Zdravé stravovanie
Re: Zdravé stravovanie
Presne tak, preto tvrdenie v článku o zbavovaní sa konkrétne brušného tuku je dosť zavádzajúce...
Ved v clanku sa aj pise, ze neexistuje ziadna vedecka studia, je to tema na diskusiu, preto som sem dal cely clanok, neda sa spravit nazor z nadpisu.
Lekár varuje: Tieto 4 nebezpečné veci sú spojené s rakovinou a ničia hormóny, doma ich má každý Slovák]
Okrem toho, BPA sa postupne zakazuje, ale prebieha prechodne obdobie.
- Veľký pozor na tieto jedlá! Pri ich pravidelnej konzumácii môžete dostať RAKOVINU
- Takmer všetci Európania majú v tele nebezpečnú chemikáliu | REFRESHER.sk
- HNonline.sk - Jeme ich často a pritom nám škodia. Toto je desať zabijakov v našej strave
Lekár varuje: Tieto 4 nebezpečné veci sú spojené s rakovinou a ničia hormóny, doma ich má každý Slovák]
Pri tomto clanku som narazil aj na dalsi problem, konzervy a BPA, pridavam viacero zdrojov, niektore mozu posobit ako clickbait.Popcorn z mikrovlnky
Dr. Keddy začína zdanlivo nevinným občerstvením, resp. jeho obalom. Niektoré popcornové vrecká či plastové nádoby obsahujú per- a polyfluóralkylové látky (PFAS). Ide o tzv. „večné chemikálie“, ktoré sa v prírode takmer vôbec nerozkladajú.
Keď človek ohreje vrecko alebo plastovú nádobu v mikrovlnke, zlúčeniny prejdú do jedla a následne aj do ľudského tela. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí si každý deň počas roka dávali popcorn z mikrovlnky, dosiahli hladiny PFAS až o 63 % vyššie ako je priemer.
Dostupné dáta spájajú PFAS so zvýšeným cholesterolom, oslabenou imunitou, hormonálnou nerovnováhou, niektorými nádorovými ochoreniami, problémami s plodnosťou a vývinovými ťažkosťami u detí.
Dr. Keddy preto odporúča jednoduchý postup. Namiesto vreciek použi kvalitný teplovzdušný popcornovač „alebo, ako to robila tvoja babka, priprav popcorn na sporáku s kokosovým olejom a trochou morskej soli,“ cituje odborníka The New York Post.
Osviežovače vzduchu
Ďalší problematický produkt predstavuje osviežovač vzduchu. „Plug-iny, spreje, osviežovače do áut – tieto produkty pumpujú kokteil syntetických chemikálií, z ktorých niektoré sú v mnohých krajinách zakázané,“ povedal Dr. Keddy.
Aj keď EÚ obmedzila viaceré nebezpečné látky, ktoré sú v USA doteraz povolené, prax prináša zložitejší obraz. Štúdie ukazujú, že bežné osviežovače uvoľňujú prchavé organické látky ako limonén či α-pinén.
V uzavretom interiéri tieto zlúčeniny reagujú s ozónom a následne vzniká celý rad sekundárnych znečisťujúcich látok vrátane formaldehydu a ultrajemných častíc.
Takáto zmes zhoršuje kvalitu ovzdušia a spôsobuje respiračné podráždenie. Ak chceš chrániť pľúca, sliznicu aj spánok, používaj HEPA filtráciu a siahaj po jednoduchých alternatívach bez parfumácie. Aj tu platí, že čím menej syntetickej vône, tým menej nebezpečných látok v tvojom okolí.
Vonné sviečky
Vonné sviečky síce navodzujú príjemnú atmosféru, no „keď ich páliš, uvoľňujú chemikálie ako benzén a formaldehyd, o ktorých vieme, že pri dlhodobom vdychovaní škodia,“ varuje Dr. Keddy.
Benzén patrí medzi známe karcinogény. IARC ho zaradila do skupiny 1, teda je preukázateľne karcinogénny pre ľudí a spája sa predovšetkým s leukémiou či inými nádorovými ochoreniami krvi. Jedna štúdia preukázala, že už pri nízkych koncentráciách klesajú biele krvinky a krvné doštičky.
