Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Všetko o mobiloch, PDAčkach...

Aky mate mobil

Inteligentny (Symbian, WM, Android)
253
88%
Hlupy (Uzavrety OS)
34
12%

Celkom hlasov: 287

M4jk1:-)
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Aky mate mobil "Inteligentny" alebo "Hlupy"

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

chcel som maly tlacitkovy mobil, ale nech je zaroven "inteligentny", tak som si objednal tento z aliexpressu. Došiel mi včera, troška nezvyk na takej obrazovke pisat text. Youtube, chrome, obchod play, google maps, volanie, nabijanie, telegram, facebook všetko funguje ale internet banking som ešte neskušal. Inak nevie niekto, čo je to za icon theme?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kupoval som pred asi rokom tlacikovy telefon, bola to poziadavka. Len ked som cital rencezie, tak Nokia uplne vypadla. Napokon najlepsie vysiel MyPhone (polska znacka) v cene 40 ci 50 eur. Nema to daky opetacny system typu Symbian, nema to web a Gmail, ale za to bezi rychlo, baterka drzi 3 dni a vsetko funguje ok. Nabijacka je este micro USB.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

M4jk1:-) napísal: 06 máj 2025, 19:15Inak nevie niekto, čo je to za icon theme?
Nenašiel som ho. Ale hľadal som niečo v zmysle "8bit icon packs" a našlo ich dosť. Tak možno ti pomôže aj to :-)
Pedro445
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Pedro445 »

Vie mi nejaky pamatnik vysvetlit preco sa ludia zabijali za "inteligentnymi telefonmi" v casoch ( 2006-08) ked yt prakticky neexistovalo (nehovoriac o streamovacich platformach), mobilny internet bol drahy a nespolahlivy a 99% internetovych stranok ani nebolo optimalizovanych pre mobilne zariadenia ? Celkom ma to zaujima.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Lebo to vtedy ešte nebolo toľko o konzumovani. Smartfon sa dá využiť aj inak.
Tiez to bolo nove.
Pedro445
Amateur
Amateur

Napriklad ? Ako vyuzil v tych casoch smartphone bezny clovek ktory nedostaval 50 novych mailov za den, nemal business diar plny meetingov a nepotreboval kazdych 5 minut kontrolovat vyvoj cien komodit na burze ?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hudba, fotky, textové údaje? Pred mnohými rokmi som mal/používal Casio PV-250X - pravda nebo to mobil.
Pedro445
Amateur
Amateur

Na to bohate stacil vtedajsi sedy priemer a ziadny iphone si nepotreboval. Mna hlavne zaujima ze aku motivaciu mal bezny cloveka vyhodit cca 500 dolarov za telefon v casoch, ked sa bezny plat v BA sa pohyboval v rozmedzi 10-15000 korun a vsetky vymozenosti ktore dnes robia smatfony relevantnymi boli este len v plienkach.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Dôvody ti tu už napísali. Multimédia, plus do toho už v tej dobe na telefóny existovali rôzne programy na komunikáciu ako napríklad Skype, ICQ, AOL atď... Tie vo veľkom využívali ľudia v mojom okolí a samozrejme aj ja. Prvý "smartphone" čo som mal bola Nokia N73, po nej som prešiel na Asus P320 a potom na HTC HD2 s Androidom.
Mobilný internet v tej dobe nebol síce veľmi rozšírený, ale WIFI mal doma snáď každý už. Keď som nechcel zbytočne zapínať PC, tak som si ležal na posteli a ťukal si do telefónu.
Pedro445
Amateur
Amateur

Multimedia v casoch ked neexistovali streamovacie platformy, na yt boli akorat tak macacie meme videa a lepsie integrovane fotoaparaty mali rozlisenie 1,3Mpx :D Ci nebodaj bolo vtedy zvykom si film/serial stiahnut do telefonu a pozriet si ho niekde na cestach ? Pri tej zavratnej pamatovej kapacite (2-10gb na zariadenie) si to viem len takzko predstavit, nehovoriac o kvalite rozlisenia vtedajsich displejov :D .

Ale ok, chapem. V podstate sa jednalo o nasledovanie vtedajsie trendu skombinovane s klasickym "keeping up with the Joneses", ktore tu bolo samozrejme odjakziva. Len mi prisla trosku usmevna myslienka vyhazdovat v tych casoch priemerny bratislavky plat na zariadenie, ktoreho hlavny selling point spocival v niecom, co si nemal sancu adekvatne vyuzit este dobrych par rokov.

Inac wifi vo vacsine domacnosti pred 20 rokmi ? Ok ked myslis :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pedro445 napísal: 31 máj 2025, 5:07 Vie mi nejaky pamatnik vysvetlit preco sa ludia zabijali za "inteligentnymi telefonmi" v casoch ( 2006-08) ked yt prakticky neexistovalo (nehovoriac o streamovacich platformach), mobilny internet bol drahy a nespolahlivy a 99% internetovych stranok ani nebolo optimalizovanych pre mobilne zariadenia ? Celkom ma to zaujima.
dobrá otázka.
Bola to v prvom rade statusová vec, keď mal niekto drahší mobil, hlavne u mladých. Zaroven vývoj v oblasti mobilnych telefonov bol v tej dobe rychlejsi ako dnes, takze nove mobily mali stále nove funkcie ktore sa už dnes nám zdaju ako banálne. Napr bol dost velky rozdiel z hladiska komfortu ci mal clovek malinky displej, alebo väčší, či nebodaj aj s farebnym podsvietením.

