Zdravé stravovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Zdravé stravovanie

Príspevok od používateľa baldorex »

Kontrola hladiny vitamínu D3 v krvi. Mám problémy s imunitou, pred pár rokmi som mal hladinu na spodnej hranici, takže sa ju snažím mať na hornej hranici, keďže vitamín D vplýva aj na imunitu.
Testy mi robí imunológ v rámci celkovej kontroly imunitného systému.
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Su dostupne dva rozne testy vitaminu D, jeden je nepresny (ten, co robi aj obvodak) a druhy je presny. Ako sa konkretne vola ten test, ktory ti spravia?
baldorex
Addict
Addict

U nás obvodný lekár testy na vitamín D nerobí pokiaľ viem, preto to riešim s imunológom (ešte diabetológ myslím môže). Testy navyše riešim v unilabe a medirexe.

Aké rôzne presné/nepresné testy mi robia neviem, nemám možnosť výberu ani u imunológa ani v labáku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

experimentujem s uzivanim vitaminu D3 už vela rokov. Nechavam si pravidilne sukromne robit testy v unilabs aleb synlabe. Priebežne monitorovanie je velmi dolezite, lebo pri vsetkej opatrnosti uz sa mi viackrat stalo, že som presiahol toxicku hladinu. Nastastiie ked clovek vit D hned vysadi, tak rychlo sa to vracia do normalu. Tiez je dobré, hlavne pri vyssom davkovani uzivat spolu s vid D3 aj vit K2.

Aké benefity som subjektivne postrehol pri udrziavani vyssej hladiny vitaminu D3 v krvi?

1/lepšia imunita čo sa prejavuje hlavne v kritickych obdobiach na jesen a jar
2/stabilnejšia a celkovo pokojnejšia nálada, menej stresu /niektorým ludom to vraj zlepsuje aj lahsie formy depresie/
3/mam pocit že zubna sklovina sa stala o niečo pevnejšou, akoby sa zlepsila remineralizacia, uplne zmizla citlivost na kyslé a sladké. Naviem samozrejme povedat nakolko je to vyssou hladinou vit D a nakolko zlepsenou starostlivostou o cistenie zubov resp kvalitnejsou pastou /sensodyne repair & protect-odporucam/
baldorex
Addict
Addict

Ja mám teraz z GymBeam tablety D3+K2, predtým som kupoval zvlášť D3 a zvlášť K2.
K2 treba pridávať kvôli vápniku, samotné D3 spôsobuje kalcifikáciu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Toto som sa práve chcel spýtať, lebo už som dlhšie D3 neužíval a chcel by som začať teraz keď už je zero slnka.
Myslím, že tu mi niekto poradil toto, mozno aj baldorex ale uz nie som istý.
https://www.grizly.sk/myprotein-vitamin-d3-180-tabliet

Takže to som bral dávnešie, je to 2500 IU v oleji, co vraj stací, len to teda nebolo s K2 a K3, 10 000 IU sa mi zdá celkom vela.
To más z gymbeam tie s 2200 IU a K2+K3? Je to tiez v nejakom oleji? Lebo to je vraj lepsia forma ako nejaké tabletky alebo prásky.
baldorex
Addict
Addict

Áno hento hore som mal tiež, kupované priamo z myprotein.
Teraz mám 3 pixle tohoto https://gymbeam.sk/vitamin-d3-4000-k2-ostrovit.html ale pozerám že aktuálne vypredané. Sú to lisované tablety bez oleja.

Oba produkty som si dával vždy s jedlom s dostatkom tuku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aj lisovane bez oleja su good, len treba v ramci toho jedla zjest dostatok tuku.
Presne ten isty produkt zvyknem kupovat priamo od vyrobcu kde je to lacnejsie, len clovek musi zaplatit pomerne vysoky shipping na Svk ale pokial sa kupuje viacero vecí tak to vzhladom na to ze tam maju dobre ceny sa to vyrovna.
https://ostrovit.com/en/?srsltid=AfmBOo ... 2YJ2s9c3x1
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Dnes v noci som nejakým vesmírnym laserom zneškodňoval teroristov a zároveň ma pritom skúšala maturitná komisia, ktorej som nestíhal dávať koláče a variť kávu. :D :D

Asi mesiac užívam L-Tryptophan, ktorý som si kúpil za iným účelom (keď tak vysvetlím v súkromnej správe) ako je podpora spánku. No a prekvapilo ma, aké živé a divoké sny potom mám. A každú noc. Okrem toho spím ako zabitý. Tá hlboká fáza spánku je dlhšia a kvalitnejšia. V tejto aj inej téme sa opakovane objavovali problémy s nespavosťou, tak možno vyskúšajte L-Tryptophan.

