Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 08 máj 2024, 11:59 Treba dat dojmy stranou. Po 3 rokoch väzby by si aj ty vyzeral ako prvotriedny basista. :D Súd by mali zaujímať len dôkazy. A pravda je taká, že polícia u toho pána nezaistila výpovede, ktoré by potvrdzovali, že díloval, ani si pán nežil nad pomery, ani sa u neho nenašla nejaká vyššia hotovosť nevysvetleného pôvodu. Bol zamestnaný, bezúhonný. O pár kilometrov ďalej za našimi hranicami by dostal pokutu a prepadnutie majetku (nie celého, ale max. by mu zhabali záhradnícke nožnice a lopatku, alebo čo používal pri pestovaní vonku).
V podstate len také záhradnícke hobby, a doma desiatky kíl sušenej marihuany na výrobu mastičiek pre núdznych, ved ano. Len si pomýlil krajinu, kde by mu iba nabehli danovaci, ci nekrati stat o dan, tam by v tom samozrjeme mohol legalne podnikat, kedze u nas mohol iba pre nudznych a vlastne vôbec.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

retkvic napísal: 10 máj 2024, 20:37 V podstate len také záhradnícke hobby, a doma desiatky kíl sušenej marihuany na výrobu mastičiek pre núdznych, ved ano. Len si pomýlil krajinu, kde by mu iba nabehli danovaci, ci nekrati stat o dan, tam by v tom samozrjeme mohol legalne podnikat, kedze u nas mohol iba pre nudznych a vlastne vôbec.
Je to do inej témy, ale mohol by si si o tom niečo zistiť, než niečo napíšeš.

Neboli to desiatky kg, ale kg. A ešte z toho bol väčšinou odpad, hrube drevnate stonky jak zápästie, ktoré mu policajti narátali ako šišky na predaj. Dokonca to bol doslova odpad, lebo polícia mu zaistila aj kompostér s kuchynským odpadom, lebo tam dával aj listy...a aj to narátali ako šišky top kvality. A potom človek z expertízneho ústavu na súde povie, že by s tým bol po kkt roboty, keby to oddelovali. Takže to nerobili. Však čo, jemu výplata cinkla, o nič nejde, len o jednu zničené rodinu. Inému labáku to posunúť nechcú. Metodiku merania vysvetliť nevedia. Aj to čo namerali, je proste málo a riaditeľ centra pre liečbu drogových závislostí im bol vysvetliť, že 5% tráva je dobrá tak do kozmetiky.

Toto sú dôvody, prečo súd vyššej inštancie opakovane vracia celú vec prvostupňovému súdu. Žial tomu istému sudcovi debilovi. Ako keby nestačilo, že v tejto veci máme najprísnejšie zákony v EU. Ešte to totálne odfláknu, čísla strielajú len tak od brucha, pritom paragraf a trest vyplýva u nás práve z množstva a % účinnej látky. V civilizovanej krajine s fungujúcim súdnym systémom by pri takto spackanej expertíze išiel rovno celý do koša = nevinný + odškodné.

A to ani nehovorím o tom, koľko stoviektisíc € sme my daňoví poplatníci spláchli do kanála len týmto jedným prípadom. To sme tak bohatá krajina?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 10 máj 2024, 21:21 Je to do inej témy, ale mohol by si si o tom niečo zistiť, než niečo napíšeš.

V civilizovanej krajine s fungujúcim súdnym systémom by pri takto spackanej expertíze išiel rovno celý do koša = nevinný + odškodné.

A to ani nehovorím o tom, koľko stoviektisíc € sme my daňoví poplatníci spláchli do kanála len týmto jedným prípadom. To sme tak bohatá krajina?
Mne sa zdá, že si sa do toho prípadu nejako zainteresoval...
Sam Šipoš sa priznal z držania drog, chce byt aj odsudeny za to čo spachal, to nepopiera, sam to hovori, len sa mu nepaci co vsetko mu pripisuju za vinu, kedze ako tvrdi, tak že na sk neexistuju nejaki certifikovani znalci s certifikatmi a je tu na to iba jedno laboratorium, kde to podla obzalovaneho/odsudeneho nie je s kostolnym poriadkom.

