UFO!!!
-
starysomar
Hardcore addict
Re: UFO!!!
Aj v čase. Nedá sa vylúčiť no ani tvrdiť, že vyspelé civilizácie žijú dlhé časové úseky (z hľadiska trvania vesmíru).
Teda ak - mohli byť dávno pred našou, môžu vzniknúť dlho po.
Teda ak - mohli byť dávno pred našou, môžu vzniknúť dlho po.
preco si to myslis? ved pozname iba jeden jediny druh na svete ktory ma vysoku inteligenciu.gogo956 napísal: 28 aug 2025, 12:42 ono by to bolo zo statistickeho hladiska dost zvláštne. Pretoze Vesmir je skutocne nepredstavitelne velky. Bolo by divne ze nikde dlhodobo vysoko inteligentny zivot neprezil.
ved tak funguje evolucia, nastane mutacia a pokial je ta mutacia prospesna tak sa rozsiri a postupne nahradi cely druh. tak ako neexistuju ziadne druhy maciek co maju 30 metrov alebo 50 oci lebo ist do velkosti alebo mnozstva oci nie je ten spravny evolucny smer tak nemame ani ziadne macky ktore by zvladali kvantovu fyziku alebo dokonca len pocitat do 10, lebo to evolucne nedava zmysel.
vysoka inteligencia vobec nedava evolucne zmysel pretoze cielom evolucie je prezit, zachovat druh, nie dostat sa na vrchol potravinoveho retazca a ovladnut vsetko co sa ovladnut da.
a kedze ten jediny zivocisny druh s vysokou inteligenciou co pozname na celom svete, v celkom vesmire je este velmi mladucky tak ozaj nemozeme tusit ci z dlhodobeho hladiska je tato mutacia prospesna alebo nie. zatial to skor vypada ze nie.
no ale to rozpravas zase zo skusenosti civilizacie ktora existuje par tisicok rokov. zase nemame ziadne ine priklady iba nas ale vdaka nasej vyskoej inteligencii dokazeme technologicky napredovat neuveritelne rychlo. vacsina vedcov ale aj sci-fi autorov rozmysla nad tym ako na tom budeme technologicky za par tisic rokov ale ako na tom budeme (ak sa neznicime) za milion rokov? a ako za 10 milionov rokov? nebudeme vidiet dalej? nebudeme vediet postavit konstrukcie ktore budu vacsie ako hviezda (dysonova gula)? nebudeme vediet cestovat rychlostou blizkej svetla? nenaposielame za ten cas miliardy signalov, druzic a odkazov?gogo956 napísal: 28 aug 2025, 12:42problem je v tom, ze my zo svojimi teleskopmi vidime vo vzdialenych kutoch vesmiru len hviezdy. Ale nevieme co sa deje na planetach ktore okolo nich kruzia, lebo su prilis tmavé.
Za druhe, to čo vidíme je kvoli rychlosti svetla len hlboka minulost. Nevidime "dnesnu" realitu.
Napr galaxia JADES-GS-z14-0. To co vidime je skutocnost spred vyse 13miliardami rokov. Takze za tak dlhu dobu sa tam urcite stalo kopec udalosti ktore my tu na Zemi nevidime.
no a ak je predpoklad ze taketo nieco zvladneme my za par milionov rokov tak kde su tie civilizacie ktore su ovela starsie arobia to uz davno?
aacid
A pokial ide o prilis vzdialene galaxie, tak uz sa ani nikdy nedozvieme co sa tam deje, aj keby ludska civlizacia existovala aj miliardy rokov.
Prečo?
Vesmír sa rozpína a to ich "terajsie svetlo" sa k nám už nikdy nedostane, pretoze tak ako oni tak aj my sa stale viacej od seba navzajom vzdalujeme.
Potom existuje ešte nepozorovatelny vesmir, to je ta cast ktory je prilis vzdialena. Ten je odhadom este väčší ako ten pozorovatelny a s vysokou pravdepodbnostou tiez obsahuje hviezdy /a ich planety/.