Čítal som, že by sa L-Tryptophan nemal kombinovať s antidepresívami. Tak o tom sa prípadne poraďte s vašim psychiatrom.

A druhý vedľajší efekt, ktorý som si všimol, je väčšie libido a lepšie fungovanie mužskej rozmnožovacej sústavy. Ale to môže byť spôsobené aj tým, že keď je človek lepšie vyspatý a menej vystresovaný, tak tieto sex veci idú lepšie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
1/aku davku presne berieš?
2/uzivas tesne pred spaním?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

1. Toto. Odporúčanú dávku, čiže 2 tbl. Aj na alze ho majú o pár euro lacnejšie, než na tejto oficiálnej stránke výrobcu.
https://www.greenfood.eu/sk/p/l-tryptop ... -90-kapsul
2. Hej pred spaním, ak nezabudnem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: 19 okt 2025, 11:42 1. Toto. Odporúčanú dávku, čiže 2 tbl. Aj na alze ho majú o pár euro lacnejšie, než na tejto oficiálnej stránke výrobcu.
https://www.greenfood.eu/sk/p/l-tryptop ... -90-kapsul
2. Hej pred spaním, ak nezabudnem.
-v tom prípravku je tiež Valeriána lekárska. Možno aj ona má vplyv na tie sny..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Valeriána mi práveže nikdy nič nerobila.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Hokkaido ovládlo Slovensko: Zelenina plná vitamínov a chuti. Zlepšuje imunitu, trávenie aj pokožku

Autoeditácia príspevku po 1 deň 41 min 43 sek:
Látka z ovocia a zeleniny fytoén: Kľúč k dlhšiemu a zdravšiemu životu
Vedci z univerzít v Seville a Kente objavili látku, ktorá by mohla pomôcť ľuďom žiť dlhšie a zostať zdravšími. Volá sa fytoén a prirodzene sa nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Podľa novej štúdie táto látka predlžuje život a zároveň chráni mozog pred Alzheimerovou chorobou.

Fytoén patrí medzi karotenoidy – pigmenty, ktoré dávajú ovociu a zelenine ich výrazné farby. Nachádza sa v paradajkách, mrkve, marhuliach, červených paprikách, pomarančoch či marakujách. Karotenoidy sú známe tým, že prospievajú zdraviu, no fytoén sa ukazuje ako mimoriadne účinný.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tieto stravovacie návyky dokážu spomaliť nástup chorôb v starobe. Vedci odhalili najlepšiu investíciu do dlhovekosti
Strava môže byť kľúčom k dlhšiemu a zdravšiemu životu. Nový výskum Karolinskeho Inštitútu prináša jasné dôkazy o tom, že to, čo máme na tanieri, ovplyvňuje nielen našu energiu, ale aj rýchlosť, akou sa u nás rozvíjajú chronické choroby. Ukazuje sa, že zdravé potraviny dokážu spomaliť ich nástup, zatiaľ čo zápalové jedlá ho urýchľujú.

Vedci skúmali, ako štyri rôzne typy stravovania ovplyvňujú hromadenie chronických chorôb u starších dospelých. Tri z týchto stravovacích režimov sa považovali za zdravé – kládli dôraz na konzumáciu zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, orechov, strukovín, nenasýtených tukov a zároveň na obmedzenie sladkostí, červeného a spracovaného mäsa či masla a margarínu. Ukázala to štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Nature Aging.

Štvrtý typ stravy však pôsobil opačne – bol prozápalový. Zameriaval sa na vyšší príjem červeného a spracovaného mäsa, rafinovaných obilnín a sladených nápojov, pričom zahŕňal menej zeleniny, čaju a kávy.

