Zdravé stravovanie
Re: Zdravé stravovanie
Skus si nastudovat nieco o cestovinach z kvalitnej tvrdej psenice.
Opat nieco nove, ine, tentokrat ide o dusevne zdravie a mozog.
Na konci je este upozornenie, ze vysledky treba interpretovat opatrne, ze budu este potrebne dalsie studie, a pod., ako vzdy.
Kazdopadne, ide az o 123 studii, opat su to ultraspracovane potraviny, vyprazane jedla, sladene napoje...
Zdoraznit chcem ale spracovane maso, ktore je podla vyse 800 studii karcinogen prvej kategorie, taktiez skodi srdcu, cievam, zvysuje riziko infarktu - a teraz sa ukazuje aj suvislost s dusevnym zdravym, depresiami.
Ultraspracované jedlá môžu škodiť psychike
Na konci je este upozornenie, ze vysledky treba interpretovat opatrne, ze budu este potrebne dalsie studie, a pod., ako vzdy.
Kazdopadne, ide az o 123 studii, opat su to ultraspracovane potraviny, vyprazane jedla, sladene napoje...
Zdoraznit chcem ale spracovane maso, ktore je podla vyse 800 studii karcinogen prvej kategorie, taktiez skodi srdcu, cievam, zvysuje riziko infarktu - a teraz sa ukazuje aj suvislost s dusevnym zdravym, depresiami.
Ultraspracované jedlá môžu škodiť psychike
Ako uvádza portál AOL, vedecké poznatky už dlhšie potvrdzujú, že potraviny bohaté na cukor, nezdravé tuky a ďalšie zložky typické pre ultraspracované potraviny sú spojené s ochoreniami ako cukrovka či srdcovo-cievne problémy. Nové výskumy však upozorňujú, že dôsledky takéhoto stravovania môžu siahať aj do oblasti psychického zdravia.
Do finálneho hodnotenia sa dostalo 123 štúdií zahŕňajúcich výskum na ľuďoch rôzneho veku aj experimenty na zvieratách, ktoré pomohli objasniť biologické procesy.
Zistenia výskumu poukazujú na silnú súvislosť medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a nárastom globálnej záťaže duševnými poruchami.
Najvýraznejšie súvislosti sa objavili pri sladených nápojoch, fast foode či vyprážaných jedlách. Výskum zároveň poukázal aj na možné prepojenie s úzkosťou a poruchami príjmu potravy. Pri úzkosti boli výsledky rôznorodé, no viaceré štúdie zaznamenali zvýšené príznaky najmä pri potravinách obsahujúcich umelé sladidlá alebo spracované mäso.
Pri poruchách príjmu potravy sa ukázala silná korelácia medzi konzumáciou ultraspracovaných potravín a problémami ako záchvatové prejedanie či bulímia. Vedci upozorňujú, že výrazná chuť a atraktívnosť týchto potravín môže v mozgu vyvolávať reakcie podobné závislosti.
Podľa Eating Well zohráva významnú úlohu narušenie metabolizmu tukov. Mozog je z veľkej časti tvorený tukmi a pre správne fungovanie potrebuje kvalitné lipidové zložky. Ultraspracované potraviny často obsahujú transmastné kyseliny a zároveň majú nízky obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre mozog dôležité.
Takáto nerovnováha môže viesť k zápalovým procesom v mozgu, oxidačnému stresu a narušeniu neurotransmiterov, ako sú serotonín či dopamín. Výskum preto naznačuje, že tieto potraviny môžu priamo ovplyvňovať štruktúru a fungovanie mozgových buniek.
idem si dať šunku. ...ja chápem,že ťa to baví sa zaujímať o túto tému, ale myslím si, že sa duševné zdravie zhorší skôr tomu, kto sa bude neustále obklopovať takýmito inforáciami a skúmať čo môže/nemôže jesť, čo ho možno potencionálne zabije (alebo ani vôbec nezabije), až na toľko, že sa z toho zcvokne a dostane z toho úzkosti a poruchy prijímu potravy.
