Panvica - univerzalna, velka, odolna, neprilnava

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Panvica - univerzalna, velka, odolna, neprilnava

Príspevok od používateľa Dreamer »

Prosim o radu ohladom kupy panvice, mal som teflonovu, znicila sa, potom nejaku kamennu, ale tiez sa znicila, mala iba taky povrch a bola inak tusim kovova. Ani som nepouzival nic ostre, ale aj tak sa kazda znici skoro.

Uz ma nebavi stale kupovat nove, je to zrejme sucast planovaneho zastaravania.

Existuje panvica, ktora vydrzi ozaj dlhe roky?

Poziadavky su jednoduche, aby bola univerzalna, velka, odolna, idealne aby vyzadovala menej oleja, minimalnu udrzbu, priplatim si, ale musi skutocne vydrzat dlho, prip. mat predlzenu zaruku, moze byt aj tazka, to mi nevadi.

V niektorej teme som nasiel OT radu, ze najlepsie su titanove, tiez mi boli odporucane inde, ine maju rozne nevyhody, niektore vydrzia dlho, ale potrebuju vela oleja, udrzbu, alebo maju nerovnomerne ohrievanie, tu je suhrn od AI:
- Titanové panvice
- Výhody: Extrémne odolné, neprilnavé, rovnomerné rozloženie tepla, dlhá životnosť.
- Nevýhody: Vyššia cena, niektoré modely môžu obsahovať chemické povlaky.

- Teflónové panvice
- Výhody: Neprilnavý povrch, minimálna potreba oleja, ľahké čistenie.
- Nevýhody: Citlivé na vysoké teploty, môžu sa poškodiť škrabaním, niektoré môžu uvoľňovať toxické látky pri prehriatí.

- Nerezové panvice
- Výhody: Odolné, nereagujú s kyslými potravinami, vhodné do umývačky.
- Nevýhody: Vyžadujú viac oleja, môžu sa nerovnomerne ohrievať.

- Liatinové panvice
- Výhody: Výborné udržiavanie tepla, odolné, vhodné na prudké opekanie.
- Nevýhody: Ťažké, potrebujú pravidelnú údržbu olejom, nevhodné na kyslé jedlá.

- Keramické panvice
- Výhody: Ekologické, neprilnavé, odolné voči vysokým teplotám.
- Nevýhody: Môžu sa časom opotrebovať, citlivé na nárazy.

- Smaltované panvice
- Výhody: Vhodné na kyslé jedlá, jednoduché čistenie.
- Nevýhody: Môžu sa odlupovať, menej odolné voči mechanickému poškodeniu.

- Hliníkové panvice s povlakom
- Výhody: Ľahké, rýchlo sa zohrievajú.
- Nevýhody: Môžu uvoľňovať látky do jedla, kratšia životnosť.

- Medené panvice
- Výhody: Výborná tepelná vodivosť, rýchle reakcie na zmenu teploty.
- Nevýhody: Môžu reagovať s potravinami, vyžadujú pravidelnú údržbu.
Tak som zistil, ze titanove panvice maju este rozne povlaky, teraz som uz ozaj strateny:
Niektoré titanové panvice majú dodatočné povlaky, ktoré zlepšujú ich odolnosť, neprilnavosť a tepelnú vodivosť.
- Titanové povlaky (TiN, TiCN, TiBN) zvyšujú tvrdosť, odolnosť proti opotrebovaniu a korózii.
- Keramické povlaky sú ekologické, odolné voči vysokým teplotám, ale môžu sa časom opotrebovať.
- Diamantové povlaky sú extrémne tvrdé, zvyšujú neprilnavosť a životnosť.
- PTFE (teflónové) povlaky sú neprilnavé, ale citlivé na vysoké teploty.
- Tieto povlaky zlepšujú vlastnosti panvíc, ale niektoré môžu strácať účinnosť pri dlhodobom používaní alebo pri nesprávnej údržbe.
Zvazujem Tefal Unlimited, ma neprilnavy povrch Titanium 6x, zda sa byt odolna, moze sa pouzivat aj kovove nacinie, je to dobra volba?

Este som nasiel rad Excellence, ktory ma prakticky rovnake body ako Unlimited, aky tam je rozdiel, ktore su lepsie?

