Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
prosim o pokracovanie, bavi ma to viac ako moje diskusie s panom binarnym
nemám každý deň toľko voľného času, ktorý by som bol ochotný premrhať na blastbita
Názor sýrskeho mnícha, môže byť ešte rád že doteraz tam prežil https://www.aktuality.sk/clanok/IpvnvDo ... f-podcast/
Ale tá krajina je stratená tých siekt a fanatizmu je príliš " A aj teraz – po zvrhnutí Bašára Asada – zažívame opäť zabíjanie a revanš.“"
beardie - to by si mal jackbovi opätovne dodať že čo sa deje v Syrii, on skrátka fanaticky verí že jeho Ahmed je nevinný dobrák od kosti.
Ale tá krajina je stratená tých siekt a fanatizmu je príliš " A aj teraz – po zvrhnutí Bašára Asada – zažívame opäť zabíjanie a revanš.“"
beardie - to by si mal jackbovi opätovne dodať že čo sa deje v Syrii, on skrátka fanaticky verí že jeho Ahmed je nevinný dobrák od kosti.
Dnes uplynulo 20 rokov od smrti sv. Jána Pavla II.
Katolícku cirkev viedol 26 rokov.
Absolvoval vyše 100 zahraničných ciest, z toho trikrát aj na Slovensko, za svätého bol vyhlásený už 9 rokov po smrti.
Katolícku cirkev viedol 26 rokov.
Absolvoval vyše 100 zahraničných ciest, z toho trikrát aj na Slovensko, za svätého bol vyhlásený už 9 rokov po smrti.
Tipujem že keď zomrie pápež František, tak ten by bol tiež po 9 rokoch vyhlásený za svätého, dvaja rovnocenný pápeži.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Pripade Jana Pavla II mi to vyhlasnie za sveteho prislo take neskutocne nasilu. Proste aby bolo. Co nehovori nic o nom, ale skor o cirkvi ako takej.
https://dennikn.sk/minuta/4561969/Počet ľudí bez vierovyznania v Nemecku prvýkrát prevýšil počet katolíkov a protestantov. Obe hlavné kresťanské cirkvi stratili vlani viac ako milión členov. Aktívnych vo viere je len asi 5 % obyvateľov.
Podiel obyvateľov bez náboženského vyznania je 47 % (39 miliónov), katolíkov a protestantov je spolu 45 % (38 miliónov).
Celkový počet katolíkov podľa cirkevných štatistík za rok 2024 prvýkrát klesol pod 20 miliónov (19 769 237), čo predstavuje 23,7 % populácie.
Podľa Konferencie biskupov Nemecka zaznamenala cirkev 321 611 formálnych vystúpení. Krstov bolo 116-tisíc a pohrebov 213-tisíc. V roku 2024 bolo vysvätených len 29 nových kňazov a jedenásť z 27 diecéz nemalo žiadnu vysviacku.
Evanjelická cirkev oznámila zhruba 18 miliónov členov, čo je 21 percent.
V Nemecku žije aj asi 3,3 milióna moslimov a státisíce členov menších kresťanských cirkví. (tasr, n)
Dako malo aj krestanov aj moslimov na to, co sa pise...
Blastbit, František a Jan Pavol II sú dosť rozdielny, František tak skoro za svätého asi vyhlásený nebude, je to dosť prísne.
Dobrý článok z 3.4.2025 https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/n ... -vyro.htmlcurta napísal: 03 apr 2025, 20:07 Blastbit, František a Jan Pavol II sú dosť rozdielny, František tak skoro za svätého asi vyhlásený nebude, je to dosť prísne.
Zrejme hej, aj prísne, no aspoň že sa znovu vyjadruje pápež František k dôležitým info.
Neviem ci prisne. Carlo Acutis bude "milenialsky svaty". "Kamaratom napaloval Simpsonovcov". Podla KKC je porusovanie autorskeho prava hriech voci Nepokradnes! Tak ja neviem uz.
https://www.economist.com/1843/2025/03/ ... nial-saint
https://www.economist.com/1843/2025/03/ ... nial-saint
Pápežov postoj k Ukrajine https://www.vaticannews.va/sk/papez/new ... ajinu.html
" Pápež František telefonoval kard. Krajewskemu, aby ho podporil v misii na Ukrajine "
" Pápež František telefonoval kard. Krajewskemu, aby ho podporil v misii na Ukrajine "
-
Mek
Addict
Vcera vecer okolo 22:30 u nas po sidlisku prechadzali davy krestanov, spievali a zvonili, bol to dost hluk.