-
starysomar
Hardcore addict
S vysokou pravdepodobnosťou. Ak by mal človek konzumovať všetko prospešné - toľko denne zjesť (a vypiť) nedokáže. Je to ako píšeš, z toľkej snahy žiť zdravo možno asi nie len psychicky ochorieť.
Dalsi vyskum, ktory sa tyka psychiky.
Omega-3 má výrazne znižovať našu agresivitu
Omega-3 má výrazne znižovať našu agresivitu
Omega-3 mastné kyseliny (najmä EPA a DHA) sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na mozgové funkcie. Dlhodobo sa používajú pri liečbe porúch ako depresia, úzkosť či ADHD. Telo si ich nedokáže vytvoriť samo, preto ich musíme prijímať prostredníctvom potravy alebo výživových doplnkov. Omega-3 mastné kyseliny prispievajú k zdraviu srdca, mozgu, očí, nervovej sústavy a imunitného systému.
Vedci z University of Pennsylvania v spolupráci s medzinárodnými partnermi publikovali výskum, ktorý ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť agresívne správanie až o 28 %. Výsledky vychádzajú z rozsiahlej metaanalýzy 29 klinických štúdií publikovanej v odbornom časopise Aggression and Violent Behavior. Výskum zahŕňal viac ako 3 900 účastníkov rôzneho veku a pohlavia.
Je pravda ze ked som v minulosti jednu dobu uzival Omega3 olej, tak som sa citil ovela vyrovnanejsi.
Teraz miesto toho jedavam pravidelne morske mastne ryby- efekt by mal byt podobny a myslim ze to funguje.
Teraz miesto toho jedavam pravidelne morske mastne ryby- efekt by mal byt podobny a myslim ze to funguje.
To su ktore tie mastne?
-vela omega3 ma napr. losos, makrela, sardinky, pstruh, sleď a dalsie
Mám pocit že Dreamer len spomína čo je nové vo svete zdravého stravovania (ďakujem za to), nevidím žiadne jeho pocity ohľadom toho kto by čo mal alebo čo robí on. Minimálne v tom príspevku ktorý pridal.
čítaj častejšie tému, alebo pozornejšie. Všimneš si aj Dreamerove názory, pocity, myšlienky. Niekedy aj chybné. Ako napr. keď písal, že bežný človek zje 150g šunky denne.
Dakujem za potvrdenie, mne sa tiez viacero vysledkov vyskumov, ktore som sem daval, potvrdili.gogo956 napísal: 08 feb 2026, 19:00Je pravda ze ked som v minulosti jednu dobu uzival Omega3 olej, tak som sa citil ovela vyrovnanejsi.
Dakujem a nemas za co. Je pravda, ze nikoho nenutim, aby nieco jedol, alebo nejedol, ani aby tuto temu cital.fildinko napísal: 09 feb 2026, 9:26Mám pocit že Dreamer len spomína čo je nové vo svete zdravého stravovania (ďakujem za to), nevidím žiadne jeho pocity ohľadom toho kto by čo mal alebo čo robí on. Minimálne v tom príspevku ktorý pridal.
Nechcel som reagovat, ale uz musim, toto je klamstvo, to som nepovedal, bolo to ine cislo, nebolo to ani v tejto teme a nebolo to ani celkom v tomto zmysle.mLuks napísal: 09 feb 2026, 18:55čítaj častejšie tému, alebo pozornejšie. Všimneš si aj Dreamerove názory, pocity, myšlienky. Niekedy aj chybné. Ako napr. keď písal, že bežný človek zje 150g šunky denne.
ooo sry som sa sekol o 50g šunky a v slove nie denne ale za deň. A to, že to nebolo v tejto téme je úplne irelevantné, nemôžem zato, že zachvíľu každej potravine založíš vlastnú tému a budeš ju rozoberať samostatne.
bolo ti vysvetlné, že tvoje počty nesedia lebo 100g šunky može byť cca 8 plátkov šunky a neviem kto si dá na ráno na chleba 8 plátkov šunky (samozrejme počet platkov v 100g zaleží od konkrétnej šunky) a 250g párkov je cca 6 kusov párkov na čo ti bolo napísané, že to takisto zje málokto na posedenie.
