Je toto v zamestnaní normálne?
Je toto v zamestnaní normálne?
Neviem či to nazvať mobing alebo ako ale predstavte si že ste s kolegom čo je v podstate cudzí človek a začne si k vám dovolovať že príde k vám chytí vás za líco a začne s vami triasť. Podľa mňa toto neni normálne. V anglicku by vás za toto aj žalovať mohli. Mal by rešpektovať váš osobný priestor a nie ešte sa vás dotýkat s úmyslom šikanovať. Ja keby som toto volakomu spravil tak by mi takú pridrbal že až. Akože zamestnanci niesu vôbec poučení že ako sa majú správať?
Re: Je toto v zamestnaní normálne?
Co si urobil preto, aby sa to neopakovalo? Upozornil si ho na neprimerane spravanie? Oznamil si to nadriadenemu?
-
starysomar
Hardcore addict
Zvažjem (čítajúc chudobove vstupy) či je to reálna osoba - alebo fikcia...
-
K-u-b-i-a-k
Addict
čo nový deň, to nová téma od teba. nebudeš trošku precitlivený? musíš sa s každou vecou radiť? si dospelý.
-
starysomar
Hardcore addict
Je to fikcia, zrejme tu vodí ľudí za nos a dobre sa na tom baví...
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nie, nie je to normalne. Mas ho upozornit, ze sa ti to nepaci, a ze ked neprestane, oznamis to nadriadenemu. A potom to aj oznamit. Ak to nebude riesit on, tiez ma svojho nadriadeneho, atd...
Ja som spravil to že som to potichu trpel a keď to prekypelo dostal som histerický záchvat a odišiel som. Takže na jednej strane mi furt hovoria že mám ísť pracovať (lebo keď vidia že zbieram zetká a kovošrot) ale vidíte keď idem do zamestnania tak začnú byť problémy v kolektíve a čo s tym urobím? Pobijem sa sním? Bude prúser? Nechám si to? Budem trpieť. Poviem nadriadenému? Ten ho zdrbe a potom kolega začne ešte viac z pomsty. V dvoch predošlých zanestnaniach som musel odísť. Toto neni prvý prípad. Robili mi zle, oznámil som to, kolegovia dostali pokarhanie a strhli im prémie, a potom sa mi začalai vyhrážať že kvôli môjmu bonzovaniu majú problémy a šikanovali ma ešte viac. Zase som povedal nadriadenému, a on už potom povedal že neni tu na to aby riesil naše zabomyšie vojny, sme dospelí ludia, máme sa správať. V druhej robote detto. Už keď som 3x bonzoval tak došiel a pred všetkými povedal že on nám nebude robiť richtára. Takže vždy som ťahal za kratší koniec ja. A tí čo šikanujú to robia profesionálne, držia spolu, popierajú, navzájom sa podržia. Takže čo ja z toho mám idem pracovať? Zamestnávatelia mi nevedia zabezpečiť bezpečné pracovisko a ludí nikto nezmení. Proste oni sa na tom zabávajú že druhí trpí, a oni iní nebudú.
Zamestnávateľ je povinný riešiť konflikty na pracovisku, obzvlášť mobbing, bossing, vydieranie, nátlak na pracovisku.
V závislosti od stupňa mobbingu, bossingu, vydierania a nátlaku sa môže jednať o trestný čin a je to možné riešiť cez políciu.
Z AI
" Ochrana zamestnancov:
Zákonník práce:
Umožňuje zamestnancom žiadať o nápravu zamestnávateľa, ak pociťujú šikanu na pracovisku.
Antidiskriminačný zákon:
Chráni zamestnancov pred diskrimináciou a zabezpečuje im právo na rovnaké zaobchádzanie.
Inšpektorát práce:
Kontroluje dodržiavanie predpisov v pracovnom práve a môže pomôcť s riešením sťažností na šikanu.
Podanie trestného oznámenia:
V závažnejších prípadoch je možné podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru ".
V závislosti od stupňa mobbingu, bossingu, vydierania a nátlaku sa môže jednať o trestný čin a je to možné riešiť cez políciu.
Z AI
" Ochrana zamestnancov:
Zákonník práce:
Umožňuje zamestnancom žiadať o nápravu zamestnávateľa, ak pociťujú šikanu na pracovisku.
Antidiskriminačný zákon:
Chráni zamestnancov pred diskrimináciou a zabezpečuje im právo na rovnaké zaobchádzanie.
Inšpektorát práce:
Kontroluje dodržiavanie predpisov v pracovnom práve a môže pomôcť s riešením sťažností na šikanu.
