Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa gogo956 »

Kofeín jednoznačne nie je zdravý. Ale dal by sa vyrobit, urcite aj niekde už existuje, energeticky napoj ktory je sladený stéviou. To je sladidlo na prirodnej báze ktore ma nula kalorii, nema vplyv na hladinu cukru v krvi a nepoškodzuje črevny mikrobiom ako umelé sladidlá. Len je o niečo drahšia ako umele sladidla, preto ju vyrobcovia moc nepouživaju.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nie som si isty, ci reagujes iba na clanok o energetickych napojoch, alebo na vsetky 3 clanky, pridane pred chvilou, teda o skodlivosti sladenych napojoch a kofeine.

Tiez sa cudujem, preco sa takmer vobec nepouziva stevia, prip. ine zdravsie sladidla. Mozno kvoli navykovosti cukru - predavaju sa viac?

V tom druhom clanku o skodlivosti sladenych napojov sa nepise o tom, ake sladidla boli pouzite, riziko cukrovky sa zvysuje o 25% pri sladenych napojoch, ale iba o 5% pri dzusoch, takmer vobec pri "tuhych" sladkostiach, co je prekvapujuce, kedze tam je cukor tiez.

EDIT: Tak tu je vysvetlenie:
Sladené nápoje pôsobia na telo rýchlo a intenzívne. Krátko po ich vypití hladina cukru v krvi prudko stúpne, čo vedie k zvýšenej sekrécii inzulínu. Tento proces sa pri pravidelnej konzumácii opakuje niekoľkokrát denne. Telo sa časom stáva menej citlivé na inzulín, čo je jeden z prvých krokov k rozvoju inzulínovej rezistencie a následne cukrovky 2. typu.

Okrem toho tekuté kalórie nepôsobia na mozog rovnako ako pevná potrava. Nenavodzujú pocit sýtosti. Človek tak vypije stovky zbytočných kalórií bez toho, aby mal pocit, že niečo skonzumoval. Tento fakt prispieva nielen k riziku cukrovky, ale aj k priberaniu.

Výskum jednoznačne ukazuje, že tekutý cukor má ďaleko horší vplyv na metabolizmus ako pevné sladkosti. Zrieknuť sa malinovky, energetických drinkov či ovocných džúsov v prospech vody alebo nesladeného čaju môže mať pre tvoje zdravie zásadný význam. Ak sa usiluješ o prevenciu cukrovky, nezačni od sladkostí ani čokolády. Začni od pohára, ktorý držíš v ruke.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Nie som si isty, ci reagujes iba na clanok o energetickych napojoch, alebo na vsetky 3 clanky, pridane pred chvilou, teda o skodlivosti sladenych napojoch a kofeine.
v podstate na vsetky tri
Tiez sa cudujem, preco sa takmer vobec nepouziva stevia, prip. ine zdravsie sladidla. Mozno kvoli navykovosti cukru - predavaju sa viac?
stevia je drahšia a menej dostupna. A tiez je pravda že tým že stevia nekolíše hladinou cukru, tak nevyvolava dalsie nutkanie na pitie, čo samozrejme pre vyrobcov nie je take vyhodne
V tom druhom clanku o skodlivosti sladenych napojov sa nepise o tom, ake sladidla boli pouzite, riziko cukrovky sa zvysuje o 25% pri sladenych napojoch, ale iba o 5% pri dzusoch, takmer vobec pri "tuhych" sladkostiach, co je prekvapujuce, kedze tam je cukor tiez.
"tuhe" sladkosti už obsahuju aj dalsie zložky potravy tj tuky a trochu bielkovin. To dokopy znižuje GI predmetneho sacharidu pri traveni čo je fajn.
Zatial co energ napoj ochuteny sacharidmi ihned vstupuje do krvi a hladinu krvneho cukru nárazovo prudko zvýši- to je prave to škodlivé.
Hlavne pre deti su energeticke napoje, bez ohladu na to čím su sladené, vyslovene škodlivé.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 31 máj 2025, 16:30 Kofeín jednoznačne nie je zdravý.
ja som vzdy myslel ze kava je povazovana za zdravy napoj. ved to nie je nic nezvycajne ze bezny clovek vypije 3-4 kavy denne.