Súčasne konštatuješ, že sa to za deň nazbiera, čiže by som si rád pozrel ako vyzerá tá osoba, ktorá dokáže na ráno alebo desiatu skonzumovať 100g šunky, dať si normálny obed, prípadne večeru a ešte tam niekde dostať 250g párkov či klobás aby sa to za deň nazbieralo. Taký človek má skôr problém s obezitou.
A podľa týchto štúdií, čo tu postuješ, by som mal už 6krát zomrieť na rakovinu, 3krát na mrtvicu a ponovom už aj 4krát sa zcvoknúť, keďže zvyknem konzumovať tak 26g šunky na ráno v žemli spolu so zeleninou. (prepočítané podľa váhy deleno počet kusov plátkov) Pravdepodobne spadám do tej tvojej skupiny "málokto" a by ma aj zaujímalo, či máš nejakú štúdiu alebo relevatné dáta na to, koľko g údenín denne ľudia bežne konzumujú. Keďže to tvrdíš s takou istotou, že málokto a väčšinou.
Dreamer napísal: 08 jan 2026, 22:01 Podla vsetkeho kazdych 50g spracovaneho masa zvysuje riziko o 18%, lenze malokto zje len 50g, vacsinou tak 100g sunky, potom nejakych 250g parkov alebo klobas, takze za den sa to nazbiera a to riziko uz moze byt vyssie, aj ked vypocitat to presne sa asi neda iba nasobenim.
bolo ti vysvetlné, že tvoje počty nesedia lebo 100g šunky može byť cca 8 plátkov šunky a neviem kto si dá na ráno na chleba 8 plátkov šunky (samozrejme počet platkov v 100g zaleží od konkrétnej šunky) a 250g párkov je cca 6 kusov párkov na čo ti bolo napísané, že to takisto zje málokto na posedenie.
Súčasne konštatuješ, že sa to za deň nazbiera, čiže by som si rád pozrel ako vyzerá tá osoba, ktorá dokáže na ráno alebo desiatu skonzumovať 100g šunky, dať si normálny obed, prípadne večeru a ešte tam niekde dostať 250g párkov či klobás aby sa to za deň nazbieralo. Taký človek má skôr problém s obezitou.
A podľa týchto štúdií, čo tu postuješ, by som mal už 6krát zomrieť na rakovinu, 3krát na mrtvicu a ponovom už aj 4krát sa zcvoknúť, keďže zvyknem konzumovať tak 26g šunky na ráno v žemli spolu so zeleninou. (prepočítané podľa váhy deleno počet kusov plátkov) Pravdepodobne spadám do tej tvojej skupiny "málokto" a by ma aj zaujímalo, či máš nejakú štúdiu alebo relevatné dáta na to, koľko g údenín denne ľudia bežne konzumujú. Keďže to tvrdíš s takou istotou, že málokto a väčšinou.
Zelenina je kontra proti karcinogenom.
Pravidelne horsie az zle stravovanie sa dlho nemusi vobec prejavovat na zhorseni stavu. Ten moze prist az cca po 50tke.
Nie nadarmo patrime na chvost v EU v dlzke zivota bez zdravotnych komplikácií.
Pravidelne horsie az zle stravovanie sa dlho nemusi vobec prejavovat na zhorseni stavu. Ten moze prist az cca po 50tke.
Nie nadarmo patrime na chvost v EU v dlzke zivota bez zdravotnych komplikácií.
nie som zastanca údenín a jem ich iba velmi málo. Verím výskumom ktore hovoria ze údeniny zvysuju riziko vzniku niektorych druhov rakovin.
Ale!
Je značný rozdiel či si človek dá k tomu chlebu so šunkou zeleninu alebo nie. Dolezite je aby bola pomerne čerstvá, to znamená nie sterilizovaná. Potom obsahuje výživné látky ktoré do urcitej miery blokuju negativny vplyv údenín.