Vedci sledovali viac ako 2 400 starších Švédov počas 15 rokov. Zistili, že tí, ktorí dodržiavali zdravé stravovacie návyky, vykazovali pomalší rozvoj chronických ochorení. Týkalo sa to najmä kardiovaskulárnych, neurologických a psychiatrických porúch, nie však ochorení svalov a kostí. Naopak, ľudia, ktorí sa stravovali prozápalovo, mali zvýšené riziko vzniku týchto chorôb.
Mozog ťa predbehne: Už po 200 milisekundách vie, čo si vyberieš
Nová štúdia publikovaná v časopise Appetite ukázala, že už niekoľko stotín sekundy po tom, ako človek uvidí jedlo, sa v mozgu odrážajú informácie o jeho vlastnostiach. Signály o tom, ako jedlo vyzerá, ako zdravé sa zdá či koľko má kalórií, sa objavia v mozgových vlnách približne 200 milisekúnd po zobrazení. To je rýchlejšie, než dokážeme vedome premýšľať.

Tieto poznatky odhaľujú, že náš mozog robí „predbežné rozhodnutia“ ešte predtým, ako o nich vôbec vieme. Keď teda stojíš v obchode a premýšľaš, čo si kúpiš, tvoj mozog už dávno začal vyhodnocovať možnosti. Prvé signály prichádzajú automaticky – bez tvojho súhlasu či logického uvažovania.

Vedci hovoria, že tieto rýchle reakcie formujú naše stravovacie návyky a často nás vedú k rozhodnutiam, ktoré neskôr ľutujeme. Ak mozog spracuje vizuálne vlastnosti jedla rýchlejšie, než sa stihne zapojiť racionálna časť mysle, je zrejmé, prečo v obchode často skončíme s niečím „nezdravým, ale chutným“.

Zároveň však výskum otvára aj nádej. Ak by sa nám podarilo vedome trénovať pozornosť – napríklad cielene sa sústrediť na zdravosť jedál – možno by sa tieto rýchle mozgové reakcie dali ovplyvniť. Vedci plánujú skúmať, či mozog možno „preučiť“ tak, aby zdravé jedlo upútalo pozornosť rovnako rýchlo ako nezdravé.
Tieto 2 studie maju nieco spolocne, dokazuju a potvrdzuju zdravost a nezdravost tych istych jedal, ako ine studie, ale zaroven vysvetluju, preco je tak tazke odolat nezdravym potravinam, kedze mozog si vybera podvedome, no ak o tom uz teraz vieme, je nadej na zmenu.

Podla mna sucasne kroky, ako zvysena dan z nezdravych potravin, cigariet, alkoholu, sladenych, nie su ucinne, nesuhlasim ani s tymi obrazkami na cigaretach.

Osobne by som ale privital rozdelenie zdravych a nezdravych potravin, kedze uz je to potvrdene desiatkami, ci stovkami roznych nezavislych studii, ktore prebiehali desatrocia, nejaka stupnica, mozno 5-miestna:
1 – veľmi zdravé: čerstvé ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, voda, nesladený zelený a bylinkový čaj, orechy
2 – zdravé: biele mäso (kuracie, morčacie), ryby s nízkym obsahom ortuti, vajcia, olivový olej, fermentované potraviny, nesladená káva
3 – neutrálne: biela ryža, cestoviny, chlieb z bielej múky, pasterizované džúsy, zemiaky, mlieko, tvrdé syry, tofu, rastlinné nápoje bez cukru
4 – menej zdravé: sladkosti, sladené nápoje, vyprážané jedlá, instantné polievky, slané pochutiny, ochutené jogurty, ochutené kávy, energetické tyčinky
5 – veľmi nezdravé: spracované mäso (klobásy, párky, salámy, šunky), alkohol, cigarety, energetické nápoje, trans-tuky, slanina, fast food, jedlá s vysokým obsahom soli a konzervantov

Takato stupnica by nemala byt preto, aby ludi odradila od konzumacie konkretnych potravin, ale mozno zmenila priority a frekvenciu konzumacie niektorych menej zdravych.

