Spánok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Spánok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Fglx
nie muži ma vôbec citovo ani fyzick nezaujimaju na to by som vo svojom veku už prišiel. A nijak to nevytesnujem, pretože voči inak orientovanym vôbec nič nemám.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja si vsimam, ze moje sny casto vyjadruju moje (skryte) tuzby alebo obavy. A samozrejme niektore su len pozliepane nahodne veci.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal: 13 nov 2024, 21:27 Vysvetlím na dosť intímnom príklade: keď som mal asi 18rokov, tak som mal sen v ktorom vystupoval jeden môj spolužiak a zaroveň som v rovnakom čase mal v noci aj polúciu. Takže laicky by sa to asi dalo interpretovať ako latentne homosexualne sklony.
Laicky áno, ale my predsa nie sme laici. :D Nie sme ženy, ktoré ráno buchnú spiaceho manžela, lebo sa im práve snívalo, že ich podvádzal :D :D Každopádne v tom veku a v tej dobe, ťa ten sen mohol vydesiť. Na analýzu by som potreboval viac detailov zo sna a v tej dobe by si musel byť v terapii, aby som ťa viac poznal a vedel, čo sa deje v tvojom živote. Jednorazovému snu pred 30 rokmi vo veku, kedy je človek extrémne nadržaný, by som neprikladal žiadnu váhu. Kľudne to mohlo byť jednoduché, spolužiak bol symbol niečoho príjemného, s kým ti je dobre, tak ho tvoje podvedomie použilo ako zhmotnenie týchto pocitov a skončilo to tak, ako to skončilo.

Mňa keď niekto poriadne naserie, tak potom mávam sny o tom, ako zabíjam ľudí, resp. ten akt vraždy tam nikdy nie je, ja len viem, že som niekomu ublížil a potom sú tie sny o tom, ako schovávam mŕtvoly na bizardných stupídnych miestach, na balkón, pod posteľ, do pivnice, do skrine, za poštové schránky vo vchode...ale nikdy ma nechytia a vždy mi to prejde. :D :D

Na čo mi prof. Heretik povedal, že "výborne". :D Lebo jeho depresívnym/úzkostlivým klientom sa vždy sníva o tom, ako niekto ubližuje im alebo si ubližujú sami.

Svojho času, keď som bol poriadne nasratý na svojich rodičov, som mal opakujúci sa sen o tom, ako držím veľkého agresívneho hada a snažím sa ho napchať do terária. A ten had stále rastie a je čoraz viac agresívny, takže mam pohryzené ruky. Ale nakoniec sa mi to podarí, napchám ho tam. V tom momente terárium praskne a to sklo hada rozreže na kúsky a zabije ho to.

To bol podľa mňa pekný sen o potlačovanom/zakázanom hneve.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

gogo956 napísal: 13 nov 2024, 21:27Sny žiaden hlbší zmysel nemajú. Mozog v noci v urcitych fázach "upratuje" a náhodne aktivovuje neurony a spoje medzi nimi.
Vyznam v zmysle "sny ti maju nieco ukazat" skutocne nemaju. Ale ked mozog upratuje tak ten bordel nie je nahodny a casto umoznuje nahliadnut do podvedomia (aj ked nie spolahlivo).
Uz sa mi stalo, ze som v sne vyriesil prakticke problemy ktore som riesil v praci alebo mimo nej, nahoda?
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar napísal: 14 nov 2024, 10:38 Uz sa mi stalo, ze som v sne vyriesil prakticke problemy ktore som riesil v praci alebo mimo nej, nahoda?
to nebude výnimočné. Keď máme nejaky problem, tak sa nim mozog zaobera aj podvedome bez toho aby sme si to vedome uvedomovali. Preto sa odporuca si tazsie rozhodnutia "nechat rozlezat v hlave". Clovek sa vyspí a častokrat vidí celu vecc trochu ináč ako predtym.

ephramko
v tej dobe som mal časté polúcie z vysokej hladiny androgennych hormonov, co je v takom veku normalne. To ze sa ten sen časovo stretol priblizne s casom polucie je proste iba nahoda. Muž môže mat poluciu a zaroven sen o lúke plnej kvetov a nie je medzi tymito dvoma javmi ziadna priama suvislost.
Fglx
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Fglx »

harrison314 napísal: 14 nov 2024, 7:00 Ja si vsimam, ze moje sny casto vyjadruju moje (skryte) tuzby alebo obavy. A samozrejme niektore su len pozliepane nahodne veci.
Presne tak, mozog si v spanku kompenzuje uricte nedostakty. Tiez sa v spanku psychika vyrovnava s vecami, ak ta nieco tazi. Hlavne ak si problem v bdelom stave nejak blokujes a nevies ho spracovat. V sne bloky nie su, veci ti pekne vyskocia z podvedomia a mozog ich zacne spracuvat. Velkarat si take sny ani nemusis pamatat.
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