Potom su dalsie hypotezy ako napr "multivesmír" ktore keby sa potvrdili, tak by sme museli ratat s este väčším poctom existujucich planet.
to som vysvetloval tym ze svetlo leti pomerne pomaly co sa rozmerov Vesmiru tyka. Ako priklad ta galaxia JADES-GS-z14-0: mozno uz miliony rokov tam existuje super vyspela civilizacia ale mi to nemame ako vediet, pretoze najnovsie informacie ktore o nej su stare cez 13miliard rokov. Tak dlho trva dokym doleti svetlo odtial sem. My vidime iba minulost Vesmiru ale nie to co sa tam realne teraz deje.tak kde su tie civilizacie ktore su ovela starsie arobia to uz davno?
A pokial ide o prilis vzdialene galaxie, tak uz sa ani nikdy nedozvieme co sa tam deje, aj keby ludska civlizacia existovala aj miliardy rokov.
Prečo?
Vesmír sa rozpína a to ich "terajsie svetlo" sa k nám už nikdy nedostane, pretoze tak ako oni tak aj my sa stale viacej od seba navzajom vzdalujeme.
pokial hovorime o viditelnom vesmire tak odhady hovoria o 10^24 planét.preco si to myslis? ved pozname iba jeden jediny druh na svete ktory ma vysoku inteligenciu.
Potom existuje ešte nepozorovatelny vesmir, to je ta cast ktory je prilis vzdialena. Ten je odhadom este väčší ako ten pozorovatelny a s vysokou pravdepodbnostou tiez obsahuje hviezdy /a ich planety/.
Potom su dalsie hypotezy ako napr "multivesmír" ktore keby sa potvrdili, tak by sme museli ratat s este väčším poctom existujucich planet.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Takto ja nerozporujem, ze to tak moze byt. Ale proste nie som uz v tom tak optimisticky. Kedysi som si myslel, ze vyspela civilizacia bude inteligetna a humana. Ale posledne roky som prsvedeny, ze vetsia sanca je, ze to tak nebude.gogo956 napísal: 27 aug 2025, 22:17 Ale civilizacia ktora existuje miliony rokov bude vyvojom a poznanim niekde uplne inde. Uz dnes existuju prve pokusy o geneticke modifikacie ludi /robi sa to tajne, ale robí/. Povedzme za niekolko sto rokov budeme vediet vytvarat skoro dokonalych ludi-po fyzickej aj dusevnej stranke, s genialnou inteligenciou. Rodicia si dopredu vyberu ktore vlastnosti zo svojho genetickeho materialu chcu upravit a ako a nasledne sa im u narodi take dieta.
A ak dana civlizacia zije uz len v digitalnej podobe, tak tam su akekolvek zmeny este jednoduchsie. Mozu to byt uz len virtulane entity v digi priestore ktorý im poskytuje nekonecne moznosti realizacie. Preto ani nemaju tuzbu a snahu objavovat hlboke zakutia vesmiru. Ziju si v bezpeci, skrytí, svoje pre nas nepochopitelne zivoty.
Vysvetlim moje dovody, preco sa k tomu priklanam:
- vychadzame zo vzorky velkosti 1, inu civilizaciu nepozname
- to ako vnimame a chapeme inteligenciu mi ludia, tak ju nemusia chapat mimozemstania a budu sa vylepsovat uplne inym smerom
- od isteho bodu bude pre nich intelekt kontraproduktivny a uprednostnia napriklad statstie
- nasa civilizacia prechadza obdobiami moralneho a vedeckeho rozvoja a potom pride pad, momentalne stupame staci malo a svoj pokrok prideme (pekny priklad je doba temna, kedy sme stratili technologiu konskych podkov)
- je mozne, ze prv ako pride civilizacia do bodu, ked dokaze vylepsovat svoju inteliegenciu sa znici
- nemusia byt taki humany alebo humany budu, ale nie k nam a nase problemy vyriesia tak ako mi riesime problemy s mraveniskami
- ich civilizacia mozu uviaznut v tvrdej diktature, ktora moc a intelekt koncentruje len k sebe
- vpliv nabozenstiev
- Teoria temneho lesa (zas mam voci nej vyhrady, lebo ma svoje problemy) - proste civilizcia moze povazovat ine za automaticku hrozbu a rovno ich nici
Pri tom, ked budu tieto bytosti presunute do digitalneho pristoru, tak tam mnohe veci co som napisal odpadaju, ale zas tieto bytosti uz nebudu mat taku motivaciu sa sirit po vesmire, vyskum ano, ale zasahovanie? Vesmir mimo planet je pomerne nehotinny voci zivotu a nskutocne obrovsky.
