Elektromobil co si o nom myslite?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
Väčšie a ťažšie autá (nie len EV), než by stačilo majú vyššie náklady, spotrebu atd než by mohli ak by neboli prerastené.
Nie sú bezpečnejšie pre posádku, sú nebezpečnejšie pre iných účastníkov cestnej premávky. To je celé.
Nie sú bezpečnejšie pre posádku, sú nebezpečnejšie pre iných účastníkov cestnej premávky. To je celé.
Nie sú bezpečnejšie pre posádku.. Takže či sedím pri čelnej zrážke v novej fábii alebo touaregu je jedno?
Samozrejme vždy to bude záležať od konkrétnej situácie, ale verím, že SUV bude bezpečnejšie vo väčšine prípadov.
Samozrejme vždy to bude záležať od konkrétnej situácie, ale verím, že SUV bude bezpečnejšie vo väčšine prípadov.
Väčšie a tým pádom ťažšie auto, resp jeho posádka, má v pripade havarie značnú vyhodu oproti posádke mensieho a lahsieho auta:
1/tazsie auto je menej ovplyvnovane nárazom od lahsieho auta
2/SUV je zvýhodnené v prípade narazu ineho velkeho vozidla z bocnej strany
3/väčšie auta maju väčši priestor pre deformačné zóny
Na druhej strane si laicky myslim, ze pri mestskych rychlostiach su aj malé auta bezpečné. Iné to nepochybne bude pri rychlostiach dialnicnych.
1/tazsie auto je menej ovplyvnovane nárazom od lahsieho auta
2/SUV je zvýhodnené v prípade narazu ineho velkeho vozidla z bocnej strany
3/väčšie auta maju väčši priestor pre deformačné zóny
Na druhej strane si laicky myslim, ze pri mestskych rychlostiach su aj malé auta bezpečné. Iné to nepochybne bude pri rychlostiach dialnicnych.
je to tak ale preco? lebo z logickeho hladiska nemaju SUV nad MPV ziadnu vyhodu. vyssie su o trosku SUV, do terenu nie je vhodne ani jedno. posed/nastupovanie mas super aj MPV a toho priestoru je tam podstatne viac.gogo956 napísal: 10 apr 2025, 22:08 1/kolko ludi dnes kupuje klasicke Mpv? laicky odhadujem ze uplne minimum
jediny rozdiel je vzhlad. to som presne zazil ked sme 4 roky dozadu kupovali auto. ja som SUV nechcel ale zena povedala ze MPV vypadaju staro a dochodcovsky a SUV vypadaju ovela lepsie...
(najlepsie inak je ze odkedy ma zena firemne auto, a vzdy je to kombik, tak si na SUV ani nespomenie.
a automobilky to nasleduju. vacsina MPV sa uz nepredava vobec a tie co sa este predavaju uz nie su MPV ale SUV...
mne asi chyba len nejaka ta vyvazenost, ze preco nemoze automobilka predavat aj SUV aj MPV aj sedany aj hedgebacky aj kombiky ale miesto toho bude mat v ponuke 8 roznych SUV medzi ktorymi su minimalne rozdiely.
Autoeditácia príspevku po 1 min 29 sek:
dnes podla mna viac zalezi na tych deformacnych zonach ako na vahe ci velkosti. takze je dost mozne ze je to plus minus jedno. staci pozriet crashtesty.JCM01 napísal: 11 apr 2025, 8:28 Nie sú bezpečnejšie pre posádku.. Takže či sedím pri čelnej zrážke v novej fábii alebo touaregu je jedno?
-
starysomar
Hardcore addict
Záleží od konkrétnej situácie a kombinácie vozidiel. Ja to vidím inak, odborníci zas inak. On je aj rozdiel, či a ako vodič zareaguje.
Môj pohľad - s menším ľahším, obratnejším autom sa skôr upracem, uhnem. Samozrejme pri čelnom náraze "vyhrá" ten v ťažšom.
Dačo tu:
https://www.techbox.sk/pravda-alebo-myt ... -hatchback
a tu:
https://autobild.pluska.sk/zaujimavosti ... -nieco-ine
Môj pohľad - s menším ľahším, obratnejším autom sa skôr upracem, uhnem. Samozrejme pri čelnom náraze "vyhrá" ten v ťažšom.
Dačo tu:
a tu:
dá sa na to pozerat z roznych uhlov ohladu, v kazdom pripade fyzika nepusti: ked sa zrazia dve objekty, tak ten lahsi absobuje viacej energie z nárazu ako ten tazsi.starysomar napísal: 11 apr 2025, 10:23 Záleží od konkrétnej situácie a kombinácie vozidiel. Ja to vidím inak, odborníci zas inak. On je aj rozdiel, či a ako vodič zareaguje.
