Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Napriklad cestoviny a pecivo, preco viac ludi nevoli celozrnne? Je v mnohych ohladoch zdravsie.
pretože väčšine ludi celozrnne produkty chutia menej a niektorým ludom väčší príjem vlákniny nemusí robiť na trávenie dobre /a iným zase vela vlakniny nevadí/
Pre porovnanie, taky toustovy chlieb celozrnny ma aj rovnaku cenu ako biely, aj rovnaku konzistenciu, podobnu chut.
možno pre teba maju rovnaku "konzistenciu a podobnu chut" ale napr ja v tom inu konzistenciu a aj trocu inu chut citim. Osobne to striedam: väčšinou sa snazim celozrnne produkty jest ale obcas si dam aj biele
To je tiez zaujimave, ved predsa zvyknut si na inu chut nie je tak tazke.
práveže u väčšiny ludi sa chute prilis nemenia, z velkej casti je to nastavene evolučne: prednostne vyhladavame jedla ktoré su sladké a zaroven maju dost tuku, pretoze taketo potraviny maju v sebe vela rychlej aj pomalej energie.
Tí jedinci ktorý v minulosti uprednostnovali nizkokaloricku stravu logicky preniesli menej svojich génov.

Čo sa týka napojov typu Cola, Fanta, Sprite, kofola atd tak nie su zdrave ani vtedy keby boli sladene steviou. Prečo tomu je, je viacero a bolo by to na dlhšie.

Údeniny su vyslovene nezdravé. Nielen tým že sa tam pridávaju nezdrave latky ale dalsi dovod je ten ze samotny proces spracovania znehodnocuje niektore látky ktore su v nich na zaciatku procesu zdravotne prospesne.

Ale to či človek nakoniec ochorie na urcitu chronicku chorobu, je z velkej casti dané genetickymi predispoziciami.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nedá sa vylúčiť že má na to značný vplyv psychika. Niekto môže zožrať / vypiť čokoľvek a nie je mu nič do vysokého veku, inému uškodí aj to, o čom len čítal.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dakujem za odpovede.
gogo956 napísal: 19 apr 2025, 6:48Čo sa týka napojov typu Cola, Fanta, Sprite, kofola atd tak nie su zdrave ani vtedy keby boli sladene steviou. Prečo tomu je, je viacero a bolo by to na dlhšie.
To by ma celkom zaujimalo, ja tie napoje takmer nepijem, ale preco sladene takmer bezkalorickou steviou by boli stale nezdrave?
gogo956 napísal: 19 apr 2025, 6:48Ale to či človek nakoniec ochorie na urcitu chronicku chorobu, je z velkej casti dané genetickymi predispoziciami.
To suhlasim, ale vies do akej miery?

Od AI:

Niektoré odhady hovoria o 18% zvýšení rizika rakoviny hrubého čreva na každých 50 gramov spracovaného mäsa skonzumovaných denne.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dreamer napísal: 19 apr 2025, 23:56 To by ma celkom zaujimalo, ja tie napoje takmer nepijem, ale preco sladene takmer bezkalorickou steviou by boli stale nezdrave?
Lebo obsahuju aj ine veci, ako sladidlo, ktore asi tiez nie su celkom zdrave. Chcelo by to vidiet cele zlozenie daneho napoja.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
To by ma celkom zaujimalo, ja tie napoje takmer nepijem, ale preco sladene takmer bezkalorickou steviou by boli stale nezdrave?
1/niektoré umele sladidlá sú podozrivé že narúšajú metabolizmus a poškodzujú mikrobiom creva
2/ani tzv prirodne sladidla ako napr stévia nie su uplne ok, pretože organizmus je evolučne nastaveny tak, že po prijati cohokolvek sladkeho ocakava prisun energie /sacharidy/. V pripade stevie ktora nema kalorie toto ale nenastava, čo je pre organizmus nestandardna situacia, takze z dlhodobeho hladiska to tiez nebude v poriadku
3/nápoje su umelo dosycované Co2 ktora sa v spojeni s vodou meni na kyselinu uhlicitu ktora ma nizke Ph čo oškodzuje zubnu sklovinu a odporuje proces demineralizacie
4/mnohé nápoje obsahuju rôzne kyseliny,napr citronovu alebo fosforecnu, čo je dalsi silný faktor ktorý poskodzuje zuby
5/kyselina fosforecna zatazuje oblicky a vytvara nerovnovahu k pomeru k vapniku čo môže zhorsovat kostnu bilanciu /väčšia pravdepodpobnost vzniku osteoporozy vo vyssom veku/
6/ak napoj obsahuje kofein, tak to je silno navykova latka- rychly vznik zavislosti, zaroven kofein ma do urcitej miery diureticke vlastnosti co moze viest k vzniku tvorby oblickovych a mocovych kamenov
7/Co2 môže sposobit naduvanie a plynatost

