Práve viem, že v rôznych odboroch sú s tým často problémy, preto sa začínam o to zaujímať, aby som vedela aké budem mať možnosti. Či sa chcem vrátiť na Slovensko je ešte vo hviezdach, som teraz v 2. ročníku bakalára. Všetko teda záleží aj od politickej situácie aká bude o pár rokov. No problémom je, že napríklad tu v Holandsku (čo viem) je náročné sa uplatniť ako väzenský psychológ alebo súdny znalec pre ľudí zo zahraničia. Minimálne je potrebná vysoká úroveň holandčiny a s tou ja zatiaľ veľmi bojujemdanodrevo napísal: 26 mar 2025, 9:08 neviem ako to je teraz, ale kedysi dávnejšie bol extrémny problém aj s akceptáciou diplomov z ČR, kde boli to tie študijné programy dosť totožné. Je možné že s magisterským diplomov pri rozdielnom študijnom progmrame budeš mať problém s uznaním titulu. Podobne to je/bolo ? aj s akcetáciou odborných výcvikov. Ale možno sa to už zmenilo. Ale otázka je, prečo sa chceš vôbec vracať na Slovensko ?![]()
Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody
Re: Väzenský psychológ / Práca v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody
To je dosť bizár, idealizovať si prácu väzenského psychologa.. 
Nespĺňaš minimálne požiadavky, takže žiadne výberové konanie by nebolo. Bakalár je u nás zdrap papiera. Minimum je magister z jednoodborovej psychológie. U nás som sa s tým nestretol, ale poznám XY ľudí, ktorí išli študovať na prestížne univerzity do Británie. Napr. chceli robiť psychoterapiu, tak nešli študovať jednoodborovú psychológiu, ale čisto len odbor psychoterapia. S diplomom sa vrátili na Slovensko a zistili, že môžu ísť akurát tak do Mekáča. Podľa našich zákonov nie sú psychológovia, duplom nie sú psychoterapeuti. A často im diplom ani len neuznali, lebo VŠ odbor psychoterapia u nás neexistuje a zákon jasne definuje, kto je a nie je psychoterapeut. Takže sa zase zbalili a odišli zo Slovenska.ppp24 napísal: 26 mar 2025, 0:09 Zdravím, chcela by som sa spýtať ako veľmi riešia pri výberovom konaní kde bolo vzdelanie získané. Aktuálne študujem bakalára psychológie v Holandsku a zvažujem po dokončení štúdia návrat na Slovensko a práve prácu väzenského psychológa. Plánovala som v Holandsku vyštudovať aj magistra forenznej alebo legálnej psychológie (čo je študijný odbor veľmi špecifický práve pre Holandsko) lenže sa obávam, že by mi diplom na Slovensku nauznali. Mohol by byť toto problém?
Aby som bol špecifický. Máme u nás kopu špičkových odborníkov. Majú školy, majú výcviky, majú atestácie, majú 10-20-30-40 rokov praxe a aj tak si nemôžu hovoriť psychoterapeuti. Lebo podľa našich zákonov nemáš špecializačné štúdium v klinike a atestáciu = nie si zdravotnícky pracovník, nepracuješ v nemocnici = nemôžeš byť psychoterapeut.
V pláne obnovy sme sa zaviazali, že zlepšíme psych. starostlivosť na Slovensku. Dostali sme na to nemalé peniaze. A aby som to zhrnul: Matovičova vláda mala dobrý úmysel. Ale dopadlo to ako vždy. Vznikol kvalitný tím odborníkov z praxe. Matovič/Krajči si tam naťahali tých katolibanských magorov. Komisia skončila tak, že odborníci odtiaľ znechutení odišli. Ostali tam len politickí nominanti. Matovičova vláda padla. Došiel minister Lengvarský, ktorí matovičov katoliban povyhadzoval a na novele sa nerobilo vôbec, lebo na tom nemal kto robiť. Teraz to rieši SMER. Novela je pripravená a ide do parlamentu. Chceli sme novelou riešiť ten nezmysel okolo zdravotníckych pracovníkov. Totálny chaos v špecializáciach psychológie. Že napr. poradenský/ školský/ klinický psychológ každý patrí pod iný zákon, pod iné ministerstvo, ale všetci robia s tou istou klientelou (napr. deťmi) v podstate to isté. Ale "štampel" má len klinický psychológ. Chceli sme, aby požiadavky boli miernejšie. Škola + výcvik + atestačná skúška a môžeš robiť psychoterapiu/súkromnú prax. Chceli sme, aby ten nový zákon jasne trestal rôznych šarlatánov a koučov, ktorí sa o psychológiu ani neobtreli.