ako konzument koly a energetickych napojov, tie s cukrom nepijem skoro vobec a ked umele sladidlo tak je to myslim jedno ci stevia alebo aspartam...
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
ja som vzdy myslel ze kava je povazovana za zdravy napoj. ved to nie je nic nezvycajne ze bezny clovek vypije 3-4 kavy denne.
je to do urcitej miery individualne. Ak ma niekto napr normalny alebo dokonca nizsi tlak, tak mu nemusi vadit ze kofein tlak moze zvysit. Ale kto uz zvyseny tlak ma, co je v dnesnej dobe znacna cast populacie, ak nie väčšina, tak už to problem je. Dalsia vec je, ze na kofein sa pomerne rychlo vytvara tolerancia, to znamena ze povzbudivy ucinok kofeinu sa postupne straca.
ako konzument koly a energetickych napojov, tie s cukrom nepijem skoro vobec a ked umele sladidlo tak je to myslim jedno ci stevia alebo aspartam...
ak niekto prijima aspartam občas, raz začas, tak je to jedno. Ak niekto konzumuje aspartam na dennej báze tak už to jedno byt nemusí. Samozrejme je to do znacnej miery individualne, kazdy organizmus je inak odolný, ma ine geneticke predispozicie. Napr sa dnes už vie ze umelé sladidla poškodzuju ludský mikrobiom, čo z dlhodobeho hladiska nie je v poriadku.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid
Samotny kofein nie je moc zdraviu prospesny ale kava obsahuje vela antioxidantov cize je aj prospesna.
To kde si zobral taku chobotinu ze je jedno ci stevia alebo aspartam? :)
Aspartam uz WHO zaradila medzi karcinogeny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Áno, káva obsahuje atioxidanty. Ale pražením kávy sa zároveň vytvárajú rôzne škodlivé látky ako napr furány, akrylamid a polycyklické aromatické uhľovodíky. Aktuálny konsenzus vedcov je taký, že zdravotný prínos pitia kávy je pravdepodobne vyšší ako je súhrn negatív. Za predpokladu že človek nemá vysoký krvný tlak, resp mu káva tlak nedvíha príliš. Lebo existuju aj ludia ktory vyssi tlak maju ale kava im ho dalej nezvysuje.

Umele sladidla su problematicke prave preto ze su umele a v prirode sa nevyskytuju, to znamena ze náš metabolizmus ma trochu problem co s nimi /co nevieme stale presne povedat nakolko to je závažné alebo nie/. Stevia je pôvodom z rastliny, preto je telu prirodzenejšia.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ano. Preprazenejsia kava je urcite viac skodliva. Tam uz vznikaju aj karcinogeny. Bohuzial je to ovela viac preferovana kava (viedenske, talianske prazenie).
Ja pijem +- city roast. Radsej si nedam vobec ked ina nie je.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 31 máj 2025, 21:14Aspartam uz WHO zaradila medzi karcinogeny.
Ano, do kategorie 2B. Inak vo vyssej kategorii 2A je cervene maso.
Skupina 1 – Preukázaný karcinogén pre človeka.
Skupina 2A – Pravdepodobný karcinogén pre človeka.
Skupina 2B – Možný karcinogén pre človeka.
To je zaujimave v tom zmysle, ze hlavne detom rodicia casto zakazuju napoje s aspartamom, alebo teraz energeticke napoje, aj ked tam su aj ine skodlive latky.