Ak si da zdravý človek občas akýto nápoj, tak zo zdravotneho hladiska sa nestane pravdepodobne nič.
Ale pravidelný vysoký príjem na dennej báze už v poriadku nie je.

Najlepsim napojom je cista voda, resp slabo mineralizovana a minimalne sytena mineralka /najlepsie v skle/

To suhlasim, ale vies do akej miery?
kedže je to geneticky podmienené, tak je to individuálne. Každý sme geneticky trochu iný. Napr jedlo na ktore je niekto tak silno alergicky že ho nemôže konzumovať ani trochu, môže niekto iný jest v podstate v neobmedzenom množstve celý život bez toho aby mu to spôsobovalo akykolvek problem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A co taka vegeta? Studoval niekto o tom? Lebo sa hovorilo o skodlivosti glutamanu sodneho v nej, potom aj o vysokom podiele soli, potom vraj glutaman sodny nie je skodlivy, potom zase info. Ak by sa niekto o to zaujimal, tak nech da vediet ako to vlastne je.
gogo956
Redeemer
Redeemer

heker napísal: 20 apr 2025, 9:37 A co taka vegeta? Studoval niekto o tom? Lebo sa hovorilo o skodlivosti glutamanu sodneho v nej, potom aj o vysokom podiele soli, potom vraj glutaman sodny nie je skodlivy, potom zase info. Ak by sa niekto o to zaujimal, tak nech da vediet ako to vlastne je.
ako všetko je to hlavne o genetickej predispozicii daneho jedinca.

Niektorým luďom vyšší prijem sodika zvyšuje krvny tlak. A ak už ho maju trvalo vyšší, tak je to pre nich velké riziko. Ale iným ľudom vysoký prijem sodíka tlak nijako nezvysuje-máme v rodine člena rodiny ktorý ma vyslovene nízky tlak pritom silno solí- na jeho tlak to nema nijaky negativny vplyv.

To iste platí aj pre glutamat sodný: niektorí ludia su nanho precitlivelí a po jeho konzumácii maju bolesti hlavy a podobne negativne prejavy. Ale drvivej väčšine ludi v normalnom mnozstve nevadí. Ale napr ludia ktori chcu schudnut by sa mu mali skôr vyhybat, lebo podporuje chut do jedla.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 20 apr 2025, 9:37A co taka vegeta? Studoval niekto o tom? Lebo sa hovorilo o skodlivosti glutamanu sodneho v nej, potom aj o vysokom podiele soli, potom vraj glutaman sodny nie je skodlivy, potom zase info. Ak by sa niekto o to zaujimal, tak nech da vediet ako to vlastne je.
To je celkom zaujimave, v teme Myty a pravdy som v prvom prispevku uviedol tieto latky, bolo to so zdrojom, ktory uz nefunguje:
Mytus - Glutaman sodny je skodlivy
Pravda - Je to prirodna latka vyskytujuca sa aj v beznych potravinach
http://www.myty.sk/mytus-glutaman-sodny-je-skodlivy/

Mytus - Sladidlo Aspartam (E951) je jed
Pravda - Povazuje sa za bezpecne a zdraviu neskodne sladidlo
http://www.myty.sk/mytus-aspartam-je-jed/
Odvtedy sa to ale zmenilo.
Pomerne nedávno, v júli 2023, zaradila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aspartám do kategórie 2B, čo znamená, že je možno karcinogénny pre ľudí.
gogo956 napísal: 20 apr 2025, 9:19Dreamer...
Dakujem, presne takuto odpoved som potreboval.