Takze nevinný v jeho prípade asi nie, ked sám priznáva ze vinný je.

Takze take technikalie ako kolko percent ucinnej latky dana droga obsahovala a kolko susiny mu bolo nascitanej by sa malo poriesit, no vinu si priznal a chce byt za nu aj odsudeny. V tychto veciach sme u nas ale dost pozadu co sa tyka nasich zapadnych susedov a pri takomto mindsete ludi u nas je to este dlha cesta.

S tými stovkami tisíc áno, je to zbytočné mrhanie peniazmi, ktorými sa naprieč celým spektrom mrhá a podla tejto do totality smerujucej krajiny aj nadalej mrhat bude.

Ano, neptri to do tejto temy.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ephramko - mas vlastne v praci pristup k internetu?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 23 máj 2024, 9:50 ephramko - mas vlastne v praci pristup k internetu?
Jasné, sme už v 21. storočí. Len ako IT vybavenie by mohlo byť lepšie. Ale to je asi problém v celom štáte okrem parlamentu. Som sa strašne rehotal, keď som videl inzerát, že Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie hľadá absolventa psychológie, ktorý ovláda MS DOS a vedel by pracovať na 386ke. :D :D :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zas to sa nedeje len v statnom :D Minuly rok som bol v Portugalsku a byval som v dost dobrom hotely v centre mesta, proste vsteko vysperkovane. Na recepcii mali macbooky s velkymi obrazovkami, ale ked si sa na ne pozrel na ne z opacnej strany, tak na nich bezal DOSBox (alebo nejaka aletrenativa) a rezervacie riesili v DOS-e. Ani v niektorych skladoch to nie je az tak vynimocne.
nf1603
Novice
Novice

Príspevok od používateľa nf1603 »

Ahoj, chcela by som sa opýtať či je nejaká šanca že sa na pozíciu psychológa do ZVJS dostane žena ktorá práve dostala diplom z jednoodborovej psychológie? Bez akéhokoľvek kurzu, len s praxou (počas štúdia).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ephramko
harrison314

aj velmi staré programy sa zvyknú stále používať. Napr. v niektorých bankách stále fungujú aj na programoch ktore existujú od 80-90tych rokoch.
Také programy su totiž stabilné, oskúšané, firmy maju s nimi skusenosti a su nenaročne na HW. Zároven aj licencie na ne zvyknu byt lacnejsie ako na moderne programy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nf1603 napísal: 26 feb 2025, 23:57 Ahoj, chcela by som sa opýtať či je nejaká šanca že sa na pozíciu psychológa do ZVJS dostane žena ktorá práve dostala diplom z jednoodborovej psychológie? Bez akéhokoľvek kurzu, len s praxou (počas štúdia).
Stručná odpoveď je áno, berú absolventov. Pretože väznice majú nedostatok odborných zamestnancov a pretože toto je tak špecifický odbor, že ani nemáš, kde získať vzdelanie. Na VŠ sa vyučuje forenzna psychológia, ale penitenciárna psychológia je úplne iný odbor, len s tou istou klientelou. Postgraduál neexistuje.

Ešte je tu taká záležitosť. Zákon to síce nezakazuje (lebo taký zákon by bol pravdepodobne protiústavný), ale podľa vnútornej smernice mužská väznica bude hľadať psychológa - muža. No v realite nie je nezvyčajné, že nakoniec zoberú psychologičku. Lebo proste "nejsou lidi" a nikto iný sa im ani neprihlásil na pohovor. Psychológia sa za 100 rokov stala z výlučne mužského odboru, takmer výlučne ženským odborom.

Osobne by som sa ako mladá baba nezamestnal v mužskej väznici. Pretože existuje významná časť odsúdených, ktorá trestnú činnosť páchala iba voči ženám. A tam sa s nimi stretneš.