Ja nie som za zakazy, ale preco je napr. marihuana zakazana a cigarety povolene? Preco je alkohol zakazany detom a klobasy a detske parky povolene, ked su v rovnakej kategorii dokazanych karcinogenov? Nielenze nie su zakazane, ale nazvami zavadzaju rodicov, ze ide o zdrave potraviny pre deti, je rovnaky nezmysel ako "detsky rum 20%", ktory by mal polovicny obsah alkoholu, alebo "junior light cigarety", ktore by mali menej nikotinu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Casto sa v studiach spomina vlaknina, v tomto clanku je o nej viac informacii, preco je dolezita, comu pomaha, ze sluzi ako prevencia, ale aj to, ze su 2 druhy vlakniny, rozpustna a nerozpustna, je tu, ako rozdielne funguju, kde sa nachadzaju a tiez to, ze vlaknina potrebuje na spravne fungovanie vodu, je teda nevyhnutne dodrziavat pitny rezim. Taktiez je tu, ze zvysovanie prijmu vlakniny nie je vhodne pre kazdeho.

Vláknina - Experti odhalili tajomstvo dlhšieho života: Zabudni na drahé výživové doplnky, stačí jednoduchá zmena jedálnička
Zdravotní experti upozorňujú, že dostatok vlákniny v strave môže výrazne ovplyvniť dĺžku aj kvalitu života. Nový trend, nazývaný fibermaxxing, sa preto rýchlo šíri sociálnymi sieťami aj odbornými kruhmi. Jeho cieľ je jednoduchý – jesť toľko vlákniny, koľko telo potrebuje na optimálne fungovanie.

Ako ukazujú štúdie aj skúsenosti odborníkov, ide o jednu z najúčinnejších, no zároveň najjednoduchších ciest k dlhodobému zdraviu.

Čo je fibermaxxing

Portál Healthline vysvetľuje, že „fibermaxxing“ znamená vedomé zvyšovanie príjmu vlákniny v každodennej strave. Nejde o žiadnu extrémnu diétu, ale o jednoduché rozhodnutie zaradiť do jedálnička viac ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných potravín.

Odborníčka Kara Landau z Global Prebiotic Association tvrdí, že na rozdiel od pochybných trendov z internetu je fibermaxxing „skutočne pozitívnym smerom, ktorý sa zhoduje s dlhodobo odporúčanými zásadami výživy“.

Odporúčaná denná dávka vlákniny sa líši podľa pohlavia a veku – pre dospelých sa pohybuje medzi 25 až 38 gramami denne, u ľudí nad 50 rokov sa mierne znižuje. Podľa dietologičky Dahlie Marin „muži nad 50 rokov potrebujú asi 30 gramov vlákniny denne, ženy približne 21 gramov“.

Prečo je vláknina taká dôležitá

Vláknina pomáha tráveniu, podporuje rast prospešných črevných baktérií, reguluje hormóny a ovplyvňuje aj náladu a telesnú hmotnosť. Ako upozorňuje výskumníčka Jennifer Lee z Tufts University, nedostatok vlákniny v strave zvyšuje riziko obezity, cukrovky či rakoviny hrubého čreva, prsníka a prostaty.

„Väčšina ľudí prežije posledných deväť rokov života v zlom zdravotnom stave. Je preto logické, že hľadajú spôsoby, ako žiť nielen dlhšie, ale aj zdravšie,“ hovorí Lee pre portál Knowridge.

Okrem prevencie chorôb má vláknina aj ďalšie výhody. Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol a podporuje pocit sýtosti, čo je kľúčové pri kontrole hmotnosti.

Dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná

Podľa odborníkov by mal zdravý jedálniček obsahovať oba druhy vlákniny. Rozpustná vláknina sa v tráviacom trakte mení na gél, ktorý spomaľuje trávenie, pomáha znižovať hladinu cukru a cholesterolu a živí „dobré“ baktérie v črevách. Nachádza sa v potravinách ako jablká, banány, avokádo, ovsené vločky či šošovica.