Kazdopadne, ak si dat obcas kolu alebo sladeny napoj, tak nie je predsa lepsie Zero verzia, alebo so steviou?

Mna by zaujimalo, ake sladke napoje su najmenej zdraviu skodlive, lebo zdrave asi nie su ziadne. Nechcem pit nic pravidelne.

Teraz kvoli imunite pijem sumive vitaminy, ktore mi odporucila aj lekarka, ale je to OK pit kazdy den? Tiez obsahuju asi sladidla a pod., takze aj sumive vitaminy, ake - a ak nie, v akej forme su najlepsie dolezite vitaminy?

Inak, zaujimaju ma zdravsie / menej kaloricke nahrady za rozne jedla a napoje, mate nejake tipy, alebo aj stranky, ktore by mali taketo tipy?

Napriklad ja som zistil, ze mrkva ma asi iba tretinu kalorii oproti zemiakom, pricom pocitovo je mrkva sladsia, mozno je aj zdravsia, aj ked to moze byt diskutabilne. Mne varena mrkva velmi chuti, viac ako varene zemiaky, neochutene.

Tu mi napadlo, co tak mrkvovy napoj, ako nahradu za kolu, pomarancove, citronove napoje? Mozno kombinacia s niecim inym, tiez nizkokalorickym, aby to malo dobru chut.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
domaci mrkvovy napoj je urcite velmi zdravy, len s tym bude trochu roboty.

Brat vitaminy mozes, ale opatrnejsi by bolo dobre pri mineraloch- ak ich tiez beries.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 20 apr 2025, 14:34 Teraz kvoli imunite pijem sumive vitaminy, ktore mi odporucila aj lekarka, ale je to OK pit kazdy den? Tiez obsahuju asi sladidla a pod., takze aj sumive vitaminy, ake - a ak nie, v akej forme su najlepsie dolezite vitaminy?
Najlepsie samozrejme v prirodzenej forme zo stravy. Problem je, ak mas nedostatok - co je caste - lebo nasa strava neobsahuje uz ani zdaleka tolko zivin, kolko by sme potrebovali.
Ak pijes sumive napoje kvoli chuti - potom budiz - ale na prijem vitaminov a mineralov je to najhorsia mozna volba. Pozri si zlozenie - obsahuju pravdepodobne malo danych vitaminov a mineralov, a este aj v tych najhorsich (=najlacnejsich) formach, ako je oxid horecnaty a pod. K tomu plniva a umele sladidla. Kvalitne vyzivove doplnky treba vyberat informovane, podla zlozenia. Bohuzial je tu aj ten problem, ze vyzivove doplnky nie su regulovane a casto neobsahuju to, co je deklarovane, resp. nie v deklarovanych mnozstvach. Politici s tym nerobia nic a biznisu to vyhovuje, bezny clovek si to overit nema ako, ked teda nema doma vybaveny labak...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dreamer - Ale ja som sa nepytal na aspartam, ale na vegetu a teda glutaman sodny.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 20 apr 2025, 15:46domaci mrkvovy napoj je urcite velmi zdravy, len s tym bude trochu roboty.
To je pravda, neda sa kupit 100% mrkvovy napoj, alebo nejaky mix, kde nie su ziadne skodlive latky, sladidla a pod.?

Hladal som tu: https://potravinydomov.itesco.sk/grocer ... e&count=48

Preco je napr. 100% jablkova stava 1,55 €/l, ale mrkvova nie je, alebo v mixe pomarančovo-mangovo-mrkvová a za 3,56 €/l?

Vlastne aj v suvislosti s vitaminmi a tym, ze najlepsie je ich brat v prirodzenej forme, tak existuje nejaky napoj, stava, smoothie, kde je vyvazeny pomer vitaminov a mineralov? Ako nahrada za vitaminy v liekoch, sumivych tabletach?