Podanie trestného oznámenia:
V závažnejších prípadoch je možné podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru ".
Na papieri je to pekné ale keď zoberiete reálne, tak ludia čo robia zle sú tiež svojim spôsobom nejako narušení, a tí sa nezmenia. Keď je niekto proste bulo, ten sa nezmeni. Však si všimite recidivistov. Možno 5% z nich začne po výkone trestu viesť slušný život. Ostatní sa vrátia zase k tomu čo robili, zas dostane pár rokov trestu, zase vyjde… a takto to ide dokola. Proste kto je celý život grázel a je celý život zvyknutý robiť zle, ten sa nezmení zo dňa na deň. Toto je to.
Dal som ti tu riešenia, ak si to nezoberieš k srdcu, tak si hľadaj odpovede sám. Ak to nepomôže tebe tak to pomôže iným v podobnej situácii.
Ja tiež veru neviem či skutočne témy o ktorých si kedy písal myslíš vážne či nie, aj 50 zamestnaní je fluktuácia ako vyšitá, chyby u oboch strán.
Mne sa tiež snažilo pár ľudí v práci robiť niečo podobné, ale ja mám buldočiu a ostrú povahu keď príde aj na lámanie chleba, takže mám už pokoj.
Ja tiež veru neviem či skutočne témy o ktorých si kedy písal myslíš vážne či nie, aj 50 zamestnaní je fluktuácia ako vyšitá, chyby u oboch strán.
Mne sa tiež snažilo pár ľudí v práci robiť niečo podobné, ale ja mám buldočiu a ostrú povahu keď príde aj na lámanie chleba, takže mám už pokoj.
To je všetko v poriadku. Aj ja som sa sním skoro pobil. Len zamestnávatelia v realite neradi vidia takéto vecí t.j. nechcú vidiet. Pohodlnejšie je to zamiesť pod koberec… A aj tak bolo. Toho kolegu čo šikanoval partia podržala a zo mňa spravili agresora. Obvykle vždy vyhrá ten čo šikanuje. Lebo obete by sa kto zastal? Nepôjde predsa proti partii. Oni navzájom podržia. Bude zatĺkať a pre nich je to vybavené. Čo s tým šéf spraví. Ja som musel zase odísť.
Pointa prvého príspevku bola že ešte to otočiť proti mne a preto som sa pýtal čo je normalne podľa vás to čo mu robil ten kolega. Lebo podľa nich nič také nestalo, a ja že či histerčím. Za prvé mám psychiatrickú diagnózu autizmus, takže proste tieto veci neviem vždy kontrolovať, podľa vás aj poďlá AI toto by nemal trpieť ani zdravý človek nieto ešte autista čo má štatút chránenej osoby že zamestnávateľ by mal duplom zabezpečiť prístup kolegov. Oni sa tvária že sa nič nestalo ale ja som ten čo histerčil. Ale že prečo sa to stalo ich už akosi záhadne vôbec nezaujíma.
Pointa prvého príspevku bola že ešte to otočiť proti mne a preto som sa pýtal čo je normalne podľa vás to čo mu robil ten kolega. Lebo podľa nich nič také nestalo, a ja že či histerčím. Za prvé mám psychiatrickú diagnózu autizmus, takže proste tieto veci neviem vždy kontrolovať, podľa vás aj poďlá AI toto by nemal trpieť ani zdravý človek nieto ešte autista čo má štatút chránenej osoby že zamestnávateľ by mal duplom zabezpečiť prístup kolegov. Oni sa tvária že sa nič nestalo ale ja som ten čo histerčil. Ale že prečo sa to stalo ich už akosi záhadne vôbec nezaujíma.
-
starysomar
Hardcore addict
Máš pravdu. Nie je to normálne a nemalo by sa to stávať. Ale stáva sa a možno často. Dcéra dala výpoveď v dobre platenej práci, lebo sa jej vymenili kolegyne a tie nové sa začali do nej navážať. Robili štyri cudzie a bolo to v poriadku. Lenže prišla matka s dvoma dcérami a bolo to v... Viem, neporadil som Ti ani Ti neviem poradiť ako to riešiť len aby si vedel, že nie si sám komu sa to deje.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Tak sa musis seba zastat - nikto iny to za teba nespravi. Riesenia ti uz boli napisane, a tymto mozeme povazovat temu za uzavretu.
kámo ja keď čítam tvoje témy, tak mám pocit, že ty si problém a nie svet okolo
Ale pravdepodobne si aj tak trol, takže to je jedno.