Napr reďkovka, paprika, mladá cibuľka, paradajka. Šalatova uhorka je na živiny pomerne chudobná, ale je to lepšie ako nič. Ak nemá človek pristup k čerstvej zelenine, tak aspon tu sterilizovanu, v tom pripade ale by mal vediet ze pozitivny ucinok uz je znacne nizsi.
Ale!
Je značný rozdiel či si človek dá k tomu chlebu so šunkou zeleninu alebo nie. Dolezite je aby bola pomerne čerstvá, to znamená nie sterilizovaná. Potom obsahuje výživné látky ktoré do urcitej miery blokuju negativny vplyv údenín.
Napr reďkovka, paprika, mladá cibuľka, paradajka. Šalatova uhorka je na živiny pomerne chudobná, ale je to lepšie ako nič. Ak nemá človek pristup k čerstvej zelenine, tak aspon tu sterilizovanu, v tom pripade ale by mal vediet ze pozitivny ucinok uz je znacne nizsi.
Podstata tych studii je, ze urcite potraviny zvysuju alebo znizuju riziko rakoviny, cukrovky, infarktu, nic nie je absolutne, ani som to netvrdil.mLuks napísal: 09 feb 2026, 23:26A podľa týchto štúdií, čo tu postuješ, by som mal už 6krát zomrieť na rakovinu, 3krát na mrtvicu a ponovom už aj 4krát sa zcvoknúť
Strava je iba jednym faktorom, dolezity je aj pohyb a genetika, to sa tiez pisalo v tych clankoch a bolo to tu viackrat spomenute.
Tie studie sa robili roky, aj desiatky rokov, na stovkach, ci tisickach ludi, nezavisle studie potvrdzuju vysledky navzajom, niekedy ide o desiatky, alebo aj stovky studii.
Kazdopadne, tato tema je o zdravom stravovani, opakujem, nikoho nenudim citat ani komentovat, taktiez nikomu nezakazujem nic jest.
K masu odpoviem v prislusnej teme, v sulade s pravidlami fora.
Pri niektorým tých študiach a ich interpretáciach na rôznych weboch mám pocit o demonizovanie niektorých potravín a nie o zdravé stravovanie. A to ani nevravím o tom, že sa tu niekde už aj objavili študie, ktoré si navzájom odporovali. Vždy je potrebné čítať veci s porozumením a čo hlavne žiť uvedomelo.Dreamer napísal: 10 feb 2026, 22:21 Podstata tych studii je, ze urcite potraviny zvysuju alebo znizuju riziko rakoviny, cukrovky, infarktu, nic nie je absolutne, ani som to netvrdil.
Strava je iba jednym faktorom, dolezity je aj pohyb a genetika, to sa tiez pisalo v tych clankoch a bolo to tu viackrat spomenute.
Tie studie sa robili roky, aj desiatky rokov, na stovkach, ci tisickach ludi, nezavisle studie potvrdzuju vysledky navzajom, niekedy ide o desiatky, alebo aj stovky studii.
Toto je diskusné forum, nie tvoja nastenka na FB. Ak tu raz niečo napíšeš, ktokoľvek a akokoľvek na to môže reagovať, potvrdzovať, rozporovať to čo tu postuješ. A ak chcem, tak reagujemKazdopadne, tato tema je o zdravom stravovani, opakujem, nikoho nenudim citat ani komentovat, taktiez nikomu nezakazujem nic jest.
Urcite si niektore studie aj odporuju, kludne sem take daj, rad si ich pozriem.mLuks napísal: 11 feb 2026, 12:16Pri niektorým tých študiach a ich interpretáciach na rôznych weboch mám pocit o demonizovanie niektorých potravín a nie o zdravé stravovanie. A to ani nevravím o tom, že sa tu niekde už aj objavili študie, ktoré si navzájom odporovali.
Prave preto sem ja davam viacero studii, ktore sa navzajom podporuju, niektore clanky spominaju desiatky aj stovky studii, opat mnohe prebiehali roky, aj desatrocia.