Existuje napr. mrazena zelenina, kde su rozne druhy zeleniny, tym aj vitaminov a pod., ale nieco take vo forme napoja, stavy.

Sója ničí plodnosť: Čo všetko si o nej nevedel?
Francúzsko zakazuje sóju v sociálnych zariadeniach kvôli obavám z negatívneho vplyvu na plodnosť a hormonálnu rovnováhu. Článok poukazuje na štúdie spájajúce vysokú konzumáciu sóje s možnými problémami s plodnosťou, najmä u mužov, a s hormonálnymi zmenami vďaka obsahu izoflavónov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem, ja som prave teraz nasiel rovnaku stavu aj v Tesco:

Rio Cold Press 100% karotka 1 l - Tesco Groceries

Kedze mne mrkva chuti, mozem sa nou predavkovat, ak by som ju jedol ovela viac, aj namiesto prilohy, zemiakov a pod., aj tie stavy?

Prip. ake kombinacie su este zdrave, 100% stavy, kde je viacero dobre vyvazenych vitaminov a tiez dobre chuti? Jablko-mrkva som nasiel, alebo este ine?
wladas
Redeemer
Redeemer

Mas divne otazky. Aj z vody sa otravis ked jej vypijes naraz 20L :D
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jablkova stava je najlacnejsia, preto ked si kupis bezny "jahodovy sirup", tak tam je 1 % jahodovej stavy, ostatok su prirodne aromy a glukozovo-fruktozovy sirup (velmi nezdrava vec), aby to chutilo po jahodach, a desiatky percent su voda a jablkova stava. Takym sa vyhybam, treba citat zlozenie malymi pismenkami. Vyrobcovia bez skrupuli daju na obal velke krasne jahody a pritom sa jedna vlastne o jablkovu stavu, nie jahodovu (a este s nezdravymi primesami, neinformovany clovek si mysli, ako dobre pre svoje zdravie robi a pritom je to naopak).
gogo956
Redeemer
Redeemer

celkovo ovocne stavy aj keby skutocne boli zo 100perc ovocia nie su vo velkom mnozstve moc zdrave. Je to z toho dovodu ze neobsahuju vlakninu na rozdiel od celeho ovocia a maju vela jedoduchych sacharidov. Ale ako uz bolo spomenute vsetko je to o mnozstve a o tom ci ma clovek dostatok fyzickeho pohybu pripadne sportu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

100% ovocná šťava - ak by bola priamo lisovaná a bez akýchkoľvek konzervantov, ok. Mám za to že prevažná väčšina predávaných je z koncentrátu a nariedená.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Miesto štiav je lepšie jest cele ovocie ako take. Len jablka zvyknem olupat, pretoze väčšina pesticidov a inych postrekov sa drzi prave tam. Prave jablka zvykneme tak trochu podcenovat ale z vyzivoveho hladiska je to fantasticke ovocie, napr silno podporuje antioxidacne systemy organizmu
wladas
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 20 apr 2025, 14:34Kazdopadne, ak si dat obcas kolu alebo sladeny napoj, tak nie je predsa lepsie Zero verzia, alebo so steviou?

Mna by zaujimalo, ake sladke napoje su najmenej zdraviu skodlive, lebo zdrave asi nie su ziadne. Nechcem pit nic pravidelne.

Teraz kvoli imunite pijem sumive vitaminy, ktore mi odporucila aj lekarka, ale je to OK pit kazdy den? Tiez obsahuju asi sladidla a pod., takze aj sumive vitaminy, ake - a ak nie, v akej forme su najlepsie dolezite vitaminy?

Inak, zaujimaju ma zdravsie / menej kaloricke nahrady za rozne jedla a napoje, mate nejake tipy, alebo aj stranky, ktore by mali taketo tipy?
Este doplnim reakciu na tvoje otazky.
Zero verzia so steviou je super ale bezne nekupitelna.
Preco riesis menej kaloricke jedla? Jedlo z jeho principu ma byt kaloricke inac by si nemal dostatocny prijem. Dolezite je mnozstvo. Nie nadarmo sa najcastejsie pri chutnuti riesi kaloricky prijem vs vydaj.
Napísať odpoveď