Proste nemyslim, si, ze technologciky vyspela civilizacia musi byt ako celok inteligentna, mozes mat perefktych vedcov, ktorych ovlada sialeny diktator, z humanizmom je to este horsie.
Autoeditácia príspevku po 2 min 12 sek:
A suhlasim z aacid-om, vysoka inteligencia vo vyvnutej spolocnosti nedava evolucny zmysel (tu by uz nastupila eugenika, ale...). Aj u nas to vidime, ze viac deti maju ludia povedzme z nizsich tried a hlboko veriaci.
-
starysomar
Hardcore addict
Večný život (sen mnohých) digitálne? Zaujímavá úvaha - aj tie ostatné.
večný život z pohladu nás ludi, ale absolútne nie, lebo Vesmír časom, v extremne dlhej buducnosti pravdepodobne postupne vyžiari všetku svoju energiu do nekonecneho priestoru. Samozrejme nevieme ako to nakoniec skonci, ale toto je hypoteza ktora je vedcami komunikovana najcastejsie.starysomar napísal: 28 aug 2025, 17:30 Večný život (sen mnohých) digitálne? Zaujímavá úvaha - aj tie ostatné.
aacid
clovek nie je jediny inteligentný druh na Zemi.ved pozname iba jeden jediny druh na svete ktory ma vysoku inteligenciu.
Šimpanz,Bonobo,Orangutan,Gorila,Kosatka dravá,Delfín skákavý,Slon,rana novokaledónska,Krkavec veľký.
Nikto nevie dnes povedat kam sa ich vývoj posunie o niekolko milion rokov.
harrison314
to ze je niekto z nizsej soc. triedy alebo ze je veriaci nic automaticky nehovori o jeho inteligencii.Aj u nas to vidime, ze viac deti maju ludia povedzme z nizsich tried a hlboko veriaci.
Dokonca ani to ked niekto verí nejakej konšpiracii nie je dokazom o jeho intelektualnych schopnostiach.
Podliahaju tomu niekedy aj nadpriemerne inteligentni ludia.
-
harrison314
Hardcore addict
ja by som povedal, ze v tejto diskusii vecny zivot znamena dlhy niekolko milionov rokov, jasne iste limity neperkoname, ale mozeme ho povazovat za limitne vecny.gogo956 napísal: 28 aug 2025, 18:54 večný život z pohladu nás ludi, ale absolútne nie, lebo Vesmír časom, v extremne dlhej buducnosti pravdepodobne postupne vyžiari všetku svoju energiu do nekonecneho priestoru. Samozrejme nevieme ako to nakoniec skonci, ale toto je hypoteza ktora je vedcami komunikovana najcastejsie.
Ok, mohol som to povedat, ze vzdelani a sikovni ludia. Jasne, ze to neplati plosne, ale korelacia medzi inteligenciou a vzdelanim je, takisto medzi dosiahnutym vzdelanim a poctom deti.gogo956 napísal: 28 aug 2025, 18:54 to ze je niekto z nizsej soc. triedy alebo ze je veriaci nic automaticky nehovori o jeho inteligencii.
Dokonca ani to ked niekto verí nejakej konšpiracii nie je dokazom o jeho intelektualnych schopnostiach.
Podliahaju tomu niekedy aj nadpriemerne inteligentni ludia.
-
starysomar
Hardcore addict
Podľa dávnejšej teórie čo som čítaval za mlada je vesmír nekonečný - od (každého) veľkého tresku po pre nás nepredstaviteľnú dobu expanduje, postupne spomalí, zastaví a začne sa zmršťovať až do bodu nula - z ktorého zas expanduje.