Dačo tu:
a tu:
Argument že s " ľahším, obratnejším autom sa skôr upracem, uhnem" môže byť pravda pri situaciach kedy za
a/ máš na to dostatok času, na tu reakciu
b/máš ten priestor kde uhnut
aacid
Suv su dnes módne a ludia sa módou a prevadajucimi trendami nechavaju ovladat aj v inych oblastiach svojho zivota, tak preco by ten automobilovy mal byt vynimkou? Podla mna je priemerne Mpv praktickejsie ako priemerne Suv."ale to tak ale preco? lebo z logickeho hladiska nemaju SUV nad MPV ziadnu vyhodu"
väčšie auto ale ma logicky väčšie deformačné zóny, aj ked ano je otazka kolko to realne robi rozdiel pri konkretnej nehode. Ako som pisal, podla mna pri mestskch rychlostiach tie rozdiely v bezpecnosti mensich a vacsich aut nie su velke. Vo väčších mestach je cele jazdenie len o "šulíchovaní" v kolóne od jednej krizovatky k druhej, takže ani nie je moznost nabrat velku rychlost.dnes podla mna viac zalezi na tych deformacnych zonach ako na vahe ci velkosti.
EU, China will look into setting minimum prices on electric vehicles, EU says
https://www.reuters.com/business/autos- ... 025-04-10/
https://www.reuters.com/business/autos- ... 025-04-10/
80% ludi kupuje auta ocami a proste co je trendy. Praktickost ide bokom. Ja napr nechapem vela konkretnych modelov ako si ho niekto moze kupit. A predsa je toho na cestach mraky.aacid napísal: 11 apr 2025, 9:41 je to tak ale preco? lebo z logickeho hladiska nemaju SUV nad MPV ziadnu vyhodu.
Historicky priklad za vsetky bola Fiat Multipla. Z tych novsich Nissan Juke
Nebola Multipla 6 miestna? To nemalo konkurenciu.
Ale bol to uplny hnus. Az facelift bol prijatelny.
-
starysomar
Hardcore addict
Mám ju - facelift. Stará síce vyzerala ako vyzerala no praktické auto.
výhoda u ojazdenych Multipla bola v tom, že ich skoro nikto nechcel, takže velká úžitková hodnota za pomerne nizky peniaz
to je presne to, ludia to nekupovali kvoli vzhladu ale kvoli uzitocnosti.
no co uz, skratka som asi uz stary a neviem si zvyknut na to ze vsetko musi byt zdvihnute a nafuknuce. chybaju mi hedgebacky a sedany a dokonca v poslednom case tak ako som vzdy nemal rad kombi tak snivam o 15 rocnych volvach
xc70 s 5 valcom, vlhky sen.
no co uz, skratka som asi uz stary a neviem si zvyknut na to ze vsetko musi byt zdvihnute a nafuknuce. chybaju mi hedgebacky a sedany a dokonca v poslednom case tak ako som vzdy nemal rad kombi tak snivam o 15 rocnych volvach
-
starysomar
Hardcore addict
gogo956 - nájdi nejakú 1.9JTD v dobrom stave a za rozumný peniaz 
Najlepšie r. 2005 lebo novšie majú DPF.
Nenájdeš a ak - zadná náprava na výmenu, interiér poničený atd.
Dizajn? Sedím vnútri a ostatne - taký Renault Modus je podobný a niektoré moderné autá aj o hodne škaredšie.
Dizajnovo sa mne osobne páčia Tesly (a ďalšie "klasické" dizajny).
Dizajn? Sedím vnútri a ostatne - taký Renault Modus je podobný a niektoré moderné autá aj o hodne škaredšie.
ano mas pravdu, dnes uz Multiplu v dobrom stave tazko najst, ale myslel som to spätne, povedzme ešte 5-10rokov nazad.starysomar napísal: 12 apr 2025, 8:12 gogo956 - nájdi nejakú 1.9JTD v dobrom stave a za rozumný peniaz
-
starysomar
Hardcore addict
V 2017 už bol problém. Teda ročník 2005 kde ešte nebol DPF. Alebo veľmi draho.
Pozerám BYD a niektoré vrátane cien nevyzerajú zle. Kým sa napravia škody čo Tesle spravil "autor" zrejme sa aj tu presadia iní výrobci.
Pozerám BYD a niektoré vrátane cien nevyzerajú zle. Kým sa napravia škody čo Tesle spravil "autor" zrejme sa aj tu presadia iní výrobci.
Nech sa páči. Teraz budeš mat vlhké sny.
-
starysomar
Hardcore addict
Díky - odkladám si, mám ich viac 
Originál je dostatočne hnusný - teda oba
Originál je dostatočne hnusný - teda oba
-
starysomar
Hardcore addict
To však nie je chybou EV a rafinérky tiež pekne horia, ak...