Ktore konkretne prisady UPF posobia ako droga?
Viem, ze aspartam je uz v kategorii 2B ako mozno karcinogen, ale ktore prisady su to este, prip. aj so zdrojom, prosim, chcem sa tymto prisadam vyhybat, ak to bude mozne a ak budu na mna posobit ako droga.
Vegánska strava
Re: Vegánska strava
V článku, ktorý som postol do zdravého stravovania sa to píše, že prečo sú UPF ako droga, resp prečo majú ten efekt.
OT: Inak, ja by som sa nechcel každé ráno zobúdzať s takouto paranojou, že toto nemôžem lebo tam je veľa cukru, tamto nemôžem lebo to je karcinogenne, hentamto nemôžem lebo je to možno karcinogenne, z tamtoho budem naspeedovaný jak veverička, z hentamtamtoho sa mi môžno urobí šesť pupákov... realne keď výjdeš z domu sa nebojíš, že na teba spadne strom, či auto ťa zrazí na prechode, vybúra sa MHDčka v ktroej budeš sedieť a podobne?
OT: Inak, ja by som sa nechcel každé ráno zobúdzať s takouto paranojou, že toto nemôžem lebo tam je veľa cukru, tamto nemôžem lebo to je karcinogenne, hentamto nemôžem lebo je to možno karcinogenne, z tamtoho budem naspeedovaný jak veverička, z hentamtamtoho sa mi môžno urobí šesť pupákov... realne keď výjdeš z domu sa nebojíš, že na teba spadne strom, či auto ťa zrazí na prechode, vybúra sa MHDčka v ktroej budeš sedieť a podobne?
tak tak, ten kto papa len zdrave veci, cvici, chodi spravne spat, nepije, nefajci zije podla mna dost obmedzeny zivot. ale aspon ho bude zit co najdlhsie
ak ho fakt to auto nahodou nezrazi...
na druhu stranu pokial to niekoho bavi, jeho vec.
na druhu stranu pokial to niekoho bavi, jeho vec.
-
starysomar
Hardcore addict
Takmer nejem mäso - a chudnem... Až som z toho trochu nesvoj.
Tak ja som väčšinu života jedol všetko, k tomu aktívne športoval, lebo ma to bavilo.
V určitom veku prišli zdravotné problémy, po rokoch behania po lekároch a rôznych liečbach pomohla až strava.
Takže teraz si držím keto/carnivore stravu, primárne chodím do posilky, k tomu rôzne športy. Nefajčím, nepijem, snažím sa mať v poriadku aj spánok
Necítim že by som mal obmedzený život
naopak mi zmeny pomohli opäť aktívne žiť, čo som počas zdravotnej krízy nemohol.
V určitom veku prišli zdravotné problémy, po rokoch behania po lekároch a rôznych liečbach pomohla až strava.
Takže teraz si držím keto/carnivore stravu, primárne chodím do posilky, k tomu rôzne športy. Nefajčím, nepijem, snažím sa mať v poriadku aj spánok
Necítim že by som mal obmedzený život
mäso je skvely zdroj bielkovin. Ak z nejakeho dovodu znizime jeho prijem, tak je vhodne výpadok v bielkovinach nahradit inymi zdrojmi. Inak sa lahko moze stat to, ze clovek sice chudne, ale z velkej casti to budu aj svaly a to nie je dobre.starysomar napísal: 16 jan 2026, 18:14 Takmer nejem mäso - a chudnem... Až som z toho trochu nesvoj.
Nezabúdal by som aj na:
Mikronutrienty v červenom mäse (hovädzí, bravčový steak):
Železo: Hemové železo, ktoré je ľahko vstrebateľné, prenos kyslíka v krvi.
Zinok: Podpora imunity, hojenie rán, rast a delenie buniek.
Vitamíny B (B12, B6, Niacín, Riboflavín): Energetický metabolizmus, nervový systém, tvorba červených krviniek.
Selén: Antioxidant, funkcia štítnej žľazy.
Fosfor: Zdravie kostí a zubov, energetický metabolizmus.
Mikronutrienty v červenom mäse (hovädzí, bravčový steak):
Železo: Hemové železo, ktoré je ľahko vstrebateľné, prenos kyslíka v krvi.
Zinok: Podpora imunity, hojenie rán, rast a delenie buniek.
Vitamíny B (B12, B6, Niacín, Riboflavín): Energetický metabolizmus, nervový systém, tvorba červených krviniek.
Selén: Antioxidant, funkcia štítnej žľazy.
Fosfor: Zdravie kostí a zubov, energetický metabolizmus.
-
starysomar
Hardcore addict
B-komplex si dávam, zinok (selén) tiež. Čím plnohodnotne nahradiť to, čo organizmus nedostáva s mäsa?
(kdekade býva uvedené, že je v podstate konzumácia viac mäsa nezdravá...)
(kdekade býva uvedené, že je v podstate konzumácia viac mäsa nezdravá...)