Treba vymeniť lambdu?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Marry528
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Treba vymeniť lambdu?

Príspevok od používateľa Marry528 »

Mirrorion napísal: 13 máj 2025, 23:49 Marry528, mám podobný problém a dnes som prišiel na to, že to u mňa súvisí s klímou... Keď mám klímu pustenú, semtam sa zvýšia otáčky motora. Dnes som to dlhšie pozoroval pri otvorenej kapote, pri vypnutej klíme všetko ok, pri zapnutí klímy začnú vibrácie a zmeny otáčok.

Znie to síce podivne, ale skúšal som to asi 20min a ten súvis tam je. Skús aj ty, daj voľnobeh s vypnutou klímou, potom púšťaj chladenie/kúrenie a sleduj otáčky. Otvor kapotu a sleduj, či sú viditeľné aj vibrácie v motorovej časti.
Áno, toto som počula. Tiež to vravel ex. Ale klímu nepoužívam, nemôžem kvôli hrdlu. Ale ono to robí aj bez toho aby som pustila klímu, kúrenie, či len vzduch. Naštartujem a hekne auto. Ale nemám odsledované intervaly. A je jedno, či je motor studený alebo zohriaty.
Tento mesiac už nie, ale ten ďalší zájdem do servisu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"pri zapnutí klímy začnú vibrácie a zmeny otáčok." - áno.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

starysomar napísal: 14 máj 2025, 6:18 "pri zapnutí klímy začnú vibrácie a zmeny otáčok." - áno.
Co ano? O com je tvoj prispevok? Pri zapnuti klimy nema dochadzat k ziadnym vibraciam. Pri zapnuti klimy sa spusti kompresor, ktory toci pohana remen, tam nema co nastat ziadna vibracia. Otacky mozu mierne klesnut na chvilu, ale to preto, ze sa zvysil odpor na remeni.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemalo by.
Pri niektorých motorizáciách zapnutie klimakompresora zahúpe voľnobežnými otáčkami a zmení sa zvuk v kabíne. Prídi - predvediem Ti.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Marry528 napísal: 14 máj 2025, 2:15 Áno, toto som počula. Tiež to vravel ex. Ale klímu nepoužívam, nemôžem kvôli hrdlu. Ale ono to robí aj bez toho aby som pustila klímu, kúrenie, či len vzduch. Naštartujem a hekne auto. Ale nemám odsledované intervaly. A je jedno, či je motor studený alebo zohriaty.
Tento mesiac už nie, ale ten ďalší zájdem do servisu.
ok skúsil som pomôcť. pondelok idem s autom do servisu, keď mi dajú nejaké vyjadrenie napíšem sem, možno to fakt nesúvisí s klímou. a možno mám len ja uvoľnený kompresor a skáče mi pod kapotou :)

starysomar napísal: 14 máj 2025, 17:23 Nemalo by.
Pri niektorých motorizáciách zapnutie klimakompresora zahúpe voľnobežnými otáčkami a zmení sa zvuk v kabíne. Prídi - predvediem Ti.
sorry ale mám 44 rokov z toho 24 aktívne šoférujem, nesedel som v aute prvý krát. otrasy z klímy ktoré sú citeľné pre ľudí v aute, nie sú normálne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tvrdím, že sú v kabíne nejaké otrasy a že sú normálne? Len že sa zo zapnutím klímy zmení zvuk motora - je to dodatočná záťaž na motor pri voľnobehu a v niektorých autách sa prejaví. Prosím nepodsúvať čo som nenapísal, ďakujem.
Keď si už "porovnávame" - aktívne šoférujem dlhšie, než si na svete :)

Doplním - meral som, otáčky sa so zapnutím kompresora klimatizácie zvýšia z 850 na 900. Klíma si berie nejaký výkon z motora, zrejme cez kilowatt tak sa to nemá prečo neprejaviť. Inéá vec je, či je to v konkrétnych autách cítiť a počuť. No už sme OT.
Marry528
Expert
Expert

Mirrorion napísal: 15 máj 2025, 0:46 ok skúsil som pomôcť. pondelok idem s autom do servisu, keď mi dajú nejaké vyjadrenie napíšem sem, možno to fakt nesúvisí s klímou. a možno mám len ja uvoľnený kompresor a skáče mi pod kapotou :)
Oki, tak potom napíš. Ale pokiaľ po naštartovaní nechám nohu na spojke kým nie sú otáčky na 1000, a potom pomaličky pustím, tak to nehekne. Ale myslím, že ručička na otáčkach aj tak mierne kmitá má voľnobehu.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Včera som si doniesol auto zo servisu. Problém bol v jednej zo zapaľovacích cievok ktorú bolo treba vymeniť, jej cenu mám na faktúre 54€. Práca neviem koľko stála, lebo tam boli aj iné úkony.

Čo sa týka moje spojitosti s klímou, nemalo to byť nejako prepojené, mal som problém s aktuátorom (nastavovacím prvkom zmiešavacej klapky klimatizácie) ktorý spôsoboval rozdielne teploty v klíme.
Marry528
Expert
Expert

Mirrorion napísal: 24 máj 2025, 9:53 Včera som si doniesol auto zo servisu. Problém bol v jednej zo zapaľovacích cievok ktorú bolo treba vymeniť, jej cenu mám na faktúre 54€. Práca neviem koľko stála, lebo tam boli aj iné úkony.

Čo sa týka moje spojitosti s klímou, nemalo to byť nejako prepojené, mal som problém s aktuátorom (nastavovacím prvkom zmiešavacej klapky klimatizácie) ktorý spôsoboval rozdielne teploty v klíme.
Ďakujem za info. Hmm, tie sviečky by asi mohli dávať zmysel, aj keď predošlý majiteľ vravel, že boli menené 9/2023. Tak snáď mi autíčko ešte 2 týždne vydrží s týmto, potom si zájdem do servisu.
Marry528
Expert
Expert

Update. Tak, auto mám už po servise. Sviečky tam boli totálne v háji, bolo treba prečistiť jeden snímač sania a škrtiacu klapku
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Výborne (sviečky sme spomenuli viacerí)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A kolko stala tato cela oprava?
Marry528
Expert
Expert

starysomar napísal: 24 jún 2025, 18:14 Výborne (sviečky sme spomenuli viacerí)
Jop

Autoeditácia príspevku po 23 sek:
heker napísal: 24 jún 2025, 20:31 A kolko stala tato cela oprava?
105€
Napísať odpoveď