Autoeditácia príspevku po 2 min 6 sek:
Apropo pohľady na vznik vesmíru (AI) - dávno ma napadlo, či "za 6 dní stvoril, siedmy odpočíval nie je interpretované pradávne vedecké poznanie":
To, v **koľkých etapách vznikol svet**, závisí od toho, z akého hľadiska sa na to pozeráme:
###
Náboženský pohľad
* V **biblickej tradícii** (Kniha Genezis) Boh stvoril svet v **šiestich dňoch** a na siedmy deň odpočíval.
* V iných náboženstvách existujú odlišné mýty – napr. hinduizmus hovorí o cykloch stvorenia a zániku vesmíru (kalpy).
###
Vedecký pohľad
* **1. etapa:** Veľký tresk (asi pred 13,8 miliardy rokov) – vznik priestoru, času, energie a základných častíc.
* **2. etapa:** Tvorba prvých atómov (vodík, hélium).
* **3. etapa:** Vznik prvých hviezd a galaxií.
* **4. etapa:** Vývoj Slnka a slnečnej sústavy (pred \~4,6 miliardy rokov).
* **5. etapa:** Formovanie Zeme a Mesiaca.
* **6. etapa:** Vznik prvých jednoduchých foriem života (pred \~3,5 miliardy rokov).
* **7. etapa:** Evolučný vývoj až po vznik človeka.
Takže odpoveď sa líši: podľa Biblie 6 dní (etáp), podľa vedy niekoľko veľkých kozmických etáp trvajúcich miliardy rokov.
Autoeditácia príspevku po 2 min 6 sek:
Apropo pohľady na vznik vesmíru (AI) - dávno ma napadlo, či "za 6 dní stvoril, siedmy odpočíval nie je interpretované pradávne vedecké poznanie":
To, v **koľkých etapách vznikol svet**, závisí od toho, z akého hľadiska sa na to pozeráme:
###
* V **biblickej tradícii** (Kniha Genezis) Boh stvoril svet v **šiestich dňoch** a na siedmy deň odpočíval.
* V iných náboženstvách existujú odlišné mýty – napr. hinduizmus hovorí o cykloch stvorenia a zániku vesmíru (kalpy).
###
* **1. etapa:** Veľký tresk (asi pred 13,8 miliardy rokov) – vznik priestoru, času, energie a základných častíc.
* **2. etapa:** Tvorba prvých atómov (vodík, hélium).
* **3. etapa:** Vznik prvých hviezd a galaxií.
* **4. etapa:** Vývoj Slnka a slnečnej sústavy (pred \~4,6 miliardy rokov).
* **5. etapa:** Formovanie Zeme a Mesiaca.
* **6. etapa:** Vznik prvých jednoduchých foriem života (pred \~3,5 miliardy rokov).
* **7. etapa:** Evolučný vývoj až po vznik človeka.
starysomar
Dnes ale podla merani vieme ze expanzia Vesmiru sa neustale zrýchluje a nevieme o ziadnom fyzikalnom mechanizme ktory by mohol tuto expanziu zastavit a obratit v opak.
Na konci vsetkeho zostane len prazdny priestor a bude cca −273 °C. Dokonca sa odparia aj vsetky Cierne diery.
Apropo, je zaujimave, ale aj Budhizmus hovori o tom, ze jedina nemenna a vecna je Prazdnota /Śūnyatā/, nic ine.
harrison314
áno, kedysi bola popularna teoria neustale sa opakujuceho Vesmiru ktory sa rozpina iba po urcitu hranicu a nasledne sa zmrstuje do jedneho bodu a tak dokola.Podľa dávnejšej teórie čo som čítaval za mlada je vesmír nekonečný - od (každého) veľkého tresku po pre nás nepredstaviteľnú dobu expanduje, postupne spomalí, zastaví a začne sa zmršťovať až do bodu nula - z ktorého zas expanduje.
Dnes ale podla merani vieme ze expanzia Vesmiru sa neustale zrýchluje a nevieme o ziadnom fyzikalnom mechanizme ktory by mohol tuto expanziu zastavit a obratit v opak.
Na konci vsetkeho zostane len prazdny priestor a bude cca −273 °C. Dokonca sa odparia aj vsetky Cierne diery.