javatar napísal: 14 nov 2024, 10:38 Uz sa mi stalo, ze som v sne vyriesil prakticke problemy ktore som riesil v praci alebo mimo nej, nahoda?
To sa stalo aj mne, v sne som vyriešila problém, ktorý sme v práci nevedeli rozlúsknuť. Ale po zobudení som si nevedela spomenúť ako 😂😂
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Mna v noci casto nahanaju rozni vrahovia a mucitelia (davnejsie som pozeraval horory, dnes to uz nedam). Dalej sa mi casto snivaju sceny zo strednej a zakladnej skoly, ked som si zabudol ucebnice doma alebo nieco nemal/nevedel (stresy). A potom sa mi este sniva, ze spim niekde inde nez aktualne (napr. u rodicov, alebo este na VS intraku) a zobudim sa tam.
Tiez casto vidim zomrelych clenov rodiny a cudujem sa, ako to ze som ich mohol stretnut, ked uz nie su medzi nami. Vratane nasho psa (r.i.p. 2014).
Nieco z tychto mam skoro kazdu noc :(
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Marry528 napísal: 14 nov 2024, 13:22 To sa stalo aj mne, v sne som vyriešila problém, ktorý sme v práci nevedeli rozlúsknuť. Ale po zobudení som si nevedela spomenúť ako 😂😂
To sa stalo aj mne, len potom som uvazoval ci to bolo skutocne riesenie, alebo len jeho iluzia.
Ale zas ked som bol este na vyske a robil som pre socialnu siet pre lukostrelcov, tak sa mi pravidelne snivalo, ze ma chce sef zabit svojim oblubenym lukom, zatial co ja som bezal o zivot :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

K tomu odporúčam knihu Freud: Výklad snov. Väčšina z tých vašich snov, je tam popísaná (niekto vás naháňa, stredna škola skúšanie, byť nahý a podobné trapasy). Ak si dobre pamätám, tak Freudovi sa o škole a skúšaní snívalo vždy, keď musel podať nejaký výkon...napr. prezentovať niečo pred kolegami a pod.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Odhalili tajomstvo „superspáčov“? Vďaka mutácii im stačia 4 hodiny spánku | Živé.sk

To je zaujimave, v inych temach riesime dlzku pracovneho casu, nesmrtelnost, dlhovekost, ale prave vdaka kratsiemu spanku by sa dal "predlzit" zivot dost vyrazne.

Stacia niekomu z vas 4 hodiny spanku?

EDIT: Iba uprava nazvu clanku, pri pouziti addonu sa pridava odlisny nazov, ako realne v clanku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
zvyknem spať pomerne krátko, cca 6hodin, ale dost casto ešte menej. Ale neviem objektívne zhodnotiť, či je to tým že to mojmu telu tak stačí alebo či už nemám poškodený spánkovy rytmus a je to teda určitá porucha.
Lebo vekom sa potreba spanku prirodzene skracuje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som uz davno zistil ze sa cez den citim lepsie ked spim 6 hodin ako ked spim tych 8 hodin.
ak spim menej tiez to nejak extra nepocitujem akurat potom raz za cas pride taky maintenance den ked zaspim o osmej vecer a spim celu noc :D
chudoba
Expert
Expert

Príspevok od používateľa chudoba »

Ako donútiť telo aby spalo keď sa mu nechce spať, a ako byť hore keď sa mu chce spať. Ide o to že chcem prispôsobiť svoj biorytmus svetu, aby som vtedy spal a vtedy bol hore keď to systém vyžaduje. Nežijem v džungli, musím sa prispôsobovať zamestnaniu, zmenám, skororannému vstávaniu keď sa mi chce najviac spať, a potrebujem zaspať večer keď sa mi vôbec nechce spať.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pracuj poobedne smeny :) Alebo pracu z domu s pohyblivou pracovnou dobou.
Ohybat svoj biorytmus nie je bohvieco a casom sa to vypomsti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

S nocnymi mam osobnu skusenost a vela mam okolo tejto problematiky aj nacitaneho: lepšie je sa nočným uplne vyhnúť pokial sa da. Ten pomerne malý priplatok za to nestojí. Ide o to, že z dlhodobeho hladiska nespanie v noci narušuje dost zasadne biorytmus a vylučovanie viacerych hormonov, čím sa okrem ineho znižuje imunita.
Cez deň ten spánok už plnohodnotne nedobehne, pretoze nikdy nie je jeho kvalita taka dobra ako v noci.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Na každého to pôsobí inak - niektorým ľuďom nočné vyhovujú.
Sám som makal na tri smeny desať rokov, nemal som s tým problém.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 07 júl 2025, 15:19 Na každého to pôsobí inak - niektorým ľuďom nočné vyhovujú.
Sám som makal na tri smeny desať rokov, nemal som s tým problém.
Nikomu nočné z dlhodobého zdravotneho hladiska nevyhovuju. Len niektorí ludia to subjektivne pocituju ako menej neprijemne. Ak človek v noci bdie, tak sa mu nevylucuju v noci bud vôbec, alebo iba velmi malo niektore hormony. Zasahuje to viacero z nich, namatkovo tie najdolezitejsie: melatonín, rastový hormon+Igf1, testosteron. To znamena, že človek ktorý to robí dlhodobo, roky, rýchlejšie starne na bunkovej urovni a zaroven ma znizenu imunitu a regeneraciu. To su vedecké fakty, takyto ludia maju statisticky napr vyssiu pravdepodobneost vzniku rakoviny /prave z dovodu chronicky znizenej imunity/.
Ja som jednoznacne po dlhsej dobe citil ze regeneracia isla dolu a zacal som mat zdravotne problemy.
chudoba
Expert
Expert

Príspevok od používateľa chudoba »

Kto je taký že je zvyknutý buntošiť tak neni problém. Veď keď sme na diskotéke, tiež sme v noci hore a cez deň spíme. Keď sa vžijem do hry a zrazu sa zbadám že je ráno… Pre takého je nočná ideálna. Vyspať sa viem, len v takých časoch čo ludia nechápu.
Napísať odpoveď