Formaldehyd nie je o nič lepší. Takisto patrí do skupiny 1 a okrem rakoviny nosohltana môže spôsobiť aj podráždenie kože, očí, či nosa.
Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že určité toxíny unikajú aj z knôtov, resp. zo zhasnutých sviečok. Ak sa ich predsa len nechceš vzdať, odborníci odporúčajú uprednostňovať neparfumované sviečky z čistého vosku.
Modré svetlo
Posledná kapitola sa týka svetla. Cirkadiánny rytmus riadi spánok a bdenie, hormóny aj telesnú teplotu. Stačí nevhodná lampa v nesprávny čas a telo prichádza o svoju rovnováhu.
Modré svetlo vysiela mozgu signál, že deň sa ešte neskončil, čím potláča tvorbu melatonínu, hormónu spánku. Jedna štúdia vystavila účastníkov šesť a pol hodiny modrému a zelenému svetlu.
Modré svetlo potláča tvorbu melatonínu približne dvakrát dlhšie a posúva cirkadiánny rytmus takmer dvojnásobne v porovnaní s inými typmi svetla. Dôsledkom nie je len ranná malátnosť či zhoršený spánok.
Vedci skúmajú súvis medzi večernou expozíciou modrému svetlu a poruchami metabolizmu, vyšším rizikom cukrovky druhého typu, srdcovocievnymi ochoreniami, obezitou a niektorými typmi rakoviny.
Dr. Keddy preto trvá na jednoduchom pravidle. Používaj žiarovky s teplejším tónom, najmä vo večerných hodinách. Tak znížiš biologický stres a obmedzíš narušenie tvorby melatonínu.
Okrem toho, BPA sa postupne zakazuje, ale prebieha prechodne obdobie.
- Veľký pozor na tieto jedlá! Pri ich pravidelnej konzumácii môžete dostať RAKOVINU
- Takmer všetci Európania majú v tele nebezpečnú chemikáliu | REFRESHER.sk
- HNonline.sk - Jeme ich často a pritom nám škodia. Toto je desať zabijakov v našej strave
Po dlhsom case ma rozbolela hlava, citim sa aj slabsi, nic vazne, iba ma to prekvapilo, kedze uz dlhsie mam 14-hodinovy post, vynechavam ranajky, nikdy nebol problem, ale zistil som, ze mozno mi chybaju elektrolyty, vraj staci stipka soli alebo par kvapiek citronovej stavy, taz zvazujem, ze by som si to daval do caju, sol do caju je aj nejaky trend, zachytil som o tom clanok.
Pokial dodrziavate 14-hodinovy post, ako to riesite, co pijete, davate si okrem vody a caju aj nieco ine, co neprerusi post, ako sol, citronova stava, nieco ine, co je potrebne pre telo, mozog?
Pokial dodrziavate 14-hodinovy post, ako to riesite, co pijete, davate si okrem vody a caju aj nieco ine, co neprerusi post, ako sol, citronova stava, nieco ine, co je potrebne pre telo, mozog?
Dreamer
no to je normalne ze po 14hodinach bez jedla sa citis ako ci napisal. Na elektrolyty je dobra silnejsie mineralizovana mineralka.
no to je normalne ze po 14hodinach bez jedla sa citis ako ci napisal. Na elektrolyty je dobra silnejsie mineralizovana mineralka.
Lenze ja som sa tak citil iba dnes, uz dlhe mesiace mam ten 14-hodinovy post a nikdy ma nebolela hlava, ani som nebol unaveny, ani pri fyzickej namahe. Vlastne aj predtym som jedol iba 2x denne, roky, ani som nevedel, ze je nejaky 14-hodinovy post, tiez som nemal problemy, no vtedy som pil balene mineralky.
Ta mineralizovana mineralka - co je to presne a nestaci ta stipka soli a par kvapiek citronovej stavy? Nepijem uz vodu z PET flias a nechcem zacat opat kupovat vody, este mozno v skle, kedze sa snazim vyhybat plastom, pokial je to mozne.