A ešte taká poznámka. Ak ťa zoberú, budeš odborný civilný zamestnanec väznice. Do ZVJS môžeš vstúpiť neskôr a treba splniť určté podmienky (nepsychologické).
gogo956 napísal: 27 feb 2025, 7:42 aj velmi staré programy sa zvyknú stále používať. Napr. v niektorých bankách stále fungujú aj na programoch ktore existujú od 80-90tych rokoch.
Také programy su totiž stabilné, oskúšané, firmy maju s nimi skusenosti a su nenaročne na HW. Zároven aj licencie na ne zvyknu byt lacnejsie ako na moderne programy.
Tomu rozumiem, len proste mi prišlo smiešne, že hľadali evidentne mladých psychológov. Ako keby gen Z vedela, čo je MS DOS a 386ka. :D Však ja, mileniál, som sa s 386kou a DOSom stretol len ako 5 ročné decko. Kedy som hral prince of persia u mami v práci. Dovolili mi sa tam hrať, lebo už vtedy mali nakúpené nové počítače. Takže som nič nemohol pokaziť. :D Radšej mali hľadať psychológov po 50ke, ktorí majú prax a ešte by im tam takých 10 rokov odpracovali do dôchodku aj na tých starých strojoch...
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

Všetko sa dá. V dnešnej dobe je bežné že sa ludia sa musia v zamestnani naucit ovladat nejaky nový program v pomerne kratkom case, takže urcite sa naucia aj ten v Dose. Vystudovany psycholog ma druhy stupen akademicky čo naznačuje inteligenciu pre ktoru by to nemal byt problem. /Ms Dos je oproti dnesnym operacnym systemom extremne jednoduchy/ :-)
Ono je to vlastne o urcitej kontinuite: ak firma/institucia pouziva nejaky program uspesne povedzme 20 či viac rokov, tak pokial jej to vyhovuje, tak nie je dôvod prechadzat na nejaký iný, lebo by s tym boli spojene priame ci nepriame naklady naviac.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Je mi jasné, že mladý človek sa rýchlo naučí s DOSom. Len ja myslím ďalej. Čo bude s tým človekom potom a na čo mu to bude. V ideálnom prípade by si mal na ten základ zo školy nabalovať ďalšie zručnosti a skúsenosti, proste ako snehová guľa. A učiť absolventov zručnosti, ktoré boli bežné pred 40 rokmi mi príde také...ako keby si dal decko študovať odbor, ktorý už teraz nahradzujú stroje a AI. Zbytočne stratené roky života, peniaze a možnosti pre kariérny rast blízke nule.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko - na druhu stranu je to proste praca. Ja ako programator to mam tak, ze niektore moje prakticke znalosti maju zivotnost dva roky, lebo potom vyjde nova verzia frameworku, alebo zmenim pracu a tie vedomosti uz asi nikdy nepouzijem. takze to netreba brat tragicky. A moze sa v praci citit, ako keby odpalujes jadrove rakety :D tiez pouzivaju rovnako casom overeny softver.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

presne ako pise harrison314 dnes je taka dynamicka doba a samozrejme u programatorov je to všetko ešte nepomerne rychlejsie. Ale aj mne ktorý nemá s IT nič spolocne sa stalo, že v uplne každom zamestnani kde som robil boli aj programy s ktorymi som sa už potom nikdy v zivote nestretol. A castokrat boli daleko od toho ako si dnes predstavujeme "user-friendly interface". Takže ten predchadzajuci pomerne značne vydretý skill som mohol uplne zabudnut a ucit sa nieco uplne nove. Naviac clovek musi zvladnut pracovat s tymi programami velmi rýchlo, žiadne velké zaúčenie, častokrat ani neexistuje manuál, alebo iba nejaky "basic" a vlastné poznámky.
nf1603
Novice
Novice

Ďakujem ti za odpoveď 😊 samozrejme že si uvedomujem riziko - mladá žena v mužskej väznici, avšak práca vo väznici ma strašne láka. A možno že to mám v hlave len zidealizované a bude to katastrofa 😀 každopádne uvidí sa, či ma vôbec zoberú. Ak ma napadnú ešte nejaké otázky určite sa sem ozvem. Som rada že som našla niekoho kto píše na túto tému, lebo nič iné som na nete nenašla 👍
nf1603
Novice
Novice