V skupine 1 je alkohol a cigarety, ktore tiez rodicia bezne detom nedaju, ale ine karcinogeny skupiny 1 daju casto aj malym detom a existuju aj "detske" sunky a parky (karcinogeny kategorie 1!), dokonca som sa teraz od AI dozvedel, ze okrem spracovaneho masa tam su aj zemiakove lupienky!
Potraviny v kategórii 1 (preukázané karcinogény)

- Spracované mäso – šunky, salámy, párky, slanina, údeniny.
- Alkohol – nadmerná konzumácia zvyšuje riziko rakoviny.
- Konzervované paradajky – kvôli obsahu bisfenolu-A (BPA) v obaloch.
- Potraviny s vysokým obsahom soli – nakladané a údené produkty.
- Zemiakové lupienky – obsahujú akrylamid, ktorý vzniká pri vysokých teplotách.

Tieto látky sú spojené s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva, žalúdka, pečene a ďalších orgánov.
Potraviny v kategórii 2A (pravdepodobné karcinogény)

- Červené mäso – hovädzie, bravčové, jahňacie.
- Nitrozamíny – nachádzajú sa v sušených mäsových výrobkoch, spracovaných rybách, pive, kakau, priemyselne spracovanej zelenine, mlieku a cereáliách.
- Maté (horúci nápoj) – ak sa konzumuje veľmi horúci, môže zvyšovať riziko rakoviny.
- Polychlórované bifenyly (PCB) – môžu sa nachádzať v kontaminovaných rybách a morských plodoch.
- Glyfosát – pesticíd, ktorý sa môže vyskytovať v niektorých potravinách.
- Chlorid olovnatý – môže kontaminovať niektoré potraviny a vodu.

Tieto látky majú silné dôkazy o karcinogenite u zvierat a obmedzené dôkazy u ľudí, preto sú zaradené do skupiny 2A.
K tym "detskym" sunkam a parkam, spytal som sa AI:
Áno, existujú "detské šunky" a "detské párky", ktoré sú často prezentované ako zdravšia alternatíva bežných údenín. Výrobcovia tvrdia, že obsahujú menej soli, dusitanov a konzervantov, čím by mali byť vhodnejšie pre deti.

Podľa odborníkov aj detské údeniny môžu obsahovať dusitany, ktoré sú spojené s rizikom rakoviny. Aj keď majú nižší obsah škodlivých látok, stále ide o spracované mäso, ktoré je klasifikované ako preukázaný karcinogén (skupina 1).
To je paradox, proti sladenym napojom, energetakom, aspartamu (2A) bojuju, aby boli zakazane detom, aby neboli v skolskych automatoch, ale na spracovanom mase (1) nie len ze nie je ziadne varovanie, ale dokonca su oznacovane ako "detske" - preukazane karcinogeny skupiny 1!

Toto nikomu nevadi, ani EU?! Bojuju proti slamkam, ale toto je OK? To je takmer ako "detske cigarety".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 31 máj 2025, 21:14 Aspartam uz WHO zaradila medzi karcinogeny.
ale toto nie je pravda. zaradila ich do kategorie "potencionalne karcinogeny" a to neznamena ze to karcinogen je ale zatial sa nedokazalo ze to karcinogen nie je. do rovnakej kategorie mimochodom spada hromada veci, je to proste taka default kategoria...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
- Nitrozamíny – nachádzajú sa v sušených mäsových výrobkoch, spracovaných rybách, pive, kakau, priemyselne spracovanej zelenine, mlieku a cereáliách.
čo som našiel info, tak vraj v mlieku sa nitrozaminy vo väčšom množstve nenachadzaju. Iba vniektorch druhoch syra.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Sladké raňajky urýchľujú starnutie a spôsobujú výkyvy energie
Sladké raňajky ako cereálie, croissanty či ovocné jogurty spôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k únave, podráždenosti a častejšiemu hladu. Výskumy ukazujú, že vysoký príjem cukru urýchľuje starnutie buniek tým, že spúšťa oxidačný stres a tvorbu toxických zlúčenín (AGEs), ktoré poškodzujú DNA a kolagén.