Ta mineralizovana mineralka - co je to presne a nestaci ta stipka soli a par kvapiek citronovej stavy? Nepijem uz vodu z PET flias a nechcem zacat opat kupovat vody, este mozno v skle, kedze sa snazim vyhybat plastom, pokial je to mozne.
A aku vodu pijes?
napr Budišská je aj v skle. Sol je iba chlorid sodny, ale v mineralke mas aj dalsie mineraly.
Pijem vodu z vodovodu, aj rastlinne napoje, mlieka, ovsene, kokosove, ovocne stavy a pod., tiez sumive tablety, tie uz ale obmedzujem, aj v strave by mali byt potrebne mineraly.
Mineralky som prestal pit najskor kvoli zalohovaniu, je to otrava, stale nefunkcne zalohomaty, dlhe rady, zvykol som si, mineralky mi uz nechybaju a potom pribudol dalsi dovod, mikroplasty, tie flase su casto na slnku, sam som to videl, mame tu aj temu mikroplasty, tam je toho viac. - Sklo tiez nie je vyhra, je to tazke a tiez nosit do zelenych kontainerov.
Mne ide skor o tie elektrolyty, nieco bez kalorii, co si dam do caju alebo vody, mozno aj doplnky stravy, ale uz nie sumive tablety, idealne kombinacia potrebnych latok, aj ked dnesok bol skor vynimka, bezne nemam ziadne problemy.
Mineralky som prestal pit najskor kvoli zalohovaniu, je to otrava, stale nefunkcne zalohomaty, dlhe rady, zvykol som si, mineralky mi uz nechybaju a potom pribudol dalsi dovod, mikroplasty, tie flase su casto na slnku, sam som to videl, mame tu aj temu mikroplasty, tam je toho viac. - Sklo tiez nie je vyhra, je to tazke a tiez nosit do zelenych kontainerov.
Mne ide skor o tie elektrolyty, nieco bez kalorii, co si dam do caju alebo vody, mozno aj doplnky stravy, ale uz nie sumive tablety, idealne kombinacia potrebnych latok, aj ked dnesok bol skor vynimka, bezne nemam ziadne problemy.
Na vodu z vodovodu bez filtrovania pozor. Urcite je tam vacsi bordel nez v mineralke z plastu
Co myslis pod tym "bordel"? Mozno pri starsich potrubiach, ale voda je kontrolovana, tiez aj ini ludia piju vodu z vodovodu, aj citlivejsi, to by sa prejavilo a riesilo, ak by bol vazny problem. Ja som cisla clanky, studie, kde sa voda z vodovodu ukazala ako rovnako kvalitna ako z PET flias, resp. aj kvalitnejsia.
-
starysomar
Hardcore addict
Nie je voda ako voda - pitná z vodovodu. Tu je veľmi tvrdá, skúsili sme ju piť s dcérou nejaký čas a obaja prestali. Robila nám problémy.
Staré potrubia sú no nikdy nevyjde hrdzavá, hnedá. Problém je len to množstvo "čohosi" čo vo varnej kanvici vytvára hrubé úsady.
Staré potrubia sú no nikdy nevyjde hrdzavá, hnedá. Problém je len to množstvo "čohosi" čo vo varnej kanvici vytvára hrubé úsady.
to je pri tvrdej vode bežné, je to vyzrazany vapnik a horcik. Praveze tieto mineraly su pre cloveka dolezite. Ale moze byt vo vode skutocne nieco co vam nevyhovuje. Mozno sa nieco uvolnuje z velmi starych potrubi, Kedysi sa napr robili aj z olova.starysomar napísal: 14 nov 2025, 7:30 Nie je voda ako voda - pitná z vodovodu. Tu je veľmi tvrdá, skúsili sme ju piť s dcérou nejaký čas a obaja prestali. Robila nám problémy.
