickom obraze? Je to stale problém alebo sa to uz nejak vyriešilo pri nových modeloch?
gogo956
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 27 okt 2025, 9:36 Máte tu už niekto oled monitor? Už dlhšie rozmýšľam nad prechodom na oled ale odrádza ma trochu životnosť panelu. Ako je to dnes s vypaľovanim pixelov pri statickom obraze? Je to stale problém alebo sa to uz nejak vyriešilo pri nových modeloch?
moderne Oled displeje maju systemy na znizenie vypalovania. Ale v praxi bude Oled vzdy rychlejsie starnut ako bežné LCD. Nejde len o zhorsenie obrazu "vypálenie" ale aj celkove znizenie jasu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano ale dolezite je povedat po akej dobe pouzivania. V beznych domacich podmienkach kludne az po 8r pouzivania. Mozno viac.
Toto uz proste nie je nevyhoda ako volakedy. Aktualne su dolezite ine nevyhody ako rozmazany obraz pri texte, atd.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja som velmi spokojny ze som nakoniec vybral miniled miesto oledu. na "ziariace" okna vo windows som si uz zvykol, myslel som ze budem pravidelne prepinat medzi dynamickym a statickym podsvietenim podla toho co budem robit ale nakoniec to mam zapnute stale a proste to uz nevnimam.
a v tych hrach, hlavne niektorych, to je fakt citelny rozdiel, filmy na tom moc nepozeram, takze tam to neocenim.
zaroven nemusim mat neustale podvedomy strach o vypalovanie a riesit ci som monitor vypol alebo nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 27 okt 2025, 14:54 Ano ale dolezite je povedat po akej dobe pouzivania. V beznych domacich podmienkach kludne az po 8r pouzivania. Mozno viac.
Toto uz proste nie je nevyhoda ako volakedy. Aktualne su dolezite ine nevyhody ako rozmazany obraz pri texte, atd.
pouzivam monitor v podstate väčšinu časti dňa a vacsina z toho je staticky obraz. Pri takom intenzivnom pouzivani sa uvádza že zmeny v jasu a kvalite obrazu su uz aj za jeden či dva roky.
Ak niekto pouziva monitor hlavne na hry a filmy, tam to problem nebude, lebo to su pomerne tmave scény a dynamické.
Zaroven vraj Oled monitory tym ze sa hodne zahrievaju tak mavaju vnutri aktivne ventilatory ktore je obcas pocut- to by som z principu nechcel.
Napísať odpoveď