Nerozpustná vláknina sa vo vode nerozpúšťa a urýchľuje pohyb potravy cez tráviaci systém. Zabraňuje zápche a prispieva k správnemu fungovaniu čriev. Jej zdrojom sú orechy, semienka, celozrnné produkty a niektoré druhy zeleniny.

Výživoví experti odporúčajú zachovať pomer dvoch častí nerozpustnej vlákniny ku jednej časti rozpustnej – teda napríklad 20 gramov k 10 gramom denne pri celkovom príjme 30 gramov vlákniny.

Ako na to bez tráviacich problémov

Aj keď sa fibermaxxing spája s množstvom zdravotných benefitov, odborníci upozorňujú, že s vyšším príjmom vlákniny treba začať postupne. Rýchle zmeny môžu spôsobiť nadúvanie, plynatosť či zápchu. „Ľudia by mali počúvať svoje telo a pridávať vlákninu pomaly,“ radí Jennifer Lee. Dôležitý je aj dostatočný pitný režim, pretože vláknina potrebuje vodu, aby mohla správne fungovať.

Dietologička Dahlia Marin dodáva, že ľudia s niektorými ochoreniami – napríklad syndrómom dráždivého čreva alebo zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu – by sa mali pred zvýšením príjmu vlákniny poradiť s lekárom. V niektorých prípadoch je vhodné najskôr znížiť príjem vlákniny a až neskôr ju postupne pridávať.

Kto má problém prijať dostatok vlákniny z bežnej stravy, môže siahnuť po doplnkoch výživy vo forme tabliet alebo práškov rozpustných vo vode. Avšak, ako zdôrazňuje Kara Landau, „dôležitejšia než samotné množstvo je pestrosť zdrojov vlákniny – z rôznych druhov ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných obilnín“.

Trend, ktorý dáva zmysel

Hoci sa fibermaxxing preslávil najmä na TikToku, jeho popularita stojí na vedeckých základoch. Pravidelný príjem vlákniny prináša benefity pre trávenie, krvný tlak, hladinu cukru v krvi aj hormonálnu rovnováhu. Podľa odborníkov ide o jeden z mála trendov na sociálnych sieťach, ktorý má skutočný prínos pre zdravie.

Ako uvádza Healthline, „zvýšenie denného príjmu vlákniny môže priniesť široké spektrum pozitívnych účinkov – od lepšieho trávenia a rovnováhy hormónov až po prevenciu chronických ochorení“.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Zbav sa brušného tuku: Tréner zdieľa jednoduché pravidlo 1,5:1
Brušný tuk nepatrí medzi ľahkých súperov, práve naopak. Vedci už dávno potvrdili, že práve tuk v oblasti brucha je metabolicky najaktívnejší. Produkuje zápalové látky, narúša hormonálnu rovnováhu a zvyšuje riziko cukrovky, vysokého tlaku či srdcovocievnych chorôb.

Výživový tréner Justin Gichaba však nedávno predstavil prekvapivo jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť prejedaniu, stabilizovať energiu a naštartovať odbúravanie brušného tuku.

Jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť brušného tuku

Pravidlo 1,5 : 1 sa v posledných mesiacoch rozšírilo ako lavína. Jeho zástancovia tvrdia, že ide o jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť prejedaniu a zároveň si udržať štíhlu líniu. „Pokiaľ ide o to, ako sa uisťujem, že sa neprejedám sacharidmi, existuje jednoduché pravidlo, ktoré rád dodržiavam,“ hovorí výživový tréner Justin Gichaba pre Indian Express.

„Jem sacharidy a bielkoviny v pomere 1,5 : 1. To znamená, že na každých 1,5 g sacharidov si dám 1 g bielkovín,“ vysvetľuje. V praxi to vyzerá jednoducho. Dve šálky uvarenej ryže, ktoré predstavujú asi 90 gramov sacharidov, sa dokonale dopĺňajú s približne 200 gramami uvarených kuracích pŕs obsahujúcich zhruba 60 gramov bielkovín.