Ahoj, ešte mi predsa napadla otázka ohľadom výberového konania. Robia sa testy pre psychológov rovnaké ako pre bacharov ZVJS? Teda fyzická skúška a aj psychotesty? Alebo ako to prebiehalo u teba? A hneď po prijatí si mohol nastúpiť do funkcie alebo si musel absolvovať nejaké kurzy/školenia. Ďakujem vopred za odpoveď :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nf1603 napísal: 13 mar 2025, 0:13 Ahoj, ešte mi predsa napadla otázka ohľadom výberového konania. Robia sa testy pre psychológov rovnaké ako pre bacharov ZVJS? Teda fyzická skúška a aj psychotesty? Alebo ako to prebiehalo u teba? A hneď po prijatí si mohol nastúpiť do funkcie alebo si musel absolvovať nejaké kurzy/školenia. Ďakujem vopred za odpoveď :)
Po nástupe ťa hodia hneď do vody a buď budeš plávať alebo sa utopíš, tzv. zaškolenie praxou. :D Ako som písal, psychológ je civilný zamestnanec, takže výberové konanie prebieha úplne normálne...prečo chcete pracovať u nás, kde sa vidíte o 5 rokov... :D Proste ústny pohovor. Možno predtým nejaký ABCD písomný test "zo psychológie".

Potom už ako zamestnanec môžeš vstúpiť do ZVJS a áno, tam robíš skúšky, ako každý iný príslušník ZVJS. Čiže fyzické testy, psychotesty, test zo slovenčiny, strelby, vodičák. Prirovnal by som to k armáde. Ten "prijímač" je pre každého rovnaký. Ale ty si VŠ vzdelaná osoba, nejdeš robiť "bachara". Takže automaticky potom dostaneš dôstojnícku hodnosť a ako dôstojník máš iné úlohy. Ale v podstate 99,9% svojho času budeš ďalej robiť psychologickú prácu.

Ak v ústave nevypukne mimoriadna situácia. Pretože vtedy sa "meníš" zo psychológa na príslušníka ZVJS a teda musíš počúvať a vydávať rozkazy. Prakticky každý náš plán na rôzne kritické situácie sa začína tým, že civilistov dostaneme von a tým sa to pre nich končí. Zatiaľ čo príslušníci tam musia zostať a dostať to pod kontrolu.

Interne zaškolená samozrejme budeš, ale asi myslíš naše akreditované psychologické vzdelávanie. No tak to je na rozhodnutí riaditeľa väznice. Nebudem ťa klamať. Je to štátna správa. Šetrí sa. Je ohromný problém dať raz ročne zamestnancovi pár stoviek € na workshop/školenie/výcvik. O to viac ma potom serie, keď si prečítam, ako politická strana dosadila nejakého debila do funkcie a jeho/jej prvý krok vo funkcii bol ten, že si do kancelárie nakúpil talianske dizajnové sedačky...z peňazí daňových poplatníkov.
ppp24
Novice
Novice

Príspevok od používateľa ppp24 »

Zdravím, chcela by som sa spýtať ako veľmi riešia pri výberovom konaní kde bolo vzdelanie získané. Aktuálne študujem bakalára psychológie v Holandsku a zvažujem po dokončení štúdia návrat na Slovensko a práve prácu väzenského psychológa. Plánovala som v Holandsku vyštudovať aj magistra forenznej alebo legálnej psychológie (čo je študijný odbor veľmi špecifický práve pre Holandsko) lenže sa obávam, že by mi diplom na Slovensku nauznali. Mohol by byť toto problém?
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

neviem ako to je teraz, ale kedysi dávnejšie bol extrémny problém aj s akceptáciou diplomov z ČR, kde boli to tie študijné programy dosť totožné. Je možné že s magisterským diplomov pri rozdielnom študijnom progmrame budeš mať problém s uznaním titulu. Podobne to je/bolo ? aj s akcetáciou odborných výcvikov. Ale možno sa to už zmenilo. Ale otázka je, prečo sa chceš vôbec vracať na Slovensko ? :-D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Takúto prácu musí človek vnímať ako poslanie. Byť neustále v kontakte s ludmi ktorí su mimo bežný, spoločenský psychologický rámec, to sa musí skôr či neskôr prejaviť na osobnosti psychologa.
Napísať odpoveď