Mnohe studie maju spolocne menovatele (nie su tu vsetky, iba tie, na ktore som si spomenul):
- spracovane, udene maso, sunky, salamy, slanina, klobasy, parky, ultraspracovane potraviny, sladene napoje, cukor, alkohol, cigarety
- celozrnne potraviny, cerstva listova zelenina, cerstve ovocie, strukoviny, ryby (hlavne zdroje omega 3), olivovy olej, zeleny caj, voda
Autoeditácia príspevku po 30 min 6 sek:
Prve vysla studia, ktora to potvrdzuje, opat srdce, mozog, opat spracovane maso, ultraspracovane potraviny, alkohol.
Davam to sem preto, ze je to nieco nove, kedze tu este nebola studia o brusnom tuku, aspon si nespominam, ak ano tak sry.
Okrem toho sa tu spominaju vyhody intermediate fasting, aj ked nepriamo, ale je to prakticky prerusovany post 14/10, resp. 16/8, len sa spomina vynechanie neskorej vecere a nie ranajok.
Brušný tuk ničí srdce aj mozog, riziko rastie až o 55 %. „Riešenie nespočíva v počítaní kalórií,“ tvrdí odborník
„Príliš veľa viscerálneho tuku potichu ničí telo aj mozog. Riziko kardiovaskulárnych ochorení stúpa o 55 %,“ upozorňuje odborník. „Brušný tuk v strednom veku predpovedá markery Alzheimerovej choroby 20 rokov pred objavením príznakov.“
K hromadeniu viscerálneho tuku zvyčajne nevedie jediný prehrešok, ale dlhodobo nastavený životný štýl. Najčastejšie ide o kombináciu troch faktorov: príliš veľa ultraspracovaných potravín, pravidelná konzumácia alkoholu a neskoré večerné jedenie.
Polyfenoly predstavujú bioaktívne zlúčeniny s antioxidačným a protizápalovým účinkom. Nachádzajú sa v tmavých bobuľovinách, olivovom oleji, listovej zelenine, kakau, zelenom čaji, orechoch či granátovom jablku.
Ryby ako kvalitný zdroj živočíšnych bielkovín zároveň dodávajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápalové procesy a podporujú zdravie ciev.
Randomizovaná klinická štúdia DIRECT PLUS porovnávala klasickú stredomorskú stravu s verziou bohatšou na polyfenoly a s obmedzením červeného aj spracovaného mäsa. Účastníci, ktorí konzumovali viac polyfenolov, dosiahli výraznejší pokles viscerálneho tuku meraného zobrazovacími metódami, a to aj pri podobnom úbytku hmotnosti ako ostatné skupiny. Ako uvádza Dan Go, táto forma stravovania „znížila najviac viscerálneho tuku, a to o 14 %“.
Posledné jedlo tri až päť hodín pred spánkom vytvára metabolické okno, počas ktorého môže organizmus regenerovať. „Časovo obmedzené stravovanie funguje, pretože telo si konečne oddýchne od neustáleho trávenia. Inzulín klesne a naštartuje sa spaľovanie tukov,“ vysvetľuje tréner.
„Na výrazné zníženie treba približne 90 dní sústredeného úsilia,“ uviedol Dan Go. „Nie 90 dní, keď to ide len celkom dobre, ale 90 dní poctivej realizácie.“
Aký má vplyv pitie kávy na váš mozog? Toto odhalila rozsiahla 40-ročná štúdia
Milovníci kofeínu majú dôvod na radosť. Rozsiahla štúdia, ktorá sledovala 131 821 ľudí, prevažne stredného veku (40-50 rokov), počas obdobia štyridsiatich rokov, odhalila zaujímavé údaje. Pravidelná konzumácia kávy alebo čaju môže znížiť riziko demencie až o 18 %, pričom priaznivý účinok je výraznejší u mladších seniorov, t. j. vo veku 75 rokov a menej.