Naopak, slaný štart s bielkovinami, zdravými tukmi a vlákninou pomáha stabilizovať hladinu cukru, znižuje zápal a podporuje hormonálnu rovnováhu. Odporúča sa jesť ovocie až po bielkovinách a tukoch, aby sa zabránilo glukózovým skokom.

Ak chceš dlhšiu energiu a menšie výkyvy hladu, je lepšie začínať deň slanými raňajkami s vajíčkami, syrom, strukovinami, avokádom či orechmi.
wladas
Redeemer
Redeemer

A verziu bez ranajok nespomenuli :(
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedze predosly prispevok je o cukre, tak mam aj skusenost s niektorymi sladkostami, ked si dam urcite sladkosti, aj po hlavnom jedle, takze nie som hladny, tak nasledne zo sladkosti nemam ziadny dobry pocit, necitim nic, iba chut na viac sladkeho, je to silne ako droga, zvlastne, ale potom zase nepride pocit sytosti, iba viac chuti po sladkom. No ked si po jedle nedam nic sladke, nemam ani pocit hladu, ani chut na sladke.

Ranajky mam slane, vzdy, ale teraz dlhsie pijem aj cierny caj, niekedy s cukrom alebo medom, inokedy bez, takze otazka - vadi caj s cukrom po ranajkach?

Co sa tyka vynechania ranajok, vlastne to sa tu riesilo, 14-hodinove denne pauzy, alebo aj pravidelne celodnove posty.

Tych 14 hodin bez jedla som dokazal dat, ale zatial iba niekolko dni v tyzdni, inak je to pre mna komplikovanejsie, ale vynechanim ranajok by to asi slo, iba neviem, ci to ma skutocne take benefity a zmysel. Ak to z vas niekto praktizuje dlhsie, kazdodenne, napiste prosim skusenosti, zmeny, pozitiva.

Tiez som skusal 1-dnovy post, teda nie 24-hodinovy, ale od vecera, celu noc, cely den a dalsiu celu noc - a prekvapivo som to zvladol be problemov, asi raz som pocitil hlad, tak som si dal vodu a preslo to. Ziadna nervozita, nic negativne, aj zaspal som bez problemov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

proti ucinkom AGE je velmi dobrý Benfotiamin. Dá sa bežne zohnať bez predpisu. Má vela prospešných účinkov na organizmus, dokonca sa zdá že znižuje plaky pri Alzheimerovej chorobe. Uzivam ho preventivne dlhé roky, hlavne z dôvodu ze mam rád sladké a benfiotiamin do urcitej miery znizuje negativa konzumacie velkeho mnozstva sacharidov.
https://en.wikipedia.org/wiki/Benfotiamine
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vzhladom na to, ze spracovane maso je preukazany karcinogen kategorie 1, ako cigarety ci alkohol, tak zistujem, cim nahradit sunky, salamy, parky, klobasy, ktore som vyrazne obmedzil, ale uz 50g denne zvysuje riziko rakoviny, takze by som to chcel nahradit takmer uplne.

Kedze ako hlavne jedlo sa da spravit nespracovane maso, hladam hlavne alternativy k pecivu, nieco hotove, co si dam aj do toustu a mozem prip. aj zapiect, hlavne namiesto sunky, aby to malo podobnu konzistenciu a chut, aby bolo dostupne v beznych obchodoch a za prijatelnu cenu.