Top modely boli vtedy na SVK pomery skutocne drahé, ale bežne sa taky mobil povedzme po roku ci dvoch posunul napr partnerke alebo niekomu v rodine. Nebralo sa to ako negativum že mobil nie je uplne nový ak bol zachovalý.

Mobil sa vtedy castokrat pouzival aj ako prehravac hudby. Vtedy boli popularne take tie vreckove Usb prehravace a mobil dokazal tuto funkciu zastupit. Ale samozrejme bola to hlavne móda a "trendy".
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

téma je o niečom inom
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

Ja napr. som vtedy používal smart telefón takmer na to isté ako dnes. Čítanie books, fotenie, Im, počúvanie hudby, kreslenie. Predtym som mal sonny erricson k750i a o takýchto veciach som mohol len snívať.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Pedro445 napísal: 31 máj 2025, 5:07 Vie mi nejaky pamatnik vysvetlit preco sa ludia zabijali za "inteligentnymi telefonmi" v casoch ( 2006-08) ked yt prakticky neexistovalo (nehovoriac o streamovacich platformach), mobilny internet bol drahy a nespolahlivy a 99% internetovych stranok ani nebolo optimalizovanych pre mobilne zariadenia ? Celkom ma to zaujima.
ja som pred prvym smartphonom mal este ipod touch. musis pochopit ze vtedy islo o zjednocovanie funkcii roznych zariadeni do jedneho. islo o prirodzeny vyvoj. mal si walkman, potom si presiel na discman, (niektori este na minidisc) a potom prisli mp3 prehravace na sd karty. kto si mohol dovolit ma ipod classic s klasickym platnickovym diskom. uz tie mali farebne 2,5" displeje a mozno ti to pride smiesne ale uz na tom ludia pozeravali videa a filmy. jasne ze to 4k hdr ale vtedy sme nic take nepoznali. cely film sa mi musel zmestit do 800mb aby si ho mohol kamaratovi napalit na CDcko. pan prstenov bol na dve CDcka aky bol dlhy.
a ked mali vsetci mp3 prehravace a tlacitkove telefony s farebnymi malickymi displejmi na ktorych si sa mohol hrat, pozerat videa ci nebodaj videotelefonovat (to islo aj bez internetu) jasne ze kazdy snival o lepsom a kvalitnejsom displeji.
Pedro445 napísal: 31 máj 2025, 10:00 Inac wifi vo vacsine domacnosti pred 20 rokmi ? Ok ked myslis :)
chapem ze asi budes mladsi a pre teba je vsetko davna minulost ale tu si precitaj ponuku domaceho internetu od orange z roku 2007:
http://img.orange.sk/orange_sk/binary/d ... hnutie.pdf
ono 2007 nie je zase az taky pravek ako si ty myslis.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

V 2007 som využíval mobilný net, na maily, čítanie správ, využitie pokecu ICQ to úplne stačilo.
Doma sme mali Wifi.
Tie smartfóny mali celkom solídne fotoaparáty a navyše odpadla nutnosť vlastniť mp3 prehrávač.
To, že to svojím spôsobom bol aj symbol statusu, o tom netreba rozprávať. Aj v dnešnej dobe si ľudia kupujú smartfóny za 1500€ a pritom by im bohato stačila vyššia stredna trieda v cenovke medzi 400 - 500€.
A že nedostával 50 mailov za deň a nemali plný bussines diár - to si robíš srandu, však? Ja ako študent, ktorý som popri škole riešil aj iné veci som využíval už vtedy aj zdieľané súbory, kde sme si značili servisy..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

JCM01 napísal: 03 jún 2025, 11:19Tie smartfóny mali celkom solídne fotoaparáty a navyše odpadla nutnosť vlastniť mp3 prehrávač.
takto som si to najprv vybavoval aj ja ale nie je to uplne pravda. ono uz tlacitkove telefony ti plnohodnotne nahradzovali mp3 prehravace ci kompaktne fotaky. pamatam ako som si za letnu brigadu nasetril na sony k750, co sa chvalil super fotakom. k nemu bola alternativa w800 co bol skor specializovany na prehravanie mp3.

takze to uz mali v tom case pokryte aj tlacitkove telefony. v nich ale ten internet pokryvkaval. vtedy panovala tak predstava ze aj ked mas mobilny internet (alebo vtedy predchodca wap) tak telefon nebudes pouzivat ako nahradu pocitaca lebo je to neprakticke. mobilny internet bol dobry na posielanie si fotiek a stahovanie hier/zvoneni.
v tom bola ta prevratnost jobsa ze mal tu viziu toho ze mobily raz nahradia stolne pocitace a notebooky pre bezny pristup na internet.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Súhlasím, ale ak ma pamäť neklame, tak pri iphone bol ten skok s foťákom celkom markantný, alebo to bolo až pri iphone 3?

Pedro445 - P.S. v 2007 bol celoslovensky priemer mzdy 20000 Sk, určite v BA to nebolo 10 - 15k SK.
Ja som si tam počas leta 2007 vo VW zarobil mesačne 24k SK (samozrejme s nadčasmi).
Napísať odpoveď