A čo spravil SMER? Presný opak. Podmienky sa ešte sprísnia. Psychológom sa bude môcť nazvať len človek zo zdravotníctva. Na to sa ozvali kolegovia/kolegyne, ktorí majú diplom zo psychológie, špecializačné štúdium, 2 výcviky, 30 rokov robia s týranými, zneužívanými deťmi...ale pracujú v školstve, tak ak novela prejde, už nebudú psychológovia. Čím potom budú? "Bútlavou vŕbou"? Do toho sa ozvala Ficova sestra (prokurátorka GP), že chce, aby psychológovia boli trestne stíhaní, keď sa nepekne vyjadria o Ficovi.
Čistý bananistan proste. Psychológovia škaredo hovorili o Ficovi, poďme ich vytrestať. Srať na ľudí, srať na deti. Už teraz ľudia musia za detským psychiatrom/klinickým psychológom cestovať stovky KM a na termín čakajú vyše roka, aj keď je problém akútny. Ficova vláda situáciu ide riešiť tak, že to ešte viac dodrbe. Peniaze z EU samozrejme prepadnú. A občania, ktorí nemajú prachy na odborníka v zahraničí, proste majú smolu. Aj keď platia nemalé zdravotné poistenie.
Asi som sa zle vyjadrila…nešla by som sa hlásiť na túto pozíciu po dokončení bakalára, ale po dokončení magistra. Chcela by som si aj magistra spraviť tu v Holandsku, lebo na našej univerzite máme práve program forenznej psychológie dosť kvalitný. Jediný problém je, že po ukončení by som mala magistra forenznej psychológie a nie jednoodborovej a to si niesom istá ako by fungovalo potom s uznaním na SK a tak. Možnosť je ešte odbor legálnej psychológie, tam má človek titul MS of Psychology, nie špecializáciu, no tam je zasa problém s tým, že je to jednoročné štúdium a napríklad môj brat mal problém aby mu uznali magisterský titul, pretože študoval v UK a tam štúdium nebolo rozdelené na bakalára a magistra, ale malo dokopy 4 roky (minimálne jeho odbor). Na toto som sa práve vtedy pýtala, že či veľmi dbajú pri výberovom konaní na to aby to bol magistej jednoodborovej psychológie? Či by špecializácia bola skôr výhodou alebo nevýhodou?ephramko napísal: 26 mar 2025, 14:18 Nespĺňaš minimálne požiadavky, takže žiadne výberové konanie by nebolo. Bakalár je u nás zdrap papiera. Minimum je magister z jednoodborovej psychológie. U nás som sa s tým nestretol, ale poznám XY ľudí, ktorí išli študovať na prestížne univerzity do Británie. Napr. chceli robiť psychoterapiu, tak nešli študovať jednoodborovú psychológiu, ale čisto len odbor psychoterapia. S diplomom sa vrátili na Slovensko a zistili, že môžu ísť
akurát tak do Mekáča. Podľa našich zákonov nie sú psychológovia, duplom nie sú psychoterapeuti. A často im diplom ani len neuznali, lebo VŠ odbor psychoterapia u nás neexistuje a zákon jasne definuje, kto je a nie je psychoterapeut. Takže sa zase zbalili a odišli zo Slovenska.