AI mi odporucila hlavne rastlinne alternativy masa a pri konzervovanom mase, rybach a pod. napisala aj toto:
Tepelne upravené mäso v konzerve nie je úplne nespracované, pretože prechádza sterilizáciou a konzerváciou, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Avšak neobsahuje dusitany a dusičnany, ktoré sú hlavnými karcinogénnymi látkami v spracovanom mäse.
- Sterilizované mäso v konzerve – prešlo tepelnou úpravou, ale neobsahuje dusitany, takže nie je klasifikované ako karcinogén kategórie 1
- Ryby vo vlastnej šťave alebo olivovom oleji – neobsahujú dusitany ani dusičnany, takže nespadajú pod spracované mäso
- Varené alebo dusené mäso – bezpečnejšie, nevznikajú škodlivé látky.
- Pečené alebo grilované mäso – pri vysokých teplotách sa môžu tvoriť mutagénne látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny
- Mäsové konzervy s prídavnými látkami – ak obsahujú dusitany, dusičnany alebo iné konzervanty, môžu spadať pod spracované mäso
Co teda navrhujete? Mozete napisat aj konkretne produkty, ktore nespadaju do kategorie 1 - preukazane karcinogeny.

Mne napadaju napr. rastlinne nahrady sunky, salamy, klobas, parok, syra, rastlinne natierky, tofu a pod.

AI odporucala aj toto, nieco poznam, nieco len z pocutia, tak napiste aj skusenosti:
- Tofu
- Hummus
- Jackfruit
- Seitan
- Tahini

Mne osobne chutia natierky Lunter, ale ich tofu prilis nie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

k pečivu napr syr /prednostne tie s nizsim obsahom tuku/, vajcia na tvrdo, na mäkko
wladas
Redeemer
Redeemer

Spracovane maso znamena ze pri vyrobe su pouzite rozne konzervanty, tuzidla a dochucovadla.
Tie ale nenajdes napr v susenej sunke typu schwarzwaldská, prosciutto, jamon.
Donkonca ani varena prosciutto cotto ktora je na prvy pohlad rovnaka od tej nasej nema tieto prisady.

Pri salamach je to podobne. Tam je dolezita fermentacia (namiesto karcinogenneho udenia).
Nie pre srandu taliani prakticky vobec neudia.

Ale cena tychto produktov je samozrejme vyrazne vyssia oproti nasimi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za reakcie pre nahrady za udene maso.

gogo - ja nemozem syry, mlieko ani vajcia.

wladas - to je prave problem, ta cena, preto hladam alternativy, ktore su aj cenovo prijatelne.

Tiez som sa zamyslel nad omackami, AI mi napisala, ze chilli, sojove a ine omacky bezne maju vela soli a cukru, ale tie bez su zdravsie, ale ako to rozoznam, prip. tipy na zdravsie omacky, hlavne chilli, sojove a pod.

Stale hladam aj zdravsie sladke napoje, kupil som si teraz nealko radlery bez pridaneho cukru, ale nechutia mi, ale tak som sa zamyslel, co tak pridat do takych radlerov steviu, je sladka, takmer bez kalorii a zdrava, nebolo by to idealne riesenie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 15 jún 2025, 16:00 Dakujem za reakcie pre nahrady za udene maso.

gogo - ja nemozem syry, mlieko ani vajcia.

wladas - to je prave problem, ta cena, preto hladam alternativy, ktore su aj cenovo prijatelne.

Tiez som sa zamyslel nad omackami, AI mi napisala, ze chilli, sojove a ine omacky bezne maju vela soli a cukru, ale tie bez su zdravsie, ale ako to rozoznam, prip. tipy na zdravsie omacky, hlavne chilli, sojove a pod.

Stale hladam aj zdravsie sladke napoje, kupil som si teraz nealko radlery bez pridaneho cukru, ale nechutia mi, ale tak som sa zamyslel, co tak pridat do takych radlerov steviu, je sladka, takmer bez kalorii a zdrava, nebolo by to idealne riesenie?
na sladenie je absolutne top riešenie stévia: nula kalorii, je v podstate prírodná a ma dobru chut.
ja nemozem syry, mlieko ani vajcia
to mas alergiu na bielkovinu v tych potravinach, alebo?
Napísať odpoveď