Apropo, je zaujimave, ale aj Budhizmus hovori o tom, ze jedina nemenna a vecna je Prazdnota /Śūnyatā/, nic ine.
harrison314
ale ten rozdiel je statisticky malýJasne, ze to neplati plosne, ale korelacia medzi inteligenciou a vzdelanim je, takisto medzi dosiahnutym vzdelanim a poctom deti.
miliony rokov su casovo ohranicene, vecnost nie je casovo ohranicena. Ale ok, z ludskeho ponimania sa to da brat skoro ako vecnost.ja by som povedal, ze v tejto diskusii vecny zivot znamena dlhy niekolko milionov rokov
-
harrison314
Hardcore addict
Presne to som myslel. Navyse vsteky scifi, ktore sa zaoberaju virtualnym zivotom tvrdia, ze takyto zivot dokaze zrichlit svoje vnimanie casu podla dostupneho vypoctoveho vykonu, takze v subjektinom ponimali si tie miliony rokov mozes vynasobit dvojkou, stovkou, N-kom...gogo956 napísal: 28 aug 2025, 20:07 miliony rokov su casovo ohranicene, vecnost nie je casovo ohranicena. Ale ok, z ludskeho ponimania sa to da brat skoro ako vecnost.
Lenze to uz nebudeme my, akakolvek virtualna podoba zivota bude iba nebiologickym klonom, kopiou, ktora bude mat spomienky povodneho cloveka, ale ten clovek pri "prenose" prakticky zomrie.
Ludia teda nemozu dosiahnut nesmrtelnost "prenosom" do nebiologickeho tela.
Kazdopadne, temu Nesmrtelnost tu mame, tak mozme pokracovat tam.
Ved uz my sami s tym zaciname, mozgove implatnaty dokazu pomoct ludom opat chodit, ale rovnako by mohli dokazat zvysit inteligenciu.
Mozog je iba biologicky pocitac, velmi odlisny, ale urcite by bolo mozno ho vylepsit, podobne ako pocitac upgradom.
Ludia teda nemozu dosiahnut nesmrtelnost "prenosom" do nebiologickeho tela.
Kazdopadne, temu Nesmrtelnost tu mame, tak mozme pokracovat tam.
Toto moze byt riesenie, mozno by dokazali nam upravit mozog, bud priamo, alebo upravit geny, aby sa rodili inteligentejsi ludia.harrison314 napísal: 27 aug 2025, 20:17No ja myslim, ze ziadna civilizacia nedokaze vyriesit nase problemy bez toho aby sposobila vetsie.
Momentane vidim vzostup antiintelektuaneho hnutia, dezifnoamcii a nenavisti. To nie je problem, ktory sa da vyriesit materialnou pomocou, to je problem, ze nas mozog je z doby kamennej v modernom svete. V nejakom rozhovore sa tomu venoval Peter Watts (auto Slepozrakosti), kde vravel, ze ak chceme prezit, tak si proste bud upravime mozog, alebo sa znicime navzajom.
Ved uz my sami s tym zaciname, mozgove implatnaty dokazu pomoct ludom opat chodit, ale rovnako by mohli dokazat zvysit inteligenciu.
Mozog je iba biologicky pocitac, velmi odlisny, ale urcite by bolo mozno ho vylepsit, podobne ako pocitac upgradom.
-
harrison314
Hardcore addict
Nemyslis, ze by sa tomu ludia dost branili?Dreamer napísal: 29 aug 2025, 19:11 Toto moze byt riesenie, mozno by dokazali nam upravit mozog, bud priamo, alebo upravit geny, aby sa rodili inteligentejsi ludia.
-
starysomar
Hardcore addict
Inteligentnejší ľudia - chiméra...
Bokom - nie je väčšina postvo tu skôr do vlákna vesmír?
Bokom - nie je väčšina postvo tu skôr do vlákna vesmír?
To je mozne, ide ale o to, ci by to bolo dobrovolne alebo nasilne a hlavne, ci by to ponechalo ludom slobodnu volu a povodne vedomie - co je tiez diskutabilne a mame k tomu samostatnu temu.
Mohlo by to byt nieco ako "naliatie vedomosti lievikom do mozgu", teda by to nahradilo tisicky hodin ucenia, alebo tisicky rokov evolucie.