Aby som bol špecifický. Máme u nás kopu špičkových odborníkov. Majú školy, majú výcviky, majú atestácie, majú 10-20-30-40 rokov praxe a aj tak si nemôžu hovoriť psychoterapeuti. Lebo podľa našich zákonov nemáš špecializačné štúdium v klinike a atestáciu = nie si zdravotnícky pracovník, nepracuješ v nemocnici = nemôžeš byť psychoterapeut.
V pláne obnovy sme sa zaviazali, že zlepšíme psych. starostlivosť na Slovensku. Dostali sme na to nemalé peniaze. A aby som to zhrnul: Matovičova vláda mala dobrý úmysel. Ale dopadlo to ako vždy. Vznikol kvalitný tím odborníkov z praxe. Matovič/Krajči si tam naťahali tých katolibanských magorov. Komisia skončila tak, že odborníci odtiaľ znechutení odišli. Ostali tam len politickí nominanti. Matovičova vláda padla. Došiel minister Lengvarský, ktorí matovičov katoliban povyhadzoval a na novele sa nerobilo vôbec, lebo na tom nemal kto robiť. Teraz to rieši SMER. Novela je pripravená a ide do parlamentu. Chceli sme novelou riešiť ten nezmysel okolo zdravotníckych pracovníkov. Totálny chaos v špecializáciach psychológie. Že napr. poradenský/ školský/ klinický psychológ každý patrí pod iný zákon, pod iné ministerstvo, ale všetci robia s tou istou klientelou (napr. deťmi) v podstate to isté. Ale "štampel" má len klinický psychológ. Chceli sme, aby požiadavky boli miernejšie. Škola + výcvik + atestačná skúška a môžeš robiť psychoterapiu/súkromnú prax. Chceli sme, aby ten nový zákon jasne trestal rôznych šarlatánov a koučov, ktorí sa o psychológiu ani neobtreli.
A čo spravil SMER? Presný opak. Podmienky sa ešte sprísnia. Psychológom sa bude môcť nazvať len človek zo zdravotníctva. Na to sa ozvali kolegovia/kolegyne, ktorí majú diplom zo psychológie, špecializačné štúdium, 2 výcviky, 30 rokov robia s týranými, zneužívanými deťmi...ale pracujú v školstve, tak ak novela prejde, už nebudú psychológovia. Čím potom budú? "Bútlavou vŕbou"? Do toho sa ozvala Ficova sestra (prokurátorka GP), že chce, aby psychológovia boli trestne stíhaní, keď sa nepekne vyjadria o Ficovi.
Čistý bananistan proste. Psychológovia škaredo hovorili o Ficovi, poďme ich vytrestať. Srať na ľudí, srať na deti. Už teraz ľudia musia za detským psychiatrom/klinickým psychológom cestovať stovky KM a na termín čakajú vyše roka, aj keď je problém akútny. Ficova vláda situáciu ide riešiť tak, že to ešte viac dodrbe. Peniaze z EU samozrejme prepadnú. A občania, ktorí nemajú prachy na odborníka v zahraničí, proste majú smolu. Aj keď platia nemalé zdravotné poistenie.
Aby som sa vyjadrila k tej politickej časti, tak to je jeden z nemála dôvodov prečo si niesom úplne istá, či návrat na Slovensko je pre mňa dobrý krok. Psychológia (nech už je to hociktoré jej odvetvie) je na SK veľmi podceňovaná, hlavne keď si to porovnám s tým ako to funguje tu.Tu sa na vyštudovaných psychológov pozerajú ako na odborníkov a častokrát sú na úrovni lekárov, no na Slovensku sú to pre väčšinu ľudí “šarlatáni” alebo študenti psychológie-“tí, ktorým sa nechce pracovať.” Mizerné financovanie už ani nespomínam.