V záujme objektivity musíme dodať, že išlo o observačnú štúdiu, ktorá zo svojej podstaty nemôže potvrdiť priamu príčinnú súvislosť. Ide len o štatistickú súvislosť, nie o dôkaz, že káva alebo čaj priamo zabraňujú demencii. Napriek tomu je konzistentnosť výsledkov v priebehu desaťročí viac než zrejmá.
Káva sama o sebe vás však nezachráni pred Alzheimerovou chorobou, ak zanedbávate cvičenie, kvalitný spánok, zdravú stravu a spoločenské aktivity. Odborníci zdôrazňujú, že ide len o jeden kúsok skladačky celkového životného štýlu. Napriek tomu je povzbudivé vedieť, že váš obľúbený ranný rituál nie je len zlozvyk, ale môže prospieť vášmu zdraviu.
Zoznam ovocia a zeleniny, ktoré ich majú najviac pesticídov
Skrytá hrozba na tanieri: Odborník odhaľuje, ako sa pri konzumácii ovocia a zeleniny vyhnúť pesticídom
EDIT: Pridavam tento clanok o pesticidoch do existujuceho prispevku zamerne, kedze s nim priamo suvisi a prinasa prakticke tipy a rady, ako znizit mieru ohrozenia zdravia pri konzumacii ovocia a zeleniny.Organizácia Environmental Working Group (EWG) aj tento rok zverejnila najnovší ročník svojho spotrebiteľského prehľadu „Dirty Dozen“ – zoznamu ovocia a zeleniny, ktoré v testovaných vzorkách najčastejšie vykazujú zvyšky pesticídov. Podľa EWG sa rezíduá môžu objavovať aj po umytí či bežnom očistení, preto rebríček odporúča, pri ktorých druhoch sa oplatí zvážiť bio kvalitu alebo mimoriadne dôkladnú prípravu pred konzumáciou.
EWG zároveň pripomína, že cieľom nie je odrádzať ľudí od ovocia a zeleniny, ale pomôcť im rozhodovať sa pri nákupe podľa rizikovejších a menej rizikových položiek.
Zoznam 2025:
1. špenát
2. jahody
3. kel/kolárdové a horčicové listy
4. hrozno
5. broskyne
6. čerešne
7. nektarinky
8. hrušky
9. jablká
10. černice
11. čučoriedky
12. zemiaky
Praktický odkaz viacerých výživových odborníkov je pomerne konzistentný: ovocie a zeleninu sa oplatí jesť ďalej – aj keď nie je bio. Napríklad v reakciách sa opakuje, že nutričné benefity pestrej stravy spravidla prevyšujú riziká z nízkych rezíduí, ktoré bývajú v rámci kontrolovaných limitov.
Ak chce niekto expozíciu znižovať, najjednoduchší krok je dôkladné oplachovanie pod tečúcou vodou, prípadne odstránenie vonkajších listov pri listovej zelenine. Pri položkách z „Dirty Dozen“ dáva pre časť ľudí zmysel zvažovať bio verziu, najmä pri bobuľovinách a listovej zelenine, kde sa rezíduá môžu zachytávať ľahšie.
EWG zároveň pravidelne zdôrazňuje, že rebríček nemá byť dôvodom, aby ľudia prestali kupovať ovocie a zeleninu. V ich materiáloch sa objavuje posolstvo v duchu: „Strava bohatá na ovocie a zeleninu – či už konvenčnú alebo bio – je dôležitá pre zdravie.“
Skrytá hrozba na tanieri: Odborník odhaľuje, ako sa pri konzumácii ovocia a zeleniny vyhnúť pesticídom
Vplyv poľnohospodárskej chémie na zdravie
Ak žiješ v oblastiach s intenzívnym postrekovaním, tvoje riziko je podľa neurológa Jeffa M. Bronsteina z UCLA Health podstatne vyššie než u bežného spotrebiteľa. Výskumy v Kalifornii ukázali, že dlhodobé vystavenie určitým látkam, ako je napríklad chlorpyrifos, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby až 2,5-násobne.