Ak by to bolo dobrovolne, boli by tu mimozemstania, vylepseni ludia a nevylepseni ludia. Vlastne aj teraz tu mame inteligentnych a vzdelanych ludi a potom volicov koalicie (aby som to trocha odlahcil).
starysomar - mas pravdu, je to aj v inych temach, cele stranky OT, ale ja to uz nemam energiu riesit.
-
harrison314
Hardcore addict
Tam to nie je otazka slobodnej vole, ale skor, ci by sme potom boli este ludia.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 20:28 To je mozne, ide ale o to, ci by to bolo dobrovolne alebo nasilne a hlavne, ci by to ponechalo ludom slobodnu volu a povodne vedomie - co je tiez diskutabilne a mame k tomu samostatnu temu.
Vdaka internetu vieme, ze nedostatok vedomosti a informacii nie je ten problem. Ale uznavam, ze to by sa hodilo.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 20:28 Mohlo by to byt nieco ako "naliatie vedomosti lievikom do mozgu", teda by to nahradilo tisicky hodin ucenia, alebo tisicky rokov evolucie.
Napriklad v knihe Diaspora sa operuje aj s tym, ze skupiny ludi sa downgradli na "dokonale opice" a tym sa vratili k animalnym pudom a prirode. Co viem pochopit, pravdepodobne zaziju viac stastia ako inteligentni ludia.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 20:28 Ak by to bolo dobrovolne, boli by tu mimozemstania, vylepseni ludia a nevylepseni ludia. Vlastne aj teraz tu mame inteligentnych a vzdelanych ludi a potom volicov koalicie (aby som to trocha odlahcil).
Mozno uz coskoro dokazeme robit geneticke upravy sami, budu teda novo narodeni ludia este ludia? Prip. ak niekto vystuduje 5 vysokych skol, je este clovek, alebo "nadclovek", bol Einstein clovek, alebo nieco viac? To je mozno na dlhsiu diskusiu, ale nie je to jedno? Podstatne je, ci by sa zachovalo vedomie.
Ten upgrade mozgu by neznamenal iba viac informacii, ale aj rychlost spracovania, lepsie vyhodnocovanie, riesenie komplikovanych operacii, uz dnes niektori ludia vidia riesenia zlozitych uloch, taktiez je otazka, su to este ludia?
K tomu downgradu, tak napr. mozgova prihoda moze sposobit nieco podobne, taky clovek, ak je fyzicky v poriadku, by mohol byt stastnejsi, ved aj teraz mozog vytesnuje negativne skusenosti, zrejme u kazdeho, ale chcel by som byt stastny za taku cenu?
Povedzme, ze niekoho vychovaju extremni Islamisti, ktori veria ze pojdu do neba a dostanu panny a vecny zivot, ak tomu ten clovek veri, tak je asi stastny, dokonca sa niekde odpali a zomiera asi stastny - ale tak falosne stastny by som byt nechcel.
Ja by som radsej mal co najviac vedomosti, poznal "tajomstva" vesmiru, ako vznikol, co bolo pred velkym treskom, ako zanikne, ci zanikne, ci je nekonecny, ci su ine vesmiry, ci ich je nekonecne vela, ci je nekonecne vela dimenzii, ako funguje cas, ci je mozne cestovat v case.
Aby som sa vratil k teme, tak tiez by som sa rad dozil toho, aby sme objavili mimozemsky zivot, aspon na blizkom mesiaci, neinteligentny, ale terno by bolo, ak by sme zistili inteligentny zivot, aj keby nas chceli znicit, stalo by mi to zato, dozit sa takej udalosti.
Tiez by som rad vedel, ci zijeme v simulacii - a prip. v akej forme, biologickej, pocitacovej, v matrixe, ze niekde existuju nase biologicke tela, mozno aj nesmrtelne.
Viem, ze sa nic z toho asi nestane, no uplne nemozne to nie je, iba za posledne desatrocia sa stali veci, objavili sme toho tak vela, mame mapu vesmiru, fotku ciernej diery, budeme hladat zivot na mesiasoch Jupitera a Saturnu, uz len ten pocit, nadej mi staci na to, aby som snival...