„Po prvé, tento pomer bielkovín k sacharidom dodá telu dostatok bielkovín na zasýtenie a pomáha predchádzať prejedaniu. Po druhé, môže pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi u ľudí, ktorí s ňou bojujú. Je to preto, že bielkoviny mierne spomaľujú vstrebávanie cukru do krvi, vďaka čomu sa hladina glukózy lepšie reguluje a energia zostáva stabilná,“ vysvetľuje tréner. Podľa neho práve tieto mechanizmy uľahčujú spaľovanie brušného tuku.

Zároveň sám hovorí, že správna výživa by nemala byť o odopieraní. „Neprišli sme na tento svet preto, aby sme si nič neužívali. Schopnosť zaradiť do jedálnička jedlá, ktoré máme radi, a zároveň si udržať zdravie, nie je situácia buď–alebo,“ uvádza Gichaba.

Čo hovoria vedecké štúdie?

Dr. Rajeshwari Panda, vedúca dietetického oddelenia v nemocnici Medicover v Navi Mumbai, upozorňuje, že výživové „pravidlá“, ako pomer 1,5 : 1 medzi sacharidmi a bielkovinami, síce znejú lákavo, ale často zjednodušujú realitu do podoby, ktorá sa len ťažko zlučuje s fyziológiou ľudského tela.

Podľa nej „neexistuje žiadna preukázaná vedecká podpora pre konkrétny pomer 1,5:1“ a dodáva, že „tento trend sa pravdepodobne rozšíril prostredníctvom sociálnych sietí“.

Čo však štúdie naozaj potvrdzujú? Prehľad v American Journal of Clinical Nutrition uvádza, že jedlá s vyšším podielom bielkovín znižujú pocit hladu. Zároveň mierne zvyšujú termogenézu a podporujú udržanie svalovej hmoty počas chudnutia. Telo sa tak prirodzene bráni nadmernému príjmu kalórií, čo predstavuje jeden z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať hromadeniu brušného tuku.

Výskumy ďalej ukazujú, že kombinácia bielkovín so sacharidmi spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, čo má obrovský význam pri redukcii tuku. Opakované prudké výkyvy glukózy totiž podporujú ukladanie tuku práve v oblasti pása.

Zaujímavé výsledky priniesli aj tzv. pre-meal stratégie, pri ktorých sa pred hlavným jedlom konzumuje menšia dávka bielkovín. Štúdie preukázali, že už 15 až 30 gramov srvátkového proteínu prijatého krátko pred sacharidovým jedlom dokáže znížiť nárast glukózy, spomaliť vyprázdňovanie žalúdka a zvýšiť produkciu hormónov sýtosti.

Dlhodobé výživové štúdie ukazujú, že jedálniček s vyšším obsahom bielkovín, postavený na kvalitných, nízkoglykemických sacharidoch – ako sú celozrnné obilniny, strukoviny či koreňová zelenina – prináša stabilné výsledky pri chudnutí.

Takáto strava pomáha udržať svalovú hmotu, znižuje pocit hladu a uľahčuje kontrolu nad príjmom kalórií. Výsledkom je trvalo udržateľná redukcia hmotnosti a menšie riziko jojo efektu. Zároveň sa zlepšuje citlivosť na inzulín a podporuje spaľovanie viscerálneho (brušného) tuku, ktorý predstavuje najväčšie riziko pre srdce, cievy aj pečeň.
baldorex
Addict
Addict

Doteraz som žil v omyle, že selektívne chudnutie tuku je nemožné...
Takže keď budem dodržiavať hore napísané, pôjde mi dole tuk len z brucha.... Tuk uložený na nohách a chrbte ostane na svojom mieste? :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemá na "adresné" zbavenie sa tuku význam najmä cvičenie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Telo si samo riadi spalovanie tuku. Neda sa chudnut cielene iba z jednej casti tela. Aj keby sme cvicili denne milion brusakov tak zbrucha neschudneme viacej oproti cviku na inu partiu. Chudnutie je len o pomere prijmu a vydaja energie- v podstate zakon zachovania energie v praxi.
V kazdom pripade je pravda ze vyssi prijem bielkovin je pri chudnuti vyhoda lebo maju najvyssi sytiaci efekt a zaroven podoiruju metabolizmus.
Napísať odpoveď