Tvoja expozícia však nekončí pri jedle; chémiu si môžeš priniesť domov aj na topánkach vo forme kontaminovaného prachu. To predstavuje nebezpečenstvo hlavne pre malé deti, ktoré sa často hrajú na zemi. Okrem toho si dávaj pozor aj na domáce používanie prípravkov proti hmyzu či plesniam, ktoré podľa agentúry EPA využíva až tri štvrtiny domácností.
Strategický výber v obchode
V tvojej kuchyni zohráva kľúčovú úlohu to, čo si vložíš do košíka. Podľa monitorovacích údajov USDA majú plody s tenkou šupkou, ako sú jahody, jablká, hrozno či kel, tendenciu vykazovať vyššie hladiny rezíduí.
Naopak, ak si kúpiš banány, avokáda alebo ananásy, ich hrubá kôra pôsobí ako prirodzený štít, vďaka čomu obsahujú menej chémie. Hoci odborníci ubezpečujú, že konvenčné potraviny väčšinou neprekračujú bezpečnostné limity, nákupom bioproduktov pri rizikových druhoch nič nepokazíš.
Správna hygiena v kuchyni
Dôkladné umývanie je základ, ktorým odstrániš nielen nečistoty a baktérie, ale aj časť pesticídov. Listovú zeleninu oplachuj pod studenou tečúcou vodou a následne použi odstredivku. Pri bobuľovom ovocí skús trik s roztokom vody a jablčného octu v pomere 3:1, čo ti navyše predĺži jeho čerstvosť.
Dôležité je umývať aj plody, ktoré plánuješ ošúpať, ako sú pomaranče či cibule, aby si si pri krájaní nečistoty nezaniesol nožom priamo do dužiny. Pamätaj, že vyradenie ovocia a zeleniny z jedálnička je pre teba oveľa väčšou hrozbou než samotné pesticídy, preto radšej stav na dôslednú prípravu.
Tento clanok sem davam preto, ze nie je iba o tom, ake jedla zvysuju alebo znizuju riziko rakoviny, aj ked sa potvrdzuje zdrava vlaknina, strukoviny, ovocie, zelenina a naopak - nezdrave cervene, udene a spracovane maso.
Je tu dokonca odporucanie vyradit spracovane maso uplne, obmedzit nespracovane cervene maso na 500 gramov tyzdenne a medzi riadkami - v clanku nie je odporucanie obmedzovat nespracovane hydinove maso, ani zmienka, ze by zvysovalo riziko rakoviny.
Clanok sem davam aj preto, ze tu su aj prakticke tipy, ako jednoducho znizit riziko rakoviny, resp. spravit jedlo zdravsie, bez vyrazneho obmedzovania, napr. su tu aj tipy na zdravsie a bezpecnejsie grilovanie.
Polovici prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá predísť tým, čo máš doma v chladničke, odhalili odborníci
Je tu dokonca odporucanie vyradit spracovane maso uplne, obmedzit nespracovane cervene maso na 500 gramov tyzdenne a medzi riadkami - v clanku nie je odporucanie obmedzovat nespracovane hydinove maso, ani zmienka, ze by zvysovalo riziko rakoviny.
Clanok sem davam aj preto, ze tu su aj prakticke tipy, ako jednoducho znizit riziko rakoviny, resp. spravit jedlo zdravsie, bez vyrazneho obmedzovania, napr. su tu aj tipy na zdravsie a bezpecnejsie grilovanie.
Polovici prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá predísť tým, čo máš doma v chladničke, odhalili odborníci
Rakovina hrubého čreva a konečníka je téma, o ktorej sa nám neraz ťažko hovorí, no čísla nepustia. Onkologická dietologička Emily Buchholtzová a experti z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny (AICR) zostavili manuál, ktorý ti pomôže hacknúť tvoj jedálniček tak, aby tvoje črevá fungovali ako švajčiarske hodinky.
Rakovina hrubého čreva a konečníka je téma, o ktorej sa nám neraz ťažko hovorí, no čísla nepustia. Onkologická dietologička Emily Buchholtzová a experti z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny (AICR) zostavili manuál, ktorý ti pomôže hacknúť tvoj jedálniček tak, aby tvoje črevá fungovali ako švajčiarske hodinky.