Ten upgrade mozgu by neznamenal iba viac informacii, ale aj rychlost spracovania, lepsie vyhodnocovanie, riesenie komplikovanych operacii, uz dnes niektori ludia vidia riesenia zlozitych uloch, taktiez je otazka, su to este ludia?
K tomu downgradu, tak napr. mozgova prihoda moze sposobit nieco podobne, taky clovek, ak je fyzicky v poriadku, by mohol byt stastnejsi, ved aj teraz mozog vytesnuje negativne skusenosti, zrejme u kazdeho, ale chcel by som byt stastny za taku cenu?
Povedzme, ze niekoho vychovaju extremni Islamisti, ktori veria ze pojdu do neba a dostanu panny a vecny zivot, ak tomu ten clovek veri, tak je asi stastny, dokonca sa niekde odpali a zomiera asi stastny - ale tak falosne stastny by som byt nechcel.
Ja by som radsej mal co najviac vedomosti, poznal "tajomstva" vesmiru, ako vznikol, co bolo pred velkym treskom, ako zanikne, ci zanikne, ci je nekonecny, ci su ine vesmiry, ci ich je nekonecne vela, ci je nekonecne vela dimenzii, ako funguje cas, ci je mozne cestovat v case.
Aby som sa vratil k teme, tak tiez by som sa rad dozil toho, aby sme objavili mimozemsky zivot, aspon na blizkom mesiaci, neinteligentny, ale terno by bolo, ak by sme zistili inteligentny zivot, aj keby nas chceli znicit, stalo by mi to zato, dozit sa takej udalosti.
Tiez by som rad vedel, ci zijeme v simulacii - a prip. v akej forme, biologickej, pocitacovej, v matrixe, ze niekde existuju nase biologicke tela, mozno aj nesmrtelne.
Viem, ze sa nic z toho asi nestane, no uplne nemozne to nie je, iba za posledne desatrocia sa stali veci, objavili sme toho tak vela, mame mapu vesmiru, fotku ciernej diery, budeme hladat zivot na mesiasoch Jupitera a Saturnu, uz len ten pocit, nadej mi staci na to, aby som snival...
-
starysomar
Hardcore addict
S témy UFO je téma vesmír 
-
harrison314
Hardcore addict
Tu mysliim zaleziake geneticke upravy, ked si niekto vylepsi srdce, tak z pohladu beznej poplacie je to OK, ked si niekto zmeni mozog asi tiez.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 Mozno uz coskoro dokazeme robit geneticke upravy sami, budu teda novo narodeni ludia este ludia? Prip. ak niekto vystuduje 5 vysokych skol, je este clovek, alebo "nadclovek", bol Einstein clovek, alebo nieco viac? To je mozno na dlhsiu diskusiu, ale nie je to jedno? Podstatne je, ci by sa zachovalo vedomie.
Ja suhlasim, ze ked si niekto zvysi IQ tak je clovek, lebo za cloveka pokladame aj ludi s IQ 65. Tu skor ide o to, ze zmenime napriklad nas pristup k emociam a nabozenstvu.
Casto to spominam, ale knihy Diaspora a Slepozrakost sa zaoberaju presne tymito temami, je to scifi, ale obe su viac myslienkovy experiment, prvu napisal informatik, co ma podla mna doktorat, druhu biolog. A je to tam preskumane do hlbky.
Toto by nam nepomohlo, dnes take veci vedia riesit pocitace. Mi ako ludia mame problem, ze sice mozes byt inteligentny ako chces, no ked niekto v tebe vyvola emocnu odozvu, tak to mylenie vypnes.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 Ten upgrade mozgu by neznamenal iba viac informacii, ale aj rychlost spracovania, lepsie vyhodnocovanie, riesenie komplikovanych operacii, uz dnes niektori ludia vidia riesenia zlozitych uloch, taktiez je otazka, su to este ludia?
pri mozgovej prihode sa nevies postarat sam o seba, dokonale opice to zvladli. Ja by som to nechcel, lebo si cenim intelekt. Ale viem si predstavit ludi, ktorym by sa to pacilo, ved clovek chce byt hlavne stastny.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 K tomu downgradu, tak napr. mozgova prihoda moze sposobit nieco podobne, taky clovek, ak je fyzicky v poriadku, by mohol byt stastnejsi, ved aj teraz mozog vytesnuje negativne skusenosti, zrejme u kazdeho, ale chcel by som byt stastny za taku cenu?