Taky tak, zase nič. chudoba - vidím to tak ako som ti to posielal, moc možností boja proti šikane nie je.
Jaaaaj ludia, v podstate som to ukončil, takže agresor vyhral, ale pre mňa to dopadlo tak dobre že deň po incidente sa mi práve ozval ďalší zamestnávateľ (k trom som mal podanú žiadosť) a hneď ma zobrali. A haluz je že davaj kolegovia z bývalej roboty bývajú v tej dedine kde teraz robím a stretli ma a sa čudovali že tam hladám. Tak všetci neboli v službe počas incidentu tak niektorí ani nevedeli čo sa stalo len ma zrazu vidia v inej robote.
V našom regióne je výhoda že ponuka práce ďaleko prevyšuje dopyt, takže zamestnať sa neni problém. Tu vás vyhodia a ešte ani atrament nezaschne na výpovedi a už podpisujete novú pracovnú zmluvu. Len udržať sa je poroblém. Začne mobing zo strany kolegov, alebo vysoké normy a nestíham… Preto som vymenil 50 zamestnaní, ale nikdy som nebol dlhodobo nezamestnaný. Na východe v osadách nepracujú 10 rokov, ale ja sa apoň snažím, aj keď som v každej robote mesiac ale vždy keď ma vyhodia alebo musím zdŕhať pred šikanou, tak si raz-dva nájdem nové.
V našom regióne je výhoda že ponuka práce ďaleko prevyšuje dopyt, takže zamestnať sa neni problém. Tu vás vyhodia a ešte ani atrament nezaschne na výpovedi a už podpisujete novú pracovnú zmluvu. Len udržať sa je poroblém. Začne mobing zo strany kolegov, alebo vysoké normy a nestíham… Preto som vymenil 50 zamestnaní, ale nikdy som nebol dlhodobo nezamestnaný. Na východe v osadách nepracujú 10 rokov, ale ja sa apoň snažím, aj keď som v každej robote mesiac ale vždy keď ma vyhodia alebo musím zdŕhať pred šikanou, tak si raz-dva nájdem nové.
nepoznam ta, neviem ako sa spravas ale istym sposobom sa priklanam k nazoru danadreva... nie je to vobec bezne aby clovek vymenil 50 zamestnani. urcite sa stane ze niekde sa objavi sikana a urcite sa stane ze niekde to nechce zamestnavatel riesit ale pravdepodobnost ze by sa to stalo v 50 zamestnaniach po sebe je velmi velmi nizka.
mam taketo znameho co sa stale vyplakava ze ho odvsadial vyhodia a potom ked sa s nim rozpravas dalej tak vylezie ze v jednom zamestnani kradol, do druheho nechodil a v tretom sa neovladol a nahucal na sefa...
nehovorim ze nieco z toho robis ty, skor tym chcem poukazat na to ze on si absolutne neuvedomoval ze by robil nieco zle a v jeho ociach bol zly vzdy ten zamestnavatel...
ci to tak nebude aj u teba? ze si proste neuvedomujes ze sa spravas nestandartne a to je pricina problemov. ako je mozne ze v kazdom zamestnani ta niekto sikanuje? ako je mozne ze inych kolegov nesikanuju, iba teba?
mam taketo znameho co sa stale vyplakava ze ho odvsadial vyhodia a potom ked sa s nim rozpravas dalej tak vylezie ze v jednom zamestnani kradol, do druheho nechodil a v tretom sa neovladol a nahucal na sefa...
nehovorim ze nieco z toho robis ty, skor tym chcem poukazat na to ze on si absolutne neuvedomoval ze by robil nieco zle a v jeho ociach bol zly vzdy ten zamestnavatel...
ci to tak nebude aj u teba? ze si proste neuvedomujes ze sa spravas nestandartne a to je pricina problemov. ako je mozne ze v kazdom zamestnani ta niekto sikanuje? ako je mozne ze inych kolegov nesikanuju, iba teba?