Tu je este nejake info k panviciam Tefal: https://www.alza.sk/tefal-launch-novych-panvic
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Panvica - univerzalna, velka, odolna, neprilnava

Príspevok od používateľa aacid »

ziadna teflonova panvica nevydrzi. to je proste jej princip fungovania. teflon je material ktory sa nechce spajat s niecim, takze aj ked maju sposob ako ho donutit spojit sa s panvicou tak to nevydrzi navzdy. kazdy nater pojde dole skor ci neskor. hlavne taky ktory mechanicky opotrebovavas pravidelne.

ja som pred pol rokom isiel do nerezovej panvice a velmi si to pochvalujem. rychlejsie a lahsie sa zohreje a ostane zohriata. treba sa s nou trochu naucit robit, ja som ju rozbalil a hned isiel skusat volske oka a dopadlo to tragicky ale aspon som zistil ze udrzba nie je nic hrozne. pri vareni normalnych jedal staci umyt hubkou ako beznu panvicu.
proteinove potraviny sa velmi lahko prilepia a aj ked sa same odlepia (len sa netreba ponahlat) tak nechaju velmi drobne flaky. na to su 2 velmi jednoduche riesenia. pokial robim nejake maso tak ho po upeceni vyberiem a v panvici spravim omacku z vypeku, to dokonalne vycisti panvicu a potom zase staci len hubka.
pokial robis nieco z coho omacku nechces mat (vajicka napr) tak bud pojdes tou tazkou cestou, vydrhnes to nejakym pripravkom (trochu sody bikarbony povarit funguje celkom dobre) alebo sa na to vykasles, normalne ju umyjes jarou a hubkou a zmieris sa s tym ze panvica nie je dokonalne leskla a su tam flaky. tie zmiznu same ked tam budes najblizsie robit nejaku tu omacku...

Autoeditácia príspevku po 5 min 24 sek:
takze chce to trochu praxe ale vysledok je ten ze mam panvicu na cely zivot lebo na nej proste nemas co znicit (pokial ju nepouzijes na sebaobranu).
panvicu som si nekupoval sam, darcek od zeny, je to ceska fabini, chvali sa beznitovym pripevnenim rucky co je fajn vyhoda pri umyvani ale na druhu stranu ak ju raz budem musiet zahodit tak kvoli tomu ze sa rucka odlepila. davaju zaruku 25 rokov, tak pokial vydrzi aspon tolko budem asi spokojny s kupou.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Teflonovu fakt len na palacinky alebo omeletu.

Na každodenné použivanie nerezovu. Ak sa s nimi naučíš pracovať a kúpiš nejakú kvalitnú, tak ju budú po tebe používať aj tvoje deti. Odporúčam značky ako Made in, All Clad, Demeyere. Síce sú to drahšie kúsky, ale sú viacvrstvové čiže sa rozohrievaju rovnomerne a vydržia naveky.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

tiez som presiel obdobym teflonovych a kamennych panvic...a v podsate po 2-3 rokoch boli na vyhodenie. Neskor som zakupil tuto panvicu ocelovu panvicu De buyer https://short-link.me/13MEI . Panvica je tazsia, na indukcnej peci ju nahrievam 4 min. Ale mozem povedat volske oka, steaky, a aj kuracie meso chuti na nej vyborne. Uz ju mam 4 rok a myslim ze bude somnou na cely zivot :D . Jedina nevyhoda je, ze po tepelnej uprave nemozes nechavat v nej jedlo lebo dostane zelezitu pachut.

Obcas pozeram po tejto panvici z nerezovej oceli https://short-link.me/-IeZ
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Najviac vydrzi panvica s nejakym poriadne hrubym, kameninovym povrchom. To len tak nezoskrabes.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Na maso pouzivam dlho liatinovu. Ta ma mozno prezije.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem vsetkym, tie nerezove a liatinove asi budu najlepsie, iba neviem, ci vhodne pre mna, chce to vediet pouzivat, to zapekanie, to je asi nutne pravidelne...

Co tie titanove, nebudu predsa vhodnejsie pre mna? Vydrzia dlhsie ako teflonove, alebo je to iba marketingovy trik?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja len taku malu vsuvku. Akurat tento tyzden som v radiu pocul ked som sedel v aute, ze tam citali komentar dakej zenskej. Manzel jej doniesol panvicu z Nemecka kratko po revolucii, ale ze bola cela cierna, ako keby bola pripalena, hoci vyzerala ako nova. Ze jej trvalo dve hodiny, kym ju poriadne vysuchala a to cierne zosuchala (islo o teflon, ktory u nas nikto nepoznal). A potom nastal vybuch smiechu v radiu :D
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

zapekanie myslis seasoning? na zaciatku som ju zapiekol a odvtedy som to neriesil. Popravde aj manzelka si prvy mesiac zvykala na trosku iny pristup varenia a hlavne ze je tazsia ako taka teflonka. Este ma napadlo na akom type sporaku ju budes pouzivat?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Dreamer napísal: 06 jún 2025, 22:53 Dakujem vsetkym, tie nerezove a liatinove asi budu najlepsie, iba neviem, ci vhodne pre mna, chce to vediet pouzivat, to zapekanie, to je asi nutne pravidelne...

Co tie titanove, nebudu predsa vhodnejsie pre mna? Vydrzia dlhsie ako teflonove, alebo je to iba marketingovy trik?
Teflon sa rychlo zosupe. To je len tenky povlak. Titanove su fajn, ale tiez nie je titanova ako titanova. Zalezi na konkretnej povrchovej uprave.