Vápnik nie je len pre kosti
Možno si mliečne výrobky vyškrtol kvôli nejakej diéte, no vápnik je pre zdravie hrubého čreva kľúčový. Buchholtzová pre portál AOL potvrdzuje, že konzumácia mliečnych výrobkov môže poskytnúť výraznú ochranu. Ak tvoje telo laktózu zvláda, siahni po 2-percentnom gréckom jogurte alebo tvarohu. Sú nabité bielkovinami a chránia aj tvoje srdce.
Si vegán alebo ti mlieko nerobí dobre? Žiadny problém. Tvojimi spojencami sú chia semienka, tahini, mandle, biela fazuľa či amarant. Nezabúdaj ani na ryby ako losos a sardinky, alebo rastlinné tofu. Zeleninu ako brokolica, kel a špenát by si mal mať na tanieri v podstate denne.
Vláknina: Jediný „obed zadarmo“ pre tvoj mikrobióm
Väčšina z nás jej prijíma žalostne málo. Pritom vláknina je doslova palivom pre tvoj črevný mikrobióm. Keď majú tvoje „dobré“ baktérie dosť paliva, produkujú mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom a rakovine.
Ako ju do seba dostať bez trápenia?
- Vymeň bielu ryžu za hnedú a biely chlieb za celozrnný.
- Experimentuj s quinoou alebo farrom.
- Fazuľa a šošovica z konzervy je bezpečná a ušetrí ti kopec času.
- Ovocie ako jablká, hrušky či bobule jedz zásadne so šupkou. A ak si odvážny, skús so šupkou zjesť aj kivi (áno, tie chĺpky sú v pohode).
Máme skvelú správu pre všetkých milovníkov kofeínu. Výskumy naznačujú, že pitie jednej až dvoch šálok kávy denne je spojené s o 26 % nižšou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny hrubého čreva. S ničím to však netreba preháňať – jedna až dve šálky sú ideálnym množstvom.
Na čiernej listine je slanina a nebezpečné grilovanie
AICR upozorňuje na jasné dôkazy: strava s vysokým obsahom červeného a spracovaného mäsa (salámy, párky, slanina) priamo zvyšuje riziko rakoviny. Solenie, údenie a fermentácia mäsa síce chutia skvele, ale do tvojho tela dostávajú karcinogény (HCA a PAH).
Týždenne by si nemal zjesť viac ako 500 gramov (v uvarenom stave) hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Spracovaným mäsovým výrobkom by si sa mal podľa odborníkov vyhýbať úplne.
Návod na bezpečné grilovanie
Máj je mesiacom, kedy vyťahujeme grily, no varenie pri vysokých teplotách vytvára látky, ktoré môžu poškodzovať tvoju DNA. Neznamená to, že máš gril predať, musíš ho len vedieť používať:
- Mágia marinády: Marinovanie mäsa aspoň hodinu pred grilovaním môže výrazne znížiť tvorbu škodlivých HCA. Antioxidanty v marináde fungujú ako ochranný štít.
- Predvarenie: Väčšie kusy mäsa daj najskôr do rúry a na grile ich už len krátko „doťukni“. Čím kratšie je mäso na priamom plameni, tým lepšie.
- Odrež prebytočný tuk: Práve kvapkajúci tuk, ktorý na uhlí dymí, vytvára tie najhoršie látky.
- Nakrájaj mäso na menšie kúsky a striedaj ho na špíze so zeleninou. Skrátiš tým čas pečenia.
- Griluj zeleninu a ovocie: Tie sú absolútne bezpečné. Neprodukujú žiadne karcinogény a v skutočnosti tvoje riziko rakoviny znižujú.
Nikto neje dokonale. Dôležité je robiť konzistentné zmeny. Nahraď nabudúce párok grilovaným lososom so zeleninou a tvoje hrubé črevo sa ti o 20 rokov poďakuje.