Nie. Nikdy som nepovedal že v každom ma sikanovali. Toto je zhruba piaty krát, takže viac ako polovica NIEje o šikane. Ja som taký že domový poriadok mi nerobí problém, že poctivo chodím, nezvyknem blicovať, nekradnem tam, nemeškám z prestávok, nezaspávam na rannej zmene… Ale výkon že vždy som o niečo pomalší ako sa vyžaduje. Že robil som pickera napríklad a mal som 70% výkony. Požiadavka je mať minimálne 90% to je len to že nevyhodia, a nad 100% sú už aj prémie, ale pod 90% je vyhadzov. Robil som kontrolu zásielok na reklamačnom oddelení, tam bolo že trebalo vybaviť 40 položiek za hodinu a môj priemer bol 38,5 a podobne. Že vždy som tak tesne pod normou. Že ja aj robotu spravím len nemám požadovane tempo. V automobilke bolo že trebalo namontovať spätné zrkadlá za určitý čas (bolo to vyrátané na sekundy) a ja som bol o nejakých 10 sekúnd horší. V bežnom živote čo je 10 sekúnd? Ale pri nataktovaní vo výrobe to musí byť na sekundu presné. Takže ja som v podstate pomalý. Preto som skúšal vrátnika že to neni práca na čas ale tam zase ide šikana. Lebo tam ludia majú na toto čas. Tam kde každý makal na linke alebo sa naháňali s vozíkmi medzi regálmi tak nemali na také veci čas. Vykladali sme vo velkosklade kamióny, čisto manuálna robota len vynášať krabice a dávať na europalety a zatičiť fóliou, ale aj tam bol daný čas dokedy musí byť vyložený kamión a robili sme traja, kým ja som spravil jednu paletu, mladý cigán soravil dve. A potom na mňa pindali že ich zdržujem že som pomalý, chodili za šéfom že ma nechcú do partie lebo ich ťahám dole. Tak chvílu mi dali inú robotu, a keď už inú nemali tak ma vyhodili.
ja som vychadzal z tohto, asi som to zle precital, sorry:
k ostatnemu, je super co tu vsetko pises ze robis a spravas sa nejak. ale chapes pokial sam nevidis ze nieco robis zle (ak nieco robis zle) tak to logicky nebudes vediet napisat ani sem.Preto som vymenil 50 zamestnaní, ale nikdy som nebol dlhodobo nezamestnaný. Na východe v osadách nepracujú 10 rokov, ale ja sa apoň snažím, aj keď som v každej robote mesiac ale vždy keď ma vyhodia alebo musím zdŕhať pred šikanou, tak si raz-dva nájdem nové.
tazko taketo nieco riesit cez internet. mozes sem napisat co chces a ludia ta tu mozu povzbudit, polutovat alebo ta vysmiat ale co to zmeni?
zacni hladat v sebe ze preco musis tak vela prac vystriedat a co mozes ty spravit preto aby si si tu najblizsiu udrzal co najdlhsie. a kludne to mozes pisat sem ale hlavne to debatuj sam so sebou.
Veď ja som to pomenoval:
1. Vysoké tempo práce.
2. Kolektív.
Takže riešenie: našiel som si zamestnanie kde (akože ponáhlať sa treba všade) nieje až tak kŕčovito všetko roztaktované, rozrátané na sekundy a produktivitu. Kolektív je trocha iný typ ludí na aký som bol zvyknutý v logistických halách a fabrikách. Tu sa nezameriavajú až tak na vojenskú hierarchiu v kolektíve, ale funguje to skôr na priateľskom princípe, taká rodinná atmosféra. Tu odrobím roky.
Ale s dobrým zanestnaním je to ako s pravou láskou, alebo jackpotomn v lotte. Niekedy to nájdete na 100-ý pokus, a niekto to nenájde nikdy.
Viem že diskusiou sa nič nevyrieši, iní ludia ani AI nevyriešia problémy jedincov, ale tak na niečo tie fóra sú. Niekedy človeku dobre padne sa vyrozprávať/porozprávať pri pive s kamošmi, a kto ich nemá tak na diskusnom fóre. Internet je pre každého.
1. Vysoké tempo práce.
2. Kolektív.
Takže riešenie: našiel som si zamestnanie kde (akože ponáhlať sa treba všade) nieje až tak kŕčovito všetko roztaktované, rozrátané na sekundy a produktivitu. Kolektív je trocha iný typ ludí na aký som bol zvyknutý v logistických halách a fabrikách. Tu sa nezameriavajú až tak na vojenskú hierarchiu v kolektíve, ale funguje to skôr na priateľskom princípe, taká rodinná atmosféra. Tu odrobím roky.
Ale s dobrým zanestnaním je to ako s pravou láskou, alebo jackpotomn v lotte. Niekedy to nájdete na 100-ý pokus, a niekto to nenájde nikdy.
Viem že diskusiou sa nič nevyrieši, iní ludia ani AI nevyriešia problémy jedincov, ale tak na niečo tie fóra sú. Niekedy človeku dobre padne sa vyrozprávať/porozprávať pri pive s kamošmi, a kto ich nemá tak na diskusnom fóre. Internet je pre každého.