-
starysomar
Hardcore addict
Dôležité áno no nie v nadmernom množstve.
starysomar
závisi z akeho zdroja je. Ak je to obecný vodovod, tak ten ma zlozenie vody pravidelne monitorovane a je to v poriadku. Ak ide o vodu zo studne alebo pramena, tam uz je dobre byt opatrny a nechat urobit rozbor nielen na dusicnany ale aj na tazke kovy a mineraly.
závisi z akeho zdroja je. Ak je to obecný vodovod, tak ten ma zlozenie vody pravidelne monitorovane a je to v poriadku. Ak ide o vodu zo studne alebo pramena, tam uz je dobre byt opatrny a nechat urobit rozbor nielen na dusicnany ale aj na tazke kovy a mineraly.
-
starysomar
Hardcore addict
Mestsky. Po nasich skusenostiach radsej mikroplasty...
Dodatok - na vani sa z tej pitnej vody robí žltá/oranžová plieseň. Len tam, kde voda nafŕka. Kedysi som ju preváral do zvlhčovača vzduchu - tretí deň boli steny nádoby mazľavé. V mačacej napájačke niekedy obelie.
Dodatok - na vani sa z tej pitnej vody robí žltá/oranžová plieseň. Len tam, kde voda nafŕka. Kedysi som ju preváral do zvlhčovača vzduchu - tretí deň boli steny nádoby mazľavé. V mačacej napájačke niekedy obelie.
Ano, presne toto som tiez cital, ze pre spotrebice je tvrda zla, ale pre zdravie je lepsia.gogo956 napísal: 14 nov 2025, 8:44to je pri tvrdej vode bežné, je to vyzrazany vapnik a horcik. Praveze tieto mineraly su pre cloveka dolezite.
Zdroj: Tvrdá voda: nenápadný nepriateľ vašej domácnosti - Intercom.skTvrdá voda je voda s vysokým obsahom minerálov, najmä vápnika a horčíka. Tieto minerály sú pre naše telo veľmi prospešné – podporujú správnu funkciu svalov, kostí či srdca. Z hľadiska zdravia je tvrdšia voda dokonca vhodnejšia než úplne mäkká voda, ktorá tieto minerály prakticky neobsahuje.
Pre domácnosť už však tvrdá voda prospešná nie je. Keď sa ohrieva (v bojleri či kanvici) alebo odparuje (na batériách či dlažbe), minerály sa začnú usadzovať vo forme vodného kameňa. Ten vytvára biely povlak na povrchoch, znižuje prietok vody a skracuje životnosť spotrebičov – niečo ako „neviditeľné drobné kamienky“, ktoré sú pre domácnosť doslova tvrdou skúškou.
gogo956 napísal: 14 nov 2025, 8:44 Ale moze byt vo vode skutocne nieco co vam nevyhovuje. Mozno sa nieco uvolnuje z velmi starych potrubi, Kedysi sa napr robili aj z olova.
Toto ale vazne nie je normalne, dal by som tu vodu preverit, aj ked je pitna voda testovana, tak problem by mohol vznikat az dalej v potrubi, kde to mozno netestuju.starysomar napísal: 14 nov 2025, 10:54Mestsky. Po nasich skusenostiach radsej mikroplasty...
-
starysomar
Hardcore addict
Varíme z nej čaj, ja občas kávu no surovú takmer nepijeme. Iba mačky a psík. V Nitre kde má moja pani jednoizbák je ešte horšia - na obvode hladiny wecka vzniká čierna čiara.
Dreamer napísal: 13 nov 2025, 23:03 Co myslis pod tym "bordel"? Mozno pri starsich potrubiach, ale voda je kontrolovana, tiez aj ini ludia piju vodu z vodovodu, aj citlivejsi, to by sa prejavilo a riesilo, ak by bol vazny problem. Ja som cisla clanky, studie, kde sa voda z vodovodu ukazala ako rovnako kvalitna ako z PET flias, resp. aj kvalitnejsia.
wladas
pravdepodobne su to len vápenno-horčikovo-železité usadeniny. Nevyzerá to vábne, ale neznamena to ze voda z takeho potrubia je skodliva.
pravdepodobne su to len vápenno-horčikovo-železité usadeniny. Nevyzerá to vábne, ale neznamena to ze voda z takeho potrubia je skodliva.
Netvrdim ze je az skodliva, ale rozhodne nie je na kazdodenne pitie bez filtrovania.