Mnoho z toho by som aj ja rad vedel, ale myslim, ze na otazku co bolo pred vesmirom sa nikto odpoved nedozvie.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 Ja by som radsej mal co najviac vedomosti, poznal "tajomstva" vesmiru, ako vznikol, co bolo pred velkym treskom, ako zanikne, ci zanikne, ci je nekonecny, ci su ine vesmiry, ci ich je nekonecne vela, ci je nekonecne vela dimenzii, ako funguje cas, ci je mozne cestovat v case.
ja stale dufam, ze sa na Europe podari najst nejake bakterie alebo sinice.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 Aby som sa vratil k teme, tak tiez by som sa rad dozil toho, aby sme objavili mimozemsky zivot, aspon na blizkom mesiaci, neinteligentny, ale terno by bolo, ak by sme zistili inteligentny zivot, aj keby nas chceli znicit, stalo by mi to zato, dozit sa takej udalosti.
Mna to tiez fascinuje. A zaroven desi, ze sa blizi antiintelektualna doba a na take objavy mozeme zabudnut, lebo peniaze sa viac investuju do polizmu a konzervatizmu ako do pokroku.Dreamer napísal: 29 aug 2025, 22:07 Viem, ze sa nic z toho asi nestane, no uplne nemozne to nie je, iba za posledne desatrocia sa stali veci, objavili sme toho tak vela, mame mapu vesmiru, fotku ciernej diery, budeme hladat zivot na mesiasoch Jupitera a Saturnu, uz len ten pocit, nadej mi staci na to, aby som snival...
no to si si ale vybral jednu z najvzdialenejsich galaxii, pritom ich mas nekonecne vela blizsie a ani odtial nie sme schopni zachytit akekolvek znamky civilizacie...gogo956 napísal: 28 aug 2025, 15:04to som vysvetloval tym ze svetlo leti pomerne pomaly co sa rozmerov Vesmiru tyka. Ako priklad ta galaxia JADES-GS-z14-0: mozno uz miliony rokov tam existuje super vyspela civilizacia ale mi to nemame ako vediet, pretoze najnovsie informacie ktore o nej su stare cez 13miliard rokov. Tak dlho trva dokym doleti svetlo odtial sem. My vidime iba minulost Vesmiru ale nie to co sa tam realne teraz deje.
no ale to su inteligentne tvory, nie vysoko inteligentne tvory. ich zmyslom kazdodenneho zivota je stale prezit, zaobstarat potravu a rozmozit sa. a takto by dokazali bez evolucnych skokov existovat miliony rokov. lenze zrazu u jedneho tohto druhu nastala chyba, inteligencia sa zacala neumerne zvysovat, co prinieslo kratkodobo obrovsku vyhodu a vdaka tomu sa tento druh dostal na vrchol potravinoveho retazca lenze zial sa ukazuje ze z dlhodobeho pohladu je to neudrzatelne a ani znici sam seba a pravdepodobne aj s okolimgogo956 napísal: 28 aug 2025, 18:54clovek nie je jediny inteligentný druh na Zemi.
Šimpanz,Bonobo,Orangutan,Gorila,Kosatka dravá,Delfín skákavý,Slon,rana novokaledónska,Krkavec veľký.
Nikto nevie dnes povedat kam sa ich vývoj posunie o niekolko milion rokov.
aacid
Napr kapucíny pouzivaju uz dnes nastroje a maju dobre tvarovane dlane na úchop predmetov.
ale odkial mame istotu, ze ak by napr simpanzom sme nechali povedzme milion-dva rokov vyvoja, ze nedosiahnu postupne civilizaciu ktora by sa priblizila ludskej? Su nam dokonca velmi podobni aj telesnym tvarom.no ale to su inteligentne tvory, nie vysoko inteligentne tvory.
Napr kapucíny pouzivaju uz dnes nastroje a maju dobre tvarovane dlane na úchop predmetov.