Potom všetko záleží od toho, či ti uznajú diplom a na Slovensku budeš mať Mgr. zo psychológie 1k1 voči nám s diplomom z jednoodborovej psychológie. A to ti ja neviem povedať. Ak by ti to uznali, tak sa môžeš zamestnať napr. aj v "polepšovni". Len upozornenie, že tam to pracovné prostredie je často horšie ako v maximum security väznici. A polepšovne patria pod ministerstvo školstva, takže platy sú oveľa nižšie ako máme my. To je katastrofa.ppp24 napísal: 27 mar 2025, 17:53 Asi som sa zle vyjadrila…nešla by som sa hlásiť na túto pozíciu po dokončení bakalára, ale po dokončení magistra.
Okrem toho netuším akú skladbu predmetov tam máte a čo vlastne študuješ. Lebo väzenský psychológ je odbor penitenciárnej psychológie. Je to iné ako FP. Forenzny psychológ je u nás psychológ, klinik a diagnostik, ktorého poveril súd na vypracovanie posudku. Jeho úlohou je zhodnotiť, či páchateľ bol v čase spáchania skutku príčetný a teda môže byť súdený. Zároveň má FP zhodnotiť, či je možnosť resocializácie páchateľa vzhľadom na jeho/jej osobnosť. Problém je, že znalectvom sa u nás neuživíš. Túto prácu robia väčšinou "ujovia" psychológovia okolo dôchodkového veku a ich hlavný príjem je z pedagogickej a ambulantnej činnosti.
A ako som písal, FP je klinik. Klinickým psychológom sa ale u nás staneš po Mgr., po absolvovaní špecializačného štúdia z klinickej psychológie.
Jediné uplatnenie, ktoré mi napadlo, že by si proste vstúpila do zboru (policajného) a pri práci policajtky/vyšetrovateľky by si mohla využiť svoje vzdelanie. Na kriminalistickom ústave je odbor "vierohodnosti výpovede", kde sa robí s polygrafom, ale tam pracuje hŕstka ľudí pre celé Slovensko a že tam niekoho zháňali na voľnú prac. pozíciu, som naposledy videl tak pred 10 rokmi.
Prípadne by si sa na túto oblasť kompletne vykašlala a po Mgr. išla skôr cestou kliniky, zdravotníctva, psychoterapie.
Ono ma veľmi teší tento záujem. Potrebujeme nových kolegov a kolegyne. Slovensko má akútny nedostatok odborníkov/odborníčiek na psychologické zdravie prakticky v každom odbore. Ale legislatíva je nastavená tak, ako je. A toto sú dôsledky. Keď máš túžbu pomáhať odsúdeným, tak to poviem asi veľmi tvrdo, ale jednoduchšie je sa dostať do väznice tak, že by si bola majsterka murárka
____
____
Včera poslanci schválili v 1. čítaní novelu zákona o psychologickej starostlivosti a psychoterapii. Diskusia trvala asi 6hodín. Z koalície tam nikto nebol, nikto nevystúpil. Minister zdravotníctva tam sedel ako kôpka nešťastia. Dostal poriadny náklad. Právom. Lebo tá novela vôbec nič nerieši. A minister v podstate sám priznal, že takúto zlú novelu predkladá len kvôli tomu, že mu horí termín pod zadkom a že chcú dostať od EU nejaké peniaze na register psychoterapeutov pre SKP. Inak prepadnú aj tie peniaze. Za čo dostal ďalší náklad, že sa snaží EU oklamať a vymámiť odtiaľ prachy. Lebo EU si dala nejaké podmienky, tie táto novela nerieši. Okrem toho vláda Roberta Fica presunula asi 5 miliónov € určených na zlepšenie psych. starostlivosti do úplne iných rezortov.
Takže takto si tu žijeme. Vláda má ešte šancu to narýchlo nejako zbúchať a novelu zlepšiť cez "prílepky" a "pozmeňováky". Ale pochybujem, že budú mať záujem teraz niečo robiť, keď 2 roky nerobili nič a Slovenskú komoru psychológov totálne odignorovali.