Tak mi napadlo, ci sa moze takto rusit nocny klud... a ci by sa to niekomu inemu nez cirkvi tolerovalo.
Tak mi napadlo, ci sa moze takto rusit nocny klud... a ci by sa to niekomu inemu nez cirkvi tolerovalo.
To si museli dohodnúť s mestom. Ako sa aj mestské koncerty a rôzne kapely hrajúce po 22:00 oznámia u primátora.Mek napísal: 20 apr 2025, 8:44 Vcera vecer okolo 22:30 u nas po sidlisku prechadzali davy krestanov, spievali a zvonili, bol to dost hluk.
ale ano, bežne sa to toleruje aj pri inych akciach.Mek napísal: 20 apr 2025, 8:44 Vcera vecer okolo 22:30 u nas po sidlisku prechadzali davy krestanov, spievali a zvonili, bol to dost hluk.
Napr v lete je uplne normálne že v Ba na Zlatych pieskoch alebo na futbalovom stadione su koncerty a party hlboko po 22hodine.
-
starysomar
Hardcore addict
"Vcera vecer okolo 22:30 u nas po sidlisku prechadzali davy krestanov..." - pár krát za rok v piatok alebo sobotu s tým nemám problém 
-
Mek
Addict
Mal som na mysli hlasne pochody - koncerty su nieco ine, tam sa hluku zabranit neda (ved preto sa robia), a ked niekto byva v centre alebo miestach kde sa take akcie konavaju, musi s tym pocitat.
No tento pochod, kde hlasno spievali a este aj zvonili zvoncami - keby boli potichu iba s tymi svieckami - neobtazovalo by to nikoho...
No tento pochod, kde hlasno spievali a este aj zvonili zvoncami - keby boli potichu iba s tymi svieckami - neobtazovalo by to nikoho...
Čo som si predtým myslel že skôr abdikuje, tak nakoniec pápež František zomrel https://www.aktuality.sk/clanok/AHEV74q ... frantisek/
Edit curtovi dole - áno tak to je, v prípade pápežov to tak chodí, ale tak dal spoločnosti dosť hoci nebol zrejme každému a hocikde sympatický.
Edit curtovi dole - áno tak to je, v prípade pápežov to tak chodí, ale tak dal spoločnosti dosť hoci nebol zrejme každému a hocikde sympatický.
Aj Ján Pavol II sa držal hesla, že z kríža sa nezostupuje.
„Dnes ráno o 7.35 h sa rímsky biskup František vrátil do domu Otca,“ uviedol kardinál Kevin Farrell vo vyhlásení, ktoré Vatikán zverejnil na platforme Telegram.
„Učil nás žiť hodnoty evanjelia s vernosťou, odvahou a univerzálnou láskou, najmä k najchudobnejším a ľuďom na okraji spoločnosti," pokračoval kardinál.
Autoeditácia príspevku po 6 hod 25 min 51 sek:
Svet sa ponára do smútku. Slovensko spúšťa vlajky na pol žrde
Štátny smútok vyhlási aj Argentína, Brazília a Španielsko.
„Dnes ráno o 7.35 h sa rímsky biskup František vrátil do domu Otca,“ uviedol kardinál Kevin Farrell vo vyhlásení, ktoré Vatikán zverejnil na platforme Telegram.
„Učil nás žiť hodnoty evanjelia s vernosťou, odvahou a univerzálnou láskou, najmä k najchudobnejším a ľuďom na okraji spoločnosti," pokračoval kardinál.
Autoeditácia príspevku po 6 hod 25 min 51 sek:
Svet sa ponára do smútku. Slovensko spúšťa vlajky na pol žrde
Štátny smútok vyhlási aj Argentína, Brazília a Španielsko.
No, keby si si ucenie papeza Frantiska zobral aspon do paty. Ty ale robis vsetko proti nemu. Proti Namestnikovi Krista na zemi.
Možno si teraz zvolia toho inkvizítora z Maďarska a bude všetko zase "naporádku".jackb napísal: 21 apr 2025, 20:12 No, keby si si ucenie papeza Frantiska zobral aspon do paty. Ty ale robis vsetko proti nemu. Proti Namestnikovi Krista na zemi.