Ja pouzivam uz X rokov kameninove Delimano. Ano, viem ze tu mnohi budu hovorit o marketingu. Kedze jednu dobu to bolo nonstop v reklamach. Tiez som bol skepticky. Ale su z hrubeho kovu, s hrubou vrstvou kamena. Drzia uz mozno aj 10 rokov.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako si to myslel s titanovymi, v com je rozdiel? Ja chcem prave preto tie 3x alebo 6x, len ci to ma vyznam.

Kamenne sa mi tiez pozdavali, to ze vydrzali 10 rokov tebe osobne, ma povzbudzuje, ale mam prave zlu skusenost s kamennou, aj ked bola asi nekvalitna.
Mek napísal: 25 dec 2014, 19:18titanovu panvicu so sklenenym vekom (velmi tazko zohnatelnu vraj)
Tak som nasiel tento starsi prispevok, aka panvica to bola a ako dlho vydrzala?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Poznam viac ludi co to ma. Kazdemu to drzi.

Rozne titanovky znamena, ze
niektore maju len titanovu povrchovu upravu. Nejaku rozne hrubu vrstvu titanu na inom kove. Tak na to si treba tiez dat pozor.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako rozoznam tie dobre titanove, ked maju 3x, alebo 6x, tie su tie dobre?
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Taktiež používame kameninové od Delimana a sme spokojní...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dreamer napísal: 08 jún 2025, 0:03 Tak som nasiel tento starsi prispevok, aka panvica to bola a ako dlho vydrzala?
Eta "Exclusive titanium+" (toto ma zospodu napisane). Ma samozrejme uz skrabance, a ako dlho vydrzala? Pouzivam ju dodnes. Asi raz za tyzden-dva.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mek - dakujem, takze 10 rokov pouzitelna, to je dost, asi uz sa nebude dat kupit, nasiel som par "Eta titanium+", ale ziadna sa uz nepredava.

Budu asi dolezite tie vrstvy, ake su a kolko ich je. Stale sa neviem rozhodnut, ktorym smerom ist, tie nerezove a liatinove asi nie su pre mna, Delimano ma laka, iba ma odrzadza zla skusenost s inou kamennou, najviac sa mi pozdavaju tie Titanove, hlavne viacvrstvove, dokonca maju napisane, ze je mozne pouzivat kovove neostre nacinie, co moze naznacovat, ze su ozaj odolne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemal som cas, teraz som sa rozhodol pre titanovu panvicu, kedze su zlavy na alze, vaham uz iba na type, rozhodujem sa medzi tymito:

- Tefal panvica Wok 28 Unlimited G2551972 - priemer 28cm, vnútorný nepriľnavý povrch Titanium 6x, hrubé dno, vonkajší priemer dna 17.4cm, výška 8cm
- Tefal panvica 28 cm Unlimited G2550672 – priemer 28cm, vnútorný nepriľnavý povrch Titanium 6x, hrubé dno, vonkajší priemer dna 22.4cm, výška 6cm
- Tefal panvica 30 cm Unlimited G2550772 - priemer 30cm, vnútorný nepriľnavý povrch Titanium 6x, hrubé dno, vonkajší priemer dna 24.4cm, výška 6cm

https://www.alza.sk/tefal-panvice/alza-dni/18875040-e39.htm

Chcem vyssiu, aby sa dalo pripravit viac porcii, aj komplet jedlo, maso a priloha, zvazujem aj wok, ale neviem ci nebude lepsia klasicka. Vsetky tieto maju Titanium 6x, co by som chcel.

Ta 30cm je lacnejsia ako 28cm, co je divne, ale privital by som vacsi objem.

Ak mi uz tato nevydrzi, tak mozno prejdem na tie nerezove, ale teraz sa toho stale obavam, hlavne toho zapecenia a specifickeho pouzivania.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Brahmin
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Brahmin »

dufam ze nebude vadit ked sa opytam na tomto mieste, co poviete na tieto panvice?
https://www.klarstein.sk/Noto-Endurance ... racit.html
ano viem cely set stoji tolko co jedna kvalitna panvica :) ale penaize su prave jedine obmedzenie pri vybere (teda druhe je ze musia vediet panvice ist do rury) teda cenovy strop je 100€
maju neprilnavy povlak ktory pouzivaju aj o dost drahsie panvice, mozno nevyhoda je v odnimatelnych ruckach (neviem ci sa to zlepsilo ale pred rokmi viem ze odnimatelne rucky zvykli robit problemy)
alebo tieto
https://www.tchibo.sk/products/14093765 ... va-panvica
tieto maju taky profesionalny look, ale ta plastova rucka...

pripadne poradte nieco do tych 100€ (pri fakt dobrej ponuke by sa dalo ist na 120€) za set, resp. 3ks panvic 20-24-28cm
Napísať odpoveď